Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Üdv.
Ne haragudj ha értelmetlenkedek, de ha nagyobb primert használok, akkor tudtommal a csatolás rosszabb lesz, a primer vezeték keresztmetszetére gondolsz, hogy legyen nagyobb? most jelenleg egy 18 eres szalagkábelt használok minden páros és páratlan párhuzamosan kötve. Ha tudnál ajánlani ehelyett valami jobb megoldást primer ügyben, azt megköszönném, és esetlegesen szigetelésnek mit használhatnék? köszönöm előre is.
Keresztmetszetre. PVC cső, ha más nincs jó szigetelésnek.
Valami sodort rézvezetéket lehet használni.
....
Köszönöm szépen a segítséged. További szépet.
![]()
THX ÍGY MÁR JÓ?
Csak a mondat kezdő! Ahogy ezt is írtam.
![]()
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ki hogy oldotta meg a szekunder tekercs megtekercselését, hogy hatékony és kényelmes legyen?
Nekem van egy megoldásom, csak kiváncsi vagyok ki milyen megoldásokat talált. ![]()
Szerintem ezt mindenkinek magának kell megoldania,hely és igény szerint.Én mondjuk egy régi filmszalag tekerővel szoktam tekercselni.A legutóbbi 1000 menetes szekunderem például (VTTC-hez) kb 30 perc alatt készült el...
![]() Üdv!
Én is kitaláltam valamit. Csak egy jó erős motor kell aminek kicsi a fordulatszáma.
Üdv.
véleményként mondanám, hogy az erős motor nem biztos hogy jó megoldás lenne, valami oknál fogva ha megakad tekerés közben a vezeték, azonnal eltépi a motor. Még kicsi fordulatszámnál is szerintem nagyon oda kell figyelni. Persze ha mondjuk nem 0.15-ösből készíted, hanem vastagabból, értelemszerűen jobban fogja bírni.
0.7mmm. Azért túl gyenge se lehet, kellő feszességgel kell rátekerni a huzalt.
Én kézzel készítettem, a cső két vége kapott 1-1 dugót, közepében egy tengellyel, és erre egy kis tekerőt, amit kézzel tekertem, így be tudtam állítani a feszességet, figyelni rá hogy ne menjen egymásra, plusz a tempót is
![]()
Két érintkezővel csinálhatnék egy láb kapcsolót.
Itt egy oldal, ami rengetek kiszámoló rutint tartalmaz, különböző célokra: Free Online Calculators for Engineers
Például AWG-t és SWG-t átvált mm-re (huzalátmérő), légmagos tekercs induktivitást, L-C rezonanciát számol, meghatározható a frekvenciából a hullámhossz és vissza... Csak hogy a teslázásnál fontosakat említsem ![]()
Szerintetek az itt található első kapcsolásban a tranzisztor lehetne bu508 vagy bu208?
Megemeltem a primer menetszámot 25-re a vcs-t 20-ra de meg se mukkan, izzik a cső (szekunder 900 menet 0,3mm huzal 28mm-es átmérőn a primer 4cmes átmérőn van.)
Az anódfesz 300 és 1100 Volt.
A tekercs pólusokra figyeltél a bekötésüknél?
Szervusz!
Szereztem 2 db GU50-et foglalattal (csak le kellett bontanom róluk az R-123 orosz tankrádiót... ![]() Most szólok, hogy a G2 feszültsége max 250V és 5W disszipáció lehet rajta, úgyhogy a 3K-s segédrács-ellenállás, amit a rajzotokon láttam, az kevés, ha 1000V-tal járatjátok! Nos, magától nehezen jön szikrázásba. Rezgésbe jön az igaz, de csak folyamatos üzemű oszcillátort képez, ami csak csavarhúzóra hajlandó szikrázni 1-2 mm-ről. Én egy nagy rádióadó-forgókondit használok a primer kapacitásnak (20 - 220pF / 14kV), amivel könnyen hangolhatok. A rendszer rezonanciája kb 2,16MHz. Akkor jött rezgésbe, ha kitekertem teljesen a kondenzátort - ilyenkor a forgórész nem érintkezik a bekötési pontjával -, majd a forgórésszel "megszikráztatom" ezt az érintkezőjét, azaz hol összeért, hol nem. A MOT-ok hangjának megváltozásából hallottam, hogy nagyobb a terhelés és amikor hangoltam a forgóval, elkezdett szikrázni, olyan centis pamaccsal (2 MOT-ot sorba kötöttem primerileg, így kb 1000V jön le a szekunderükön, amit kétutasan egyenirányítok, persze kenotronokkal, elvégre csöves tesla ![]() Ami érdekes volt, hogy ahogy tekertem befele a forgórészt, elkezdett szikrázni, egyre jobban, ahogy közeledtem a rezonanciához, majd hirtelen megszakadt és leállt a blocking-rezgés. Ennek okát nem tudom. A rendszer rezeg tovább, csak nem blocking-módon. Szerintem neked is hasonló problémád lehet, és nincs ilyen forgód, hogy finomhangolhass. És nem indul be a blocking-üzem. Akkor is megszakad, ha valamivel közelítek a szikrához, például csavarhúzóval. Eddig ennyi a tapasztalatom ezekkel a csövekkel, másik szekunder kéne, a mostani túl hosszú és kevés a menete. Most egy másik csövet próbálok ki, de nem lesz egyszerű, mert nehéz meghajtani, leírásom sincs róla. Ha lesz tapasztalat, beszámolok.
Egymáshoz képest érdekes itt az elhelyezkedésük.
De igen, vannak. Ha áramot kötsz rá, akkor annak irányától függően egyik vége déli pólus, a másik az északi ![]()
igen vannak pólusai:
Ez megfigyelhető az elektromágneseknél is ![]() De ha felcsapsz egy 8.-os fizika könyvet az biztos leírja ![]() Ebben a könyven benne van Mozaik
Jóvan mostmár rájöttem.
![]()
Pólusaik ugyan vannak a tekercseknek,de a lényeg az,hogy az adott kapcsolásnál a primernek és a v.cs. tekercsnek ellenfázisba kell kerülniük egymással,különben nem jön létre a rezgés és csak izzani fog a cső,épp ahogy írtad is.Ilyenkor pedig csak annyi a tehendő,hogy két tekercsvéget felcserélsz bármelyik tekercsen (vcs.vagy primer tökmindegy).
Üdv!
Várom a további tapasztalataidat a csővel kapcsolatban! Szeretem őket olvasni, mert részletesen leírod a dolgokat és mindenre kitérsz....
![]() ![]() A mostani szekunderem helyett szeretnék csinálni egy másikat (50-es pvc csőre, 0.1-es huzalból, kb 450 kHz-re) és hozzá új szekundert 63-as pvcre, valamint a vcs egy 110-es csövön lenne. Mit gondoltok róla? (sajnos a 110-es átmérőt nem tudom csökkenteni, mert nem találok ennél kisebb átmérőjű valamit, amire rá tudom tekerni a primert.... (emiatt csinálok új szekundert...))
Jó estét! Ma kaptam egy szikrázó mikrót és kivettem a trafót. Szép nagy és súlyos. A szekunder kivezetések közötti ellenállás 210 ohm, a primer kivezetések közötti: 3.2 ohm . Van a trafóban egy vastag tekercs is ami sima szigetelt vezetékből van és két három menetből áll. Kivezetései közt lévő ellenállás: 0.4 ohm . Ez az a tekercs ami nem kell?
"Van még a szekundernél egy vastagabb pár menetes (általában piros) vezeték, az a lámpát hivatott ellátni, szigeteljük le, és ne foglalkozzunk vele. "
Tehát ez nem kell.
Köszönöm. Tudom olvastam, de nagyon jó állapotban van a trafó és nem szeretnék kárt tenni benne, mert boltban elég drága.
Az az infó rossz az oldalamon, ahogy köbzoli is írja, a magnetron fűtése megy arról a 3 menetes tekercsről.
Le is lehet szedni, én csak le szoktam vágni a végeket, majd leszigetelem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |