Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
A kérdésem továbbra is fent áll,ha valaki hajlandó volna segíteni azt megköszönném.
Tudom a képek netröl lett levéve az enyém a nagyobbik boltban voltak véve azt tudom mert komplet hangfalat a barátom ajándékozta nekem most akarok bele venni uj hangszorót de nem tudom hogy hény watt-os és jó e 4 ohm eredetileg 8 ohmosak vannak bene Üdv Zoli
A kondik milyen fesztűréssel vannak benne?
A kondik 3,3mf 250v azt híszem Somogyis mindha ott vette volna.
köszönőm az ediggi segítséget meglet a ludas 250w 8 omh 4 omh ra nem jó sajna Üdv Zoli
Hali!
Ha 1 hangládába több hangszórót szeretnék rakni pl. 3db 4 Ohmosat és 1db 8 omosat akkor ezekhez a hangszorókhoz milyen hangváltó kell, igazából azt ne mértem hogy a hangváltót mindegyik hangszóróhoz külön kell csatlakoztatni? PL. Ezt a négy darab hangszórót úgy kötözgetem hogy a végén 8 Ohm ot kapjak, 2 sorba 1 vele párhuzamosan es ezekkel 1 sorba, ebből 2 hangszoró szélessávú , 1 magas és egy mélyközép...ez így elég komplikált de működnie kell , elméletileg de hogy tudok ehhez hangváltót venni vagy akár csinálni???
Ez egyátalán nem így van.
Ha jól emlékszem Bassmester leírta nemrég ,nagyon szépen érthetően.Keress vissza az ő hozzászólásaira.
Sziasztok!
Hangváltót szeretnék a 3 utas hangfalamba. Tudnátok segíteni a megtervezésében? A rendszerben a mélyeket egy 30cm-s hangszóró adná, arre viszont csak a 80-100 Hz alatti hangokat szeretném ráengedni. A mélyközép kapná a hangokat 80/100 -tól egészen 3000/4000 Hz ig, és 3000/4000Hz-től felfele pedig a magas... A mély 150 / 120 W -os, a mélyközép 60 / 40 W -os, a magas pedig 100 / 50 W-os. Kivitelezhető ez így, vagy nem ajánlátok? Hallgattam egy rendszert hasonló hangszórókkal, és paraméterekkel, és tetszett a hangja. Köszi: Gábor
Szia!
Kétlem, hogy a 80-100Hz sikerülni fog a mélyhez, mert inkább a 150Hz vagy a 200Hz lenne annak az ideális, csak az első nekifutásra a tippem! De jó lenne ismerni a hangsugárzóidat is, mert még úgy sem 100% a váltó ajánlás!
A különböző hangszóróknak az impedancia és fázis menete is különböző, nem lehet őket összehozni semmilyen váltóval. Ha használható dolgot akarsz csinálni, akkor 1 db mélyközépből és egy hozzá illő magasnyomóból kéne valami hangsugárzó félét fabrikálnod.
** .Somogyi hangváltói jók? Vagy inkább készítsek hangváltót? Kiválasztok 2 db (ohmos hangszorót, mélyközép és magas akkor az 4 Ohm párhuzamosan, akkro most 8 vagy 4 ohmos hangváltó kell?? ezt nem vágom..
Somogyi váltó egyáltalán nem jó, sőt a te hangsugárzódhoz nem!
Akkor milyen hangváltót ajánlasz?
Érdemi választ csak akkor kaphatsz, ha megadod legalább a hangszóróid tipusát, vagy azt hogy milyet akarsz venni. Ha még Te sem tudod, de mindenképpen építeni akarsz valamit, akkor először ki kell választani a célnak legjobban megfelelő mélyközép hangszórót.
Gyári váltót csak olyan hangszórókhoz lehet illeszteni, amihez tervezték. "Univerzális" váltó a gyakorlatban nincsen, ez csak a remek néphülyítő marketing miatt elterjedt tévhit.
Bassmester minden érdemi infót megadott!
Hangszóró 2000 hangszórói között találtam 220 cm átmérőjű mélyközépet. Itt elég sok adat is adott és sokak szerint pontosak is...és a hangszóró se drága. A salt meg mnc mindenki lemondja, de több pénzt ne madnék most ki hangszóróra mint ezeknek a kategóriája...Akkor pl. egy ilyen h 2000 hangszóróhoz milyen váltó kell?
A H2000 okos választás ha költséghatékony hifiről van szó.
Szerintem konzultálj a továbbiakban valaki olyannal, aki már dolgozott ilyen hangszórókkal... én inkább PA-s beállítotságú vagyok
PA??
Igen, PA (public adress). A hangosítási célú cuccokkal vagyok jobban képben.
igen ezt akarom de milye nmagas megy ehhez? és mit jelent az hogy a doboz 40 Hz ra hangolva??
Üdv!
Van egy 8 Ohm-os magassugárzóm (40W), 4 Ohm-os mélyközép (45W), és egy 8 Ohm-os mélynyomóm (60 watt). Ha ezeket párhuzamosan összekötöm (természetesen hangváltón keresztül), akkor mekkora lesz az impedenciájuk? És a teljesítményük hogyan változik? Összeadódik, és lesz 145W? Balázs
Hangváltóval marad az impedancia 8Ohm, de terhelhetőségük nem adódik össze teljesen. Kb. a dobozod rms terhelhetősége: ~80W körül lesz.
Szia!
Köszönöm a válaszod!
Ez a terhelhetőség érdekes dolog. Ha egy 40W-os mélysugárzóra 80W-ot küldesz, szerintem füst lesz a vége. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a terhelhetőséget a leggyengébb láncszem határozza meg. Az impedancia pedig a váltótól is függ, hiszen ha a hangszórók érzékenysége nagyjából azonos, akkor a középhangszóró kétszer akkora hangteljesítményt fog adni, mint a másik kettő. Ehhez kellene egy L-PAD valószínűleg. A magas hangszórók alapból is érzékenyebbek, oda is L-PAD javasolt.
Tényleg nem értem, hogy egy hangdoboz terhelhetősége miért lenne 80W, ha a mélyhangszóró 40w-os. Ezt megmagyaráznád, hogy jött ki? Balázs: Jó lenne legalább a hangszórókat nevükön nevezni, mert ezek a számok igazából semmire sem jók. Csak azok beszélnek wattokról, akik még nem ismerik azt a fogalmat, hogy érzékenység, hangnyomás.
Gondolom úgy, hogyha az ember zenehallgatásra használja a rendszert, a legtöbb hang a mélysugárzóra jut ami jelen esetben 60W-os. A középmagas hangok a közép illetve magashangszórókon fognak megszólalni ami szintén a rendszer RMS teljesítményét képezi. Tehát a teljesítmény megoszlik a hangszórókon ,de nagyrészt a mélysugárzó fogja leadni. A 80W reális szerintem is,Más kérdés ,hogy ez mit számít a keltett hangnyomást és minőséget illetően.
NAGYON nem értek veled egyet, mert aki kérdezett az azt kérdezte, mennyi a dobozának a névleges terhelhetősége és nem azt mennyivel lehet "megküldeni"! ÉN 80W-ot számoltam ami azt jelenti, hogy biztonságosan 40W-al lehet meghajtani, hisz duplájára kell jó esetben méretezni a végfokhoz a hangdobozokat. De egy szobában már 20W- is sok, hisz nem buliba készült a doboz.
Szerintem jobb ha a végfoknak vannak tartalékai, feltéve ha ésszel használja a gazdája. Egyáltalán nem baj ha egy 80W-os hangfalat egy 100-as végfokkal hajtunk, amennyiben ügyelünk arra hogy a hangfal, elsősorban a mélysugárzó mechanikai terhelhetőségén túl ne hajtsuk.
Sokkal többet árthat a 80-as hangfalnak, ha egy 40-es végfokkal klippelésig adjuk neki a kraftot. A torz jel előbb tönkreteszi, mint ha dinamikus zenével 10-20%-kal magasabb impulzusokat kap a névlegesénél. Tehát 1 szó mint 100, legyen az bármilyen rendszer mindig csak érzéssel hajtsuk
"'Sokkal többet árthat a 80-as hangfalnak, ha egy 40-es végfokkal klippelésig adjuk neki a kraftot""
Na erre nem mondok semmit inkább, mert vagy összekevertél valamit, vagy nagyon nem vágod a témát! Ha megengeded megjegyzem (nem bántóilag): ha nem kevertél össze semmit és fenntartod állításod, AKKOR nagyon nem értesz a hangtechnikához, de olly nagyon nem, hogy már az nekem fáj hogy ilyen "sületségeket" leírtál, le mertél írni!!! ui: Bocs, hogy ilyen szevakat használok, de ez a hozzászólás már fájdalmas volt számomra és kilöttyent a bili.
Semmi baj, nem veszem rossz néven amit az imént írtál, de amit tőlem ídéztél azt a többivel együtt továbbra is fenntartom és egyben megkérlek hogy ne minősítsd a kompetenciámat
Ugyanis az van, ha a jel négyszögesedni kezd (a túlhajtott erősítő torzításából adódóan) akkor az effektív értéke is egyre inkább megközelíti a csúcsértékét. A torz (négyszögesedő) jelet a hangszóró lengőrendszere nem képes követni, tehát fokozottan alakul át hővé és bizony előbb tönkreteszi a hangszórót, mint a kismértékű dinamikus túlterhelés. |
Bejelentkezés
Hirdetés |