Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   136 / 227
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Belenyúltál a szekunderbe és csodálkozol, ha szikrázik az ujjad? Jóreggelt, mivel is dolgozol? Nagyfesz, nagyfreki?

Miért kéne a kitörési pontnak középen lennie? Most nekem is a szélen van, a tekercselés végén és működik. De találtam egy kerámia idomot és azt fel fogom erősíteni egy kartonlapra, azt egy papírcsőcsonkra ragasztom (valamikor ragasztószalag volt rajta) és dugóként beteszem a tekercs tetejébe, rá a fémcsúcsot. Akkor középen lesz
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Egy sima Gu50-es alapkapcsolást csináltam meg, jelenleg 300 voltról (egyutasan egyenirányított) hajtom és a primer és a vcs tekercsel kisérletezgetek (primer van fölül). Az eddigi legjobbnak a 18-11-es menetarány tűnik (viszont a primer kondi értékét megdupláztam) ,ilyenkor ha sötétbe nézem olyan 2 cm-es korona van. De hétfőn kapok egy 120 voltos variakot ezt fogom rárakni a 120 voltos tápomra és erre megy majd a MOT. GU81 csövet hol lehet szerezni? Szóval menetszámot nem lehet számolni?
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Mekkora a primer tekercsed és legalább sejtésed van arról, mekkora az induktivitása?

A 18 menet szerintem kevés, de ki tudod számolni, legalább irányadóan.
Keress sima, egyréteges hengeres tekercs induktivitását kiszámító weboldalt, van egy rakat. Én is linkeltem már be ide, de a "single layer coil calculation" vagy hasonló kifejezésre elédomlik a fél gugli, lehet szemezgetni

Amit vegyél alapul, hogy mennyi a GU50 belső ellenállása (katalógusadat). És azt vedd figyelembe, hogy a párhuzamos rezgőkör rezonanciaellenállását az induktív tag növelése növeli, a kapacitív tag növelése csökkenti, azonos rezonanciaérték mellett.
Azaz nagyobb tekercs és kisebb kondi kell.

Gondolom az XL = ωL nem idegen, ez az impedancia, a tekercs induktivitását meg kiszámolja neked a kiválasztott weblap a tekercsméretek megadásából (átmérő, hossz, menetszám).

Az a lényeg, hogy a cső belső ellenállásához illeszd minél jobban az LC kör rezonanciaellenállását, ezen belül a tekercs impedanciáját.
Ha ez megvan, akkor az átrendezett Thomson képlettel kiszámolod a kondi értékét a rezonanciához. Gondolom, azért a szekundered rezonanciáját ismered, és azzal megegyezően méretezed a primert.

Így nem a csövön fog megjelenni a kiküldött teljesítmény nagyja, hanem a rezgőkörön. Mindjárt nem fog annyira izzadni a cső.
Nekem akár 100pF alá is mehettem a rezgőköri kondival, mert a primerem 30 menet, sőt, most több is.
Bár előnyöm az, hogy forgókondi a primer kapacitás, így könnyű hangolnom

GU81 talán a Vaterán is van, de a Gigatechnik tulajánál (keress rá, van weboldala) is talán még van. De erről is írtam már itt.

A primerem 1.5-ös villanyszerelési huzalból van 18 menet de most tekerem át 30 menetesre , a szekunderem frekije 498 khz. A primer tekercs induktivitása kb 69.375uH
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Tehát akkor a legjobb, amikor cső belső ellenállása (én erre 8 kohmot találtam egy táblázatban) egyezik az Xl-el?
(Ami 2×pi×f×L)
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Bocsi, kicsit szétszórtan fogalmaztam.

Pontosítok: az jó, ha a rezgőkör rezonanciaellenállása közelíti, de ezt az XL növelése tudja növelni (plusz a rezgőkör Q-ja is fontos tényező).
Önmagában az XL nemigazán fogja elérni, mert ahhoz jóval nagyobb tekercs kéne (nem célszerű az egyéb veszteségek miatt sem), vagy nagyobb frekvencia - emez meg nem lehetséges, mert a szekunderé adott.

Lehet hogy nagyon elszúrtam de 216 ohm lett az eredmény.
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Kiszámoltam a primer köri kondi ajánlott értéket 1,46 nano lett tehát nem jó oda a forgókondim (160pF-os).
(#) Collector hozzászólása Jún 24, 2011 /

Ma megnéztem egy másik 2 motos konstrukciót. 90nF kondi, egy 4-es rézcsőből készült 4 menetes primer, és egy régebbi fél méteres szekunderrel, illetve a nagyobb teslámból 2 trafó. Előzőleg kb 80 centis szikrát értem el 2 trafóval, most viszont ez inkább 1,1-1,2méter, és nincs is normálisan összerakva. Bár ez inkább tesla toronyra hasonlít, mint tekercsre A 90nF meg úgy ette a 6-os wolframot, hogy 5 percenként után kellett állítsak.
Ezzel már érdemes komolyabban is foglalkozni, félreteszem a nagyobb változat fejlesztését, és inkább ezt rakom össze rendesen. A képeket látván csoda, hogy minden alkatrész túlélte a mutatványt, tekintve, hogy nincs védő szikraközöm sehol sem.
Egy videó: Bővebben: Link
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Szerintem nagyon jó lett
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Ja, és a kapacitást az nyeli magába. Szerintem még ezeken felül is elbírt volna, de már így is instabil volt, a széles nagy kapacitást nem akartam rátenni, mert balra inverteres hegesztő, jobbra egy köszörű/polírozó, előtte meg a szabályzódoboz. A térerő meg akkora volt körülötte, hogy nem tudtam megfogni semmilyen fémtárgyat, mert a kezemről is szikrák pattogtat.
(#) velkey hozzászólása Jún 25, 2011 /

Sziasztok!
Az mitől lehet hogy a vttc-m nem olyan szikrákat ami a vttck-nél megszokott hanem inkább pamacsszerűt, és ha közel viszem a kezem a koronához leáll a rezgés? Collector, mekkora szekundert használtál?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

A kis plazma a folyamatosüzem miatt van, nincs szaggatás.
A szekundert eredetileg egy 900W-os neontrafós teslához csináltam még 7 éve. 100-as csövön 0,5-ös huzallal kb 1000 menet. Csak már eléggé megviselt, így tekerni fogok egy újat valószínű jövő héten, vagy jövő hét után.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Hol tudnék ilyen vezetéket venni? Szerinted annak mi oka ha közelítek a kezemmel a 4 cm-es koronához akkor leesik 2-4mm-esre? Hogy lehetne szakaszos üzemben működtetni?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Zománchuzalt a villértnél lehet venni. A kezed elhangolja a tekercset. Szaggatáshoz a legegyszerűbb, ha nincs szűrve a táp.
(#) Hodinka válasza velkey hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

A szaggatott üzemmód többekközt szűretlen táppal idézhető elő,ami kétutas egyenirányító esetén 100Hz-es búgást kölcsönöz a plazmának,egyutas egyenirányítással pedig 50Hz-eset.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Idézet:
„A térerő meg akkora volt körülötte, hogy nem tudtam megfogni semmilyen fémtárgyat, mert a kezemről is szikrák pattogtat.”

Az az izzó a képen kb milyen messze volt a tekercstől?
(#) mandor válasza Hodinka hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Az égő kb 1,5-2métere van tőle... De mikor néztem a körülötte levő fém tárgyakról is szikrák pattogtak.
(#) Collector válasza mandor hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Inkább csak 1,5m, vagy annyi se. A nagy, magas kapacitás miatt nagyon nagy a térerő, és ez meg is látszik, főleg élőben.
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Ha komolyabban kezelhető szaggatást szeretnél én nem sajnálod a munkát-időt, akkor keress rá a neten a "staccato" szóra, persze a VTTC-vel együtt
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Ezt lehet kipróbálom nem tűnik olyan bonyolultnak és az alkatrészköltség se nagy. Szegény 2A-es variakom nem nagyon bírja a rajta átpumpált 6 Ampert, remélem ez leviszi a terhelést is.
(#) BULL1988 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Szia!

Most, hogy végre újra van szabadidőm nekikezdtem a 4xgu50es vttcnek. Most jobban beleástam magam és próbáltam megérteni az egész elméletét. Új primert, vcs-t és szekundert tekerek. A primer és alatta vcs (a vcs a szekunder és a primer alatt lesz) 11 cm átmérőn lesz az előbbi 40 menet (így 127 uH jött ki induktivitásra), az utóbbi 25-30 menet (gondolom ez elég lesz vezérelni a 4 csövet). A szekunder 0,09es huzallal készül majd (63 mm-es pvc-n), 1800 menetes és kb 306 kHz-es lesz. Lehet ez kicsit sok menet.... A primer kondi 2 nF plusz ehhez jön még egy 20-250 pF-os forgókondi, 5 kVos. (tudok majd szerezni olyan forgókondit is, mit a tied ), így tudom majd valamilyen szinten hangolni a primer kört is.

A tekercs feszkétszerezőről fog járni, ahogy eddig is. Úgy próbálom majd belőni az egészet, hogy a csövek ne folyamatos üzemben menjenek. Így valamivel nagyobb szikrákat kapok, meg a csöveket is kímélni fogom. A segédrács ellenállás csövenként 18 kOhm-ra jött ki, de valamivel kisebb értékűt fogok használni (mivel te is írtad, hogy ha nem folyamatos üzemben megy, akkor lehet csökkenteni).

Igyekszem haladni a projekttel, mert már egy ideje porosodik a szekrény tetején....

Pisti
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Idézet:
„A szekunder 0,09es huzallal készül majd”

Szerintem ne erőltesd ezt a hajszálat, nagyobb teljesítményeknél egyszerűen szétég az egész szekunder. Normális vastagságú huzalt használj inkább, pl. 0,3mm.
(#) velkey hozzászólása Jún 27, 2011 /

Légmagos tekercs induktivitásához mi a normális képlet?
(#) ekkold válasza velkey hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

L = mü0 * N^2 * A / l
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Abból indultam ki, hogy Skori 24 voltos teslájánál ilyet használtam, ott 15 centis szikrák voltak. Igaz nem folyamatos üzemben, de a potit feltekerve sem voltak gondok. A lényeg az lenne, hogy meg tudjam tartani a 63 mmes átmérőt és hogy minél kisebb legyen a rezonanciafrekvencia. A mostani szekunder 0,4-es huzalból készült, de 1,4 mHz volt a rezonancia frekvenciája. Megpróbálok valamit keresni a neten, mert sajnos nincs most lehetőségem elmenni a Villértbe.
(#) velkey hozzászólása Jún 27, 2011 /

Elektroncsöves teslánál mekkora a minimum menetszám? Ha növeljük a menetszámot (persze a rezonancia megtartásával) nagyobb szikrákat kaphatunk?
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Idézet:
„A lényeg az lenne, hogy meg tudjam tartani a 63 mmes átmérőt és hogy minél kisebb legyen a rezonanciafrekvencia.”

Akkor nem inkább minél nagyobb? A rezonanciád éppen azért fog csökkenni, mert 1800 menetes a szekundered. Ellenben 0,3mm-esből egy 1000 menet vagy kevesebb is elég, majdnem fele akkora lesz az induktivitása, ezáltal nagyobb a frekvencia.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Nem is tudom miért nem jutott ez hamarabb eszembe, pedig _BiG_ is írta, hogy volt, hogy csak a forgókondit használta primer kondinak. A mostani szekunderem ugye 1,4 MHz-es, a tervezett primerem induktivitása meg 127uH, így a 20-250 pF-os kondi tökéletes lenne, 100 pF-nál meg is lenne kb a szekunder rezonancia frekvenciája. Így viszont nem kell újat tekernem.
(#) Collector hozzászólása Jún 29, 2011 /

Most vettem 2,5kiló 0,5-ös huzalt, arra gondoltam, hogy PVC cső helyett veszek plexicsövet. Lehet, hogy csak 1 vagy 2 méteres szálban adnak, nem kell másnak esetleg 100/94-es? Nekem csak 600mm kell jelenleg.
Következő: »»   136 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem