Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Nem így van, az IC-ben áramgenerátorok vannak, ellenállás felesleges. üdv! proli007
Hello!
Az átfolyásmérő impulzusokat adott.. (valahol porosodik nekem is egy ) Ez egy turbina, minek forgását érzékeli valami (azt hiszem egy Reed cső volt.) üdv! proli007
hát nemtudom ebből nemnagyon találtam meg Bővebben: Link
Hello!
Most látom, hogy az SP215 egy fototranyó. Szóval akkor optikai, de impulzusokat ad. Az áramkör, meg egy frekvencia-feszültség konverter, csak nagyon oroszos a rajztechnikája. üdv! proli007 Idézet: „Drives LEDs, LCDs, or vacuum fluorescents Output current programmable from 1 mA to 30 mA” Ezeket akkor nem olvastad el és én is csak most olvastam. proli007 jól írta ne tegyél ellenállásokat. Egy ellenállással lehet beállítani a ledek áramát és ezt ki tudod számolni az adatlap második oldalán levő képletből (Iled).
értem tehát nem kell ellenálás hanem az IC elé kell és az majd szabályozza ledenként !! Köszi!!!
Oké, akkor az órában van egy frekvencia-feszültség átalakító gondolom. Esetleg el tudod magyarázni a müködését? (szeretném tudni miért "gőzgép")
Sziasztok!
Hűtéssel kapcsolatba lenne 1 kérdésem. Az alábbi ábrán lévő 'L' idomra lenne nekem szükségem, hogy a tranyókat fel tudjam rá tenni. Meg lehet ezt oldani 1 alumíniumdarab meghajlításával, vagy valahogy össze lehet ragasztani a 2 félt?
Az aluminiumot siman meg tudod hajlitani. Keszen is lehet kapni ilyen massziv, eleve derekszogu elemet, amit te aztanmeretre vaghatsz.
Ha ket lapbol csinalod es ket helyen osszecsavarozod, az is jo. A ragasztast nem javaslom. Amire vigyazz, hogy ha a tranzisztorok hatulja femes, akkor nezz utana, hogy ossze lehet-e oket igy kotni (azonos potencialon vannak-e). Ha nem, akkor valami szilikonlapocska kell a hatuljara, a csavaralatet ala meg tavtarto muanyag gyurucske.
Sziasztok!
Végül sikerült megoldanom a problémámat, részben! Voltam egy kereskedésben ahol sajnos nem tudtak segíteni, de viszont kaptam pár darab tápegységbe való NTC-t, amire van kód is nyomtatva, mégpedig: TTC 502 Bekököttem, végezte a dolgát szépen de sajnos sokat csal, el nem bírom képzelni miért de jó 12C° eltérést mértem egy másik műszerrel, amikor a TTC 502 50C°-ot írt akkor valós esetben jó ha volt 38C°, csináltam egy alapesetes mérést vízben amik a következő képen alakultak: ~40C° 5.47K ohm ~50C° 3.70k Ohm ~100° 0.7K ohm valódi: ~76C° Kérdezném, hogy mit kellene a 2 eszköz közé illesztenem hogy +,-2C°-os tűrést tudjam tartani? Gondoltam potméterre, amin be tudom tökölni a hőmérsékletet úgy hogy egy pohár vízbe tenném bele mind a 2 hőmérőt és próbálnám ugyan azt a hőfokot beállítani ezen is, miután megvan a pontos hőmérséklet megmérem mennyi a potméter ohm értéke és ehhez vennék ellenállásokat! Működhet ez így? Milyen potméterre lenne nekem szükségem? Létezik ilyen NTC hazánkban, amik ilyen értékeket mutatnak? Mekkora hőfoknál 10Kohm-os egy 10Kohm-os NTC? Elnézést a sok kérdésért...Előre is köszönöm! Kistrojak
Az is elképzelhető, hogy az előfeszítés miatt (osztó arányai) a rajta átfolyó áram is fűti. Ha jól emlékszem a KY szériánál valami 1mA maxot emlegettek. Ráadásul célszerű lenne valami nagyon stabil (áramgenerátorról) tápfokozatról hajtani.
Ha létezik olyan kivitel a szenzorodból, ahol a kapcsolótranyó emiter lábát is kivezették, akkor cseréld ki olyanra. Ott állandó a táp a szenzoron, és simán felfűzhetők a szenzorok. Elég csak a második (a képen az alsó) szenzort kicserélni ilyenre.
Sziasztok!
Számítógép tápegységgel kapcsolatban szeretnék tőletek kérdezni. Szükségem lenne 4V, minél nagyobb áramra. A számítógép tápra, ami itt van a kezembe, az van írva, hogy +5VDC 32A. Kérdésem az lenne, hogy ezt a 32A-t tényleg le tudja adni ez az 550W-os táp? Csak mert a vezetékek vastagsága nem túl meggyőzőek. Vagy a kapcsoló üzem miatt elég vékonyabb vezeték? Az 5V-ból pedig úgy gondoltam 4V-ot csinálni (3,5V és 4V között kéne), hogy két nagyteljesítményű diódát sorbakötni, amin ugye kb 0,5 - 0,7V-ot esik a feszültség. Köszönöm előre is!
Helló!
Ha az van ráírva, akkor bírnia kell. 5V*32A=160W, a maradék 390 W a többi ág terhelhetősége. Ha kettő diódát sorba kötsz, amik bírják a 32 A-ert(szerintem ezek elég drágák lehetnek), akkor 3,7 Vot fogsz kapni 32 A terhelhetőséggel. Üdv, Máté
Helo!
Köszi a választ. Diódák vannak, rajtuk hatalmas bordák, valami orosz cucc , kb 30mm az átmérőjük. Még egy "merész" kérdésem lenne. Ha mondjuk két egyforma táp 5V-os kimenetét párhozamosan kötném, hogy elméletileg nagyobb áramot kapjak, akkor ez vajon lehetséges? Mit szólnának hozzá a tápok?
Üdv!
Szeretnék elkezdeni elektronikával foglalkozni, és van nekem egy csomó áramköri lapom tele alkatrésszel. Ellenállásokat, elektrolit kondenzátorokat be tudom azonosítani, de például a sima kondenzátorokat, és főleg a nem szabvány számozású tranzisztorokat, hogy tudnám beazonosítani, hogy melyik szabvány tranzisztorhoz hasonlít legjobban, vagy melyiket helyettesíti? (Ilyen számozások: C9013 H 508; SPS 8050; S9012 G822; stb...) Köszi előre is!
Szia!
Elvileg, akkor 64 A-rt is bírna, de ezzel már hegeszteni lehet
Szia!
Ellenállásokat és kondenzátorokat nem érdemes ilyen panelokból kiszedni, pár forintért újakat lehet venni. Szerintem menj el egy elektronika boltba és pl egy villogó alkatrészeit kb 100 forintért megveheted.
Szia!
Éppen ez a baj, hogy a városban nincs ilyen elektronikai bolt, és nem akarok 1000 Ft-os postaköltséggel rendelni...
Próbáltál hozzájuk adatlapot keresni? A C9013 szerintem 2SC9013 japán tranyó lesz.
Hello!
Az NTC ellenállása, 25°C-nál van megadva. Ehhez képest a hőegyüttható, kb. -3,6%/°C. Neked szerintem egy 10kohm-os termosztorra van szükséged. De ezzel az alkatrésszel "nem lőnek nyulat". Nem igazán hőmérséklet mérésre, inkább hőfokkapcsolóba való. Ott lehet igazán kihasználni az ellenállás változását. És egy kis segítség. Ha beírod a pirosba a termisztorod értékét, leolvasható a változás. Természetesen nem pontos, mert nem tudható pontosan a hőegyüttható értéke. üdv! proli007
Hello!
Talán felesleges "eltüzelni" ennyi villanyt, meg kell próbálni leszabályozni a tápot. üdv! proli007
Az orosz diódával vigyázz mert a 30mm amit irtál az valószínű csak 10-A-ros az egyel nagyobb 25.A. Persze csak így látatlanban. Ajánlatos beazonosítani.
Szia!
Bármilyen hasonló értékű Schottky diódával. Pl: bat 42, bat 43, stb. Üdv!
Köszönöm! És bat nak kell lennie vagy az mindegy?
Sziasztok!
Tudom, hogy egy áramkörben nem elegáns megoldás egy IC (esetemben 4017) tápjának a kapcsolgatása, de sajnos nincs jobb ötletem. A kérdésem az, hogy egy BC182 vagy hasonló elegendő az IC tápellátásohoz? Vagy jobb egy 500mA tranzisztor?
Minek kell helyettesíteni? Kapható. Nem kell BAT xx nak lennie, csak shottky diódának (vannak más típusjelöléssel is, csak 30 V/200 mA -es legyen). már ha helyettesíteni akarod.
Sziasztok!
Ha veszek egy kis autós fm transzmittert, azt át lehet alakítani úgy, hogy nagyobb hatótávja legyen, és az egész lakásban tudjam használni, milyen kapcsolást kéne készítenem? köszi a válaszokat |
Bejelentkezés
Hirdetés |