Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1381 / 3998
(#) proli007 válasza edison14 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Hello!
Nem így van, az IC-ben áramgenerátorok vannak, ellenállás felesleges.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Prometheus01 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Hello!
Az átfolyásmérő impulzusokat adott.. (valahol porosodik nekem is egy ) Ez egy turbina, minek forgását érzékeli valami (azt hiszem egy Reed cső volt.)
üdv! proli007
(#) Mybuster válasza edison14 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

hát nemtudom ebből nemnagyon találtam meg Bővebben: Link
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Hello!
Most látom, hogy az SP215 egy fototranyó. Szóval akkor optikai, de impulzusokat ad. Az áramkör, meg egy frekvencia-feszültség konverter, csak nagyon oroszos a rajztechnikája.
üdv! proli007
(#) edison14 válasza Mybuster hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Idézet:
„Drives LEDs, LCDs, or vacuum fluorescents
Output current programmable from 1 mA to 30 mA”

Ezeket akkor nem olvastad el és én is csak most olvastam. proli007 jól írta ne tegyél ellenállásokat. Egy ellenállással lehet beállítani a ledek áramát és ezt ki tudod számolni az adatlap második oldalán levő képletből (Iled).
(#) Mybuster válasza edison14 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

értem tehát nem kell ellenálás hanem az IC elé kell és az majd szabályozza ledenként !! Köszi!!!
(#) Prometheus01 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Oké, akkor az órában van egy frekvencia-feszültség átalakító gondolom. Esetleg el tudod magyarázni a müködését? (szeretném tudni miért "gőzgép")
(#) storm hozzászólása Jún 29, 2011 /

Sziasztok!
Hűtéssel kapcsolatba lenne 1 kérdésem. Az alábbi ábrán lévő 'L' idomra lenne nekem szükségem, hogy a tranyókat fel tudjam rá tenni. Meg lehet ezt oldani 1 alumíniumdarab meghajlításával, vagy valahogy össze lehet ragasztani a 2 félt?
(#) bbalazs_ válasza storm hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Az aluminiumot siman meg tudod hajlitani. Keszen is lehet kapni ilyen massziv, eleve derekszogu elemet, amit te aztanmeretre vaghatsz.
Ha ket lapbol csinalod es ket helyen osszecsavarozod, az is jo. A ragasztast nem javaslom.

Amire vigyazz, hogy ha a tranzisztorok hatulja femes, akkor nezz utana, hogy ossze lehet-e oket igy kotni (azonos potencialon vannak-e). Ha nem, akkor valami szilikonlapocska kell a hatuljara, a csavaralatet ala meg tavtarto muanyag gyurucske.
(#) kistrojak válasza kistrojak hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Sziasztok!
Végül sikerült megoldanom a problémámat, részben!
Voltam egy kereskedésben ahol sajnos nem tudtak segíteni, de viszont kaptam pár darab tápegységbe való NTC-t, amire van kód is nyomtatva, mégpedig: TTC 502

Bekököttem, végezte a dolgát szépen de sajnos sokat csal, el nem bírom képzelni miért de jó 12C° eltérést mértem egy másik műszerrel, amikor a TTC 502 50C°-ot írt akkor valós esetben jó ha volt 38C°, csináltam egy alapesetes mérést vízben amik a következő képen alakultak:
~40C° 5.47K ohm
~50C° 3.70k Ohm
~100° 0.7K ohm valódi: ~76C°
Kérdezném, hogy mit kellene a 2 eszköz közé illesztenem hogy +,-2C°-os tűrést tudjam tartani?

Gondoltam potméterre, amin be tudom tökölni a hőmérsékletet úgy hogy egy pohár vízbe tenném bele mind a 2 hőmérőt és próbálnám ugyan azt a hőfokot beállítani ezen is, miután megvan a pontos hőmérséklet megmérem mennyi a potméter ohm értéke és ehhez vennék ellenállásokat!

Működhet ez így? Milyen potméterre lenne nekem szükségem? Létezik ilyen NTC hazánkban, amik ilyen értékeket mutatnak? Mekkora hőfoknál 10Kohm-os egy 10Kohm-os NTC?

Elnézést a sok kérdésért...Előre is köszönöm! Kistrojak
(#) vicsys válasza kistrojak hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Az is elképzelhető, hogy az előfeszítés miatt (osztó arányai) a rajta átfolyó áram is fűti. Ha jól emlékszem a KY szériánál valami 1mA maxot emlegettek. Ráadásul célszerű lenne valami nagyon stabil (áramgenerátorról) tápfokozatról hajtani.
(#) Action2K válasza roleez hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Ha létezik olyan kivitel a szenzorodból, ahol a kapcsolótranyó emiter lábát is kivezették, akkor cseréld ki olyanra. Ott állandó a táp a szenzoron, és simán felfűzhetők a szenzorok. Elég csak a második (a képen az alsó) szenzort kicserélni ilyenre.
(#) Bukall hozzászólása Jún 30, 2011 /

Sziasztok!
Számítógép tápegységgel kapcsolatban szeretnék tőletek kérdezni.
Szükségem lenne 4V, minél nagyobb áramra. A számítógép tápra, ami itt van a kezembe, az van írva, hogy +5VDC 32A.
Kérdésem az lenne, hogy ezt a 32A-t tényleg le tudja adni ez az 550W-os táp? Csak mert a vezetékek vastagsága nem túl meggyőzőek. Vagy a kapcsoló üzem miatt elég vékonyabb vezeték?
Az 5V-ból pedig úgy gondoltam 4V-ot csinálni (3,5V és 4V között kéne), hogy két nagyteljesítményű diódát sorbakötni, amin ugye kb 0,5 - 0,7V-ot esik a feszültség.
Köszönöm előre is!
(#) mate_x válasza Bukall hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Helló!

Ha az van ráírva, akkor bírnia kell.
5V*32A=160W, a maradék 390 W a többi ág terhelhetősége.
Ha kettő diódát sorba kötsz, amik bírják a 32 A-ert(szerintem ezek elég drágák lehetnek), akkor 3,7 Vot fogsz kapni 32 A terhelhetőséggel.

Üdv, Máté
(#) Bukall válasza mate_x hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Helo!
Köszi a választ. Diódák vannak, rajtuk hatalmas bordák, valami orosz cucc , kb 30mm az átmérőjük.
Még egy "merész" kérdésem lenne. Ha mondjuk két egyforma táp 5V-os kimenetét párhozamosan kötném, hogy elméletileg nagyobb áramot kapjak, akkor ez vajon lehetséges? Mit szólnának hozzá a tápok?
(#) adam88 hozzászólása Jún 30, 2011 /

Üdv!

Szeretnék elkezdeni elektronikával foglalkozni, és van nekem egy csomó áramköri lapom tele alkatrésszel. Ellenállásokat, elektrolit kondenzátorokat be tudom azonosítani, de például a sima kondenzátorokat, és főleg a nem szabvány számozású tranzisztorokat, hogy tudnám beazonosítani, hogy melyik szabvány tranzisztorhoz hasonlít legjobban, vagy melyiket helyettesíti? (Ilyen számozások: C9013 H 508; SPS 8050; S9012 G822; stb...)

Köszi előre is!
(#) mate_x válasza Bukall hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Szia!

Elvileg, akkor 64 A-rt is bírna, de ezzel már hegeszteni lehet
(#) mate_x válasza adam88 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Szia!

Ellenállásokat és kondenzátorokat nem érdemes ilyen panelokból kiszedni, pár forintért újakat lehet venni.
Szerintem menj el egy elektronika boltba és pl egy villogó alkatrészeit kb 100 forintért megveheted.
(#) adam88 válasza mate_x hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Szia!

Éppen ez a baj, hogy a városban nincs ilyen elektronikai bolt, és nem akarok 1000 Ft-os postaköltséggel rendelni...
(#) moltam válasza adam88 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Próbáltál hozzájuk adatlapot keresni? A C9013 szerintem 2SC9013 japán tranyó lesz.
(#) proli007 válasza kistrojak hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Hello!
Az NTC ellenállása, 25°C-nál van megadva. Ehhez képest a hőegyüttható, kb. -3,6%/°C. Neked szerintem egy 10kohm-os termosztorra van szükséged. De ezzel az alkatrésszel "nem lőnek nyulat". Nem igazán hőmérséklet mérésre, inkább hőfokkapcsolóba való. Ott lehet igazán kihasználni az ellenállás változását.
És egy kis segítség. Ha beírod a pirosba a termisztorod értékét, leolvasható a változás. Természetesen nem pontos, mert nem tudható pontosan a hőegyüttható értéke.
üdv! proli007

NTC-22k.xlsx

(#) proli007 válasza Bukall hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Hello!
Talán felesleges "eltüzelni" ennyi villanyt, meg kell próbálni leszabályozni a tápot.
üdv! proli007
(#) ujfalusi válasza Bukall hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Az orosz diódával vigyázz mert a 30mm amit irtál az valószínű csak 10-A-ros az egyel nagyobb 25.A. Persze csak így látatlanban. Ajánlatos beazonosítani.
(#) morzsa15 hozzászólása Jún 30, 2011 /

Üdv!
A bat 85 diódát mivel lehet helyettesíteni?
(#) Balaa16 válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Szia!
Bármilyen hasonló értékű Schottky diódával. Pl: bat 42, bat 43, stb.
Üdv!
(#) morzsa15 válasza Balaa16 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Köszönöm! És bat nak kell lennie vagy az mindegy?
(#) Balaa16 válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Mihez kell neked?
(#) blackdog hozzászólása Jún 30, 2011 /

Sziasztok!

Tudom, hogy egy áramkörben nem elegáns megoldás egy IC (esetemben 4017) tápjának a kapcsolgatása, de sajnos nincs jobb ötletem.
A kérdésem az, hogy egy BC182 vagy hasonló elegendő az IC tápellátásohoz? Vagy jobb egy 500mA tranzisztor?
(#) pucuka válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Minek kell helyettesíteni? Kapható. Nem kell BAT xx nak lennie, csak shottky diódának (vannak más típusjelöléssel is, csak 30 V/200 mA -es legyen). már ha helyettesíteni akarod.
(#) slave557 hozzászólása Jún 30, 2011 /

Sziasztok!
Ha veszek egy kis autós fm transzmittert, azt át lehet alakítani úgy, hogy nagyobb hatótávja legyen, és az egész lakásban tudjam használni, milyen kapcsolást kéne készítenem?
köszi a válaszokat
Következő: »»   1381 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem