Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1382 / 3998
(#) janikukac hozzászólása Jún 30, 2011 /

Sziasztok! Epromba lehet pl. mp3 hangfile-t vagy valamit égetni, amit egy mikrovezérlővel le tudok játszani?
(#) netnet.hu hozzászólása Jún 30, 2011 /

Helló!

Van egy 0,6W 1K0 ellenállásom és 3V (2db AAA) elem a tápom.

Azt szeretném megtudni, hogy hány A a fogyasztása.

Kipróbáltam Ohm törvénnyel (A = 0,6/3 = 200mA) de itt nincs figyelembe véve az ellenállás értéke, tehát tuti nem ez a formula a megfelelő.

Köszönöm.
(#) B.I válasza netnet.hu hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Szia. Mégegyszer tanulmányozd át az ohm törvényt mert nagyon fontos, hogy tudd és értsd is, ha elektronika a hobbid. Amúgy úgy kell számolni, hogy I=U/R. Vagyis 3V/1000 ohm =0,003 A (3mA).
(#) mate_x válasza netnet.hu hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Szia!

HA U=3V R=1kohm akkor: I=U/R=3V/1000ohm=0,003A=3mA

A 0,6W az azt jelenti, hogy ekkora lehet a maximális igénybevétele. Tehát pl jelen esetben P=U*I=3V*0,003A=0,009 W, tehát bőven elbírja.

Üdv, mate_x
(#) janikukac hozzászólása Jún 30, 2011 /

Sziasztok ! Ha egy 9V-os elemet le akarok stabilizálni egy 78L05-el, akkor hogyan kell rákötnöm , hogy megkapjam a stabil 5-öt?
(#) Mybuster válasza janikukac hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Hát meg kell mondanom én se tudom keresgéltem googleban de semmi! Inkább használ LM 317 et azzal elég pontos 5 V kapsz!!! =)
(#) janikukac válasza Mybuster hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Ez marhaság. Most csak a PIC-es áramkörömbe kell, de nem hiszem, hogy jól gondolom a megoldást..
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

A saját hozzászólásodban rákattintasz a nevére az ott megjelenő oldalon az adatlapjára (PDF) onnan pedig kinézed a te feszültség szabályozó bekötését és készen is vagy.
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Így is tettem. De nem értem. Az inputba megy a +9 a gnd a gnd az outban meg jön az +5 és a gnd marad gnd???
(#) MaTe193 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Szia!
Naná, hogy marad közös! A GND-n nem kell semmilyen változtatást eszközölni, plusz egy lábat is megspórolnak! (Mármint, hogy nincs bemeneti-kimeneti GND)
Máté.
(#) Dániel X válasza janikukac hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Üdv!
Használd a keresőt, van helye hangtechnika PIC-kel.
(#) tomikapc hozzászólása Jún 30, 2011 /

Üdv. Egy riasztót szeretnék egy kis elektromos motorral összekapcsolni. A lényeg, hogy van a riasztón egy led, ami akkor világít, ha mozgást érzékel. Ezt kikötöttem és a helyére bekötöttem egy optocsatolót. A csatoló tranzisztor "részén" kb 6-7 volt megy át. Ezt kimértem és tökéletesen működik. A kis motornak külön tápja van. Ha közvetlen rákötöm a tápra, akkor működik a motor. Viszont ha az optocsatoló után kötöm rá, akkor nem. Az áramerősség az optocsatoló után nagyon alacsony.
Itt egy kezdetleges rajz: Bővebben: Link

Ennek így működőképesnek kell lennie? Köszi a választ.
Ha rákötném a bázis részére is az optocsatolónak a riasztótól jövő +1,2 voltot működne?
Ui.: Nagyon kezdő vagyok.
(#) Dániel X válasza tomikapc hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Üdv!
A motort kösd be az emitter és a pozitív fesz közé ezzel párhuzamosan egy 1nxx diódát ami megvédi a tranyót, collector simán negatív fesz re. De várjuk meg valamelyik szaki véleményét erről.
(#) tomikapc válasza Dániel X hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

A motort pozitív kivezetését közvetlen kössem a pozitív 6 voltra, a negatívot kössem az emitterre, a kollektort meg a motor negatív kivezetésére?
Tehát a negatívot kössem az optocsatolóra? Úgy gondoltad?

Igen, de nem biztos hogy ez így jó és nem okoz bármiféle galibát ezért is írtam várjunk amíg egy okosabb ember válaszol. Bár te döntésed kipróbálod e.

köszi ki fogom próbálni! veszteni valóm nincs

Hú. Nem jó. A negatív fesz a motor negatívrészre majd motor pozitív része emitterre és a colector pozitív. Bocsi.

értem. tehát akkor próbáljam meg megcserélni a kollektorhoz és az emitterhez vezető vezetéket ugye?

Igen.

köszi ki fogom próbálni! bár őszintén már elbizonytalanodtam, hogy hogyan kötöttem be, de kimérem újra. legközelebb csak szombaton jutok oda, de meg fogom írni a fejleményeket! :worship:
(#) BEMcorp válasza tomikapc hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Szia!
Nem tudom milyen opto-t és motort használsz, de nem tuti hogy egyáltalán elbírja a motort. Az optoval kapcsolj egy kis tranzisztort, ami a motort fogja kapcsolni.
Üdv!
(#) tomikapc válasza BEMcorp hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Köszi a választ!
Így próbáltam már: Bővebben: Link

Valószínű akkor nem jó a tranzisztor. Milyent kérjek a boltba? Az nem jó ha közvetlen rákötöm a tranzisztor bázisát az 1,2 voltra és úgy vezetem át a tranzisztoron a 6 voltot?
Köszi! Egyébként az mindegy, hogy a kollektorra vagy az emitterre kötöm? felcserélhetőek?
(#) tomikapc válasza tomikapc hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Elnézést ha hülyeségeket kérdezek
(#) tomikapc hozzászólása Jún 30, 2011 /

Illetve relével nem lehet megoldani? Az nem biztosabb megoldás?
(#) enree válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Szia!
A motort tedd a kollektor körbe, illetve az opto kollektora és a tranyó bázisa közé nem ártana valami ellenállás.
A motorral párhuzamosan tegyél egy combosabb diódát, mert ki fogod nyírni a tranyót!
Üdv:
E.
(#) kistrojak hozzászólása Júl 1, 2011 /

Sziasztok!

Köszönöm proli007 és vicsys válaszát a kérdésemre!
A dokumentásió sokat segített és persze a felvilágosítás is, így végül sikerült bekalibrálnom és megfelelően működtetnem a hőmérőt, és már tökéletesen is üzemel a gép védelme!
A következő kérdésem az lenne hogy létezik-e olyan REED relé ami 2 ill. 3 lábbal rendelkezik és nemsokkal nagyobb egy pnp tht tranzisztornál?

Előre is köszönöm! Kistrojak
(#) vicsys válasza kistrojak hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Bővebben: Link A "teledyn" cég gyárt ilyesmit.
(#) phowwad hozzászólása Júl 1, 2011 /

Sziasztok!

Lenne egy dolog, amit nem tudok felfogni, pedig igen egyszerű. Van egy Puskás NYÁK trafóm 14VA 2x110V -> 2x15V.
Mivel 230V-os világban élünk, hát összekötöttem sorosan a primereket, kipróbálás gyanánt a szekunderek szabadon vannak. Kimértem multival, primer ellenállás 2x160ohm, szek. 2x5.6ohm. Sehol sem zárlatos!, és mégis kiégeti az összes biztosítékot, amit belerakok. Próbáltam: 63mA többször, 125mA, 100mA. Mi lehet a probléma??
(#) zolika60 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Ez relének relé, de REED-nek nem igen.
(#) zolika60 válasza phowwad hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

A bekapcsolási hirtelen nagy áramfelvétel. Tegyél bele lomha biztosítékot és menni fog.
Következő: »»   1382 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem