Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! Epromba lehet pl. mp3 hangfile-t vagy valamit égetni, amit egy mikrovezérlővel le tudok játszani?
Helló!
Van egy 0,6W 1K0 ellenállásom és 3V (2db AAA) elem a tápom. Azt szeretném megtudni, hogy hány A a fogyasztása. Kipróbáltam Ohm törvénnyel (A = 0,6/3 = 200mA) de itt nincs figyelembe véve az ellenállás értéke, tehát tuti nem ez a formula a megfelelő. Köszönöm.
Szia. Mégegyszer tanulmányozd át az ohm törvényt mert nagyon fontos, hogy tudd és értsd is, ha elektronika a hobbid. Amúgy úgy kell számolni, hogy I=U/R. Vagyis 3V/1000 ohm =0,003 A (3mA).
Szia!
HA U=3V R=1kohm akkor: I=U/R=3V/1000ohm=0,003A=3mA A 0,6W az azt jelenti, hogy ekkora lehet a maximális igénybevétele. Tehát pl jelen esetben P=U*I=3V*0,003A=0,009 W, tehát bőven elbírja. Üdv, mate_x
Sziasztok ! Ha egy 9V-os elemet le akarok stabilizálni egy 78L05-el, akkor hogyan kell rákötnöm , hogy megkapjam a stabil 5-öt?
Hát meg kell mondanom én se tudom keresgéltem googleban de semmi! Inkább használ LM 317 et azzal elég pontos 5 V kapsz!!! =)
Ez marhaság. Most csak a PIC-es áramkörömbe kell, de nem hiszem, hogy jól gondolom a megoldást..
A saját hozzászólásodban rákattintasz a nevére az ott megjelenő oldalon az adatlapjára (PDF) onnan pedig kinézed a te feszültség szabályozó bekötését és készen is vagy.
Így is tettem. De nem értem. Az inputba megy a +9 a gnd a gnd az outban meg jön az +5 és a gnd marad gnd???
Szia!
Naná, hogy marad közös! A GND-n nem kell semmilyen változtatást eszközölni, plusz egy lábat is megspórolnak! (Mármint, hogy nincs bemeneti-kimeneti GND) Máté.
Üdv!
Használd a keresőt, van helye hangtechnika PIC-kel.
Üdv. Egy riasztót szeretnék egy kis elektromos motorral összekapcsolni. A lényeg, hogy van a riasztón egy led, ami akkor világít, ha mozgást érzékel. Ezt kikötöttem és a helyére bekötöttem egy optocsatolót. A csatoló tranzisztor "részén" kb 6-7 volt megy át. Ezt kimértem és tökéletesen működik. A kis motornak külön tápja van. Ha közvetlen rákötöm a tápra, akkor működik a motor. Viszont ha az optocsatoló után kötöm rá, akkor nem. Az áramerősség az optocsatoló után nagyon alacsony.
Itt egy kezdetleges rajz: Bővebben: Link Ennek így működőképesnek kell lennie? Köszi a választ. Ha rákötném a bázis részére is az optocsatolónak a riasztótól jövő +1,2 voltot működne? Ui.: Nagyon kezdő vagyok.
Üdv!
A motort kösd be az emitter és a pozitív fesz közé ezzel párhuzamosan egy 1nxx diódát ami megvédi a tranyót, collector simán negatív fesz re. De várjuk meg valamelyik szaki véleményét erről.
A motort pozitív kivezetését közvetlen kössem a pozitív 6 voltra, a negatívot kössem az emitterre, a kollektort meg a motor negatív kivezetésére?
Tehát a negatívot kössem az optocsatolóra? Úgy gondoltad?
Igen, de nem biztos hogy ez így jó és nem okoz bármiféle galibát ezért is írtam várjunk amíg egy okosabb ember válaszol. Bár te döntésed kipróbálod e.
köszi ki fogom próbálni! veszteni valóm nincs
Hú. Nem jó. A negatív fesz a motor negatívrészre majd motor pozitív része emitterre és a colector pozitív. Bocsi.
értem. tehát akkor próbáljam meg megcserélni a kollektorhoz és az emitterhez vezető vezetéket ugye?
köszi ki fogom próbálni! bár őszintén már elbizonytalanodtam, hogy hogyan kötöttem be, de kimérem újra. legközelebb csak szombaton jutok oda, de meg fogom írni a fejleményeket! :worship:
Szia!
Nem tudom milyen opto-t és motort használsz, de nem tuti hogy egyáltalán elbírja a motort. Az optoval kapcsolj egy kis tranzisztort, ami a motort fogja kapcsolni. Üdv!
Köszi a választ!
Így próbáltam már: Bővebben: Link Valószínű akkor nem jó a tranzisztor. Milyent kérjek a boltba? Az nem jó ha közvetlen rákötöm a tranzisztor bázisát az 1,2 voltra és úgy vezetem át a tranzisztoron a 6 voltot? Köszi! Egyébként az mindegy, hogy a kollektorra vagy az emitterre kötöm? felcserélhetőek?
Illetve relével nem lehet megoldani? Az nem biztosabb megoldás?
Szia!
A motort tedd a kollektor körbe, illetve az opto kollektora és a tranyó bázisa közé nem ártana valami ellenállás. A motorral párhuzamosan tegyél egy combosabb diódát, mert ki fogod nyírni a tranyót! Üdv: E.
Sziasztok!
Köszönöm proli007 és vicsys válaszát a kérdésemre! A dokumentásió sokat segített és persze a felvilágosítás is, így végül sikerült bekalibrálnom és megfelelően működtetnem a hőmérőt, és már tökéletesen is üzemel a gép védelme! A következő kérdésem az lenne hogy létezik-e olyan REED relé ami 2 ill. 3 lábbal rendelkezik és nemsokkal nagyobb egy pnp tht tranzisztornál? Előre is köszönöm! Kistrojak
Bővebben: Link A "teledyn" cég gyárt ilyesmit.
Sziasztok!
Lenne egy dolog, amit nem tudok felfogni, pedig igen egyszerű. Van egy Puskás NYÁK trafóm 14VA 2x110V -> 2x15V. Mivel 230V-os világban élünk, hát összekötöttem sorosan a primereket, kipróbálás gyanánt a szekunderek szabadon vannak. Kimértem multival, primer ellenállás 2x160ohm, szek. 2x5.6ohm. Sehol sem zárlatos!, és mégis kiégeti az összes biztosítékot, amit belerakok. Próbáltam: 63mA többször, 125mA, 100mA. Mi lehet a probléma??
A bekapcsolási hirtelen nagy áramfelvétel. Tegyél bele lomha biztosítékot és menni fog.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |