Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1383 / 3998
(#) phowwad válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

A primer tekercs áramvelvétele ennyit elzabálna elsőre?
(#) zolika60 válasza phowwad hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Igen. Telítenie kell a vasat. :yes:
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Bővebben: Link Vigyázz mert fordított a bekötése a sima7805-höz képest. Ahol a test jelzése van, az mindenhol test és egy pont. Tehát a bemeneten is és a kimeneten is ugyanaz. Arra is figyelned kell, hogy a terhelhetősége csupán 100mA. A ledeket (a strobidban) már nem kötheted rá a kimenetére.
(#) phowwad válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Na most beraktam egy 800mA-es biztosítékot, merthogy lomha nem volt itthon, ez már nem égett ki, de! Szekunder kibővítettem híd + puffer + 7805 + puffer. Mértem multival folymatosan, amikor bekapcsoltam, leadta az 5 voltot, majd folyamatosan csökkent. Nem értettem miért van ez, majd kikapcosltam, és a trafó forró volt, de érdekes az, hogy a trafó azon fele volt az, amely szabadon volt hagyva. a többi alkatrész hideg maradt, biztosíték sértetlen. Mi lehet már megint a baja?
(#) tomikapc válasza enree hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Bővebben: Link

Így jó lesz? A tranzisztor és a dióda típusát csak tippeltem nem értek a számításhoz. Ellenállásból meg van nekem nagyon sok majd kipróbálgatom. Tehát így működnie kell? Köszi!! :worship:

tranzisztor

dióda
(#) proli007 válasza phowwad hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Hello!
Az is lehet, nem jól kötötted be a két tekercset. Ha a két tekercs nem tekercselési irányban van sorba kötve, akkor tulajdonképpen zárlat van. (Kezdet-vég-kezdet-vég)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Hello!
Egyáltalán nem tilos valaminek a tápfeszültségét kapcsolni. De jobban jársz, ha NPN helyett PNP tranyót alkalmazol, és közös emitteres kapcsolásban. Ekkor a maradék (szaturációs) feszültség kicsi lesz. Tranzisztor meg ekkora kell, amekkora fogyasztás van mögötte. Mind össze az IC puffer, vagy szűrőkondijának feltöltése lehet gond a tranyó számára, ha annak kapacitása túl nagy. Mert az bekapcsoláskor "zárlatként" viselkedik.
üdv! proli007
(#) tomikapc válasza enree hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

az nem lenne jobb, ha kihagynám az optocsatolót és a tranzisztor megkapná a bázisán az 1,2 voltot az emitteren a 6 volt(+)-t, a kollektoron kivezetném a motorra. A 6 volt(-) meg alapba menne a motorhoz. Ezután kötnék egy diódát a motorral párhuzamba. Ha így oldanám meg milyen tranzisztor vegyek és milyen diódát? Vagy ezt nagy munka kiszámolni?
(#) phowwad válasza proli007 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Nos ez mindent megmagyarázna, mert elég hülyén van sorba kötve a primer oldal, egy utólagos NYÁk javítás miatt.

Válaszodat köszönöm.
(#) zolika60 válasza phowwad hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

A puskás trafón az egy oldalon lévő lábak közül a két középsőt kell összekötni a sorosításhoz. Bocs de ez nem jutott eszembe.
(#) proli007 válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Hello!
- Alapvetően semmi gondot nem okoz, ha kihagyod az optót. Feltétele persze, hogy a két feszültségnek legyen közösíthető pontja.
- De a tranzisztort a motoráram szerint kell megválasztani. (mert erről nem volt szó). Annál legyen magasabb a maximális kollektorárama.
- A Led áramát bizonyára korlátozza valami. Ez az áram kb. elegendő lesz a bázis vezérlése számára.
- Tehát ha pld a Led áram 10mA, és egy BD139-es tranyót választunk hozzá, és annak áramerősítési tényezője eléri a 100-at, akkor a kollektoráram (motor), elérheti az 1A értéket is.
- Az emittert és a 6V negatívját a Led katódjához kötöd, a bázist a Led anódja helyére (de a Led akár bent is maradhat). A Motort a +6V és a kollektor közé kötöd. (Motorra reverz védődióda szükséges.)
üdv! proli007
(#) enree válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Szia!
Az értékekről kérdezz nálam okosabbat, mert én is ugyanolyan koca amperhuszár vagyok, mint te, max régebb óta csinálom, tippem lenne, nem akarok butaságot írni.
Semmiképpen nem hátrány az opto, hogyha egy gyári stabil dologhoz eszkábál hozzá az ember valamit... Jó dolog az a galvanikus leválasztás, illetve, ha valamit elkötsz, nem rúgod szájba vele a riasztódat, de hallgasd meg más véleményét is!
(#) kistrojak válasza vicsys hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Az a baj hogy nem leválasztás miatt kell nekem relé hanem mágneses tér jelenére kapcsoló relé, tehát ha bekapcsol egy motor és elkezd forogni akkor a forgórészre erősített mágnest kellene nekem érzékelnem, hogy a motor valóban elindult-e, ezt egyszerűen egy led villogtatásával fogom elérni, semmi bonyolult elektronika...

A motor nagyon tömör, nincs más mód az elhelyezésre, és a másik társában van ilyen, ezért szeretném ugyan ugy megoldani ahogy a japán kitalálta
Kistrojak
(#) edison14 válasza kistrojak hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Esetleg REED relé?
(#) proli007 válasza kistrojak hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Hello!
Ehhez nem kell egy relé, csak maga a Reed cső. De sokkal jobban hangzik egy Hall érzékelő, ami tényleg létezik BC tranyó tokban (TO92). Legalább is a forgás sebessége, vagy is a gyors kapcsolgatások miatt, nem egy mechanikus megoldás.
üdv! proli0007
(#) tomikapc válasza proli007 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Bővebben: Link

Remélem most már helyes a rajz. így tudom elképzelni, amit írtál.
(#) demcar hozzászólása Júl 1, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Nekem az lenne a kérdésem hogy hogyan tudnék csinálni 0,01ohm-os ellenállást?
Annyit tudok hogy ha jól tudom hogy 0,1ohm-os ellenállásból kel nem?

A segitésget előre is köszönöm.
(#) zolika60 válasza demcar hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Ha 10-et párhuzamosan kötsz belőle az pont annyi lesz.
(#) proli007 válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Hello!
Igen, ha ez rajznak tekinthető.. De hozzátéve, hogy a dióda katódja jön a 6V pozitív felére, valamint a BD139-nek a láb bekötése helyesen E-C-B. (Ha már ilyen "nézeti" képet rajzoltál)
üdv! proli007
(#) tomikapc hozzászólása Júl 1, 2011 /

Akkor ki fogom próbálni amit írtatok köszönöm mindenkinek a segítséget!
Még egy kérdésem lenne és nem is zaklatlak többet benneteket

Egy fogyasztásmérőt szerettem volna beszerelni egy helyiségbe. Úgy oldottam meg, hogy a kismegszakítóból a megszakító után kivezettem egy konnektorba a a nullát, a fázist, és a földet. Ebbe dugtam bele a fogyasztásmérőt. Ezután a fogyasztásmérőbe egy egy hosszabbítóról levett villásdugót és kimértem a fázist. Ezt visszakötöttem a megszakító dobozába, ahonnan megy tovább a falakba. Méri is a fogyasztást megfelelően. Elbírja ez a konstrukció a terhelést? Max 3-4 ezer wattal lesz terhelve, de az is csak kirívó esetekben. Átlagban olyan 3-400 watt van ráterhelve. Szerintetek elbírja az a hosszabbítóról levett villásdugó vagy inkább rakja rá egy másikat egy erősebb vezetékkel?
(#) tomikapc válasza proli007 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm. Igen gyenge rajz de sajnos nem értek a pontos kapcsolási rajzokhoz
(#) demcar válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Tehát akkor igy nem?

sönt.JPG

(#) vicsys válasza demcar hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Szerintem meg, de. (nálam ez a párhuzamos kötés)
(#) demcar válasza vicsys hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Aha értem akkor igy lesz. Nagyon köszönöm a segitséget! Mindkettőtöknek.
(#) zolika60 válasza demcar hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Így bizony. Ahogy vicsys mester is mondja. :yes:
(#) blackdog hozzászólása Júl 1, 2011 / 2

Sziasztok!

Nem bírtam felfogni a CD4060 működését. Kínomban készítettem egy Excel táblázatot.
Ebben R és C megadásával ki lehet számolni a periódust és egy táblázat megadja, hogy melyik kimenet mennyi ideig van magas van alacsony szinten. A táblázat nem teljes csak Q9-ig jelzi ki zöld színnel az időt.
Piros részeket nem szabad bántani.
Kék az eredmény.
Ellenállást kohm -ban, kapacitást µF -ban kell beírni.
A szorzó is módosítható. Az IC adatlapján 2,2 szerepel ezért én is ezt tettem be, de olvastam már 1,2 - 1,4 -1,5 - 2,5 stb... értékeket. 2,2 pontosnak tűnik.
Kérdésem a hozzá értőkhöz, hogy jól okoskodtam-e? Így működik a 4060?

4060.xls

(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 1, 2011 / 1

Hello!
Jól gondolod.
- A konstans szorzószámoknál azért látsz differenciát, mert az oszcillátor kimértékben frekvencia függő. Ezért a minimális eltérések. (1,2-1,4-1,5)
- Az adatlapban a 2,2 (2,3) azért szerepel, mert nem az oszcillátor impulzus idejét, hanem a periódus idejét adják meg. Vagy is a kondinak R*C idő alatt fel kell hogy töltődjön, majd R*C idő alatt ki kell sülni ahhoz, hogy egy periódust kapjuk. Ez kétszeres R*C időt jelent.
- Ha egy Qx kimenet periódus idejét (vagy frekvenciáját) szeretnénk megkapni, akkor célszerű az oszcillátor periódus idejével számolni, vagy is t=2,2*R*C*2^x képlettel számolni. (Természetesen f=1/t)
- De ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy Qx kimenet mennyi ideig van magas (v. alacsony) szinten, vagy is az impulzus idejét számoljuk, akkor egyszerűbb az oszcillátornál is csak az impulzus idővel számolni. Vagy is t=1,1*R*C*2^x képletet alkalmazni.
üdv! proli007
(#) sanykaraj hozzászólása Júl 2, 2011 /

Üdv nem tudom ez igaz hogy tényleg 100 és 1500 mcd között lehet a fényerőt állítani vagy csak el lett írva ez led
(#) bbalazs_ válasza sanykaraj hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Az attol fugg, hogy mekkora arammal hajtod meg. A maxmalis erteket adjak meg, annal nagyobb aram mar karositja a LEDet. Kisebb fenyerot barmikor eloallithatsz kisebb arammal vagy PWM aramjellel.

Sajnos, pont a max.aram nincs odairva, ilyenkor altalaban 20mA az ertek a legtobb esetben.
(#) sansui hozzászólása Júl 2, 2011 /

Sziasztok!

Az elmúlt napokban gondom akadt egy elektromos kerékpár akkutöltőjével.
A probléma a következő: a töltőm tölt, de nem jelzi ki, (LED) hogy mikor van feltöltve az akku, még akkor sem mikor a nagy gond bekövetkezett. Az akkuk használhatatlanná váltak(megolvadt, eldeformálódtak)

A töltőről kevés adat:
Output current: 1.6A
Imput: a szokásos Európai szabvány
For 36V lead-acid battery

Ki, mit tanácsol/segít, mi tévő legyek?
Ujjat nem akarok venni, akkor nem is írtam volna - úgy gondolom nincs olyan nagy gond.
Előre is köszönöm a segítséget.

A képeket egy fájlmegosztó oldalra tettem fel.

képek elérése

ui: a képen jól látjátó nincs benne a biztosíték, nem tudom miért csak úgy kiszedtem, (de semmi baja nincs) azóta nem volt beüzemelve
Következő: »»   1383 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem