Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1221 / 2208
(#) spirik hozzászólása Júl 2, 2011
Sziasztok szeretném megkérdezni milyen erősitő ez a rajzon,

pre12au7_.jpg

(#) Ricsi89 válasza spirik hozzászólására (») Júl 2, 2011
Előerősítő.
(#) spirik válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 2, 2011
szia és ha rákőtőm egy számitogép hanfalra meg fog szolalni?nekem azt mondták
(#) Ricsi89 válasza spirik hozzászólására (») Júl 2, 2011
Nem, ez nem arra való.
hanem?
milyen erősitő elé rakjam van rá őtlete valakinek?vagy neked.
(#) szac64 válasza spirik hozzászólására (») Júl 2, 2011
Végerősítő elé kell rakni.
Ha a számítógép hangfal aktív, tehát van benne végfok akkor az elé is berakhatod.
(#) spirik válasza szac64 hozzászólására (») Júl 2, 2011
szia ha van egy Brown note 18w os .Litte II.b erősitőm ahoz már nem kell
(#) Mate78 válasza FordPrefect hozzászólására (») Júl 2, 2011
Nekem pont jól jött a 4Ohmos szekunder, mert 4Ohm-osak a hangszóróim.
A primer viszont csak 0,2-esből van, az vékony lenne 6L6 PP-nek szerintem.
(#) FordPrefect válasza Mate78 hozzászólására (») Júl 3, 2011
Határeset. Nindenesetre működik sok éve.
A jobb kimenők (Pl AN, ARC, amcsi U jelű tafók) vékony huzallal vannak tekerve, egészen nagy Rdc-vel. És jól szólnak. A DP, és pár általam hallgatott gyári trafók pedig vastag primerrel készültek, és jól szólnak
(#) marone hozzászólása Júl 3, 2011
Helló !
A rácslevezető ellenállás értékét állt. 1 MOhm-bam adják meg, hogy annyi a maximum.
Ha minél kisebb értékűt rakok be, annál kisebb lesz a vezérlőrácsra jutó jel ?
(#) zoliee válasza spirik hozzászólására (») Júl 3, 2011
Szia!

Ha nem használsz a mondat elején Nagy kezdőbetüt, nagyon hamar ki fognak moderálni.

Üdv Zoliee
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Júl 3, 2011
A rácslevezető ellenállás értékét azért maximálják, mert mindíg van egy kis rácsáram, ami a munkapontot befolyásolja. Ha nagyon kis ellenállást választasz, pl. 10 kohmot, akkor az előző fokozatot megterheli, és valóban csökken a meghajtó feszültség. Éppen ezen okok miatt a rácslevezető ellenállás értékét 100 k , és 1 Mohm közé szokás választani.
(#) FordPrefect válasza pucuka hozzászólására (») Júl 3, 2011
Azért a meghajtófeszültség csökkenése attól is függ, milyen a meghajtófokozat. Kis belső ellenállású csővel épített anódkövetőnél, vagy egy sima katódkövetőnél nyugodtan lehet csökkenteni a végcső rácslevezetőt, a vég élettartama meghálálja. Más kérdés, hogy ilyen esetben a csatolókondi értékét kell növelni, ami egyes vélemények szerint ront a hangminőségen. Megoldás: katódkövető meghajtó DC csatolással. Csak itt már jól kell tudni méretezni/másolni, meghálálja.
(#) pucuka válasza FordPrefect hozzászólására (») Júl 3, 2011
A végfokozat, végcső elég speciális eset (urambocsá' még rácsáramos is lehet). Azokat érdemes kis impedanciáról meghajtani, elég sok ok miatt, például katódkövetőről. (anód követőről, én még nem hallottam, de ha tudsz ilyet világosíts fel) Az egyen csatolásnál nincs értelmezve a rácslevezető ellenállás, mert ezt a feladatot a megelőző fokozat munkaellenállása ellátja. Egyébként csöves erődítőknél max 2 - 3 fokozatot lehet egyen csatolásban használni, mert elfogy a tápfeszültség. És nem csak csöves végfokozat van a világon, mikrofon, lemezjátszó gitár, stb, nem kerülhető meg a fokozatok közötti csatolásban (hacsak hangfrekvenciás erősítőkről beszélünk) az egyen szint elválasztás, és a tisztességes erősítések eléréséhez nagy munkaellenállások tartoznak, ezzel pedig együtt jár a nagy kimenő impedancia.
A triódákat érdemes katódkövetőről hajtani. Bármelyik csövet meg rácsáramnál kötelező. Eddig egyetértünk.
Ha anódkövetőről nem hallottál, az a Te problámád. Google, utána "anódkövető". Sima csöves erősítőfokozatot takar, azaz erősítéssel bíró, anódról kicsatolt jellel. Azt akartam sugalni, hogy AC csatolásnál meghajtóként komoly csövet érdemes alkalmazni, (12BH7, E182CC, ECC90, 6N6P) mert kis kimeneti impedanciával rendelkeznek helyből, katódkövető beállítás nélkül. (Pl E182CC 10-szeres erősítés mellett 5 Kohm körüli kimemetttel bír.)
Abban szintén egyetértünk, hogy csövesnél max . 2-3 fokozatot lehet DC-ben csatolni. Én inkább azt mondanám, hogy max. 2-őt.
De én csak a végfok+meghajtásról írtam, a félreértések elkerülése végett..
A katódkövetőt (földelt anódú fokozatot) azért hívják így, mert a katód feszültsége "követi" a vezérlő rács feszültségét, lévén, hogy a fokozat feszültség erősítése nagyon megközelíti az egységet. Ez a földelt katódú fokozatnál nem áll fent, ezért nem is nevezik így.
A maga módján minden cső komoly, csak arra a feladatra kell alkalmazni, amire tervezték. Néha lehet másra is, de nem mindíg, és ez nem a cső hibája.
Ok. Magyarul 1 körüli az erősítése. Tudjuk. De az anódkövető kifejezést sem én találtam ki, mások is használják, lehet hogy helytelen. Mindenesetre az is lineárisan követi rács feszültségét, csak egy bizonyos szorzóval.
Más, de ide tartozik. Változnak a fogalmak. Régen a PPP a "circlotront" fedte. Manapság az ellenütemben párhuzamos csöveket jelenti. Egyéb hangzatos megtévesztésekről meg ne is beszéljünk...
Megtéveszteni csak azt lehet, aki hagyja magát. Egyébként nincs igazad anődkövető ügyben, mert például egy változó meredekségű cső anódja nem követi hűen a vezérlő rács feszültségét, de a katódja igen. Ezek azért elég alapfogalmak, szemben a különböző kapcsolástechnikák kényre kedvre történő elnevezésénél. A tégla azért csak tégla marad, még akkor is ha más másnak akarja látni.
Mutass egy nem változó meredekségű csőkarakterisztikát
(#) FordPrefect hozzászólása Júl 3, 2011
Minden cső változó meredekséggel bír. Egyik kevésbé, a másik jobban. Némelyiket szándékosan így gyártják. Pl Ecc 85, változó meredkség, mégis sokan szeretik audió alkalmazásban használni. De katódkövetőként minden cső lineáris.
Ezekután mit jelent az "anódkövető"?
(#) marone hozzászólása Júl 4, 2011
Ha a katódkövető csatolás nem erősít semmit, akkor az mire jó ?
Kimenő impedancia csökkentésére ?
És az mire jó ?
(#) oibacsi hozzászólása Júl 4, 2011
Üdvözlet kedves Fórumtársak!
Éppen kábelezem az EL84 SE-t és szeretném tudni, hogy van-e a váltóáramú fűtésnek valami trükkje, le kell-e esetleg az egyik ágat testelni, stb.
Köszönöm.
(#) mark.budai válasza oibacsi hozzászólására (») Júl 4, 2011
Szia! A fűtés vezetékeit sodord (tekerd) össze, és a két szélére tegyél egy 100-220 ohmos 1W-os potit, aminek a csúszkáját a testre kötöd, majd ezzel tudod beállítani, hogy hol lesz a legkevesebb zaj. Bár én szoktam úgy is, hogy egyszerűen 1-1db 100 ohm/2W-os ellenállással lekötöm a fűtés ágait a GND-re.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Júl 4, 2011
Pontosan, feszültséget nem erősít, de teljesítményt igen, mert kis kimenőimpedanciára ugyanazt a feszültséget adja, ami a bemeneten van. Sok áramkör (pl. hangszínszabályzó, végfok, szélessávú erősítők) igényelheti a kisimpedanciás meghajtást, hogy a szórt paraméterek hatásat csökkenthessük elfogadható értékre.
(#) oibacsi válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 4, 2011
Akkor nekem marad a második megoldás, mert 2w-osokból van néhány itthon. A 270ohm sok lenne?
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Júl 4, 2011
Kösz !
És a fűtést miért szokták összesodorni ? (a brumm miatt, tudom, de mi a fizikája ennek ? )
Illetve láttam még képeken, hogy az erősítő belsejében derékszögbe vannak hajlítva a vezetékek.
Az miért jó ? Induktivitáscsökkentés ?
(#) mark.budai válasza oibacsi hozzászólására (») Júl 4, 2011
Nem tudom, hogy sok lenne-e, ki kell próbálni, én 100ohmosokkal csináltam eddig.
(#) oibacsi válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 4, 2011
Rendben, köszönöm. Még valami: Nagyságrendileg mekkora zaj a normális a kimeneten egy EL84 SE/ECC81 párosításnál?
Következő: »»   1221 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem