Fórum témák
» Több friss téma |
Majd ha lesz időm (kb 3 nap múlva) megcsinálom az általad linkelt kép szerint és ha nem megy akkor feladom.Van valahol egy már működő verzió,csak nem találom.Az lement ezzel a táppal kicsivel több mint 3 voltra,de abban csak egy sima trimmer van.És nem kis mértékben lépkedett úgy mint most a heli trimmer-rel.A kis léptetés volt most a célom de erre nem számítottam.De viszont az a 22000 µF-os kondi nagyon kell bele?Az horror áron kapható szerintem.Ha jól tudom nekem max 10000 µF-os van.
Szerintem túlzás a 22000 µF puffer. Hiszen a rajzon LM317 van, ami 1A körül telejsít, TO3 tokban talán többet. Nyugodt szívvel beépítheted a 10000 uf puffert, bőven elegendő lesz. Én csak elkötésre tudok gondolni az esetedben. Azt ugye tudod, hogy az LM317 és az LM350 lábkiosztása teljesen más?? Tehát nem használhatók egymás helyett. Tervezési módosítást igényel a cseréjük...
A kimenő feszültséget azok az ellenállások aránya határozza meg, a mi a kimenetről a földre vannak kötve. Ezek közös pontjára csatlakozik az adjust láb, e szerint kell méretezni. Még mindig nem írtad meg, milyen ellenállással és helipotival játszol.
A diódának az a szerepe, hogy ha a stab. IC kimenetén 0.7V-tal magasabb a feszültség, mint a bemenetén, akkor nem megy tönkre az IC, hanem a táp felé elfolyik a feszültség. Példa erre: stab IC kimenetén 4700uF, terhelés egy LED, 10mA-rel, és lekapcsolod a stab IC tápját. Ha nem lenne a dióda, akkor beállna az az állapot, hogy a kimenetén magasabb a feszültség, mint a bemenetén, ez pedig káros rá nézve.
Az ellenállás 240 ohm,a helipoti pedig 4,7 Kohm.De viszont most csináltam egy új verziós rajzot a fentebb linkelt alapján.Valaki megnézné hogy jó-e.Próbáltam jobban odafigyelve csinálni.Annyi eltéréssel hogy nem fix ellenállást teszek bele hanem a helipotit.Megnéztem a két IC adatlapját és nekem úgy tűnik hogy a lábkiosztás azonos.Csatolom az új képet.Valamint az adatlapot.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Jó a panel terv, ennek így működnie kell.
Hali!
Elkészítettem a következő kapcsolást LM350 ,de valamiért nem akar működni,a kimeneti feszültség mindig 0V,és az ic-sem melegedik,egyedül a 270Ω helyett van 240Ω.Mi lehet a baj,esetleg az ic halott?
Hello, én egy szabályozható tápot csináltam, de a kimenet stabilan 1.23 volt. Másodszorra építem meg, most nyákon, de miért csak 1.23 volt?
Az ic volt a hibás,kicseréltem,de mostmeg a kimenő áramerősség nem haladja meg a 20mA-t,egy ledet is épphogy elbír,az egész kapcsolás rossz lehet?
Hello!
Linkelek Neked és Mindenkinek, aki probálkozik az elkészítéssel, mükődőképes, többszörösen kiprobált LM317 illetve LM350 nyákokat. Ezek nekem is müködnek, most is, és rajtam kívül rengeteg embernek. Ha ezek se mennének Nálad, akkor már nem tudok mire gondolni... Sok sikert az építéshez. LM317 és LM350
Hello!
Az 1,23V az Ic belső referenciája, tehát nincs szabályozás (feszültség osztás). Vagy a poti áramköre/bekötése zárlatos, vagy a 240ohm (ha az van benne) más értékű, vagy szakadt. üdv! proli007
Megcsináltam az LM350-es nyákot.Ráraktam szépen mindent.És ugyan az volt a probléma hogy 24 volt a kisebb érték de most csak 29 voltig ment fel a 24 voltos trafóval.Gondoltam kicserélem az IC-t.Mivel nem volt már 350-es itthon így beraktam egy 317-et.Azzal tökéletes.Sajnos elhalálozott a 350 és ezért volt ilyen érdekes működése.Lemegy 1,1 voltig és felmegy 24,6 voltig tökéletes kismértékű léptetéssekkel.
Ezer köszönet mindenkinek a segítséget.
Ugye pufferkondit raktál az egyenirányító után? A adatlap rajzán lévő 0,1µF nem az. A gyártó feltételezi, hogy egyenfeszültséget kötsz az IC-re. Én raknék a bemenetre egy min. 4700µF-os kondit.
Hello!
Az IC-re a táp bekötése a mellékelt rajz alapján történjen. A panel kivitelezése gondolom rendben van. Ami paneleket én linkeltem, azok müködőképesek, most is müködnek nálam. Valószínűleg a tápellátás környékén lehet a probléma. Így néz ki a táp része mint a mellékelt rajzomon?
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy a 317-es elbirná-e egy 32 V-os traforol (egyenirányítva, símítva) való üzemelést, úgy hogy stab. 42v jőjjön ki belőle?(1 amper elég, bicikli akksikat töltene.)
Szia!
Nem hinném, hogy menne. A max bemeneti feszültség 40 V-lehet, az adatlapja szerint. Ráadásul, ha lehetne is üzemeltetni 40 V felett, akkor is Ube=32*gyök2-1,4=43,85V, a stabil 42 V-hoz pedig legalább 45 V kellene. Üdv, Máté
Pár oldallal visszább már beszélgettünk erről, hogy csak az van korlátozva, hogy a kimenet és a bemenet között max. X volt lehet (x=~32V ? adatlap leírja.) Viszont az igaz, hogy 42V kimenőhöz legalább 45V bemenő feszültség szükséges!
Az Lm317 egy olyan feszültségszabályzó IC, amelynek nincs felső feszültség bemeneti korlátozása. Tehát akár több 100V-is lehet. Az egyetlen kitérium, hogy a a Bemeneti és Kimeneti feszültség közötti különbség maximum 40V lehet. (Ube-Uki=Max. 40V!) 1A-es terhelhetőségű, efelett megvédi magát a túlterheléstől. Természetesen hűtést igényel.
Köszönöm a megnyugtató választ, már arra is gondoltam hogy egy 10-15V-os zénerrel becsapom, de ezek szerint nincs rá szükség, csak megfelelő fesz osztó kell hozzá.
mégegyszer köszi!
Mindenképpen szükséges az 1A?
A TL783C 1,25-125V-ig használható,de csak 700mA-rel terhelhető.
Az akku 3db 12V 12Ah-s sorba kötve( bicikli akksi), az 1A szerintem reális ezeket tölteni.( 100ft egy lm317)
A lényeg az hogy 42 volt fölé ne engedje a feszt.
Amíg írtam,addig a segítőkész fórumtársaktól már meg is kaptad a választ.
Ezt az IC-t én mikrofon fantomtáp előállításához használtam korábban.
Üdv!
A trafódnak egyenírányítva, terhelve minimum 45V-ot kell leadnia, ekkor is csak az LM350 IC alkalmas, mert: 1. Az LM317 egy feszültségszabályozó IC, azaz a bemenő feszültséget szabályozza le a beállított értékre, a felesleget hővé alakítja. Felfelé nem tud konvertálni. Ahhoz egy DC-DC konverter kell (Step-Up DC-DC Converter). 2. Az LM317 adatlap első sorában ez áll: Output voltage range: 1.2 to 37V azaz: a kimenő feszültség: 1,2 ... 37 Volt között lehet. Tehát neked ez nem jó, mert a kimenő feszültséged: 42V
Köszi de olvasd csak el fentebb kistotti41 hsz-át.
A trafot meg ugy tervezem ahogy te is irtad.
Olvasd el az adatlapot légyszi!
"Output voltage range: 1.2 to 37 V" Ezalapján bajosan se jó neked 42V-ra! www.st.com LM317
Szia!
Ez a 42V annyit jelent, hogy a ki és bemenete között nem lehet nagyobb a feszültség ennél az értéknél. Tehát akár 100V-ot is stabilizálhatsz, csak 142V-nál ne legyen több a bemenetén.
Milyen 42V-ról írsz?
Linkeld be légyszi!
Bocs de az adatlapon is ugy van hogy Vi-(minusz)Vo=40volt, én igy látom!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |