Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon köszönöm. Én is 7293-as ic-vel építek párhuzam híd kapcsolást, most tervezem a nyákot.
Azt még megtudnád mondani hogy átalakított pc tápról akarom üzemeltetni +-25 volt mellet, mekkora teljesítményre számolhatok 4 ohmon.
A teljesítmény 200W felett várható, attól függően, hogy bírja táp a +/- 25V-ot tartani. Itt tartok a tervezéssel.
Én megkínálnám +/-45V-tal, 8 Ohm-ra :yes:
Ha a 7294 híd +/-36V ról tisztán lead 200W szinuszt, akkor egy paralell-híd 7293-assal inkább a 300W-ot kéne célbavenni. +/-25V-ról pedig nem fog többet leadni 4 Ohm-ra mint egy sima híd. A 7294 híd +/-28V-ról adja le a tiszta szinusz 150W-ot 4 Ohm-ra a 6,5A-es áramkorlát miatt.
Köszi a választ. Akkor be kell ruháznom egy nagy tápra.
Kapcsolóüzemű táppal pedig még nem merek foglalkozni( nem értek hozzá). Próbára megtudom küldeni +- 46 volttal de csak 200 wattos a táp. De ha megküldöm +- 45 volttal akkor ez a paralell-híd bírja a 4 ohmot is. (vagy nem?)
Nagyon komoly hűtést kell csinálni neki, akkor szinte mindent kibír. 200-as táppal nem érdemes nagyobb terhelésnek kitenni.
4 Ohm-ra nem fog kelleni 45V, elég lesz 35 is aztán majd kiderül hogy mennyi jön ki belőle. Tudsz műterhelésen teljesítményt mérni? Ha igen akkor majd érdekelne a beszámolód.
Hát ha a hangkaris scop megfelel, akkor igen. De ha a sima híd bírja a 4 ohmos terhelést és lead 150 wattot akkor 7293 paralell-be és ezt hidalva kötve lemehetünk simán 2 ohmra (megfelelő hűtés mellet) +-25 volttal 450 wattos atx táppal(átalakítva).
Merész vállalkozás lenne a 2 ohm, de szerintem nem fog baj lenni. Ha gond lenne az IC védelem közbeszólna, és megvédené magát. Ha kiprobálod 2 ohm -mal légyszíves számolj be róla, kíváncsivá tett.
Klassz lett. Enyém ilyen lesz. Hiba? Kritika? Még nem végleges, egyoldalas nyák.
Szia! A nyák bal oldalán lévő fokozat meghajtása nem jó. Bővebben: Link A jobb oldal 680 ohm mellől hiányolom a 22µF kondit. Egy 2200µF lába a levegőben maradt. Más bajom nincsen
Köszi kijavítom a hibákat, aztán felteszem még egyszer.
Ha sikerül megépítenem kimerítő beszámolót írok róla.
Szia. Sikerült vennem a vaterán egy 1200wattos tápot 5 kilóért, csak át kell tekernem de nem baj majd elszórakozok vele.
1.2Kwatt már csak elég lesz +-42 volttal, de megrendeltem még 4 ic-t és és így összesen 8 ic paralell-híd üzemmódban. Csak nem tudom honnan szerzek 2ohm-os műterhelést ekkora teljesítményre.
Hali!
2 Ohm-on ne műterheljed, tök felesleges ekkora tápfesz mellett. Az áramkorlát közbe szólna úgy is. Teszteld le 4 Ohm-on szinusszal, ehhez elég lesz a táp terhelhetősége is. Minimum 25A-es Graetz-ekkel csináld, csatornánként 20.000 µF puffert tegyél táp áganként.
Rendben akkor 4 ohm. Pont 25A-es Graetz van itthon 3db. Puffert még vennem kell.Több kicsi, gondolok itt 5*4700µF-ra tápáganként vagy csináljam 10000µF-ból.
Jobb a több kicsi puffer :yes:
Én is 4700u/50V -okat használok (kivéve kapcsolótápba)
Köszönöm szépen a segítséget. ha egyszer kész lesz akkor a teszteket leírom. (Ha elakadok akkor jövök )
És így. Kijavítottam a hibákat.
Reloopnak és Bassmesternek: lecseréltem a visszacsatoló 47k ellenállásokat 10k-ra, ezáltal csökkent az erősítés, a hangkártya beállításnál is tudtam még ráadni bőven hangerőt, és megszűnt a zaj ami zavaró volt számomra, úgyhogy köszi nektek a segítséget!
Viszont maradt egy tényleg abszolút minimális zavar, amit szerintem biztos, hogy a trafó mellett a potihoz húzódó jelkábel veszi föl. Pattogó hang, de csak akkor hallom, ha a hangfal mellé hajolok. Ha az előbb említett kábelt a képen látható piros vonalon húznám el akkor megszűnne ez is valószínűleg?
Szia!
Kábellel kapcsolatban: csavard le a poti anyáját, és hajtsd félre a kábelköteget. Meglátod mennyi zajt szed össze. A pattogó hang ellen továbbra is a hálózati zavarszűrőt ajánlom.
Így van, ahogy az elöttem lévő hozzászólásban is elhangzott, a hálózati zavarszűrést meg kell probálni. Volt olyan erősítőm, amit nekem is az tett helyre. Legegyszerűbben a számítógép tápban található RC szűrőtaggal oldható meg. De hasonló szűrőtagok megtalálhatók különböző háztartási gépekben. Én pl. már mosógépből, gáztűzhelyből is bontottam zavarszűrőt, nem beszélve a bennük lelhető hatalmas vezetékkötegről. :yes:
Berajzoltam egy 22k-t, fehér kör jelzi. A fehér vonalakkal azt jeleztem hová esik az IC-k háta.
Javasoltam volna, hogy kissé tömörítsd a rajzot, de így is elég szűk hely marad az IC rögzítő csavarok behajtására.
Köszi a javítást. Az ic-k egy U alakú 5 mm-es réz lapra lesznek felcsavarozva majd ez a bordára, tehát a csavarozás könnyű lesz.
Szívesen! Rendes hűtés kell neki. 200x111x33 borda + ventivel tervezem.
Nekem ilyen lesz rajta:Bővebben: Link + venti. De ebből kettő van lehet mind a kettőt rárakom.
Szia! Készen van az STK val épített erősítő. Családi "nagy" beruházással vásároltunk hozzá két darab HS 511 es hangfalat. Gyönyörűen szól csakhogy most igény lett egy nagyobb teljesítményű erősítőre. :yes: A választásom a TDA7294 re esett. A kérdésem az lenne, nem akarom kivenni a 100W teljesítményt belőle elég lenne KB 70-80W . Ehhez elég csupán a tápfeszültséget csökkenteni? Ha igen mennyi legyen? Valamint van 10DB 4700uf 63volt elektrolit kondenzátorom.Ezeket szeretném felhasználni benne úgy hogy oldalanként 3darabot szándékozom beépíteni. Vagyis 14100uf lenne a puffer. Ez gond vagy elég a 2x4700uf. A meglévő nagy hűtő borda bekerült a fent említett erősítőbe. Viszont van egy alkalmi vételből, két darab processzor hűtőm KB 100x100as 80as hűtő ventilátorral 4mm es rézlappal borítva. Ez elég lesz hűtésnek vagy más megoldást keressek? Válaszodat/válaszaitokat/ előre is köszönöm.
Szia! 70-80W/4 ohm teljesítményhez +/-26-28V táp szükséges. Ezt 2x20-22V AC trafóval tudod elérni. A trafó terhelhetősége 200VA vagy nagyobb legyen. A 6db 4700µF kondenzátor bőven elegendő. (Én csak 4-et használnék fel, más lehet mind a 10-et.) A processzor hűtőből a kettő venti nélkül elmenne. A borda kialakítás nem tudom mennyire kedvez a fajsúly különbségen alapuló légáramlásnak.
A TDA7294 kapcsolási rajzain a készenlét és a némítás bemenetek vezérlése elég elnagyolt. Igényes megépítésnél ide a koppanásgátlóknál alkalmazott áramkört ajánlom. Ha relés koppanásgátlót kap az erősítő akkor viszont a pozitív tápra köthetők.
Szia. Tudnák venni 1000µF-os 63volt kondit 60 db-ot 40 forint/db áron, szerinted ez megfelelne puffernek? 30-30 darab.
Szia. Bocs hogy belebeszélek . Az nagyon jó ár szerintem jó lenne igaz nagyobb helyet foglalna ,de jó lenne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |