Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1389 / 3998
(#) qvasz2 válasza Mezoas hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

A zsugorcső miért nem jó? Az kapható 100 féle méretben, 200 fokot röhögve kibír.
(#) vilmosd válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Mert a IRFP064 9 mohm, a IRF1404 4 mohm csatornaellenallasu.
(#) Mezoas válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Néztem a zsugorcsöveket, a net 125°C-ot ír alkalmazási hőmérsékletre. Akkor lehet csak elóvatoskodtam, és ez a jó megoldás.

Kadarist: a szilikon cső volna rossz, még átlátszó is, csak merre kapni ilyen picit?
(#) Mezoas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Akkor ezt is tudom most már.
Kösz mindenkinek!
(#) rolandi350 hozzászólása Júl 8, 2011 /

Üdv.
Egy ilyen szoba ventilátor sebességi fokozatait (általában 3 van) mivel szabályozzák?
Esetleg egy kapcsolási rajzot megköszönnék.
(#) bodnar00 válasza rolandi350 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Szia! Semmi extra nincs benne , a motor tekercseit lehet kapcsolgatni.
(#) HeidfeldF1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Vili. Akkor marad az, hogy minden LED párhuzamosan!
(#) HeidfeldF1 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Nem hallgattam el, csak nem tudtam, hogy annak bármiféle jelentősége van Csak excelben felírtam az Ohm-törvényeket, játszottam kicsit a számokkal és ez lett a tapasztalatom
Még az első hozzászólásomban linkeltem a kapcsolási rajzomat, amit középiskolai elektromosságtan tudásommal raktam össze. De így a plusz infókkal már módosult rendesen. Végül úgy lesz, hogy minden LED párhuzamosan, előtte 500 Ohm ellenállás. Elvileg működnie kell.
(#) rolandi350 válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Aha köszi! Belenézek majd szeretném az első fokozatot még lasabbra tenni mert az is nagyon gyors.
Hátha letudok kötni még benne egy tekercset meglássuk.
(#) proli007 válasza HeidfeldF1 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Hello!
"Nem hallgattam el, csak nem tudtam, hogy annak bármiféle jelentősége van "
Viccelsz? A tápfesz ismerete nélkül, ki sem lehet számítani az előtét ellenállás értékét
De ha Te 500ohm-ot teszel sorba a Led-el, akkor 20mA esetén azon 10V esik. Ekkor a tápfesznek a Led nyitófeszültsége plusz 10V-nak kellene lenni..
üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza HeidfeldF1 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

De külön előtét ellenállásokkal. Remélem így gondoltad.
(#) HeidfeldF1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Persze. Minden LED elé 500 Ohm.

Neeem. Csak azt a számodra alapvető tényt nem tudtam, hogyha kicsi a tápfesz és a LED nyitófesze között a különbség, az baj. A tápom 12V-os, sima AC/DC adapter. Bocs, ha nem voltam érthető.
Üdv!
(#) Eticsiga hozzászólása Júl 8, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy mivel lehet a feszültséget szabályozni pont 12 voltra egy zselésakku feszültségét? (mert így kb 14volt feszültséget ad) És ugyan ez lenne a problémám egy 6 voltossal is

Bocsi, még egy kérdés: Vettem ma ellenállásokat, 510 Ohm-osokat, de most szembesültem apám által azzal a ténnyel, hogy az sem mindegy, hogy mekkora teljesítményű az ellenállás! Amit vettem az olyan 3,5mm hosszú, 1mm átmérőjű, 5 sávos ellenállás. A boltos néni nem mondott semmit róla, hogy mekkora teljesítményű. Nincs tipped véletlenül? Csak mert nekem minden ellenálláson 0,2W fog esni... és ha ez egy század W-os ellenállás, akkor gyorsan el fog égni a papírlámpa.. köszi!
(#) proli007 válasza HeidfeldF1 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Hello!
0,25W-nál ritkán vannak kisebb teljesítményű ellenállások. Általános célokra inkább 0,6W-os típust használunk.
üdv! proli007

Akkor megnyugodtam
Köszi szépen!
(#) tomi324 válasza Eticsiga hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Attól függ mekkora áram mellett. Kisebb áramok esetén bőven elég egy 12-, és egy 6V-os fesz. stab. IC. .
Nagy áramok esetén kell hozzá egy ilyen kört is építeni, természetesen az éppen szükséges ICvel.
(#) airsound válasza tomi324 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

A fesz. stab. IC, nem fog ez esetben működni. Így az általad ajánlott nagyobb áramú (ic+tranyó) változat sem.
A magyarázat egyszerű (amit az általad ajánlott oldalon le is írtak) a kimeneti fesznél legalább 3-4V-al többnek kell leni a bemenetinek. Tehát ez esetben legalább 15V (de inkább picit több). Véleményem szerint itt egy megoldás van, az a sorba kapcsolt szilícium diódák. Ha 1 db diódát kötsz sorba, az kb. 0,6V-vel "csökkenti" a feszültséget. Ha 2 db, az kb. 1,2V-vel. A dolognak csak két szépség hibája van. A dióda(k) melegszik, tehát jó nagy diódát kell használni. (ha 1A-t fogyaszt a táplált szerkezet, legalább 2-3A-s diódát alkalmazz) A másik szépséghiba, hogy a kimenőfeszültség nem lesz stabilizált. Ahogy merül az akku (esik a feszültsége), úgy esik a kimeneti fesz is. Persze van tökéletes megoldás is, csak az jóval bonyorultabb. Ha érdekel, ezt is leírom. üdv tibi
(#) bbalazs_ válasza Eticsiga hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Elarulod nekunk, hogy mire kell PONTOSAN 12V vagy a 6?
A legtobbb cucc ugyanis siman elvisel egy 15% koruli tobbletet.
Ha muszaj, akkor a helyedben csinalnek egy stepupot, aztan onnan szabalyoznam mondjuk ateresztovel vagy stepdown-al.
Aramigenyt nem irtal, pedig az elegge meghatarozza, hogy mit erdemes alkalmazni.
(#) bejani hozzászólása Júl 9, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék a konyhába egy zsinórkapcsolót beszerelni. Csakhogy nem tudom bekötni. A kapcsolón van két bemenet, a lámpán szintén két vezeték van, illetve a falból is két vezeték (fekete és kék) jön ki. Hogy lehet ezt összepárosítani? Hogy fogja megszakítani a zsinórkapcsoló?
Köszönöm a válaszokat!
(#) Balaa16 válasza bejani hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Szia!
Így:
Figyelj arra, hogy a kapcsoló a fázist (fekete) szakítsa meg!

kép.JPG

(#) zsa hozzászólása Júl 9, 2011 /

Sziasztok . Kérdésem az lenne hogy adott egy (MTD3302) power mosfet beépítve. Hogyan tudnám kimérni üzem közben hogy jó-e? vagy valami teszt kiforrasztás nélkül lehetséges-e ? Köszönöm.
(#) bejani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Köszönöm szépen!1
(#) proli007 válasza zsa hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Hello!
Üzem közben csak akkor tudsz mérni, ha tudod mit csinál, ismered a kapcsolási rajzot és érted a működését, valamint van eszközöd hozzá.
Kiépítés nélkül kikapcsolt állapotban, megmérheted, hogy nincs-e zárlat valamelyik lába között, és általában a DS parazita dióda is mérhető. De a mérést zavarni fogják a kapcsolódó áramköri elemek, ezt elég nehéz olykor figyelembe venni.
üdv! proli007
(#) Balaa16 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Szia!
Igen, ez egy összecsapott rajz, nehogy valaki megelőzzön!
(#) Eticsiga válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Helló!
12 volt ledekhez kéne 125 ledhez. Ezek fehérek és uv ledek vegyesen.. Az uvésat hármasával sorba kötöttem és mindegyik ilyen csoport elé raktam 120 ohmos ellenállást. A fehérek meg valami panelra szerelt 12 voltos valamik. Mind az uvésból és a fehérből is már egy csomó kiment:no: . A fehérek melegednek.6 volt meg Walkie Talkie ba kéne.
(#) kadarist válasza Eticsiga hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Szia!
Egyszerű a megoldás: növeld a soros ellenállás (120 ohm) értékét és a fehérek elé is tegyél egy akkora ellenállást, hogy 12V-ra beálljon a LED-en lévő feszültség.
(#) Eticsiga válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

De hát akkor meg szinte nem világítottak. semelyik sem alig volt fényük és ennél még kevesebb előtét ellenállást számoltam
(#) kadarist válasza Eticsiga hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Az UV-LED a ultraibolya tartományban sugároz leginkább, ezért ne várj tőle túl nagy látható fényerőt. Ha túl akarod hajtani őket, akkor gondoskodj a hűtésükről. Ez az extra hűtés a fehér LED-ek számára is hasznos.
Következő: »»   1389 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem