Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A zsugorcső miért nem jó? Az kapható 100 féle méretben, 200 fokot röhögve kibír.
Néztem a zsugorcsöveket, a net 125°C-ot ír alkalmazási hőmérsékletre. Akkor lehet csak elóvatoskodtam, és ez a jó megoldás.
Kadarist: a szilikon cső volna rossz, még átlátszó is, csak merre kapni ilyen picit?
Akkor ezt is tudom most már.
Kösz mindenkinek!
Üdv.
Egy ilyen szoba ventilátor sebességi fokozatait (általában 3 van) mivel szabályozzák? Esetleg egy kapcsolási rajzot megköszönnék.
Szia! Semmi extra nincs benne , a motor tekercseit lehet kapcsolgatni.
Vili. Akkor marad az, hogy minden LED párhuzamosan!
Nem hallgattam el, csak nem tudtam, hogy annak bármiféle jelentősége van Csak excelben felírtam az Ohm-törvényeket, játszottam kicsit a számokkal és ez lett a tapasztalatom
Még az első hozzászólásomban linkeltem a kapcsolási rajzomat, amit középiskolai elektromosságtan tudásommal raktam össze. De így a plusz infókkal már módosult rendesen. Végül úgy lesz, hogy minden LED párhuzamosan, előtte 500 Ohm ellenállás. Elvileg működnie kell.
Aha köszi! Belenézek majd szeretném az első fokozatot még lasabbra tenni mert az is nagyon gyors.
Hátha letudok kötni még benne egy tekercset meglássuk.
Hello!
"Nem hallgattam el, csak nem tudtam, hogy annak bármiféle jelentősége van " Viccelsz? A tápfesz ismerete nélkül, ki sem lehet számítani az előtét ellenállás értékét De ha Te 500ohm-ot teszel sorba a Led-el, akkor 20mA esetén azon 10V esik. Ekkor a tápfesznek a Led nyitófeszültsége plusz 10V-nak kellene lenni.. üdv! proli007
De külön előtét ellenállásokkal. Remélem így gondoltad.
Persze. Minden LED elé 500 Ohm.
Neeem. Csak azt a számodra alapvető tényt nem tudtam, hogyha kicsi a tápfesz és a LED nyitófesze között a különbség, az baj. A tápom 12V-os, sima AC/DC adapter. Bocs, ha nem voltam érthető.
Üdv!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy mivel lehet a feszültséget szabályozni pont 12 voltra egy zselésakku feszültségét? (mert így kb 14volt feszültséget ad) És ugyan ez lenne a problémám egy 6 voltossal is
Bocsi, még egy kérdés: Vettem ma ellenállásokat, 510 Ohm-osokat, de most szembesültem apám által azzal a ténnyel, hogy az sem mindegy, hogy mekkora teljesítményű az ellenállás! Amit vettem az olyan 3,5mm hosszú, 1mm átmérőjű, 5 sávos ellenállás. A boltos néni nem mondott semmit róla, hogy mekkora teljesítményű. Nincs tipped véletlenül? Csak mert nekem minden ellenálláson 0,2W fog esni... és ha ez egy század W-os ellenállás, akkor gyorsan el fog égni a papírlámpa.. köszi!
Hello!
0,25W-nál ritkán vannak kisebb teljesítményű ellenállások. Általános célokra inkább 0,6W-os típust használunk. üdv! proli007
Akkor megnyugodtam
Köszi szépen!
Attól függ mekkora áram mellett. Kisebb áramok esetén bőven elég egy 12-, és egy 6V-os fesz. stab. IC. .
Nagy áramok esetén kell hozzá egy ilyen kört is építeni, természetesen az éppen szükséges ICvel.
A fesz. stab. IC, nem fog ez esetben működni. Így az általad ajánlott nagyobb áramú (ic+tranyó) változat sem.
A magyarázat egyszerű (amit az általad ajánlott oldalon le is írtak) a kimeneti fesznél legalább 3-4V-al többnek kell leni a bemenetinek. Tehát ez esetben legalább 15V (de inkább picit több). Véleményem szerint itt egy megoldás van, az a sorba kapcsolt szilícium diódák. Ha 1 db diódát kötsz sorba, az kb. 0,6V-vel "csökkenti" a feszültséget. Ha 2 db, az kb. 1,2V-vel. A dolognak csak két szépség hibája van. A dióda(k) melegszik, tehát jó nagy diódát kell használni. (ha 1A-t fogyaszt a táplált szerkezet, legalább 2-3A-s diódát alkalmazz) A másik szépséghiba, hogy a kimenőfeszültség nem lesz stabilizált. Ahogy merül az akku (esik a feszültsége), úgy esik a kimeneti fesz is. Persze van tökéletes megoldás is, csak az jóval bonyorultabb. Ha érdekel, ezt is leírom. üdv tibi
Elarulod nekunk, hogy mire kell PONTOSAN 12V vagy a 6?
A legtobbb cucc ugyanis siman elvisel egy 15% koruli tobbletet. Ha muszaj, akkor a helyedben csinalnek egy stepupot, aztan onnan szabalyoznam mondjuk ateresztovel vagy stepdown-al. Aramigenyt nem irtal, pedig az elegge meghatarozza, hogy mit erdemes alkalmazni.
Sziasztok!
Szeretnék a konyhába egy zsinórkapcsolót beszerelni. Csakhogy nem tudom bekötni. A kapcsolón van két bemenet, a lámpán szintén két vezeték van, illetve a falból is két vezeték (fekete és kék) jön ki. Hogy lehet ezt összepárosítani? Hogy fogja megszakítani a zsinórkapcsoló? Köszönöm a válaszokat!
Szia!
Így: Figyelj arra, hogy a kapcsoló a fázist (fekete) szakítsa meg!
Sziasztok . Kérdésem az lenne hogy adott egy (MTD3302) power mosfet beépítve. Hogyan tudnám kimérni üzem közben hogy jó-e? vagy valami teszt kiforrasztás nélkül lehetséges-e ? Köszönöm.
Hello!
Üzem közben csak akkor tudsz mérni, ha tudod mit csinál, ismered a kapcsolási rajzot és érted a működését, valamint van eszközöd hozzá. Kiépítés nélkül kikapcsolt állapotban, megmérheted, hogy nincs-e zárlat valamelyik lába között, és általában a DS parazita dióda is mérhető. De a mérést zavarni fogják a kapcsolódó áramköri elemek, ezt elég nehéz olykor figyelembe venni. üdv! proli007
Szia!
Igen, ez egy összecsapott rajz, nehogy valaki megelőzzön!
Helló!
12 volt ledekhez kéne 125 ledhez. Ezek fehérek és uv ledek vegyesen.. Az uvésat hármasával sorba kötöttem és mindegyik ilyen csoport elé raktam 120 ohmos ellenállást. A fehérek meg valami panelra szerelt 12 voltos valamik. Mind az uvésból és a fehérből is már egy csomó kiment:no: . A fehérek melegednek.6 volt meg Walkie Talkie ba kéne.
Szia!
Egyszerű a megoldás: növeld a soros ellenállás (120 ohm) értékét és a fehérek elé is tegyél egy akkora ellenállást, hogy 12V-ra beálljon a LED-en lévő feszültség.
De hát akkor meg szinte nem világítottak. semelyik sem alig volt fényük és ennél még kevesebb előtét ellenállást számoltam
Az UV-LED a ultraibolya tartományban sugároz leginkább, ezért ne várj tőle túl nagy látható fényerőt. Ha túl akarod hajtani őket, akkor gondoskodj a hűtésükről. Ez az extra hűtés a fehér LED-ek számára is hasznos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |