Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   347 / 507
(#) Barret válasza dobiedvin hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Nem számít,ettől még összeadódik a feszültség.
(#) laccika77 válasza dobiedvin hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Szerintem ha nem párhuzamosan kötöd a tekercseket, akkor nem számít.
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
A vasmagos tárcsagenerátornál kialakítástól függően 1 mm-es légrésnél komoly ragadás léphet fel. Nem megfelelő anyag esetén még a visszamaradó mágnesesség is komoly gond, állandó, és elég nagy erejű fékezést ad. Ezeket érdemes előre bemérni.
(#) Iszkakof István válasza dobiedvin hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Bocs, hogy csak úgy a nézőtérről kiabálok fel a színpadra, de a plusz – mínusz 5 menet a100 menetes tekercsnek csak 5 százaléka. Amennyiben egy pontosan megépített tekercs lead 12 voltot, úgy az eltévesztett 11,4 – 12,6 V között mozog. Terheléstől függően a feszültség lejjebb – feljebb mozdul. Megtörténhet, hogy még párhuzamosan kapcsolva is pótolna a teljesítménybe. Azért jó lenne tudni, hogy egy tekercs hány voltot ad le és hány voltot kellene leadjon a generátor összes tekercse?
(#) dobiedvin válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Sajnos ezt így előre nem tudom megmondani, én is kiváncsi vagyok... Egyenlőre még a mágnesen dilemázok hogy milyet, mennyit vegyek. Ebay-n van 10-es szettben 40*20*10-es 60kg tapadóerővel, elég jó áron (fele mint itthon). Ezen gondolkodok nagyon.

Sziriusz: a nem megfelelő anyagot a vasmagra érted?
Akkor azt mondod, hogy nagyobb légrés kellene hogy ne ragadjon, mint 1 mm?
(#) Iszkakof István hozzászólása Júl 8, 2011 /
 
Olvastam valahol, hogy egyenáramú motort, ha generátor üzemmódban akarnunk alkalmazni a jövőben, tanácsos elforgatni a keféket, valamerre. Mellékelnék egy paint rajzot, amelyiken egy vázlat van.
Kérem szépen, valaki válaszoljon, hogy a tekercs két végét az 1 – 2 vagy 3 – 4 kefepárhoz forrasszam. Van egy egyenáramú, 12 voltos kismotorom, szeretném áttekercselni, hogy nagyobb feszültséget adjon, generátor üzemmódban. Az sem baj, ha nem lesz jó soha, mint motor. Jelen állapotában még egy led működtetésére sem futja a feszültségéből. Azt tudom, hogy több menet kell rá, nagyobb feszültség érdekében, de a kollektor lemezek bekötését is helyesen végezném el.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
A műszaki dolgok már csak ilyenek, valami valamiért.
De ha már alkalmazzuk a vasat, akkor ne rontsuk el nagy légréssel, mert ugyanoda jutunk ahonnan elindultunk. Gyakorlatilag az 1mm légrés nagynak számít.
Mást kell kitalálni, több ötlet is le van már írva, de jöhetnek az új ötletek is..
Volt a példa a 10 tekercs 6 mágnesre, ebben az esetben 12 fokonként periódikus a ragadás, azaz <6fok elfordulás után már átugrik.
6 fok alatt mennyi visszatartó nyomaték jöhet össze?
Ez a párosítás szerintem elég jól beletalált.>
(#) gulyi88 válasza dobiedvin hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Ha csak sorba kötöd a tekercseket, akkor nem számít a kis meneteltérés.
Párhuzamba kötésnél már ún. köráramok indulnak meg, egyik tekercsből a másikon át vissza, az ellenállás elég kicsi, a feszültség a menetszám különbséggel arányos, így elég nagy lesz az áram, ami rézveszteséget okoz, ezt a veszteséget pedig a mechanikai energia fedezni, szóval be is terheli a kereket.
A végén a legvalószinűbb a hídegyenirányítás, emiatt nem lényeges a kis menetszámeltérés a fázisok között sem.
(#) gulyi88 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Ennyire drasztikus elforgatás biztosan nem kell.
Ha jól gondolom pont annyit kell elforgatni a geometriai keresztiránytól mint most van, csak a másik irányba.
De ezt csak nagy gépeknél veszik figyelembe.
12V akkor jön ki belőle, ha annyival forgatod, mint amennyit üresjárásban 12Vról forog (pár dolgoz elhanyagolva..), ez nem a "kézzel megpörgetem" tartomány.
(#) dobiedvin válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Véletlenül nem azt akartad írni hogy: "volt példa a 10 mágnes 6 tekercsre, a 6 mágnes tíz tekercs helyett?
Fontos lenne ezt nálam tisztázni...
(#) gulyi88 válasza dobiedvin hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Ja de, azt akartam...
(#) djtometkow hozzászólása Júl 8, 2011 /
 
Megcsináltam a második mágnestárcsát, így egy kicsivel 100W fölé tornáztam a generátor teljesítményét. A második tárcsa 2 centivel kisebb mint az első, mivel a költségvetés nem bír el még 12 neodym mágnest, így maradt az ingyen beszerezhető áru, a mikró mágnes. Alacsonyabb fordulaton már eléri a töltéshez szükséges feszültséget.
Csatoltam pár képet. A felső tárcsa még nincs teljesen belőve a tárcsához. Még szerintem 1-2mm-t tudok közelíteni. Ezenkívül kiegyensúlyoztam úgy nagyjából a generátort, már nem rezonál annyira.

Ezenkívül a töltésvezérlőnek valót is beszereztem, már ha alkalmas lesz rá. Egy szünetmentes pc táp akkuk nélkül, mivel ebben már van egy inverter.
(#) dobiedvin hozzászólása Júl 8, 2011 /
 
Szerintetek a drága műgyanta helyett nem lehetne a tekercsek meneteit szigetelő lakkal rögzítve megakadályozni az egymáson való parányi rezgéseket?
Magukat a tekercseket, meg szilóval a tárcsához...
(#) erbe válasza dobiedvin hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
A szigetelő lakk magában nem elég. Nagyon vékony réteget képez, kevés a tartása. A jobbak, pl. poliuretán lakkok erősek, de hozzájuk képest a műgyanta olcsó. A sziloplaszt nem erre való. Egyébként az se olcsó.
Műgyanta helyett a kétkomponensű parkettlakkok tökéletesen megfelelnek, ha merevítőt, pl. üvegszövetet használunk hozzá. De az nem árt műgyanta esetén sem. Nem szükséges vastagon beönteni a tekercseket, mert az csak a légrést növeli. Ha a tekercseket elfelezzük és a fele vastagságú tekercseket átlapolva helyezzük el a tárcsán, sokkal szilárdabb és vékonyabb tárcsát kapunk.
Ha olvasgatnád a fórumot, nem kellene ennyit kérdezned.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Én régen sokat gondolkoztam 220 voltos egyenáramú motor átalakításán.Csak az állórész helyére kell mágnest tenni,és levehető a feszültség a szénkefékről
Megspórolsz egy áttekercselést.már ha van ilyen motorod.
Pl porszívómotor,csak annak kicsi az átmérője.
(#) dobiedvin válasza erbe hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
"Ha olvasgatnád a fórumot, nem kellene ennyit kérdezned"
1;Olvasgattam, de nem találtam kielégítő választ
2;Sajnos nincs időm keresgélni, a több100 oldal között, bár tudom hogy van kereső, de nem igazán...
...de azért megpróbálom
(#) btoti válasza djtometkow hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
A puding végső próbája nem naqy sikertörténet, sajnos. Még ne add fel!

Egy kis kiegészítő elmélkedés a LÉGMAGOS (külső gyűrűvasmag, vagy két mágnestárcsa közt levő tekercsek) tárcsagenerátor mágnes - tekercs elrendezéséről.
Mivel az indukált fesz. (zárt áramkörben az áram) iránya attól függ, hogy az erővonalak (megállapodás szerint az É-i pólusból lépnek ki és a D-i póluba térnek vissza - tehát irányuk is van) a vezetéket hosszirányára merőlegesen melyik irányban metszik. Tekercsekről lévén szó, egy-egy tekercs sugárirányú részeiben akkor indukálódik egyirányú, így összeadódó feszültség, ha ugyanazon tekercs két sugárirányú "fele" előtt egyidőben halad el egy É-i és egy D-i pólus. Ha ez igaz (mozgási indukció, Biot-Savart törvény), akkor a tekercsek külső átmérőjének (az egymás melletti tekercsek átfedésmentes, ami a légrést jelentősen megnövelné, elhelyezhetőségük miatt) kellene megegyezni az egymás mellett levő É-D-i pólusok távolságával, vagy azok egész számú többszörösével. A légmagos tekercsek viszonylag nagy menetszámai, az ebből adódó nagy térfogatuk miatt a mágneses póluspárok többszörösének megfelelő db-számú tekercs elhelyezhetősége itt szóba se jöhet. A vezetékre (tekercs menetek) merőleges legnagyobb erővonal metszés, legnagyobb hasznos fesz. indukció a tekercs kivezetésein akkor jön létre, ha a tekercsek tojásdad alakúak, hogy minél hosszabb vezetékszakaszok legyenek sugárirányúak. A mágneses tér erőssége és a légrés minél kisebb értéke természetesen ettől függetlenül növeli az indukált fesz. értékét.
Hogy a környezet és a Lenz-törvény szerinti erővonal deformálódás mennyiben befolyásolja ezt az elvi elrendezést, sajnos nem tudom (ezt az optimumot csakis kisérleti úton lehet megtalálni, de nagy eltérés nem lehet).
Remélem a tömörítés miatt azt írtam, amit gondoltam (a három ujjas szabály - az erővonalak iránya, a relatív elmozdulás iránya, és az indukált fesz. iránya).
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
A porszívó motor nem tetszik. Inkább az áttekercselése az ablaktörlő motornak, természetesen fogaskerék nélkül. Szeretném ha elmondanád a véleményed a legújabb ötletemről. Mellékelek egy képet egy hatágú rotormágnesről. Ezt a mágnest beletenném egy 24 hornyos villanymotorba, természetesen áttekercselve. A motor 1350-et forog(ha jól tudom) és 0,37 kW-os. Működőképes, de feláldoznám a kísérletezés oltárán. Ami legjobban nem tetszik az egészben, hogy a motorban a rotor 64,5 mm átmérőjű, míg a mágnes, amit tenni szeretnék bele, csak 60 mm. Megnőne a légrés, több mint két mm – el. Két fázist adna le, mert két horonyt takar és kettő takaratlan. A rotor hossza is 60 mm, mint a motor sztátora. Reménykedek a könnyebb indulásban, és a nagyobb feszültségben. Véleményed(teket) előre is köszönöm.

Mágnes.JPG
    
(#) Atis57 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Szia!
a porszivó motort nem tekercselném át, HANEM;kb 230V/60W-s izzóval kötném össze az eddigi betáplálási pontjait . A kefékre meg egy számitógép tápot akasztva kb 2000 1/min esetén felgerjed .Ezt még mágnessel segiteni is lehet.Hajtsd meg egy kézifúrógéppel !

Az ablaktörló motorhoz; Ha a buszok/kamionok 24V-s motorját használod nem kell áttekerni sem, egy "megigazitott" szivargyujtó töltővel már lehet is a 12V-s akkut tölteni. Ez a 11V -és a 30V között egyaránt jó.
(#) sziriusz válasza dobiedvin hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Generátorhoz megfelelő anyag és légrés.
Volt egy kísérletem, 20 mm-es átmérőjű neodym mágneseket forgattam vaslemez előtt kb. 1 mm-és légréssel. A vasban visszamaradó mágnesesség állandó és igen erős fékezést adott pici fordulaton is, amikor szóba sem jöhetett örvényáram keletkezése. Sajnos nem néztem meg, mekkora légrésnél csökken le ez elfogadható mértékre.
Légrés kérdésre rosszul fogalmaztam. Teljesen kialakítás függő egy vasmagos generátor ragadása. Talán azért írtam így, mert valószínűnek tartom, hogy itt a fórumon kevesen ismerik, mit és hogyan kell ellene tenni. Láttam viszont vasmagos generátorra kísérletet, ami inkább elrettentő példának volt jó. Kissé féltem attól, hogy nagy munkával beleszaladsz egy eleve rossz megoldásba.
Azt furának tartom, hogy 100 menetű elkészült tekercsről beszélsz, és még nincs mágnesed. Na küldök levélben pár dolgot…..
(#) Iszkakof István válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Ne haragudj, de nem egészen arra válaszoltál, amit tudni szeretnék. A porszívó motor abszolút nem érdekel. Igaz, hogy mint motor több mint egy kW, de nem látok benne akkora generátort, amivel kedvem lenne foglalkozni. Mágnest, úgy sem tudnám olyan pontosan a forgó részhez illeszteni, hogy jó legyen, de a tekercscserét már igen.
Az ablak törlő motort, ami sajnos, csak 12 voltos, azért tekercselném át, hogy sötétben informálódjak róla, hogy forog – e a vízszintes tengelyű szélkerék. A pillepalack forgók forgásánál van némi zaj, este is követhető a tevékenység, de a PVC lapátos oly csendben megy, hogy nem hallik semmi. A led világítana, ha adna szegény motor akkora feszültséget, amennyi elég lenne. Ezt a készüléket tenném errébb – arrább és figyelném este is a széljárást. Ahol jobb a széljárás, oda építeném álmaim szélgépét.
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
A vasmagos tárcsagenerátornál nekem nagyon nem tetszik 10 mágnes 6 tekercs megoldás. Teljesen biztos vagyok benne, hogy ez pl. 40 x 20-as neodym mágnessel használhatatlan generátort ad a mágneses nyomatékhullámzás (ragadás) miatt.
Olcsó generátor viszont biztos hogy vasmagos és nagy fordulatú. Nálam három fajta van szem előtt:
-Autó generátor: a járatos fajtákhoz nem lehet gyűrű alakú mágnest beszerezni 70/25-30 mm-es méretben. A kapható mágnes 80 és76,2 -mm-es külső átmérőjű, de ahhoz meg elvétve van generátor, az autó bontóban meg nem lehet szétszedni, és csak aztán megvenni. Pedig egyszerű lenne a felhasználása….
-Tárcsagenerátor forgó mágnesekkel, és előtte egy lemezelt sima vasgyűrűn tekercsek, pl.10 mágnes és 30 tekercs figurával.
-Tárcsagenerátor forgó mágnesekkel, és előtte hornyolt lemezelt vasgyűrű, pl. 10 mágnes és 27 tekercs figurával.
A hosszú téli estéken lehet hogy valamelyiket megcsinálom.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Érdemes megpróbálni,biztosan termelni fog.
Csak 2 dolog kérdéses: ragadás,és hogy a tekercsekről mekkora teljesítményt tudsz leszedni,adott fordulaton.
Ez a gond a kis átmérőjű forgórészekkel,nagy fordulatot igényelnek.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
A ragadás, bizonyára kisebb lesz hat mágnes és 24 horony között, mint hat mágnes és hat horony esetében.
Az eredeti generátorban a légrés 0,6 mm. Az átalakított generátorban 2,85 mm lesz. Attól félek, hogy ez a megnövekedett légrés fele alá csökkenti a teljesítményt, mint normális esetben.
Azt szeretném megtudni tőletek, hogy valós, vagy alaptalan a félelmem, mert ha valós, akkor kár az időért.
(#) sziriusz válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 10, 2011 / 1
 
A nagy hézag miatt a légrés indukciója kb. 0,12-0,18 Tesla lesz mágnestől függően, ez nem nagy érték. Az állórész tekercseit sajnos le kell cserélni. A két horony takarása miatt lehet hogy nem fog működni egyszerre az összes tekercs.
A „ragadás” a nagy légrés miatt kis mértékű lesz, bár ezt megnöveli majd a szükséges áttétel, ezt az átalakítás előtt be kell mérni.
Hogy a tekercseket milyen szisztéma szerint kellene berakni, egyenlőre nem tudom elképzelni. Szerintem az áttekercselés után 1000 ford/perc-en kb. 15-30 watt teljesítményt fog leadni. Előzetes becslés alapján 12 volt egyen feszültséghez ekkor egy horonyba kb. 60 menetet kell tenni.
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
A középső ötleten (..."és előtte egy lemezelt sima vasgyűrűn tekercsek,") mit értesz pontosabban? Egy soktekercses toroidot? Mert, ha igen ez már bennem is felvetődött, csak nem jutok zöldágra a saját gondolataimmal - mi is történik? Egy változó erősségű mágneses mező söpör végig a tekercseken a forgó mágnesek miatt, ráadásul elég szépen koncentrált erősséggel. Tulajdonképpen egy olyan toroid trafó, ahol a gerjesztő tekercs helyett külső, forgó mágnesek vannak. Az indukció feltétele adott - a vezetéket (meneteket) merőlegesen metszik az erővonalak. Mit tudhat a gyakorlatban? A tekercsvastagság korlátozza a légrés minimalizálást, és a remanens veszteség mekkora lehet? Érdekes lenne modelszinten megcsinálni, de számomra is a hosszú téli esték programja a tárcsagenerátor "játszadozás". Van még egy "titkos" elképzelésem: a mágneseket forgó paramágneses tárcsára (pl. átfúrkált rétegelt lemez tárcsába esetleg üvegszálas műgyanta erősítéssel) tenném és mindkét oldalon valamelyik külső gyűrűmagos tekercseket helyeznék el fixen. Mindenkép sok (30-40db) mágnes és legalább annyi tekercs mindkét oldalon.
(#) Iszkakof István válasza sziriusz hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Durva dolgokat írsz. Annak ellenére, hogy igazad lehet, nem tetszik. Vegyük pontról pontra a hozzászólásodat. Pontokba szedem azokat, ami elbizonytalanít.
1. Az állórész tekercseit le kell cserélni. Ezzel számoltam, már az elején.
2. Két horony takarva van, kettő nincs, tényleg nem fog egyszerre működni, csak a tekercsek fele. Nem gondoltam végig az elején, de nem baj.
3. A „ragadás” a nagy légrés miatt kis mértékű lesz, bár ezt megnöveli majd a szükséges áttétel, ezt az átalakítás előtt be kell mérni. Na ez nagyon nem tetszik. Nem számítottam áttételezésre. Egyenesen a rotor tengelyére akartam tenni a szélkereket. Lehet, hogy ez a pont az, amelyiken megbukik a „prodzsekt“ ?
4. Rajzolgattam egy kicsit és rájöttem, hogy négy fázis(féle)ú lenne a generátor, mert azokra a hornyokra is kellene tekercs, amelyikek nincsenek takarásban.
5. Csak 15-30 watt, áttekercselés, áttétel, már nem éri meg. Maradjon átalakítatlan.
A 15 -30 watt és az áttekercselést még bevállalnám, de még áttétel is? Nem.
Köszönöm, hogy segítettél, így rengeteg időt és munkát spóroltál meg nekem.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Épp lebeszélni akartalak az átalakításról én is. A közel 5-szörésére növekvő légrés és a 3 p-p-ú rotor miatt a várható teljesítmény az eredeti kb. tizedére csökkenne, az is ezres nagyságú fordulattartományban. Mindehhez még át is kellene tekercselni. Azt érnéd el, amit egy pórias ablaktörlő motor (egy 24V-s különösen) minden átalakítás nélkül kapásból tud.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Sokmindentől függ pl, hogy mekkora a mágnes, mekkora a vasamag, mekkora átmérőn.
Tisztázzuk hogy mikor húz leginkább a mgánes a vashoz:
nem húz ha teljesen fölötte áll, nem húz akkor sem, ha a vas szélesebb a mágnesnél és a mágnes teljes felülete vasfelület felett áll.
Húz akkor, amikor a vas mellett van a mágnes, "a legnagyobb húzás" a teljes fedés és a "felületek külső érintési" pontja között lép fel valahol.
Húzásból is van forgásirányba ható és elleneható.
A mágneses ragadás akkor a legnagyobb, amikor a nemhúzás a húzás, és az ellenhúzás nem egyszerre jelentkeznek (azonos szögnél). Így egyértelmű, hogy arra kell törekedni, hogy bármely szögnél kiegyenlítődjenek a hatások.
Csatolok pár ábrát, első körben azonos vas és mágnes méretek az amlített 10-6 párosításról.
Mágnes a szürke, tekercs a zöld.
1 "lüktetési periódust" azaz 2 stabil egyensúlyi pont közötti lényeges viszonyokat lehet rajta követni.
stabil egyensúlyi helyek a 0°, 12° nál, instabil egyenúlyi hely a 6° nál.
6 fokig nyomatékot vesz fel, 6-12 fokig visszaadja.
Meg lehet keresni a húzó és ellenhúzó párokat.
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Ha növelünk a vasmagméreten, akkor még egy kicsit jobb a helyzet.
Minnél hamarabb kerül egyensúlyi helyzetbe a generátor, annál jobb, ha hamarabb egyensúlyi helyzetbe kerül mint, hogy kialakulna a legnagyobb húzó erő, akkor minimalizáltuk a ragadást, És ha még 3 fázisú is lett közben, akkor nyertünk.
Amit lehetne álltalánosítani, hogy akkor kicsi a ragadás, ha a mágnesek száma/tekercsek száma végtelen tizedes törtet ad.(10/6 az ilyen)
Következő: »»   347 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem