Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1392 / 3998
(#) yohnsee válasza Mybuster hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

A 3 eresek 99% hogy nem a 3. vezetéken szabályoznak. Az egy fordulatszám visszajelző, legalábbis tudomásom szerint arra használják. A 4 eres procihűtőket lehet szabályozni, de őket is csak PWM jellel. A tieidhez elég egy fesz. szabályozó is. Egyszer járt a kezem alatt egy venti, külön érdekessége volt, hogy az áramkörébe volt egy NTC vagy NTK hőellenállás építve úgy, hogy az figyelte a levegő hőmérsékletét, és aszerint szabályzott.
Üdv
(#) Mybuster válasza yohnsee hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

tehát akkor elég egy fesz szabályzó is rá!! Köszi!!
(#) yohnsee válasza Mybuster hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Bizony, bőven elég. Itt a kapcsolásgyűjteményben van nem is egy, még válogathatsz is. A harmadik vezetéket majd akkor tudod hasznosítani, ha szeretnéd, hogy egy kijelzőn megjelenjen a fordulatszáma a ventinek. De azt meg ne kérdezd, hogy hogy kell csinálni
(#) Daemon09 hozzászólása Júl 11, 2011 /

Sziasztok!

Van itthon néhány darab ilyen típusú ledem. A problémám az lenne velük, hogy 3V-on szépen világítanak, viszont kis idő után annyira felmelegednek, hogy leolvad róla a ráforrasztott vezeték. 2.5V-al nem világít rendesen. Mi lehet a probléma? Mit tudok csinálni velük, hogy ne melegedjenek ennyire?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) vagnerjazon hozzászólása Júl 11, 2011 /

Sziasztok.
Egy "vészvilágítást" szeretnék csinálni a műhelybe, úgy, hogy ha bent vagyok, felkapcsolok egy kapcsolót, és ha közben áramszünet lenne, akkor egy relé felkapcsol egy 12V-os izzót, akkuról.
Mellékelem az eddigi elgondolásomat, és egyben megkérdezem, hogy az optocsatoló LED-jét miként lehetne rákötni a 230V-ra? És a már meglévő kapcsolás jó?
Köszönöm.

kapcs.png

(#) Imi65 válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Miért kellene ezt ennyire agyonkomplikálni? A kapcsolót sorba kötöd a relével, és máris teljesül az elgondolásod (ha nincs bekapcsolva, nem fog a relé meghúzni). 230V-os behúzótekercsű relét meg lehet kapni, tehát egy relé, egy kapcsoló, és semmi elektronika. Ne legyen semmi a szükségesnél jobban elbonyolítva.
(#) peter1995 hozzászólása Júl 11, 2011 /

Hello. 0,4-mm-es trófódrót primerbe elbír csúcsba 1A-es terhelést?
És szekunderbe 5A felvételhez csúcsban mekkora átmérő kellene?
(#) granpa válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Hy Péter!
Nem illik 3.5A felett terhelni mm2-enként, trafóban.(J=1.5-3.5-ig). A 0.4-es quadrátja 0.1256; ez 3.5A-rel, cca. 420mA! max! 5A-hez így számolj! Kb. 1.6 diam.
Üdv: Kálmán
(#) vagnerjazon válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Igen, igazad van, az ÉS kapu tényleg nem kell oda, de mivel nem szeretnék rá sokat költeni, a 230V-os relé nem járható út.
A helyzet az hogy most jutott eszembe, hogy utána ki is kéne kapcsolnia, és akkor meg kéne fordítani a relé tekercsén a pólusokat. Ezt hogyan tudom megoldani? közben már mikrovezérlőre is gondoltam, de lehetőleg nem akarok ágyúval verébre lőni, ha van más megoldás
(#) kadarist válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Az úgy nem lenne jó, hogy lenne egy relé, ami mindig meg lenne húzva a hálózati feszültségről. Ha megszűnik a hálózat, akkor elejt a relé és zárja a nyugvókontaktusait, ami bekapcsolja a vészvilágítás izzóját.
(#) vagnerjazon válasza kadarist hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

De jó lenne, csak az amilyen nekem van(bontottam valahonnan), csak akkor vált helyzetet, ha megfordítom a táp pólusait. Van egy másik is, mindjárt megnézem, az milyen. Viszont így meg hogy lesz 230V-ból 3V egyszerűen? Mert ide eléggé túlzás lenne egy trafó.
(#) Mybuster válasza yohnsee hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Oké köszi!!
(#) vagnerjazon válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Közben megnéztem, a másik az visszaejt ha nincs rajta a feszültség, viszont ezen meg nincs olyan érintkező ami akkor zár ha kiejt. Ja és ennek a másodiknak 6V-os a tekercse.
Szóval szerintem a második jó lesz, csak valahogy úgy kell megcsinálni, hogy akkor húzzon be, ha nincs 230V (persze akkuról(6V-os feszstab. IC-vel)).
Ezt hogyan lehet megoldani?
(#) Vacok hozzászólása Júl 11, 2011 /

Sziasztok!
Remélem nem kérdezek túl nagy hülyeséget. A cikkekben szereplő lay kiterjesztésű fájlokat hogyan kell letölteni, nekem mindenféle furcsa írásjelek jelennek meg a böngészőben, és nem tölt le semmit, hogyan tölthetem le rendesen?
(#) gkari válasza Vacok hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Nem hülyeség. Tanulmányozd a "Sprint layout" topicot!
Üdv!
(#) vagnerjazon válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Egy ilyen relével már jó lenne, ugye? Akkor már csak az van, hogy hogyan csináljak 230V-ból 12V-ot. Esetleg egyenirányítás + a relé tekercsének ellenállásának ismeretében feszültségosztó? Vagy ez így nagy marhaság? :hide:

Ilyen feszültségcsökkentéses célra a transzformátor használata a legüdvözítőbb.
(#) qvasz2 válasza Daemon09 hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Mivel ezek power ledek, ezeket hűtőfelületre kell szerelni! És ha jót akarsz, nem 3V-ról járatod, hanem áramgenerátorról!! Máskülönben hamar végük lesz.

Hát igen, csak erre azért nem szeretnék trafót használni, mert ilyen helyre drága, elfekvő meg nincs. Amúgy a linkelt relé jó lenne? És nagyon rossz az ellenállásos megoldás?
(#) qvasz2 válasza Vacok hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Ez a böngésző ostobasága. Jobb gomb, mentés más néven és kész vagy.
Természetesen a megnyitáshoz kell a program: a sprint-layout
(#) vicsys válasza Vacok hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Egyszerű. Jobb egérgomb/mentés másként. A lementett fájl már meg fog nyílni kattintás után. (qvasz2 gyorsabban kattint mint én... )
(#) qvasz2 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

[OFF]Pont egy órád volt rá

Közvetlen hálózati táplálásnál ellenállás-kondenzátor-dióda jöhet még szóba relénél. Ezek sorba kötve és pufferkondival kiegészítve. De eddig még csak arról volt szó, hogy mi a nem jó neked. Egy kicsit ruházz be, ha megbízható és egyszerű megoldásra vágysz.
(#) vicsys válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Hiába no, öregszem.... kaaaaaaaaaaat.

Köszönöm szépen a segítséget, azt hiszem igazad van. Akkor egy ilyen trafó + relé párossal csinálom meg, és egy 78L05-tel. Így elvileg menni fog, ugye?

Ne felejtsd ki az egyenirányítást és a pufferelést a 7805 elöl és akkor jó lesz.
(#) vagnerjazon válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Köszönöm szépen, de most már inkább maradok a trafónál.
(#) deadlyroberta hozzászólása Júl 11, 2011 /

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_5187.html itt van ez már megcsináltam de még mindig nagyon torzit a mikrofon bemenetem, ennek a felére kéne csökkenteni a hangot a laptopomon hogyan tudom megtenni? Vagyis amit csináltam itt szereplö nyertes kapcsolás annál is még felére kellene csökentenem a jelet.

proba.wav

(#) bbalazs_ válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

pl. duplajara noveled az ellenallast
vagy megnezed a hangszabalyzok tuilajdonsaganal, hogy nincs-e bepipalva a mikrofon erositese. A felvetel fulnel nezd!
(#) deadlyroberta válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Teljesen le van huzva minden.

Untitled.jpg

Következő: »»   1392 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem