Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A 3 eresek 99% hogy nem a 3. vezetéken szabályoznak. Az egy fordulatszám visszajelző, legalábbis tudomásom szerint arra használják. A 4 eres procihűtőket lehet szabályozni, de őket is csak PWM jellel. A tieidhez elég egy fesz. szabályozó is. Egyszer járt a kezem alatt egy venti, külön érdekessége volt, hogy az áramkörébe volt egy NTC vagy NTK hőellenállás építve úgy, hogy az figyelte a levegő hőmérsékletét, és aszerint szabályzott.
Üdv
tehát akkor elég egy fesz szabályzó is rá!! Köszi!!
Bizony, bőven elég. Itt a kapcsolásgyűjteményben van nem is egy, még válogathatsz is. A harmadik vezetéket majd akkor tudod hasznosítani, ha szeretnéd, hogy egy kijelzőn megjelenjen a fordulatszáma a ventinek. De azt meg ne kérdezd, hogy hogy kell csinálni
Sziasztok!
Van itthon néhány darab ilyen típusú ledem. A problémám az lenne velük, hogy 3V-on szépen világítanak, viszont kis idő után annyira felmelegednek, hogy leolvad róla a ráforrasztott vezeték. 2.5V-al nem világít rendesen. Mi lehet a probléma? Mit tudok csinálni velük, hogy ne melegedjenek ennyire? Előre is köszönöm a segítséget!
Sziasztok.
Egy "vészvilágítást" szeretnék csinálni a műhelybe, úgy, hogy ha bent vagyok, felkapcsolok egy kapcsolót, és ha közben áramszünet lenne, akkor egy relé felkapcsol egy 12V-os izzót, akkuról. Mellékelem az eddigi elgondolásomat, és egyben megkérdezem, hogy az optocsatoló LED-jét miként lehetne rákötni a 230V-ra? És a már meglévő kapcsolás jó? Köszönöm.
Miért kellene ezt ennyire agyonkomplikálni? A kapcsolót sorba kötöd a relével, és máris teljesül az elgondolásod (ha nincs bekapcsolva, nem fog a relé meghúzni). 230V-os behúzótekercsű relét meg lehet kapni, tehát egy relé, egy kapcsoló, és semmi elektronika. Ne legyen semmi a szükségesnél jobban elbonyolítva.
Hello. 0,4-mm-es trófódrót primerbe elbír csúcsba 1A-es terhelést?
És szekunderbe 5A felvételhez csúcsban mekkora átmérő kellene?
Hy Péter!
Nem illik 3.5A felett terhelni mm2-enként, trafóban.(J=1.5-3.5-ig). A 0.4-es quadrátja 0.1256; ez 3.5A-rel, cca. 420mA! max! 5A-hez így számolj! Kb. 1.6 diam. Üdv: Kálmán
Igen, igazad van, az ÉS kapu tényleg nem kell oda, de mivel nem szeretnék rá sokat költeni, a 230V-os relé nem járható út.
A helyzet az hogy most jutott eszembe, hogy utána ki is kéne kapcsolnia, és akkor meg kéne fordítani a relé tekercsén a pólusokat. Ezt hogyan tudom megoldani? közben már mikrovezérlőre is gondoltam, de lehetőleg nem akarok ágyúval verébre lőni, ha van más megoldás
Az úgy nem lenne jó, hogy lenne egy relé, ami mindig meg lenne húzva a hálózati feszültségről. Ha megszűnik a hálózat, akkor elejt a relé és zárja a nyugvókontaktusait, ami bekapcsolja a vészvilágítás izzóját.
De jó lenne, csak az amilyen nekem van(bontottam valahonnan), csak akkor vált helyzetet, ha megfordítom a táp pólusait. Van egy másik is, mindjárt megnézem, az milyen. Viszont így meg hogy lesz 230V-ból 3V egyszerűen? Mert ide eléggé túlzás lenne egy trafó.
Közben megnéztem, a másik az visszaejt ha nincs rajta a feszültség, viszont ezen meg nincs olyan érintkező ami akkor zár ha kiejt. Ja és ennek a másodiknak 6V-os a tekercse.
Szóval szerintem a második jó lesz, csak valahogy úgy kell megcsinálni, hogy akkor húzzon be, ha nincs 230V (persze akkuról(6V-os feszstab. IC-vel)). Ezt hogyan lehet megoldani?
Sziasztok!
Remélem nem kérdezek túl nagy hülyeséget. A cikkekben szereplő lay kiterjesztésű fájlokat hogyan kell letölteni, nekem mindenféle furcsa írásjelek jelennek meg a böngészőben, és nem tölt le semmit, hogyan tölthetem le rendesen?
Nem hülyeség. Tanulmányozd a "Sprint layout" topicot!
Üdv!
Egy ilyen relével már jó lenne, ugye? Akkor már csak az van, hogy hogyan csináljak 230V-ból 12V-ot. Esetleg egyenirányítás + a relé tekercsének ellenállásának ismeretében feszültségosztó? Vagy ez így nagy marhaság? :hide:
Ilyen feszültségcsökkentéses célra a transzformátor használata a legüdvözítőbb.
Mivel ezek power ledek, ezeket hűtőfelületre kell szerelni! És ha jót akarsz, nem 3V-ról járatod, hanem áramgenerátorról!! Máskülönben hamar végük lesz.
Hát igen, csak erre azért nem szeretnék trafót használni, mert ilyen helyre drága, elfekvő meg nincs. Amúgy a linkelt relé jó lenne? És nagyon rossz az ellenállásos megoldás?
Ez a böngésző ostobasága. Jobb gomb, mentés más néven és kész vagy.
Természetesen a megnyitáshoz kell a program: a sprint-layout
Egyszerű. Jobb egérgomb/mentés másként. A lementett fájl már meg fog nyílni kattintás után. (qvasz2 gyorsabban kattint mint én... )
Közvetlen hálózati táplálásnál ellenállás-kondenzátor-dióda jöhet még szóba relénél. Ezek sorba kötve és pufferkondival kiegészítve. De eddig még csak arról volt szó, hogy mi a nem jó neked. Egy kicsit ruházz be, ha megbízható és egyszerű megoldásra vágysz.
Ne felejtsd ki az egyenirányítást és a pufferelést a 7805 elöl és akkor jó lesz.
Köszönöm szépen, de most már inkább maradok a trafónál.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_5187.html itt van ez már megcsináltam de még mindig nagyon torzit a mikrofon bemenetem, ennek a felére kéne csökkenteni a hangot a laptopomon hogyan tudom megtenni? Vagyis amit csináltam itt szereplö nyertes kapcsolás annál is még felére kellene csökentenem a jelet.
pl. duplajara noveled az ellenallast
vagy megnezed a hangszabalyzok tuilajdonsaganal, hogy nincs-e bepipalva a mikrofon erositese. A felvetel fulnel nezd!
Teljesen le van huzva minden.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |