Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Csinálj egy pici fojtótekercset, ami úgy nézzen ki, hogy fogsz egy 4 x 10 mm-es ferritrudat és tekersz rá mondjuk 6...10 menetet. Így lesz egy pici szolenoidod. Ezt sorba kötöd a végfok kimeneti soros fojtójával. A szolenoid két végére teszel egy-egy TLE4905-ös Hall ic-t. Ezek kapcsolósak, az egyik a pozitív, a másik a negatív félhullámra kapcsol be, ha túl nagy áram folyik a szolenoidon. A kimenetek nyitott kollektorok, azzal már könnyen tilthatod a végfokot.
Szia!
A téma címét remélem olvastad! Kicsit rossz helyre írtad de ettől most eltekintve egy mezei mozgásérzékelő felszerelése potom áron megoldja a problémád.
Hali!
Nagyon tetszik amit ajánlottál ![]() Próbáltad már ezt a módszert? Akkor ha jól értem, a fojtó bemenete elé kell sorba kötni a tekercset. Az érzékenységét hogyan állítanád be? A Hall és a ferrit közti távolsággal, vagy a menetszámokkal?
Az IRFB4020 elég jó cucc. IRS2092-hez ajánlják, mivel nagyon kicsi a gate töltése, így gyengébb meghajtás is elég hozz. Nekem is van belőle otthon 4db, de nem használtam még őket.
Mondjuk ehhez biztos nem kelll az extra kisütő pnp tranyó, sőt még az IR2110 is nagyon brutál hozzá ![]() A 2-3us nem baj,ugyanis a D-osztálynál pont az a nagyon jó, hogy ott van a kimeneti tekercs aztán, rövidzár esetén sem engedi felkúszni gyorsan az áramot (amíg nem telítődik), így nem kell olyan gyors védelem.
Oké, köszi a sok bíztató infót.
Ez a 4905-ös hall 1 us-os, tehát elég gyors lenne még egy 1 MHz-es cucchoz is, csak az imént éppen mértékváltási nehézségeim voltak és ms-okban gondolkoztam ![]() Akkor az IRFB 4020-at rendelem, én is bízom benne hogy jó lesz. Mit szólsz a Katt által ajánlott szolenoid tekercses, két Hall-os megoldáshoz? Ha ez működni fog akkor az nagyon király lesz.
Persze, próbáltam, meg korábban le is írtam ezen a fórumon, de hát visszafelé senki sem tud olvasni...
Igen, a fojtóval sorba kötöd, mindegy, hogy elé, vagy mögé. Az érzékenységet a ferritrúdtól való távolsággal, meg a gerjesztés nagyságával, vagyis a menetszámmal tudod beállítani. Simán tudja azt a sebességet, ami ide kell, ráadásul, egy kicsit kisebb kimeneti fojtó kell, hiszen ez a mérőfojtó induktivitás hozzáadódik a főfojtóhoz. Arra azért vigyázz, mert zárlatban áramgenerátort csinálsz ily módon a végfokból, a veszteségek sokkal nagyobbak lesznek. Nekem csak az nem tetszik benne, hogy az adatlap szerint elég nagy a szórása az érzékenységnek, így minden egyes darabot külön kell bemérni, egyébként akárhova jó lenne. ( pl. kapcsitáp ) A távolságot is pontosan be kell állítani, az nem mozdulhat el, stb. Szóval, én nem találtam iparszerű körülmények között használható mechanikai elrendezést, de azért lehet gondolkozni rajta. Mást használok, egyszerűen megintegrálom a soros fojtón eső feszültséget, ami a fojtó áramát adja. Ezt már lehet komparátorokkal figyelni.
Keresgéltem a Hall-al kapcsolatban, de a korábbi írásodra nem bukkantam rá. Nekem nem gond a szórás, egyenként beállítom őket, aztán adok neki sziloplasztot. Nem ipari körülmények között kell helytállnia, csak a végfokomban
![]() A folytón eső feszültség megintegrálását nem értem, de szívesen utánaolvasnék. Majd keresgélek valami tudományt, de ha tudnál dobni egy-két jó linket annak örülnék. Köszi az ötleteket ![]()
Az induktivitásra : dI/dt=dU/L (szavakban: az áram megváltozása a tekercsben arányos a ráadott feszültségimpulzussal és fordítottan arányos az induktivitással, vagyis induktivitás áramsimító eszköz)
Ebből látszik,hogy minél nagyobb az induktivitás, annál lassabban változik az áram. Ha ezt az egyenletetet integrálod, akkor megkapod az áramot. Gondolom az integrálást meg lehet oldani elektronikusan is, egy opamp integráló kapcsolásával. Az rdso-nos érzékeléshez amúgy nem kell sok minden. Elég egy BJT, egy FET, egy dióda, ellenállások és egy kis kondi.
Érdekes ez a Rds(on) figyelés is. Egy kis fet a figyelt fettel együtt nyit és kapcsolja a figyelt fet D-jét a BJT-re?
Kiváncsi vagyok, ha nem titok akkor mesélhetnél róla ![]()
A lényegi működés az ez.
A többi extra csak arra kell hogy kozmetikázzon. Nekem Pafi utalt rá először diyaudio-n, aztán cimopata mondta el, ő hogyan csinálja.
Akkor lehet hogy én is inkább ezen kezdek el spekulálni.
Belegondolva ez a Hall-os dolog eléggé körülményes...
A többi megoldás is az. Alkatrész nélkül nem megy... :yes:
Gondolom hogy Rds(on) figyelésnél is fetenként kell kalibrálni a cuccot. Nem is az alkatrész igény a probléma, hanem az amit az alábbiakban írtál. A mechanikai kivitelezés, stb.
Kell a segédfetet lassítani? Mi van ha előbb kinyit mint a figyelt FET? Jó erre a célra pl a BS170, vagy valami kisebb smd fet? Gondolom a segéd FET Rds(on)-ja is lényeges.
Úgy kell tervezni, hogy a segédFET később nyisson ki, amit úgy lehet nagyon egyszerűen, hogy a meghajtó IC-ből egy nagy ellenállást vezetünk a segédFET gatejére. Kikapcsolni meg gyorsabban kell, ezért a nagy ellenállással visszairányban kell egy dióda.
A segédFET-nek ugyanúgy bírnia kell a teljes tápot, de itt áram alig fog folyni. Igazából elég egy nagyon kis időablakban figyelni a DS feszültséget, valamint ha nem akarod pontosan figyelni az áramot, akkor nem kell nagyon kalibrálni. A hőmérséklet növekedésével a FETek rdsonja nő, így akkor kisebb áramnál jelez a cucc. Ha ez védelem szemponjából kell, akkor ez akár előnyös is.
Kezd a dolog világosodni, úgyhogy holnap nekiesek a szimulátornak.
Kíváncsian várjuk a fejleményeket
![]()
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni, láttam ezt a kapcsolást, ezt meg építhetem, mint nem gyakorlót (PWM) végfok építő? Nem dőlök a kardomba? Vagy mással kezdjem? Bővebben: Link
Elég egyszerű cucc, néhány javítást tartalmaz a cikkben közölt kapcsoláson.
Ha úgy gondoltad, hogy a működést, a cikkben leírtakat érted, és kellő ovatossággal jársz el, akkor nem lehet nagy probléma az utánépítéssel.
Szia
Van ködös részek de, a lényegét meg értetem az hiszem, ha nem akkor bosszantalak titeket a buta kérdéseimmel, ha nem baj
Valamit mutathatnál róla! (kapcsolási rajz, nyákterv képek stb)
![]()
Melyik SPafi végfokra gondolsz a nagyon sok közül?
Mivel nem az ő terve, ezért kapcsolási rajzot és nyáktervet nem is fog, és ha lenne neki, akkor se mutasson róla! Előbb illene a tervezőt megkérdezni.
Ha már megvette és az övé akkor miért ne? Sok gyári, drágább végfokot is visszarajzoltak már és feltették a netre..
A végfok az övé, de a terveket nem vette meg, és a fejlesztésért sem fizetett - csak a kész erősítőért.
Ez most OFF lényegében, elnézést kérek érte, de muszály lenne pár fejet rendbe tenni!
Egyetértek ekkolddal. Ha most SPafi engedélye nélkül visszafejted a terveit, akkor annak csak az lesz a következménye, hogy nem oszt meg több infót az oldalán, és nem segít másoknak mint pl diyaudio-n nekem speciel többször segített már, kijavított elméletben. Ha meg valaki nem érti ezeknek a működését, akkor még a kapcsolás megléte esetén sem fogja tudni utánépíteni, mert nem fog tudni hozzá normális nyákot tervezni. Aztán még ott van a FET kiválasztása, kimenőtekercs. Sok buktató van. Ha az illető ezeket nem érti, akkor normál esetben trivi dolgokon elbukhat. De ha valaki ennyire lusta, hogy totál utánépíteni akar, semmi gondolkodás, semmi megértés, semmi utánajárás, akkor az húzza meg magát jól a b*s p*cs*ba. Már bocsánat a csúnya szavakért. Fizesse meg a saját lustaságát. Agy nélkül az első próbálkozások 100% kudarcok lesznek, szóval az illető olcsóbban jönne ki ha venne egy készet spafitól. De ha úgy állsz hozzá, hogy próbálkozok, de tanulni akarok, akkor nem zavar néhány kudarc, mert abból tanul az ember. Egy jó d-osztályú cucc kifejlesztése marha sok idő és pénz. Ha az illető komoly teszteket akar, akkor direkt tönkre is tesz párat, hogy megnézze hol a gyenge pont. Az alkatrészeeket 4-5 boltból kell összeszedni, vagy marha sok posta, vagy marha sok járkálás. Sok-sok nyákterv után lesz meg az ideális. Másik dolog, hogy én speciel nem szeretek egy-az-egyben utánépíteni. Sok olyan dolog van, amit én másként csinálnék meg, mint a másik tervező. Bele akarom rakni a saját ötletem, az én preferált alkatrészeimet stb...
Így van. De szerintem hiába rajzolja vissza, építi meg magának, hozzáértés nélkül nem tudja feléleszteni. Ha meg lenne hozzáértése, akkor tudná, hogy milyet kellene csinálnia és nem szorulna ilyen tisztességtelen megoldásokra.
Ki mondta, hogy után is kell építeni?
![]()
Üdv!
Egy sokatokra értelmetlen kérdés részemről. Mi történik akkor ha a végfok végén elhagyom az alul áteresztő szűrőt? |
Bejelentkezés
Hirdetés |