Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   94 / 376
(#) MolnarG válasza SALáta hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Köszönöm a felajánlásod, még nem tudom pontosan mi is lesz. No rajzoltam valamit... A zöld egy nagy a kék egy kicsi fogaskerék, egy 20-as köszörült rúd lenne a tengely, az U alakú alapelemen csapágyazva. Van egy 24V-os Faulhaber motorom 480-as osztó áttétellel kép, ezzel gondoltam meghajtani. Még valamit ki kellene találni a tengely fékezésére... Bár kézzel esélyem nincs megforgatni a motor tengelyét (nagy áttétel miatt), de félek, hogy a nagy erőkarnak már lenne esélye.
(#) bbazs hozzászólása Jún 13, 2011 1 /

Sziasztok!

Nemigen ideillő, de keresnék Valakit privátban, aki kimarna nekem kb 5mm-es puhafából pár darab mintát.
(#) SALáta válasza MolnarG hozzászólására (») Jún 14, 2011 1 /

Elő kell kuthásznom azt amelyik nem kell, azon is van egy 24 V os motor. Féknek nem kell semmi az én cuccommal mert nem fog elforogni, ám műanyag a csigás áttétel.
Ha kell nagy fogaskerék plusz kicsi is van. Ha odaérek holnap lövök képet.
(#) MolnarG válasza SALáta hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Hát én fém fogaskerekekre gondoltam, azért jó-pár kiló fog csüngni ezen a tengelyen, félnék, hogy a műanyag megroggyanna.
(#) SALáta válasza MolnarG hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Nem tudom de hasonló műanyag fogaskerék adott át 1 Nm feletti nyomatékot a nagy fogaskeréknek ami szintén műanyag, de két kis fogaskerék mellette fém, még van ehhez egy nagyobb fogaskerék ami fém. Délután lövök képeket.
Tudom itt azért nagyobb erőről van szó.
(#) SALáta válasza MolnarG hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

A kérdés melyik kell, hatvanba átveheted, vagy posta. A fogaskerék tengelye 6 mm es, két hernyócsavarral fogatható fel, fém fogaskerekek.

SN854459.JPG

(#) zsoltee0001 válasza SALáta hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

hehe, SR 720-as finisher, shift tray mozgató motor, pont tegnap cseréltem egy ilyet, túl nagy bizodalmad ne legyen arra a motorra.
Üdv
(#) SALáta válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Nem a motor lenne a lényeg, de ha rossz maga a műanyag csiga vagy a kerék akkor természetesen nem jó választás.
(#) Rasiel hozzászólása Júl 10, 2011 /

Szevasztok Masiniszták!
Látom nagyon lehalt a fórum ezen topikja. Kicsit dobjuk már fel a témát! Kezdetnek mindenki fotózza le hol tart most én itt tartok jelenleg:

cad3d4.JPG

(#) karaszbandi válasza Rasiel hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

És mi a fenének két X tengely?
(#) Rasiel válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

azért kell 2 X tengely, mert nagyon széles a gép
a 2 Y tengely pedig csak díszből van odatéve, mert két külön terv van a "kocsikra". természetesen csak az egyik marad meg.
(#) SALáta válasza Rasiel hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Két X tengely, semmi baj csak hiányoznak a szememnek a merevítések. Lineáris tengelyt komolyan gondoltad? Az X ről hiányzik egy merevítés Y ról a lin tengelyeknél egy egy merevítés és az X el párhuzamosan 3-4 merevítés. Jó lesz ez de ha így hagyod rezonanciaforrásnak csak. Esetleg az Y keretet gondold át, ha egy lap lenne az asztal és nem egymásra pakolod az idomokat... A méretek érdekelnének. Két orsós hajtás jó ötlet, azonos motorral azonos vezérlővel. Nem fog annyira csavarodni ha jól van minden beállítva. Ám én hülye vagyok ezekhez , de amit láttam leírtam, ha így hagyod szerintem nem lesz jó, vagyis olyan amit várnál.
(#) Rasiel válasza SALáta hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Akkor kezdem az elején: miért nincsenek merevítések:
Azér nincs sehol merevítés, mert azokat a 12mm átmérőjű ezüstacél tengelyeket a végüknél átfúratom, és becsavarozom átmenő csavarral a tartóbakba, ami KO33 rozsdamentes acél.

Az Y tengelynél ugyan ez a helyzet. a mozgó alkatrészek mind- mind líneáris csapágyakon gördülnek, de ez a képen nem látszik elég jól. az anyagvastagság: Tartóbakok, kocsik: 9mm vastag KO33 rozsdamentes acél. A tengelyek 12mm átmérőjű ezüstacél tengelyek, az alul lévő talapzat pedig 40*40mm-es maytec aluminium profil.

A gép méretei: külső:650*650mm hasznos munkaterület 430*430mm.
(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Szia

Függetlenül attol hogy mire is szeretnéd használni a gépet irok pár tapasztalatot .

12mm lincsapágy max 200mm lehet a levegöben és ezen nem segit a 2db lintengely sem .A párhuzamosan szerelt linek iszonyu mértékben csavarodnak és az X tato lemez sem tugyja megtartani .
Az ezüstacél nem jo golyosperselyhez ( ha abbol akarod a szánokat ) mert nem felület edzett és nem H6 az illesztése .Csak lin temgely jo hozzá ( Hidropress , cncdrive stb boltok ) vagy csuszo perselyt használsz de az meg más problémákat vet fel .

Javaslat : 20mm-es lin tengely és hozzá valo golyosperselyek , ebböl elég egy szál és alul az asztal alatt egy lemezzel fixen összekötni a mozgo hidat , vagy 16-os alátámasztot tengely hasitott golyospersellyel de még ennél is számolni kell a csavarodással .

Meglepö de ha fogsz két 20mm-es átméröjü kb 500mm hosszu rudat és fixen rögzited a két végüket és középen két ujjal összehuzod különösebb erökifejtés nélkül megy vagy 0,5mm-t és ez jelenik meg mint csavarodás .
Ha ragaszkodsz ehez a felsö vezetékes verziohoz ( én is szeretem mert nem koszolodik annyira ) akkor emeld az X tengelyt az Y csapágy sikjába és ezzel kiküszöbölhetö a csavarodás de a logás miatt inkább használj alátámasztott lineket .
(#) l48 válasza Rasiel hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Szia! Ne vedd ünneprontásnak, nagyon jó, hogy beraktad a képet és megirtad a méreteket is. Viszonylag nagy munkaterületű a gép a 12 vezetőkhőz. Nagyon szépen fogsz vele tudni rajzolni filctollal, de már a gravirozásal is komoly problémák lesznek. Ezt a felépitést megtartva alátámasztás nélkül 20mm vezetöket javasolnék. A rozsdamentes acél ebben a formában nem igazán gépépitő anyag.
Azt a vezetőnek szánt anyagot amit a térdeden kiflivé tudsz hajlitani el kell felejteni.
Gondolom, hogy ez lesz az első géped, hogy minden fillér számit, de az elfecsérelt idő és munka sem mellékes
(#) Rasiel hozzászólása Júl 11, 2011 /

Üdv mindenki! Először is, köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat! Való igaz, a csavarodással, illetve a tengelyek elhajlásával nem számoltam! Kulzol60 által felvetett ötlet elsőre jónak tűnik, megfontolom hogy alátámasztott tengelyt szerzek be a géphez. L48: Igen az első gépem lesz, de inkább a hibamentes működés és a megbízható pontos munka számít, a pénz annyira nem. Nem kell persze 20milliós költségvetésre gondolni, de pl egy lineáris alátámasztott sín nem lesz nagy érvágás.
(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Látod sikerült felrázni a topickot .

Had segitsek még kicsit két könnyen átalakithato szuper kis mechanikával , ezekböl nagyon jo alátámasztott linest lehet csinálni .

A mozgo asztalos masszivabb kicsit , de a felsö csapágyassal kevesebb a tisztitási pont és a csapágyak metszés pontja is joval közelebb van egymáshoz ami nagyon lényeges a merevség és a rezonancia szempontjábol és kisebb a helyigénye is .

16-os lin és minimum 50x50-es zártszelvény vastagfalu a lehetö legkevesebb hegestéssel .
(#) Rasiel válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Hé hé hé ez az első ez mekkora !!! hogy én erre nem gondoltam !!! Ezzel megint el fogok szórakozni pár órán át egyébként az én terveim sem teljesen az enyémek, az ötlet a www.onel.se oldalról jött...
(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Szia .

Igen , ismerem azokat a gépeket és nagyon jok is a maguk kis hibáival együtt de ugy fogd fel mint az auto vagy a lakás vásárlást ( csak 20-30% kel drágábbat szerezni és nagyságrenddel jobbat kapsz a pénzedért ) föleg ha magad épited . Jo moka az biztos .

Legyen esztergályos ismerös ez fontos mert ha mindent készen veszel oda a gatyád .
Ahoz a munkaterülethet amit szeretnél további tanácsként szerezz 4db léptetöt ami kb 1 - 1,5Nm /db ( csak viszonyitásnak irom hogy 5V alatti és max 2,2A/fázis bipolba köthetö lenne a jo ) ezekhez a motorokhoz tudsz venni 12 - 14mm X 4mm-es trapéz orsot ( Powerbelt , itt kérheted akár a standard C45 is , de telefonon beszélj velük mert nincs minden a honlapjukon ) amivel egy jobb fajta mikrosteppes vezérlövel simán tudsz 4000mm/min sebességgel pozicionálni ( még többel is ) és terheléstöl függöen akár dolgozhatsz is ekkora sebességgel .
Az elsö gép egyetlen hátránya hogy a munkadarab hossza korlátozott ( a gép hátlapja miatt ) de ez orvosolhato ha szükséges .

Ird ide hogy mit is szeretnél és segitünk benne akár egy teljes projektet végig lehet vinni .

A másik váz is nagyon jo .Nem rég kezdtem hozzá egy géphez aminek 1200x500x140mm a munkaterülete és 60x60x5 és 60x120x5mm-es zártszelvényböl van az alapja és ugyan az a konstrukcio mint a második képen .1modulos fogasléces mellék hajtással és kb 2Nm-es léptetökkel , csak lassabban halad mint szeretném de meg lesz mert muszály .
(#) Rasiel válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Helló Kulzol!

Jelenleg , vexta motorokkal bíbelőböm még mindíg ezek 1nm-t tudnak. Az én konfigurációmban mivel csak 3db vexta motorom van, ezért a Z tengelyen más motor lesz, az is 1nm-t tud, de annak 1,8° a lépése, a vextának pedig alapból 0,9°.
ezért ide egy 1:2 arányú bordásszíj áttételt tervezek tenni, hogy kiegyenlítse a lépéskülönbséget.

Powerbeltnél tudok olcsóbban is trapézmenetes orsót / anyát rendelni, ugyan azt a márkát nagybátyjám üzleti kapcsolatban van velük. Eredetileg az ő "KKA" típusú preciziós orsóit terveztem be, de most kaptam tőle egy listát amin golyós orsók / anyák vannak, annak várom az árait. Igen ez felhívás volt, ha bárkinek kell bármi....

egyenlőre átkalkulálom a projectet, megnézem mennyibe kerülne az első megoldás ahol az X és az Y sík majdnem egybe esik. aztán mehet az újratervezés. JA igen, és fontos szempont nálam hogy lehetőleg a legtöbb minden valamilyen rozsdamentes anyagból legyen.
(#) karaszbandi válasza Rasiel hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Te!
Az 1nm az elég kis távolság!
Azt milyen mikroszkóppal szoktad nézegetni?
(#) Rasiel válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

he he he....
(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Szerintem nem kell az áttétel ( biztos forog ezret igy is ) .
1Nm az elég jo ( 4-es vagy akár 5-ös emelkedésü is lehet az orso ) ( olyan emelkedést válasz hogy 10-et osztva az emelkedéssel az eredmény maadék nélküli legyen Pl: 10/2.5 = 4 ez jo , 10/3 = 3.3333333~ ez nem igazán jo ) .

Ha van olcsobb trapézorso az remek de mostanában meg jelentek a mángorolt orsok mint " olcso " trapézok na az ide nem jo ( probáltam ) .

Ha golyos orsot használsz akkor abban a kategoriában menj tovább is .
(#) Rasiel válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

GHS márkájú a golyós orsó. nem tudom milyen , annyira még nem néztem utána. Az említett trapézmenetes orsó ugyan az mint a powerbeltnél, csak van rá %kedvezmény
(#) sunraw válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

a nyerő változat majdnem olyan mint ami itt készül, annyi különbséggel, hogy fogazott szíjas a mozgatás és egy diódát hordoz. Még az energialánc is ilyen
(#) accesid válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Szia Zolibá.
elmagyaráznád nekem is hogy mit jelent a 4-es emelkédésü orsó? Mit jelent ez a szám? Mi ez egy arány? 4valamit emelkedik egy 360fokos fordulatnál, de mit? És miért nem jó a 3-as? És milyen az a mángorolt orsó?
Köszi előre is
(#) Sir-Nyeteg válasza accesid hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Ha esetleg nem egyértelmű, akkor az emelkedés mm-ben értendő. Egy fordulatra a rajta levő anya ennyit mozdul el.
14/4-es orsó: 14mm átmérőjű, és 4mm a menetemelkedése.
A menetemelkedés az áttétel-rendszer egyik alkotóeleme, emiatt érdemes a motor erejéhez, vagy a kívánt sebességhez igazítani ennek a beszerzését. Egyszerűbb, ha beszerzéskor gondolkodunk és számolunk, mint hogy később kelljen egy gyorsító vagy lassító áttétel pluszban...
Google: mángorlás Discoveryn a csavarok készítésekor láthatod ezt az eljárást. Sok-sok előnye van, de nem épp a precizitás. Emiatt nem jó nekünk.
(#) Sir-Nyeteg válasza accesid hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

(#) kulzol60 válasza accesid hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Szia

A Sir-Nyeteg pontosan leirta a lényeget .

Annyival egésziteném ki hogy ha a már meg lévö mechanikát mérjük akkor biztonságosan tudunk léptetöt vásárolni .

Kicsit részletesebben : a mechanika megmozditásához pontosan mérhetö a nyomaték igény ( éppen ugy mint a léptetö nyomaték meghatározása csak itt a mechanikát mérjük ) .
A kész mechanikában az orsora teszed a 100mm-es erökart és addig sullyozod mig meg nem mozdul ( egy jol felépitett mechanikához nagyon kicsi erö kel ) .
Ha meg van a mozditáshoz szükséges nyomaték akkor a léptetö nyomaték görbéjét ( ha van ) figyelembe véve leolvashato a max fordulat is ( de valojában ettöl joval egyszerübb a dolog ) .
Tapasztalat : egy miáltalunk készitett mechanikának még akkor is ha 1000mm körül van a munkaterülete és kb 14/4mm-es vagy 5-ös orsolya van böven elég egy bipol párhuzamba kötött 1,7Nm-es léptetö ( ennek a léptetönek nagyon jo a nyomaték görbélye ) és még igy is lesz kb 5000mm/min pozicionálo sebességünk .
(#) accesid hozzászólása Júl 13, 2011 /

köszönöm mindkettőtöknek a választ
Következő: »»   94 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem