Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1395 / 3998
(#) wtc hozzászólása Júl 14, 2011 1 /

Sziasztok!
Kiszedtem egy monitorból a következő képeken látható sorkimenőtrafót. Szeretnék belőle egy sima nagyfesz generátort csinálni, és azt szereném kérdezni hogy mit kell felhasználnom a trafó kivezetéseiből? mert van 2 sima vezeték, meg aza tapadókorongos, illetve a trafó alján vagy 13 kivezetés, most mihez kezdjek?
köszi előre is!
(#) pucuka válasza wtc hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Hogy milyen fáradságos a kereső használata. Bővebben: Link És ott a megoldás.
(#) wtc válasza pucuka hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Helló!
Köszö a válaszod, azt a topicot már átnéztem, és találtam is egy ilyen kapcsolást, de az a baj hogy nemtudom hogy a trafó alján az a sok kivezetés mi, azokat használni kell egyátalán? Vagy csak a tapadókorongos vezeték a nagyfesz kimenet, és a 2 sima vezeték a primer? Szóval nemvagyok tisztába az egész trafóval hogy mi mi rajta csak annyi lenne a kérdésem hogy valaki magyarázza el!
Köszi
(#) nagy_david1 válasza wtc hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Idézet:
azt a topicot már átnéztem

Na ezt valahogy nehezen hiszem mivel az utolsó két oldalon is ha jól emlékszem valaki linkelt egy nagyon hasznos oldalt amiben tömören de velősen leírja a teendőket. Mellesleg a kérdésed akkor miért nem oda írtad?

u.i: Meg is van.Ott volt a 43. oldalon
(#) wtc válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Szia!
Tényleg átnéztem és épp ezt tanulmányozom, de még kezdő vagyok, és nekem ez nem teljesen érthető főleg hogy angol, annyit mondjatok már el hogy a tapadókorongos magasfeszültségű kimenet mellett van még 2 vezeték, azokat használni kell?
köszi!
(#) nagy_david1 válasza wtc hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Mi lenne ha a másik topikban folytatnánk? Ott még hozzáértőkből is "több található".
(#) norbesz911 hozzászólása Júl 14, 2011 /

a földben 2 fázisu áramot le lehet simán ásni?
vagy esetleg huzzak köré gumicsövet?
fontos lenne!
(#) karaszbandi válasza norbesz911 hozzászólására (») Júl 14, 2011 / 2

Ha kirázod a drótból az áramot, akkor símán eláshatod, nem kell köré semmi. Csak vigyázz, nehogy szétguruljon, mert nehéz összeszedni az 50Hz miatt.
(#) qvasz2 válasza norbesz911 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Védőcsőben szokás vezetni.
(#) storm hozzászólása Júl 14, 2011 /

Sziasztok!
Valaki nem tudja véletlenül, hogy kerépárra milyen színű világítást/jelzőfényt lehet tenni előre és hátulra, amiért nem büntetnek meg? Hátulra szeretnék zöld ledekből futófényt csinálni hátsó világításnak.
(#) karaszbandi válasza storm hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Elöl fehér, mint minden máson, hátul piros, mint minden máson!
Elöl még a sárgát elfogadja. Futófényt meg felejtsd el!
(#) Cellosion hozzászólása Júl 15, 2011 /

Sziasztok!
Lenne egy külső tápegységem egy P3-as géphez. A tápegység kimenete: 12V DC/4,5A és 19V/2,95A. Egy órával ezelőtt leverte valami a kismegszakítót közvetlenül a villanyóra után. Miután felnyomtam, megpróbáltam elindítani a gépet, de nem indult, a tápegységnek a ledje nem világított. Kipróbáltam üresben is; ha be volt dugva nem világított a led, ha kihúztam a tápból a 220-as csatit, felvillant a led, majd pár mp alatt elaludt. Második próba alatt visszadugtam a 220-as vezetéket a tápba akkor, amikor még világított a led. Így már nem aludt el, azóta normálisan működik (látszólag egyenlőre).
Mi lehet a baja a tápegységnek? Elképzelhető, hogy működik rendesen, vagy rövid úton meg fog halni? Előfordulhat, hogy ez verte le a kismegszakítót (vagy az áramszünettől lett valami baja)?
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) mechanika válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Sajnos kapcsolási rajzom nincsen, viszont egy fényképet készítettem az áramkörről. A kérdésem továbbra is arra irányulna, hogy az üresjárati áramfelvételt hogyan lehetne kiküszöbölni, vagy minimálisra csökkenteni.
gondolom, nem az egy szem led szívja le az 1,3 Ah-t fél nap alatt...
(#) 42Groove hozzászólása Júl 16, 2011 /

Chao! Egy-kis problémám akadt az LM386-al...
találtam hozzá egy jó kis kapcsolást Kapcsolás és próbapanelen kipróbáltam... és egyszer működött.... az IC-adatlapjára az van írva , hogy (9V és 4mA) én rákötöttem 2 db párhuzamosan kötött elemet 1,5V*2 és azóta nem megy
*lehet-e az a baj , hogy kiégett az IC?
*vagy , hogy meghalt valami (minden 25V-s terhelést elbír)
*És volna itt még , egy ,ha van egy Stereo jack bemenetem akkor azon melyik a GND?
Akik tudnak segíteni azok kérem válaszoljanak... a válaszokat előre is köszönöm!!!
(#) deadlyroberta hozzászólása Júl 16, 2011 /

9 voltal probáltad?Nem forditva kötötted be a 3 voltot?Valami nem mozult el?
(#) sprofan válasza 42Groove hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

2db elem párhuzamosan az csak 1,5V!!!
Minimum operating Voltage: 4V
Szerintem adj neki egy kicsit többet, mondjuk egy 9V-os elemmel. Ártani nem ártasz vele csak a polaritásra figyelj
(#) john94 hozzászólása Júl 16, 2011 /

Hello!
Simsonra szeretnék csinálni egy LED-es hátsólámpát és ha fékezek,akkor erősebben kell,hogy világítson a hátsólámpa.Ezt meg lehet úgy oldani,hogy kisebb és nagyobb ellenállásokat használok igaz?
Vagy ezt hogyan lehetne megcsinálni?
(#) bbalazs_ válasza john94 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Igen.
De ugy is megoldhato, hogy tobb vagy kevesebb ledet kapcsolsz be egyszerre.
(#) john94 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Arra én is gondoltam,de talán így jobban fog látszódni a különbség,de majd lehet,hogy kipróbálom itt a szobámban sötétben és világosban is és majd kiderül.
(#) blackdog hozzászólása Júl 16, 2011 /

Sziasztok!

Az ULN2003 mekkora feszültséget bír el?
12V áramkörben szeretném használni, de nem egyértelmű számomra az adatlap.
Először azt írja, hogy: V.input Max 30V és V.output 50V
Ez jó is lenne, de lejjebb meg:
VI(on) On-state input voltage : Max. 3V

Ez mit jelent?
(#) Mybuster válasza blackdog hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Szia !

Hát figyelj a kimenet 50V, bemenet pedig 30V visel el!!
Az on state voltage nemtudom mit jelent lehet lábanként is feszültséget érti 3V on!
(#) storm hozzászólása Júl 16, 2011 /

Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy egy D1F60-as SMD diódán max mekkora teljesítmény mehet át?
(#) Mybuster válasza storm hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Bővebben: Link Itt egy Data itt megtalálod!

600v és 1A
(#) 42Groove válasza sprofan hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Mármint sorosan gondoltam... és az úgy 3V , a polarítás mindig jó volt a - ment a GND-re a + meg az eggyik pin-re
Szóval szerinted nem ment tönkre az IC?
(#) bbalazs_ válasza blackdog hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Szigoruan SZERINTEM (javitsatok ki, ha nem igy van!)

Az aramkort magat (tehat az ULN-t) etetheted max 30V-al. Az a feszultseg, amibol 'nyel', tehat a kapcsolando cuccaid 'tetejen' levo fesz lehet 50V.
Amivel meg vezereled az egeszet, az a 3V max.
Vagyis, ha 12V-os kapcsolojeleid vannak, akkor osztani kell a jelet.
(#) blackdog válasza Mybuster hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Idézet:
„Hát figyelj a kimenet 50V, bemenet pedig 30V visel el!!”

Hát figyelj eddig én is eljutottam ahogyan írtam is.
Idézet:
„Az on state voltage nemtudom mit jelent lehet lábanként is feszültséget érti 3V on!”

Vagyis nem tudod. 3*7 != 30.

Valahol ezt olvastam:
On state voltage drop means?
Can anyone give an example with any power device(IGBT,MOSFET)
...
It is the voltage drop collector to emitter of a IGBT when the device is biased to the conducting state.

Ez én esetemre átültetve ezek szerint a kollektor/emitter feszültség esése?
(#) storm válasza Mybuster hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Az odáig stimmel elsőnek az adatlapot néztem, viszont én ott semilyen teljesítmény adatot nem látok. Csak hogy 600V és 1A
(#) peter1995 hozzászólása Júl 16, 2011 /

Hello. Egy 13 cm2-es trafónak mi a tisztességes megtekerés? Hány menet/volt? 2 menet / volt kevés? Esetleg 3 menet?

Bocs én se tudok többet!
Következő: »»   1395 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem