Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Szerintetek nem lehetne teslát építeni a GU108-as tetródával? (tegnap kaptam egyet)
Csak kérdem azt a tető kapacitást egy szekundere csináltad?
Nem értem mit kérdezel. Egy szekunderre?
Mármint ami tartja a csövet. De lehet csak a színe miatt olyan...
Sziasztok!
Végre beindult Skory félvezetős tesla tekercse. DE az a gond ,hogy nagyon kicsik a szikrák kb 1-2 mm. És a panelon is ugyan olyan ütemű kattogó hangot ad mint a secunder vége. Nem tudom ,hogy ez normális-e vagy valahol áthúz. Mi lehet a kattogó hang ? miért ilyen kicsi a szikrám?
Valahol rossz alkatrész van az áramkörben. Ha nem érintkezik valahol valami, de szinte összeér két rész aminek össze kell érnie (a nagyfesz részen), akkor lesznek kis szikrák. Nekem is ez volt. A potméter rossz volt és rázott. Kicseréltem és utána ment.
VTTC-nél mik a jó tekercs arányok? Lehet hogy nagy hülyeséget kérdezek, de a tetőkapacitást nem lehetne a szekunder alja és a föld közé kötni mint kondezátort?
Idézet: „nem lehetne a szekunder alja és a föld közé kötni mint kondezátort?” Ha ezen elgondolkozol kicsit, magad is rájössz, hogy ezt nem lehet megcsinálni. Már fizikailag képtelenség.
Nem úgy gondoltam hogy fogom a tetőkapacitást és valahogy bekötöm a földhöz, hanem hogy egy pont optimális méretű nagy feszültségtűrésű kondit raknék oda. (Ezt csak elméletben gondoltam)
Idézet: „Nem úgy gondoltam hogy fogom a tetőkapacitást és valahogy bekötöm a földhöz,” Idézet: „de a tetőkapacitást nem lehetne a szekunder alja és a föld közé kötni mint kondezátort?” Hát pedig halál pontosan ezt írtad. Ha bekötsz egy kondit sorba a tekerccsel és a földdel, akkor lényegében te beiktattál egy marha nagy impedanciát oda, ami ráadásul elhangolja az egész rezonanciát. Más kérdés, ha azzal a kondival együtt a rezonancia megegyezik a primerével, nem tudom mi történne akkor, de javítani nem tud rajta, az biztos. Kapacitást nem, de tekercset raktak be már a föld és a szekunder alja közé, egész pontosan egy gyújtótrafót, ami 20kV-al megemelte a szekunder aljának a feszültségét a földhöz képest, ekkor, ha valami földet közelített a faszi a tetőhöz, nagyon vastag szikrák keletkeztek.
Kösz a választ, már kezdem érteni. (Bocs hogy összevissza írkáltam) A gyújtótrafót csak úgy bekötötte meghajtás nélkül? (Nem lett ettől veszélyesebb?)
Most próbálgattam a GU50-es teslámat az új szekunderrel elsőre fél percig voltak 5-6 cm-es szikrák de mikor meg akartam fogni a koronát összeesett a korona. (elméletileg semmi nem melegedhetett kivéve a primer köri kondik amik kerámiák.) Azóta sem sikerült 2 cm-esnél nagyobb szikrákat produkálnom és nem tudom mi lehet az oka (majd a kondikat kicserélem sorbakötött fóliakondikra)
Más: A tetőkapacitást, ha van rajta kitörési pont be lehet vonni valami szigetelőanyaggal? (Nem egyenletes a felülete) Idézet: „A gyújtótrafót csak úgy bekötötte meghajtás nélkül” Idézet: „ami 20kV-al megemelte a szekunder aljának a feszültségét a földhöz képest” Bővebben: Link Itt a dc_coil_s.mpg-n rámész a play gombra. Idézet: „Más: A tetőkapacitást, ha van rajta kitörési pont be lehet vonni valami szigetelőanyaggal? (Nem egyenletes a felülete)” Inkább csinálj normális tetőt rá.
A teslámmal kapcsolatban kezdem nagyon elveszteni a fonalat. Terveztem egy új szekundert tetőkapacitással, a huzalhossz pontosan lambda/4 volt a tetőkapacitás pedig teljesen sima. Erre a hangolatlan számolás nélkül tervezett tekercs sokkal nagyobbat szikrázik mint ez. (ha leveszem a tetőkapacitást akkor is nagyobbat szikrázik.) Ezt már teljesen nem értem. Collector ezen az oldalon regisztrálni kell?
Idézet: „ha leveszem a tetőkapacitást akkor is nagyobbat szikrázik” A tekercs sajátkapacitása elég neki. Idézet: „Collector ezen az oldalon regisztrálni kell?” Nem kell, én sem regisztráltam. Azt kéne megcsinálni, amit mondtam.
Ez tetszik meg is építem amint tudom. (Egy egyszerű gyújtótrafó meghajtásra gondoltam 555-el és fettel) De pontosan a tetőkapacitással hangoltam ki a szekundert 946kHz-re és így lett volna pont lambda/4 a huzalhossz viszont ha nincs rajta akkor pedig 20 méter a különbség. A primert is pontosan 946kHz-re hangoltam, erre jobban megy a 1442kHz-es szekunderrel. Ezt nem értem.
![]() Idézet: „A primert is pontosan 946kHz-re hangoltam, erre jobban megy a 1442kHz-es szekunderrel. Ezt nem értem.” A szekunder oldali rezonanciát nehéz meghatározni, ugyanis az sem mindegy, hogy zárt térben van, vagy nyitottban. A programok nyitott teret feltételeznek, de ha 4 fal van körülötted akkor a tetőkapacitás, és a szekunder felület-föld kapacitás megnövekszik, sokszorosára. De a fő kapacitást a menetek közti kapacitás adja, így az mindig fix érték marad. Én ezért javasoltam mindig, hogy a szekundert alul kell méretezni, mert a tetőkapacitással később ki lehet hangolni.
Akkor majd kiviszem az udvarra, hátha ott jobban működik. Ha GU50-nél a 3-as rácsot nem kötöm a negatívra akkor leáll a rezgés?
Idézet: „Akkor majd kiviszem az udvarra, hátha ott jobban működik” Ennyire azért nem befolyásolja a működését. A menetek közti kapacitás jóval nagyobb, ami fix, így az összkapacitás nem változik ennyire nagyon. De ki lehet próbálni.
Majd kiviszem hogyha megoldottam a másik problémámat, ami az, hogy a korona most már megfelelő méretű, de amikor közelítek hozzá valamivel eltűnik és csak kis ívet húz csavarhúzóra. Kezdem úgy érezni, hogy ha vennék egy forgókondit, akkor megoldódnának a hangolási problémáim.
![]()
Lehet csinálni is forgókondit, nem egy nagy szám az egész.
Igen? Tudsz valami építési leírás? Vagy csak simán egy csavarra hegesztek vasdarabokat és amennyire betolom egy másik ilyenbe akkora a kapacitás?
A vcs-t elláttam kivetetésekkel, 10 menet után 3 menetenként, egészen 25-ig. Csak az ismétlés kedvéért: 4 gu50es cső van párhuzamosan bekötve, feszduplázóval hajtom meg. A neont hamar begyújtja, már 50 voltnál világít (a duplázó után mért fesz). A vcs körben 5 kOhm és 5,6 nF van. Amit _BiG_ írt én is megfigyeltem: a neont a szekunder kivezetéséhez érintettem és elkezdtem hangolni a primer kört. Amikor közeledtem a szekunder rezonanciafrekvenciájához a neon egyre fényesebben világított, viszont egy pont után nem egyenletesen kezdett csökkenni, hanem hirtelen esett vissza a fényerő. Érdekes módon viszont szikrázni nem akart (több vcs menetszámmal is próbálkoztam)....Ezután megemeltem a primert és a vcs-t a szekunderhez képest, de ez sem hozott változást. Azon gondolkozok, hogy a primert is csökkentenem kell valamelyest, mert így 36 menettel valahogy nem akar összejönni a dolog (pár hónappal ezelőtt 10-12 menettel működött).
A primeren is megcsináltam a kivezetéseket, a 10-től 35-ig minden menet ki van vezetve. Ezzel a konstrukcióval próbálkoztam az imént, nem sok sikerrel. Ugyanazt az eredményt értem el, mint amit az előző hozzászólásomban leírtam. A primer menetszámot lecsökkentettem kb 15-re, és a primer kondit kicseréltem egy egy nanósra, így majdnem a februári állapot állt vissza, de ez sem segített, még mindig nincs szikra, igaz most nem kísérleteztem a vcs menetszámának változtatásával, mert kissé fáradt voltam és csak most jutott eszembe, így lehet, hogy még érek el valami eredményt. Amiben eltér a mostani állapot a februáritól, az az, hogy a vcs a primer alatt van, lehetséges, hogy ennek megcserélése előrébb juttat. (sajnos nem tudom megoldani a vcs más átmérőre tekerését)
Érdekes de nekem is voltak most ilyen problémáim (nem szikrázott csak a neoncső virított a közelében), de valahogy (csökkentettem a rácselőtét ellenállást) elértem azt, hogy már sikerül szikrázásra bírnom, de amint közelítek hozzá valamit akkor azonnal leáll és csak a neoncső világít. Csak kis íveket lehet róla húzni (2-3mm). Neked lehet a szekunder kivezetésről ívet húzni?
Ívet nem igazán, inkább csak olyan sercegésfélét. A rácselőtét ellenállás csökkentésével (februárban) én is jó eredményeket értem el, de így jelentősen túlterhelem a szegény csövet.... Valami más gond lesz itt. Az is az eszembe jutott, hogy lehet, hogy ez a cső annyira nem alkalmas vttcnek...
Én is gondoltam erre, de ahogy neten láttam sokan használják ilyen célra. GU81-el meg azért jóval macerásabb.
Soknak nem mondanám, de azért akad róla videó. A gu81m nem macerásabb, csak kell hozzá mot, így sokkal helyigényesebb. Bár hozzá már megvan a primerem és a vcs-m 160 mmes átmérőn, valamint a szekunderem 110es csövön, epoxy gyantával szigetelve. Már csak a motok hiányoznak.... De először ezt szeretném befejezni, de valahogy mégsem sikeredik....
Mivel nem akart szikrázni sehogy sem, így elkezdtem kísérletezni azzal, hogy milyen beállítás mellett tudom a legalacsonyabb feszültségnél begyújtani a neont. Most a vcs a primer felett van, majd este kipróbálom fordítva is, ahogy alapból terveztem. Nagyon érdekes volt az egész. A vcs kivezetése a következők voltak: 5, 8, 11, 14, 17 és 25. Mivel elég sok variáció van így eddig csak két primer menetszámmal próbálkoztam (18 és 23). A próbálkozások a következőképpen zajlottak: beállítottam a kívánt menetszámokat, majd adtam a duplázónak kb 40-50 voltot, így a neon elkezdett világítani (végig a szekunder kivezetéséhez van érintve), ezután pedig a kondi változtatásával megpróbáltam elérni a legnagyobb fényerőt, majd elkezdtem csökkenteni a feszt. Volt, hogy a duplázó után kb 14 voltot mértem és még világított a neon. Csináltam is egy kis táblázatot, ahová fel van írva, hogy milyen menetszámoknál, mekkora a legkisebb fesz és hogy a kondi hány fokra van kinyitva (0 - 20 pF, 180 - 250 pF). Érdekes, hogy különböző vcs menetszámokkal, más-más kapacitásnál alakult ki a legerősebb fényerő (nem is tudtam, hogy a vcs menetszám is beleszól a primer rezonanciafrekvenciájába, bár így utólag van benne ráció), valamint különbözött a legkisebb fesz is, aminél még világított a neon. Egyértelművé vált ezek után, hogy a 35 menetes vcs túlzás volt a részemről. A táblázatból az is látszik, hogy 5 és 14 között van a megfelelő vcs érték, mert efölött jelentősen nő a legkisebb fesz. Ezek után fogtam egy rádiót és AM módban megkerestem, hogy milyen frekvencián lehet hallani a 50 herzes búgást. Nálam ez 1,2 MHz környékére esett, pedig 1,4 MHzet számoltam rá, tehát ennyivel eltér a valós freki a számítottól. Nagyon jól meg lehet azt is figyelni ilyenkor, hogy amikor a kezemmel közelítettem a szekunder kivezetéséhez, elkezdett halkulni a rádióban a búgás, tehát elhangolódik a rendszer, viszont a kondival újra meg tudtam keresni a rezonancia frekvenciát.
![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |