Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Az amire én gondolok ,nem normál diódaként viselkedik,hasonló a zenerhez,de szerintem nem az.(nem igazán méregettem még ,mert vagy rossz volt akkor már minek ,amiben meg jó volt abból nem vitt rá a lélek hogy tesztelgessem.)
BZX84-B13: ez egy kisteljesítményű 13V-os zener.
Sziasztok
Kérdésem az lenne hogy egy dvd kapcsolóüzemű tápja 12V-ja hány Ampert Bír kb.? Hogyan lehet kimérni vagy növelni az ampert? 1,5 - 3 Amperre lenne szükségem. Lehet -e módosítani Pl : a kimeneti kondik növelésével vagy valami mással ? köszönöm.
Üdv, próbaképpen megépítettem a kapcsolások között található egyszerű kapcsolóüzemű tápegységet, amit sprofan tett föl. Nem találtam meg minden alkatrészt, de igyekeztem megfelelőt találni helyettük. Úgy látom, valamelyik mégsem jó, mert elég gyenge lett. Üresjáratban a feszültség 4.16V, egy 5 mm-es zöld LED terheléssel 2.12V, az áramerősség 17.8 mA.
Itt a lista az alkatrészekről, ill. amirelecseréltem: R1 - 2.56 Ohm >> 2.2 Ohm R2 - 39 Ohm >> 33 Ohm R3 - 68 Ohm >> kihagytam D1 - UF4005 >> 1N4937 D2 - P6KE150 >> 1N5953B D5 - ZY4,7 D6 - 1N5822 >> HER303 C1 - 33u/400V >> 22u/400V C2 - 100n >> kihagytam Br1 - KBJ06G L2 - ismeretlen, kisméretű tekercs. A hálózati szűrőt egy nyomtató tápegységéből szedtem ki (24V 500mA), a D1,D2, az opto és a TOP200YAI egy rossz tápegységből lett kiszedve. A kérdésem az lenne, melyik alkatrész miatt lehet hogy nem adja le a teljesítményt. Remélem tud valaki segíteni. Később ha lesz időm, megpróbálom kimérni Zener nélkül, mennyit tud, hogy át tudjam tekercselni a kimenőtrafót a megfelelő feszültségre. Köszönöm előre is a segítséget.
Üdv!
Ahogy elnézem két fontos alkatrészt hagytál ki. Az R3 az R2 és D5 zénerrel a kimenö feszültség értéken tartásáért felelös. A C2 100nF a vezérlés tápfeszültségét puferolja/szüri)
Köszi a választ, akkor rakok be kondit, meg az ellenállást.
Egyébként én úgy gondoltam, hogy ez jó lenne a villanyborotvámhoz, ami 1 db ceruza aksiról ment. Kimértem, 1.5 V-ról kb 1 A-t vett föl, szóval valami hasonló feszültségre akarom beállítani.
Zénerböl aszthiszem 2,4V os a legkisebb. De nem tudom hogy a táp addig le tud-e menni mert az optokapu infra led jének mennyi a minimális feszülsége mert piros led nél 1,8V szokott lenni. Lehet meg kéne hagyni 5V on a kimenöfeszültséget és utánna tenni egy dc/dc átalakitót.
Sajnos még mindig nem jó valami,először 100 Ohm-os ellenállást tettem be, aztán még egyet párhuzamosan ,hogy 50 Ohm legyen, de ugyanaz maradt minden. Persze kondit is raktam be, igaz 150 nF-osat, mert csak olyat találtam. Utána kicseréltem a pufferkondit 22u/400V helyett 100u/400V-osra, de akkor sem történt semmi. A feszültség a pufferkondin 308V volt.
Lehet hogy hibás valamelyik alkatrész, végül is egy hibás PC tápegységből is szedtem ki cuccokat. Ja, és az L2-t is kicseréltem egy 100uH-sre, mert jóval gyengébbet raktam be először, persze szintén semmi változás. De legalább használtam végre a multiméteremen az induktivitásmérőt A Zener-t ki lehet hagyni valahogy ha mondjuk megfelelő feszültségre tekercselem a trafót?
Közben méregettem pár dolgot
A trafó szekunderén lévő pufferkondin üresjárásban 5.8V, terheléssel (1 db LED) 4.4V. A trafó primer oldalán 130-145 V között változott,mintha kicsit araszolgatott volna lefelé... Úgy láttam, a terheléstől nem nagyon változott. Egyenfeszültéget mértem úgy, hogy a pufferkondi pozitív felén volt a műszer COM pontja. Az lehetséges, hogy az optocsatoló felé menő tekercsvégek fel vannak cserélve?
Sziasztok!
Tápegység hibában kérnék segítséget . Kapcsolási rajzott feltettem . A szekunder oldalon semmi mérhető érték. A trafó és az opto primer oldalán vannak értéket de a szekunderen semmi sem jön át rajtuk. Még egy dolog a primer oldali nagy 400V-os kondit hogyan lehet kisütni? mivel az feltöltődve marad mindig . köszönöm KAPCS RAJZ: Link
Elkezdtem a primer oldali alkatrészeket tesztelni és minden ok eddig , csak egy ic-t nem tudtam kiszűrni jó-e (4 lába van és bordára van szerelve , a rajzon rajta van a száma is ).
Az opto cseréltem ki eddig hát ha . A primeroldalon trafó lábain 300V körüli értékek kimenetén semmi, Opto -ba szintén 250V kb utána semmi. Esetleg ha a szekunder oldal zárlatos akkor a primer oldal tilthat ? Köszönöm.
Én úgy gondolom, inkább a primer tekercsben lehet szakadás. Kikapcsolt állapotban, amikor a kondikban sincs már feszültség, ellenállásmérővel ki tudod mérni a tekercseket. (én egy működőképes tápban megmértem, mielőtt beírtam volna). Amúgy milyen műszerrel mérted?
Mert nekem a nagyfreki miatt hülyült a digitális multiméterem.
Köszi a választ . Gagyi multiméterrel. Dióda , ellenállás jók a primerben. Kérdésem a 400V-os kondit hogyan lehet kisütni? (sajnos 1-2 napig is feltöltött ) Tippnek jó kimérem a tekercseket nem e van szakadás. De múltkorában írták hogy a primerben valami indítja a trafót és ugyanilyen hibajelenség volt akkor is ( szekunderen nem jöt ki semmi. ) . Akkor egy tranzisztor volt a ludas , de jelen esetben nincs tranzisztor a primmerben csak ez (STR - G6153T driver over current limit) ezt nem tudtam kimérni jó-e. Kapcsolási rajz fentéb megtalálod.
köszönöm
Egy ellenállásra forrasztasz vezetékeket, esetleg egy csipeszt is lehet rárakni, a lényeg, hogy amihez hozzányúlsz, az jól el legyen szigetelve, mert elég veszélyes a kb. 300-350 V DC. Lehet mondjuk 10KOhm, ha van nagyobb teljesítményű, az jobb, meg akkor a porcelánnál fogva hozzá lehet érinteni. Ha túl lassan sül ki, akkor lehet csökkenteni (5k, 2.7K, stb.).
Tekercsel ne foglalkozz, az nem lesz rossz. Az elkot 5-10k, 1-2W ellenállással kisütheted.
Mérjél át minden elkot és félvezetőt, primer és szek. oldalon is. C111, R31,32 ellenőrizd. Szekunder oldal hibája is leállítja a tápot. Ebben nem látok STRG IC-t.
Bocs most néztem meg igazad van van ilyen kapcsolás is a manualban. De ezt nézd meg (SCHEMATIC DIAGRAM - 13) pont általad meglelt rajz alatta van .
Emeld ki belőle és tedd be ide, azt az oldalt.
Igen próbáltam de nem tudom kimásolni azt az egy oldalt.
A teljes leírásban a 37. Oldal az ami alapján csinálták a tápot. Az 5 lábú ic nincs tesztelve hogy jó-e
Itt van, talán könnyebb lesz így, mint az egész doksit töltögetni. Ez a táp van a készülékben?
Az IC 5 kivezetésén mekkora feszkó van?
Igen jó a kapcs rajz .. 35V a GND hoz viszonyítva 5. lábon
GND alatt, remélem a primer oldal negatív pontját érted és használsz leválasztó trafót.
Igen a primer negatív pontja a visszonyítás (az ic adatlapon is megnéztem a kivezetéseket, balról jobbra 1-5 ig vannak a lábak számozva). Így 35V . De elválasztót nem használok Baj? Tudom nagy fesz van a primerben és kimondottan veszélyes .
Kicsit sok is az a feszültség, de azt jelentheti, hogy az IC működne. Szekunder oldali diódákat figyelmesen mérd át, az elkokat ESR értékre érdemes lenne kimérni, optocsatoló TL cseréjét is megpróbálhatod. Nem csak a feszültség nagysága veszélyes, fázis jelenléte okozhat problémát, erre nagyon figyelj!
Üdv!
Philips dvd villámcsapást követően nem akar bekapcsolni. a bizosítékja nem szállt el. A tápon nem mérem az aktuális 12V és 5V-ot. Egyszerű kapcsolóüzemű tápja primer oldalán egy sd4841p tipusú ic van. Hol találok ilyet vagy helyettesítőjét? Esetleg lehet más hiba is? stoky
Opto, TL431 Cserélve , összes dóda és ellenállás tesztelve (jók) . A kondikhoz ESR mérőm nincs de nem pupos egyik sem (esetleg 1-2 alja tán) . Primerben csak a nagy 400V-os van + kerámia de azt cseréltem már. Szekunderben van bőven kondi de szerintem ha gyenge is valamelyik akkor csak kellene valami értéket kapni a szekunder oldalon is. Vagy tévedek? Valami tip még ha tudtok segíteni?
Sziasztok!
Egyik kollégám adott nekem javításra egy elektromos kerékpár töltőt (36 V-os). A FET tuti kiment és a vezérlő IC-is (LM3842), valamint szakadt volt a primer köri áramfigyelő ellenállás is. Kicseréltem néhány elko-t meg a fent nevezett alkatrészeket és így egy 60 W-os izzóval sorba elindítottam a tápot 37,6-37,8 V van a kimeneten. Kicsit "fütyül", de semmi egyéb. Ha rádobok egy 60 W-os 230-as izzót a kimenetre, a táp hangja kicsit "mélyebb" lesz és néhány tized voltot esik a feszültség. Ezután rátettem egy 21 W-os 24 V-os valamint egy 21 W-os 12 V-os izzót sorbakötve, hogy jobban megterheljem. A jelenség, hogy a primer körbe kötött izzó kb 5 Hz-en teljes fényerővel villog, a táp pedig "kattog". Gyenge pillanatomban kivettem előle az izzót, a jelenség pedig pukanás, 2 A-es bizti eldurrant, valamint a FET-is. Kicseréltem tartalékra most megint működik üresen. Van valakinek valami ötlete, hogy hol kutassak további gubanc után?
Szia!
A szabályzással lehet gond. A szekunder-primer oldal között nincs optocsatoló?
Valami ilyesmi a rajza. A FET eredetileg egy K1358 2h, de ilyet nem tudtam szerezni, így egy IRF 830-al helyettesítettem. Csinálok majd képeket a nyákról is.
De igen. Egy 4N35-ös. Méregettem a tranzisztorának kollektor-emittere között, elvileg nem volt nyitva, mármint üresjárásban, meg a ledjén sem volt feszültség.
Igazság szerint nem is igazán értem, hogy mi alapján és hogyan szabályoznak azek a tápok... |
Bejelentkezés
Hirdetés |