Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
A nemrég szétszedett "minihifimből" kiszedtem a 4-ből egy panelt. Megjegyzés ként: a hifi csöppet szétrohadt, az esőn állt 2 évig a tulajnál, 18W-os hagszórók szétrohadva, ellenállások, kondenzátorok nagy része oxidálódott.......... A dolog akkor lett érdekes, amikor észrevettem, hogy a végfok IC-k épek. Abaj az, hogy egy ősrégi típus. At IC-re a TESLA felirat alá "MBA810(nem tudom eldöntei, vagy 0 vagy D)AS V20" van írva. Valaki tud ehhez kapcsolási rajzot, vagy egyáltalán valami ötletet??
TBA810AS néven lehet találni róla adatlapot
De szerintem felejtős. Nagyon elavult konstrukció... Nehézkes a hűtése, nem túl nagy a kimenőteljesítménye... 5-6W-ot kapsz kb 16V-ról 4ohmos hangszóróval. Én inkább TDA2030-ra vagy inkább TDA7375-re szavaznék. Az utóbbiba alig kell alkatrész, stabil megbízható, pár éve megvan, mindennap használom.
Köcce mindenkinek. Gondoltam én, hogy elavult lehet, de ha már megvan, nem dobomki. Lehet hogy még összerakom. Mégegyszer köszönöm!
Hello!most vettem a piacon ezt(lásd a képen) , és meg szeretném kérdezni, hogy ez hangszínszabályzó, erősítő, vagy előerősítő, vagy mi? 4db sztereo poti van benne, a két oldalon található(mert sztereo) ick-re ez van írva: tesla mba810das. kerestem hozzá adatlapot,de nem találtam. esetleg meglenne valakinek? megköszönném!
ja, és 250k-s potik vannak benne 4db, meg 2M5-ös 4db (asszem)
Elavult de jól szól.
Építettem belőle végfokot és igencsak megvolt az eredményye. (A TDA-m-nál szebben szól, az egyszer biztos)
Hali!
Engem ez nagyon emlékeztet egy Tesla NZC 041-es lemezjátszó belsejére Ha gondolod megnézem, mert nekünk van egy ilyen itthon. Elvileg a potik balról jobbra: hangerő, balance, mély, magas.
oké-oké. de végülis a tied hány voltot kap?és váltót,mert úgy látom,arra van szüksége.az enyémre 35voltos kondik vannak téve. az egyik poti gondolom hangerőszabályzó, a másik mire szolgál? akkor ez egyértelműen végfok? Te hogyan kötötted be? lécci a csatolt képen jelöld be! tda mennyinél szól jobban?nagyon szépen köszönöm,és örök hálám
szerk: megtaláltam az adatlapját, majd meglátjuk... köszi mindenkinek! Tök jó ez a fórum, itt szinte mindenre van válasz,csak olvasni kell! Köszi Topi!
tényleg úgy van,ahogy mondtad.szerintetek 300ft-ért megérte? tényleg nagyon szép a hangja. és egész hangos ez a 6watt... :yes: Köszi a tippeket!
hát egy mono potit kapsz 250ft ért...
szted
Hali!
Megnéztem, de nem pont ugyanolyan. A panel rövidebbik oldalán van a bemenet, a hosszabbik oldalán középen van a tápegység csatlakozója, ettől balra van az egyik oldal kimenete, jobbra meg a másiké. A panelt, hogy ha az alkatrész felőli oldalról nézed, akkor ott valószínűleg látod majd a jelöléseket: R - betű a jobb, L betű a bal csatornát, ~ jel jelöli a váltó bemenetet, a földelésjel pedog a testet jelöli A panelnek 2*12V-os trafó kell, tehát a trafó középleágazását a földelésjelhez, a két szélső leágazást pedig a ~ jelre kötöd. A képen látod majd hogy van bekötve a panel, és odaírtam minden csatlakozóhoz, hogy micsoda.
Ja még valami:
A készülékben nincs más panel, tehát valószínű, hogy a RIAA korrektor is rajta van a panelon, és szerintem kicsi a bemeneti jel, mert közvetlenül a tűről kapja a jelet.
Ilyen adatokat találtam:
Part Number = MBA810DAS Manufacturer Name = Tesla Average Price = 0.36487 Description = Single-Channel Audio Power-Output Amplifier @R(load) (Ohms) = 4.0 Upper 3dB Frequency (Hz) = 40k Input Resistance Min. (Ohms) = 90k THD Max. (%) = 0.7 Quies. Pwr (W) = 5.0 Nom. Supp (V) = 40 Package = QUIP-tab Pins = 12 biztos van benne valami erőerősítő fokozat,mert mp4lejátszóról ordibál ám rendesen. Más: a táppellátás úgy van megoldva,hogy a szimmetrikus trafó két szélét egy-egy diódával egyenirányítják.nekem most csak szimplával jár(egyenirányítottal).mi a különbség a kettő között? nagyobb feszültséget kap esetleg szimmetrikusról, mint szimpláról? köszi szim1 = szimmetrikus táp 1 szim2 = szimmetrikus táp 2 föld = szimmetrikus táp föld
Nem kap nagyobb feszültséget, csak úgy kevésbé terheli a tekercseket. Lehet féltápról járatni, de akkor félszinusz lesz majd kihasználva a váltóáramból, és így jobban terheli a trafód.
Jobban megnéztem a panelt, és van rajta 2 tranzisztor is. Valószínüleg az az előerősítő rész. amugy szép hangja van, most tettem fel rá egy bakelitot Annyi baja van az enyémnek csak, hogy a hangerőszabályzó potit ha csavarom nagyon recseg a hangszóró, pedig (ugy látom) hogy mintha már nem is az eredeti poti lenne benne
Van egy kis problémám. Kaptam egy erősítőt javításra és mda 2010 volt benne két darab tudom stereo isde ez valami 4 kimenetes erősítő. Eddig nincs is gond de nem lehet sehol kapni MDA 2010-et én tda-val is próbáltam de nem sehol. Az lenne a kérdésem mivel lehetne ezeket az ic-ket pótolni?
Brobálj meg beszerezni valakitől bontottan vagy építsd át TDA2030-ra a végfokot, a javításra váro erőlkődőben.
Lehet az lesz..... Vagy visszaadom...... Megmondom neki Miskolcon tanul úgyhogy menjen el valahova és szerezzen ha nem tud akko nincs erősítő :no: :no:
Ha jól emkékezem akkor helyettesíthető a tda2020-al.
A kettő között csak teljesítménykülömbség van ezért mindenhol már csak azt teszik bele ezért nem lehet már beszerezni. Istenem de régi játékosok már ezek, sima ic és a teteje fém amire megy a hűtő .Hogy mien utálatos volt azzal építeni brrrrrrr.
És a minősége.....hát enyhén szólva kívánnivalót hagy maga után.De abban az időben milyen jók voltak!
Ha jól emlékszem még van is itthon két ilyen IC-m,mármint a 2020-as,de nam valószínű hogy erősítőt építenék belőle a közeljövőben. üdv.
Mindenkit megnyugtatok nem az enyém az erősítő. Volt egy ic-m amit beletettem ment is csak az a hülye hűtőbordázása leégette mert má valaki belenyult elöttem. Miért kell mindenkinek belenyúlnia aki nem ért hozzá egy kicsit se. Szétbarmolják a planelt azt oda b...ák a z orrod alá hogy ne csináld meg. Úgy betudok ezen pöccenni.
Hellosztok lenne 1 kis problémám:
van 1 MBA810DAS kapcsolásom (ősrégi rádióból) csak nemtom hozzá a bekötését ha valaki tudna segítteni lécci írjon előre is kösz Peti
Üdvözlet!
Találtam itthon egy Videoton Csopak RA2311-es magnóban egy TBA810AS nevű IC-t.Meg szeretném kérdezni, hogy ezt használhatom e egy készülő erősítőmnek?Vagy ez teljesen mást szolgál?Jah, és ha jó lenne az erősítőmbe akkor hány watt lenne? Üdv:batajohn
Ez egy végfok, de elég silány hangminőséggel. Elég masszív viszont. Jókat szórakoztam vele kissebb koromban.
Olyan 8-10W körül van a max ha jól emlékszem. Jó építést.
Ha az írásodban rákattintasz az IC nevére, bejön a HEStore oldalán az IC. Ott pedig a PDF-re, az az adatlapja. Onnam mindent megtudsz az IC-ről.
Tehát: igen használhatod, és az "AS" verzióra 5W-ot ír.
Régen ezt általánosan használták autórádiókban, de a minősége is olyan. Rádióhallgatáshoz elég hangerőt produkált, de máshoz nem igazán használható.
És hogy a kérdésre is válaszoljak, igen ez egy végerősítő, nem valami jó minőséggel. De ezt neked kell eldönteni, hogy akarsz-e egy ilyen "vacakkal" szórakozni, vagy hagyod az egészet.
Küldenétek nekem erről egy kapcsolási rajzot, ha van esetleg?Mert én még nem találtam...
Szia!
Nálad nem jön be a google? Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |