Fórum témák
» Több friss téma |
Benne volt mindkét R-C tag (az előző oldal alján lévő kapcsolást építettem meg, arra is hivatkoztam).Aztán megtaláltam ezt a kapcsolást az IC gyári adatlapján, és ott is 140mA körüli nyugalmi áramot ír rá. Ez tehát így stimmel. A baj ott van. hogy a zárt műanyag dobozban a relatíve vastag és nagy felületű alulemez néhány perc alatt felmelegszik, mivel nem tud kifelé hőt leadni, minél jobban melegszik, annál nagyobb a nyugalmi áram(ezt mértem) aztán a termikus limitig szalad el láncreakciószerűen. Ebből már csak a kikapcsolás és a visszahűlés segít. Tehát én hibáztam: vagy nanyon jó átszellőzésű dobozba kellett volna szerelni, vagy bármilyen fémdobozba, aminek a külső felülete biztosíthatja a hőleadást.
Csak azért estem ebbe a csapdába, mert az eredeti analóg hangrögzítő kapcsolás kit formájában 1-2W-os dip tokozású végfokot tartalmazott. Minden hűtés nélkül üzembiztosan üzemelt! A tölcséres riasztó igen jó hatásfokú membránjával elfogadható hang minőséget produkált. De a megrendelő abból indult ki, legyen a hangerő a lehető legnagyobb, aztán abból potméterrel tetszőlegesen vissza tudunk venni...
sziasztok meg épített ezt de nagyon recseg, a hang mi lehet a baj? mellékelem a képet. az 1 UF az Elco lenne vagy kerámia kondi?...még kezdő vagyok
Szia! Valószínűleg gerjedés lesz, ha jól raktad össze. Úgy veszem ki az adatlapból, hogy 1 ohm és 100nF az értékek. Érdemes lenne a + tápfesz és a gnd közé is rakni egy 100nF-os kondenzátort.
Szia!
Az 1-es lábra tényleg semmi sincs kötve?
Lehet nem jól nézem, de olyan, mintha a visszacsatolás helyére lenne kötve a bemenet, elég fura. Lehet érdemes lenne átalakítani egy gyári kapcsolásra, az se sokkal bonyolultabb.
inkább ezt használd. szerintem.
Csináld meg rendesen azt azt erősítőt. Nem érdemes minimálkodni.
Sziasztok!
2db TDA2002-ből építettem egy sztereo erősítőt PC hangfalhoz, ami relatíve jól múködik, csendes egészen addig, amíg rá nem dugom a hangkártyára. Ha meghajtom elmegy a zaj, de ha nincs jel, akkor iszonyatosan zizeg. Mi lehet a baja? Esetleg melyik alkatrésszel lehet visszavenni az erősítését? Mert még akkora teljesítmény se kellene, inkább legyen csendesebb.
Szia!
egy pár hozzászóláshal feljebb amit én írtam meg linkeltem, egy kapcsolási rajzot, (Ronin Féle rajz) igaz TDA 2003hoz van,de szerintem biztos működik. a 2002-el is. próbáld meg!
Itt ez a kapcsolás.Annyit kérdeznék hogy működik tda 2030-al is?
Ez így határozottan nem müködik TDA 2030-al...
Üdv!
Megépítettem a bss oldalon található kapcsolás alapján az erősítőt, működeik, de olyan gondom van vele, hogy már nagyon kis hangerőn nagyot szól (sima alaplapi hangkártya, master maxon, winampban a hangerő max 5-6% nál hangosabbra nem vehető mert torzítani kezd. Ilyenkor az áramfelvétele 0,4 0,5 amper. 18voltal hajtom, de kipróbáltam stabil 12vel is, azzal is ez volt a jelenség. Tanácstalan vagyok, hogy jó ez e így, ennyit tud ez a fajta kapcsolás vagy valami nincs rendben. Régebben építettem az adatlap szerinti kapcsolással is ilyet, az mintha jobban szólt voltna, és kevésbé volt ilyen érzékeny. Lehetne valahogy csökkenteni az érzékenységét?
Na, pont én is így voltam vele. Sima mobiltelefon jack-nél is minimumra kellet vennem, mert én is így jártam..
Arról is próbáltam, meg mp3 lejátszóról is, ugyanaz volt a "jelenség" Lehet teszek rá valami trimmel potit.
Na akkor nagy erőfeszítések árán:
Adott egy kapcsolás amit megépítettem, de a 470ohmos ellenállások helyett 330-at raktam bele. Működik így is. A kérdésem az lenne mi a szerepe ezen ellnállásonak, mit befolyásol esetleges módosításuk.
Egyetlen gugli képkeresős találaton, sőt sehol nem találtam meg ezt a fajta kapcsolását az icnek, kb 8 éve építettem belőle kettőt, de már nem emlékszem honnan volt a terv. Az tuti, hogy 470kohmmal nem megy, véletlenül az került bele egyszer.
A 10µF kondival sorba kötött ellenállás az erősítést állítja. Nagyobb ellenállás = kisebb erősítés.
A bemenetre kötött ellenállás a 10 nF kondival a sávszélességet korlátozza. Nagyobb ellenállás = nagyobb sávszélesség. A "be" csatlakozási pontnál a 22 ohm ellenállás csak akkor indokolt, ha hangszóró kimenetről hajtod.
Ha már itt tartunk, tanuljuk is a pontos szaknyelvet. A soros ellenállás-kondenzátor kombináció neve: (soros) lag kompenzáció. Valóban, letöri a sávszélességet. Vigyázni kell vele, mert kiszajú előfok IC-knél a túl nagy kapacitás növeli a bemeneti zajt.
Köszönöm a kiegészítést. Egy tapasztalattal járulnék hozzá az ismeretanyaghoz: az erősítést 30 dB alá csökkentve az IC gerjed.
Igen, és ezt azért, mert a belső kapacitásokkal és kapcsolástechnikával nagy erősítésre optimalizálták. "kicsit" nehézkes módon (megnövelt lag kompenzáció, és a visszacsatoló tagot áthidalt méretezett kapacitás) alkalmassá lehet tenni akár egyszeres erősítésre is, de sokat kell izzadni.
A kisjelű IC-knél böhöm nagy betűvel hirdetik az adatlap első sorában, hogy +1 vagy -1 gain stable. érdekes módon az invertáló -1-szeres erősítőnek kisebb a SR-je, és más típusszámot visel. Tehát ez a kompenzáció nem olyan egyszerű dolog. Ilyen szempontból jobb volt a ua 739, mert azt úgy kompenzáltad, ahogy akartad.
Köszönöm a teljeskörű válaszokat, egyenlőre ez már így maradt, én annyira nem vettem külömbséget észre a hangzásban, de nem is kell.
Ebben a felállásban is kielégítő a hangja, főleg, hogy 2 kis házimozi "tejfölösdoboz" lesz hajtva vele egy telefonról. Az egyszerűség volt a cél, és a kis méret. Amint elkészülök a dobozolással teszek fel pár képet. Ja még valami, létezik az, hogy 17 voltról járatva mindössze 150-200mA áramfelvételt mérek a tápágban? Nagyon keveslem ezt az értéket, de a sal silversound 2610f eket is tisztességgel meghajtja.
Erre tudna valaki valami tippet hogy jobb legyen? Bővebben: Link
Már megválaszoltam:
Idézet: „A 10µF kondival sorba kötött ellenállás az erősítést állítja. Nagyobb ellenállás = kisebb erősítés.”
Ez egy másik probléma lenne
A fokozat erősítését az R1/R2 ellenállásarány határozza meg. Az ábrán megadott értékek mellett a fokozat erősítése kb. 100-szoros.
Melyiket lenne érdemes módosítani, hogy megfelelően működjön? |
Bejelentkezés
Hirdetés |