Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   43 / 247
(#) greenpower válasza végyé hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Még mindig nincs biztosítékom, de lehet hogy ideiglenesen teszek bele egy sima üveg biztosítékot PC tápból mert ez a másik inverterem nem nagyon effektív.
(#) greenpower válasza greenpower hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Hali

Úgy néz ki hogy az inverternek annyi , kicseréltem a biztosítékot, bekapcsoltam és felrobbant benne ez is. Na mindegy tanultam belőle, ez sem bírja a vihar alatti hálózatkieséseket mint a legtöbb elektronikai cucc.
(#) Proci_85 válasza greenpower hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Esetleg próbáld szétkapni hátha okosabb leszel és megmenthető
Azért érdekes lehet, hogy miért ment tönkre.
Hálózatra táplált, bár éjjel sötét van, napelemről biztos nem, ilyenkor akkuról nyomsz delejt a hálózatba?
Szóval ha betáplált, a hálózati áram más fázisszögben tért vissza, mint ahol épp tartott az inverter és ezt nem tudta lekezelni?
Ez csak tipp(!): Rákapcsoláskor meg előbb nagy impedanciás állapotban "ráhallgat" a hálózatra, hogy el tudja kapni a szinuszt aztán el kezd rá termelni? Szóval ott lekezeli, de ha menet közben megy el a hálózat és jön vissza, akkor esélyes, hogy elpukkan?
Csak hangosan gondolkozom, mert nem úgy fogalmaztál, hogy a villám végzett vele.
(#) greenpower válasza Proci_85 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Hali

Akkor szállt el mikor villámlott és 10 másodpercre elment a villany, szerintem minimálisan (5-10W-al) visszatermelt ekkor.
Szétszedtem mert a biztosíték nem hagyományos hanem panel biztosíték, raktam bele helyette sima PC tápból 3,15A-os kerámia biztosítékot de mikor raszúrtam 220V-ra robbant akkorát hogy egyből világos volt hogy az AC MOS tranzisztorok is megsültek. De most nézegetem a 3. generációsokat ezekben már van
túlfeszültségvédő. De jövőre már úgyis Windyboy-t vagy Sunnyboy-t veszek a nagy rendszerhez.

Bővebben: Link

alkatresz.jpg

(#) karaszbandi válasza greenpower hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Alapvető szabály, hogy elszállt bizti helyett nem teszünk be semmit sem addig amíg át nem mértünk mindent!

A másik, hogy egy BC fokozatú túlfeszvédelmet megérdemelne a rendszer!
(#) greenpower válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Teljes mértékben egyetértek veled. Úgy látszik a saját káromból kell tanulnom.
(#) Steven84278 hozzászólása Júl 16, 2011 /

Hello!
Segítene valaki megállapítani, hogy ez a töltésvezérlő képes-e a bemenetére adott 25V üresjárati feszültéggel tölteni 12V-os akkut?
Használ valaki ilyen eszközt?

Tulajdonásgai:

automatikusan átáll a 12/24V os rendszerre.
túltöltés elleni védelem
mélykisütés elleni védelem
fordított polaritás védelem
villám elleni védelem
alacsony feszültség elleni védelem

Köszi Stev,.

charger.jpg

(#) greenpower válasza Steven84278 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Igen, nekem is van ilyen.Csak arra kell vigyázni hogy az töltőarámnál legalább 10-szer nagyobb kapacitású akkut töltsél vele. Pl. ha 10A-ral töltesz akkor min. 100Ah akud kell hogy legyen.
(#) Atis57 válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Sziasztok!
Sajna légy nyugodt ;az A B C fokozatú védelem is kidobott pénz ! Ugyanolyan jól elszállnak a FETjeid mint nélküle !
(#) tamas 88 hozzászólása Júl 16, 2011 /

Szia!
Az A fokozatot nem kell beépíteni, az ha jól tudom akkor az áramszolgáltató dolga, az a biztosíték.
B C fokozatot kell, de az még nem elég, kell venni D fokozatot is, az a konnektornál van. Az elvileg egy varisztoros védelem.
Ez így már hatásos, de pontosan én se tudom...
Ja és ha ez rendesen szabályosan meg van építve, akkor egyáltalán nem kidobott pénz, akkor nagyon hatásos.
És a D fokozat meg villámcsapás után elvileg tönkre szokott menni, azt cserélni kell.
(#) Apec válasza greenpower hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

A sajátomat nemrég javítottam ugyanezzel a hibával, ha kell, tudok segíteni a javításban.
Más típus (Powerjack 600W), de talán hasonló a belső felépítés.
(#) greenpower válasza Apec hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Hali
A Powerjackhez árulnak alkatrészeket, azt én is megtaláltam a neten. Megnézem az enyémben milyenek vannak aztán megpróbálom kicserélni őket. De ha tudnál linkelni dokumentációt azt megköszönném.

Az enyém egy ilyen GTI200W : Bővebben: Link
(#) dan92 válasza Apec hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Hello!
Ha javítottad kapcsolási rajz nincs hozzá, esetleg vmi beültetési rajz.Vagy építeni egyáltalán nem lehet ilyet?
Ha tudnál küldeni rajzot hálás lennék.
(#) Adrién hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy a napelemnek hogyan mérem meg a rövid zárási áramát egy gagyi multiméterrel?csak össze kötöm a két kivezetését?Vettem egy ilyen szerkezetet ez egy lámpa volt aksija már tönkrement.Szeretném felhasználni valamire amúgy 10 voltot mértem rajta napsütésben de bent a szobában is van rajta 4-5 volt.

BILD.JPG

(#) pucuka válasza Adrién hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

A "gagyi" multiméterednek is van (valószínűleg) 10 A -es méréshatára. Egyszerűen rákötöd ebben a méréshatárban, és áramot mérsz. (mással azért ezt ne nagyon add elő)
(#) Adrién válasza pucuka hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Kösz!
Megszületett. Csak nem értem, így már próbáltam mondjuk lehet hogy ki kellett volna menni a fényre(0,15 mértem. ezzel mondjuk tölthetek 4 ceruza elemet mert az elektronikája 6 voltos volt.)
(#) pucuka válasza Adrién hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Ha már tudod, hogy mennyi az áram, próbálkozhatsz kisebb áram méréshatárral is. DE mindíg a legnagyobbal kezdd!
(#) alex077 válasza tamas 88 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Írtam a témában egy cikket.
Bővebben: Link
Hátha valakinek hasznos.
(#) Apec válasza greenpower hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Sajnos dokumentációt én sem találtam, de ehhez a javításhoz nem is szükséges.
(#) Barret válasza Adrién hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Nekem is van hasonló cellám,hasonló kerti lámpából.
3 db.Egyenként 1W körül teljesítenek.Evvel már meg lehet izzasztani rendesen a ceruzaakksikat

Solar.jpg

(#) dan92 válasza Apec hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Az rendben van,de hogy látod meg lehet építeni egy ilyen invertert vagy túl bonyolult lenne a panel alapján?
(#) greenpower válasza dan92 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Hello
Megnézve az enyém NYÁK-ját a DC oldalon az IC-k (mikrovezérlők) megjelölése le van csiszolópapírral csiszolva gondolom azért hogy ne lehessen lemásolni, szóval szerintem nem olyan könnyű házilag ilyet megépíteni mint sima invertert.
(#) Apec válasza dan92 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Kérdés hogy megéri-e. Sok munka és az alkatrészek sincsenek ingyen.
A mikrovezérlő programját pedig meg kell írni.
(#) tamas 88 válasza alex077 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Köszönöm, hogy belinkelted!
Szerintem akit még érdekel, az olvassa el, mert sok hasznos dolog van benne.
(#) SELEJT hozzászólása Júl 18, 2011 /

Sziasztok! A napelemmel kapcsolatban, nekem is lenne 1 kérdésem. Az én napelemeim 80 voltosak, több darab van párhuzamosan. Nem találok hozzá töltésvezérlőt, mert túl nagy a feszültsége. 12 voltos akksikat szeretnék velük tölteni, ha valakinek lenne ilyen töltőről kapcsolási rajza, nagyon megköszönném!
(#) Steven84278 hozzászólása Júl 21, 2011 /

Heló fórumozók!

Ismét felmerült bennem egy kérdés a töltésvez.-el kapcsolatban.

Egy töltésvezérlőnek, mint ennek (amely képes a fogyasztót rá ill lekapcsolni az akkuról)Bővebben: Link
meg van szabva, hogy a fogyasztó felőli kimenete mekkora terhelést bír el?

Apropó, melyiket lenne érdemes beszerezni 25V/3A napelemhez?
1. Bővebben: Link
2. Bővebben: Link
3. Bővebben: Link
4. Bővebben: Link

Üdv. Stev.
(#) elhungaro válasza SELEJT hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

micsoda 80 Voltos vagy Wattos inkabb? inkabb sorosan vannak azok kotve nem azert adja le a 8ö Voltot??
(#) greenpower válasza SELEJT hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Hali

80V az 160 cella sorba kötve. Szerintem is inkább 4 darab 40 cellás panel lesz az sorba kötve.
(#) greenpower válasza Steven84278 hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Hello

Nekem van olyan amit az első linkben adtál meg 12V/24V/10A . A dokumentáció szerint 10A felett bekapcsol a rövidzárlat védelem a fogyasztó felőli kimeneten is.

25V/3A -hoz 4A-os határeset, mert mi van ha nagyobb fogyasztót akarsz rá kapcsolni.

Szerintem ezek nagyon drágák. 12V/24V/10A 12-13EUR körül mozog reális árban.
(#) végyé válasza Steven84278 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Üdv
Ha "intelligens" fogyasztót akarsz használni az akkuról akkor nem kell a töltésvezérlő kimnentével foglalkozni. Az inverterek maguktól is lekapcsolnak hogy megelőzzék a mélykisütést. Az olyan fogyasztókat egyből rá lehet kötni az akkura és akkor nem érdekes menyit bir a töltésvezérlő kimenete.
Következő: »»   43 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem