Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Találtam egy árammérő órát. Kép nem lett túl jó, de az órán lévő feliratokat ráírtam olvashatóan.
Az világos, hogy a maximális átfolyó áram 20mA, de mekkora a belső ellenállása? Beépíteném a bemérő tápom körébe esetleg, 0-100A-es méréstartománnyal (nem elírás, 0-100A).
A 200 W -os erősítő, egy 200 W -os trafóról is "elindul". Csakhogy a csúcsokat nem fogja bírni. Nem véletlenül terveztek egy 100 W -os erősítőhöz 300 W -os hálózati trafót. Ilyenformán egy 200 W -os erősítőhöz erősen javallott egy 4 - 500 w -os trafót alkalmazni, a meglepetések elkerülése végett, mert aztán a megépített erősítőre lesz ráfogva hogy "rossz hangú".
Szia!
Megméred a multimétereddel az ellenállását és meg is van a belső ellenállása.
Ahh, nem gondoltam volna, hogy csak így simán le kell mérni. Köszi!
Hello. VAn egy hifiből bomtott potim és erősítőhöz akarom hangerőszabályzónak de az istenért nem tudom bekötni. Egy sorba van 8 lába. Méregettem már meg próbáltam is de nem jó. Találtam két oylan lábat ahol 0-96Kohm-ig változik rákötöttem az egyikre a bemenő jel +ágát, a másikra a kimenő jel + ágát és próbálgattam a tetset minden hol de nem jó.
A potira ez van írva: QVDB948-EI5DJ alatta 525M.
Sziasztok
Valaki meg tudná mondani, hogy milyen ellenállást kell kötni egy 8 ohm-os és 5 voltos PC speaker elé. Magyarul, mennyi lehet a max. áramfelvétele?
Szia nézzd meg a hátlapon biztos van rajta teljesítmény meg áramfelvétel infó!
Azt elfelejtettem leírni, hogy mi is a célom az átalakítással: mélynyomó erősítőt szeretnék építeni belőle. (Emiatt kell csak mono.) Ha ezek szerint a 200 watt nem járható út a trafó miatt, akkor mindenképpen a maximumot szeretném kihozni belőle, amit még biztonsággal bír.
Szia!
Miért kell elé ellenállás? 5V helyett nagyobb feszültségről akarod üzemeltetni?
Nincs rajta semmi. Egy számítógépből lett kiszerelve.
Nem, de 8 ohm az gyakorlatilag rövídzár, nem?
Nem rövidzár, még gyakorlatilag sem. Valószínűleg nem jól olvastad le a hangszóród adatait, az impedanciáját, (8 ohm), és a teljesítményét (amit max rá lehet küldeni) szokás megadni, úgyhogy nem 5 V, hanem 5 W.
Nincs adatlapja, egy számítógépből van kiszerelve.
Az ellenállását megmértem.
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy lámpám, ami 2 db. akksiról üzemel. TR18650 típusú, 2500 mAh, és 3,7 V. Egy pillanatkapcsoló van rajta, amit szeretnék kicserélni, és fokozatosan akarom állítani a fényerőt. Valamilyen potmeter, vagy valami áramkör segítségével. Mi lenne a megoldás? A válaszokat előre köszönöm.
Nem adatlapja van, a hátára szokás ráfesteni. De ha nincs rajta semmi, akkor a méretéből lehet következtetni a terhelhetőségére. ha az alaplapi hangszóró volt, akkor biz az max 1 W -os, nem sok mindenre jó. Főleg csak mint "csipogó". az áramfelvétele meg attól függ, mekkora feszültséget akarsz ráakasztani. Azt remélem tudod, hogy a hangszórók nem díjazzák az egyen feszt, egyenáramot.
Sziasztok. 1997-es A4 Audi kormányát nem tudom leszerelni hogy hozzáférjek a gyujtáskapcsolóhoz. Légzsák van benne.
Kösz mindenkinek a választ. Laci!
Köszi!
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha szükségem van egy megadott tulajdonságokkal bíró MOSFET-re/tranzisztorra, akkor azt hogyan tudok keresni? Van valami kereső e célra, vagy google segítségét kell kérni? Azt szeretném még kérdezni, hogy ha van pl egy N-csatornás MOSFET-em (típus szerint), akkor hol tudom megkeresni a P-csatornás párját? Köszönöm előre is G
Altalaban egy betuben vagy szamban szokott elterni az elnevezese.
Éppen egy IRF9Z34-nek keresem a párját. Úgy általánosságban nincs valami lexikon, ahol ezekről van nyilvántartás vezetve?
Quadnál ez a helyzet.
Szia!
PWM-jellel lehet megoldani a problémát. A PWM azt jelenti, hogy szabályozni tudod az izzóra jutó feszültség kitöltési tényezőjét. A legegyszerűbb 555-ös IC-vel megoldani, itt az oldalon is van egy kis segítség:Bővebben: Link Az izzóra pedig egy tranzisztoron keresztül kapcsold, hogy ne terheld túl az IC-t. Remélem érthető volt, ha valami nem világoss kérdezz Üdv, mate_x
Viszont, a PWM jelentősen csökkenti a hagyományos, volfrám izzók élettartamát
Ha csak nincs közöttük egy jó nagy kondenzátor.
Sziasztok!
Mik a jelentős különbségek a következő 3 IC -nél? MC 34152P MC 33152P MC 33151P Egyébként mindhármat árulja a HESTORE áruház, csak nem tudom melyik lenne megfelelő, ha mondjuk 1-1 IRFZ44N FET-et szeretnék vele hajtani induktív terheléssel (terhelés a táp és a drain között) 13V-ról max. 100kHz frekvencián?
Nézd: Link
elméletileg ez az N csatornás párja. De azért még hasonlítsd össze a két adatlapot.
Ez egy ún. táblaműszer, sorban a kis piktogrammok jelentése:
lengőtekercses (deprez) egyenáram mérésére való 1,5%-os osztálypontosságú (az egész jó) szerelési helyzet függőleges ha jól látom a csillagba írt számjegyet 2kV átütési próbán felel meg a műszer 20mA szükséges neki. Bár ez nem egy finom műszer, de én inkább úgy mérném a belső ellenállását, hogy egy ismert ellenállást (kb 10k), és egy multimétert/csővoltmérőt sorba kötnék vele, és addig tekerem fel a tápot, amíg maximálisan kitér a műszer. Ekkor a multiméter mutatja az áramát, ebből és a feszültségből pedig már ki lehet számolni a mérőmű mindenféle meghibásodása nélkül a műszer belső ellenállását. Sok műszer ment már tönkre a nem megfelelő ellenállásmérés miatt, ez egy óvatosabb és biztosabb módszer.
Sziasztok!
köszi a válaszotokat! Egyszerű hiba volt, amire rájöttem és már működik is Viszont most megint van egykét hiba, szóval van ez a kapcsolás, és működik a szabályzás viszont lehet hallani a motoron, hogy úgy fél másodpercenként lültet azaz nem egyenletesen forog, talán növelni kellene a frekvenciát valahogy? mit kell megváltoztatni hogy optimális legyen egy 24V-os 350W-os motorhoz? És van még egy másik probléma tettem egy 7812-es stabkockát az áramkörre, mert 24 sok lenne az IC-nek és amikro a motort terheltem egyszerűen a stabkocka felrobbant, vagis szépen kettévált, az mitől lehetett, mi köze a motornak a stabkockához? köszi előre is!
Mondjuk mert a stabkocka 1A-t bír, tehát 12V-on 12W-ig jó.
350W-ra közel 35 stabkocka teljesítményére van szükséged |
Bejelentkezés
Hirdetés |