Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   385 / 728
(#) zitzaki válasza ptesza hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Hát most csak azért mert egy két napon belül legfeljebb kellene egy olyan láda ami kb jó neki (mert betennénk autóba) és utánna mikor lesz időm jövő hét eleje felé akkor meg lehetne tervezni egy olyan ládát ami tényleg jó.
Azért kérdeztem mert van neki egy 150 literes doboz hogy mekkora cső kellene bele hogy autóba szóljon erre a pár napra utánna meg mehetne bele egy normálisan megtervezett ládába.
(#) petya0808 hozzászólása Júl 20, 2011 /
 
Sziasztok a véleményeteket szeretném kikérni mert egy 3 utas hangsugárzót szeretnék összerakni.Csak otthoni használatra lenne. A következő hangszórókra gondoltam.
Mély: Bővebben: Link
Közép. Bővebben: Link
Magas: Bővebben: Link
Váltó: Bővebben: Link itt a 2990-es
Mit szóltok hozzá megfelelőek ezek együtt? Meg ha tudtok dobozméret meg reflexcső méret megadásában is kérem a segítségeteket ha lehet. Köszi előre is.
(#) lamalas válasza petya0808 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Udv,

A hozzaszolasodbol/kerdesedbol arra kovetkeztetek, hogy nem vagy gyakorlott a hangsugarzo tervezes/meres temakorben. Epp ezert nem is javaslom 3utas hangsugarzo epiteset sajat otlet alapjan.
Gyakorlat nelkul olyan hangsugarzot erdemes szerintem epiteni ami masoknal mar bevalt, tobben is hallottak es jo velemennyel voltak rola, azaz nem (teljesen) zsakbamacskat kapsz. Persze az egyeni igenyeidet nem ismerjuk ezert nyilvan nem lehet megmondani, hogy az ajanlott hangfal tetszeni fog-e neked vagy sem.

A lenyeg: amit javasolni szeretnek az egy 2 utas konstrukcio. A leirasat megtalalod ITT. Ez egy kalákában keszult/keszulo hangfal, nehany forumos kozos meghallgatasok, meresek soran finomitja es lassan veglegesiti a hangfalat. Ennek a hangszorokeszlete kb. azonos arban van azzal amit te szamoltal, de jobb minosegu hangszorokbol epul fel. Van kesz dobozterv is, reflexcsovel es valtotervvel. Ezt erdemes lehet utanepiteni. A sok hozzaszolas kozul persze neked kell kimazsolazni a hasznos informaciokat.
(#) motoking_95 hozzászólása Júl 23, 2011 /
 
Sziasztok Reflex mini rutse ( 12"-os hangszoróhoz ) szeretnék tervrajzot kérni ha tudtok , véleményetek róla hogy , hogy szól ?.
(#) zitzaki válasza motoking_95 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Hali!
Szerintem 12"-oshoz rutse nincsen maximum ha a 15"-osat csinálod meg és 12 esnek vágod az előlapot. De egy próbát megér. Amúgy milyen hangszóród van? Meg ha mégis létezne ilyen mini rutse az engem is érdekelne
(#) krisztianAMG hozzászólása Júl 24, 2011 /
 
Sziasztok!

Házibulikhoz szeretnék hangsugárzókat építeni. A téma nem éppen a szakterületem ezért kérném segítségeteket. Egyelőre még azt sem tudom mekkora teljesítményben kell gondolkodnom. Tényleg csak házibuli szint lenne a cél,nem nagy termeket kellene zenével megtelíteni. Ebből kifolyólag hangzásilag sem a felső kategória van megcélozva, a SAL kategória szerintem elég lesz.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) reloop válasza krisztianAMG hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
(#) krisztianAMG válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Nagyon jók ezek a leírások, köszi! A hangszórókról hol lehet infót szerezni,mert sehol sem találok. (MHB10 DiscoBox10-hez,vagy MHB12 a 12-hez)
(#) ptesza válasza krisztianAMG hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
(#) reloop válasza krisztianAMG hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
A kínálatban szereplő hangszórók biztos cserélődnek, írj a boltnak, mit ajánlanak. Olcsó 12"-os.
(#) enree hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Adott az alábbi hangszóró, kérdésem az lenne, hogy véleményetek szerint milyen dobozban érezné jól magát?
Számolgattam én is, de nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre. 0,50-es Qts-el nagyon nagy badarság lenne reflex ládába tenni?

Üdv:
E.
(#) petya0808 válasza enree hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Ez a hangszóró az autó kalap tartójában érezné jól magát vagy egy nyitott dobozban.
(#) enree válasza petya0808 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Szia!

Először is köszönöm a választ. Nem csak 1 környéki Qts-el számít freeair-nek?
Ha mégis dobozba akarnám tenni, milyen legyen? Gondolom, méretes reflexnyílást igényelne, ha nyitott dobozt ajánlottál elsőre.

Üdv:
E.
(#) petya0808 válasza enree hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Én csak azért gondolom h free air mert beled van irva az adatlapjába de majd az okosabbak hátha többet tudnak neked segíteni.
(#) krisztianAMG válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
Ha elakadnék majd még jelentkezem.
(#) krisztianAMG válasza reloop hozzászólására (») Júl 30, 2011 /
 
Szia!

Ezek a tervek csak nem hagynak nyugodni. Mindegyik hangláda terveinél XY mm-es faforgács vagy MDF lapot írnak alapanyagnak,de ezt lehetne helyettesíteni normál fával is,pl. diófával?
(#) reloop válasza krisztianAMG hozzászólására (») Júl 30, 2011 /
 
Szia! A normál fa szerintem drágább, az éleket nehezebb összerögzíteni. A normál fa rétegelt lemezként kedvelt hangfal építő anyag.
(#) Bassmester válasza krisztianAMG hozzászólására (») Júl 30, 2011 /
 
Építsd inkább mdf lapból, az egy költséghatékony megoldás és minőségileg is nagyon jó alapanyag. Felesleges dolog diófából építeni, inkább a hangszórókra költsél többet ne a faanyagra.
Semmilyen nemes fából készült dobozban sem fognak szebben szólni a sal hangszórók, mint egy mdf-ben
A sal kategória helyett inkább vegyél kész ládákat használtan, vagy ha mindenképpen építeni akarsz akkor talán érdemesebb az RH sound PA hangszóróit is számításba venni, de ár/érték arányban nem gazdaságos ebben a kategóriában építeni.
20 ezer /db alatt már lehet venni házibulis ládát újonnan, garanciával...
Bővebben: Link
RH sound
(#) krisztianAMG hozzászólása Júl 30, 2011 /
 
Az ár itt nem fontos,egyik ismerős akar kivágni egy kiszáradt diófát aminek valószínűleg elkorhadt a közepe így nagyon semmire sem használható ,de annyi jó állapotú faanyag ami a hangdobozokra kell bizonyosan kinyerhető belőle. Persze ebből már nem a parti hangládák készülnének,hanem házimozi,így a nappali díszei is lennének,nem csak használati eszköz.

Otthoni zenehallgatásra szerinted mi lenne jobb? A Somogyis tervek közül két darab HS 25 R vagy két darab MS 216F esetleg egy mélynyomóval kiegészítve?
(#) reloop válasza krisztianAMG hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
A fával kapcsolatos kérdést egy asztalossal érdemes megbeszélni. Kellő munka árán biztos megoldható.
Az asztalos barátom segítségével natúr pozdorjából, bükk furnér lemez borítással sikerült nagyon esztétikus dobozt készíteni.
A SAL tervek közül egyértelműen a HS 25R -t választanám.
Szobai hallgatásra való hangfal ügyében azért még nézelődjél, kérd ki többek tanácsát.
(#) lamalas válasza krisztianAMG hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Otthoni hifi celokra keszulo hangdobozt inkabb retegelt lemezbol erdemes kesziteni. Akusztikai szempontbol a retegelt lemez optimalis anyag raadasul ha vigyaz az ember a kulso feluletere megmunkalas kozben akkor furnerozni sem szukseges csak feluletkezelni kell izles szerint.

Azokat az elore gyartott somogyis terveket senkinek nem ajanlom aki igényes, hifi hangsugarzot szeretne maganak epiteni otthonra. Ugyanabba a dobozba kulonbozo hangszorokat, ugyanazzal a hangvaltoval siman belepakol ... elkepeszto igenytelenseg

A diyaudo.hu forumon van nehany kozos (kaláka) hangdobozkeszito projekt. Azok kozul barmelyik ajanlhato otthoni hifi celokra. Azok rendesen megtervezett, jo minosegu hangszorokkal keszulo hangsugarzok. Van olcsobb, kozepes es dragabb arfekvesu valtozat is.
(#) Bassmester válasza krisztianAMG hozzászólására (») Júl 31, 2011 / 1
 
Még mindig azt javaslom (a legnagyobb jóakarással) hogy mdf lapból építs!
Az a diófa amit most készülnek kivágni, kb 3-4 év mulva lenne alkalmas a felhasználásra, szakszerű fűrészelés, műszárítás és tárolás esetén. A nyers diófa hajlamos vetemedni, de még a légszáraz anyag sem a legstabilabb.
A somogyis "tervek"-en érdemes volna túltenni magad és inkább normális hangszórókból tervezni egy használható hangsugárzót. Gondolj csak bele, miféle terv az ahol egy adott dobozhoz 4 fajta, egymástól eltérő TS paraméterű mély-közép sugárzót ajánl a "tervező" (inkább forgalmazó), egy univerzális váltóval, ráadásul 3 utas reflex dobozhoz. Észbontó hogy egy ilyen pofátlanul félrevezető kiadvánnyal kábítják a laikusokat.
Írd le pontosan, hogy milyen célra szeretnél hangfalat építeni, milyen erősítővel, mekkora helységben akarod használni, akkor majd konkrét javaslatokkal is tudunk segíteni.
(#) szabotamas99 hozzászólása Júl 31, 2011 /
 
sziasztok! szeretnék csinálni erősítőt, csak azt nem tudom, hogy induljak el. ha valakinek van ötlete vagy csinált már, kérem írjon.
(#) lamalas válasza szabotamas99 hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Ez a kerdes inkabb EBBE a topikba illik. Mindenesetre ha kezdo vagy akkor kell valamennyi elmeleti hatter es mindenkepp egy keszen kaphato erosito kit-et javaslok. A reszletekert inkabb a fent emlitett topikban kerdezz.
(#) csikben hozzászólása Júl 31, 2011 /
 
Üdv!

Még nyár elején készítettem egy pár TL dobozt + egy saját 50W-os erősítőt. Meglehetősen jól sikerültek, nagyon szép, tiszta hang, jó mélyátvitel.

Viszont én ezt a rendszert ki szeretném egészíteni, egy izmos sub/mélyládával. Próbálgattam a fent említett TL átvitelét, 80-100 Hz-től már jól nyomja.

Nincs konkrét elhatározásom, lehetne TL vagy reflex is. Én olyan 100-200W körüli teljesítményre gondolnék.
Kellene hozzá egy erősítő is, ill. hangváltó.

Hangszóró ügyileg én a SAL és MNC termékeknél magasabb színvonalra gondoltam. Mit tudnátok ajánlani?

Tudnátok segíteni?
(#) szabotamas99 hozzászólása Júl 31, 2011 /
 
köszi de csak 11 vagyok, de apukám felsőfokú viilanyszerelő
(#) szabotamas99 hozzászólása Júl 31, 2011 /
 
láttam tda2040-es végfokot. abból meg lehet csinálni?
(#) Bassmester válasza szabotamas99 hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Tamáska!
Én akkor sem állnék neki vakbelet operálni, ha az apukám sebész főorvos volna ...ugye érted a poént?
Alább már utalt rá Lamalas koléga, hogy nem jó helyen érdeklődsz, így én is felhívnám a figyelmedet az ERŐSÍTŐS topikra.
(#) csikben válasza csikben hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Valaki valamit?
(#) punkkazy válasza csikben hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Üdv!
Nem vagyok nagy hangfal építő, de nemrégiben építettem egy dobozt HA31-422-vel. A 2010-es adatlapon van ajánlás a doboz méretével kapcsolatban, én kb. 70l-es 30Hz-re hangolt dobozban használom. Szerintem szubnak is megfelel.
Következő: »»   385 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem