Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Nyilakkal tudod mozgatni a motorokat, TAB gombbal elő tudod hozni a részletesebb beállításokat ehhez.
Így le tudod tesztelni az irányokat is. Amit nem tudtunk még meg: - táp- - motor adatai.
Köszi! ez sokat segített!! csak közben szenvedek mert megint fagyogat a gép! amúgy a táp egyenlőre egy 200w-os 12v-os táp. mocik 2db vexta 3197-9212 2A áramfelvétellel, a másik meg egy step-syn 103-715-61 1,8 A. probálkozom ! köszi mindent!
Addig mig fagyokat nem lesz jo .
Probálj meg egy Drive test-et , a mach3 gyökérben találod és onnan indithatod nyugodta . Irni fogja hogy jo e vagy sem ( kis képernyön minél kevesebb szörösödés legyen . A teszt után inditsd ujra a Mach3-at .
leteszteltem! minimálisan szörösödött! újrainditottam! és a hiba ugyanaz! igy már elég egyértelmű hogy tudom vezérelni a mocikat külön külön! x tengely: csak negatív irányba mozog! az Y tengely serceg de meg sem moccan egyik irányba sem! a z tengely meg semmi meg sem mozdul!!!
A vezérlö bekötés igénye egyezik a Mah3 kimeneteivel biztos ?Esetleg meglehetne probálni a step jeleket invertálni ( config - port& pins - output - step low activ zöld pipa ) .
Asztali gépröl probálod ( nem laptop ) ? Olyasmi a jelenség mintha nem lenne meg a logikai szint a vezérlö hajtásához . Nem tudom pontosan de lehet kicsit nagyobb táp jo lenne neki . A léptetökhöz szükséges áram be van állitva ?
A Mach3 gyökérböl küld már el a Mach3Mill.xml file-t hátha nekem sikerül rájönni a gondra .
Másold ide alulra
Asztali gép! Tápot holnapra szerzek nagyobbat! "Léptetőkhöz szükséges áram be van állítva?" hát ez alatt mit értesz? nem automatikusan állítja a vezérlő? hát a kimenetekre visszatérve:sorrendbe írom
mach 3: x, y z az a vezérlőn z ,y,x hogy lehet rendezni? probáltam interválni a step jeleket! nem jött be!
A config nem jo az biztos
Van valahol egy leirás hogy mit hova kel cimezni ebben a vezérlöben . Gyanus az LPT porton : 1-es láb de hogy a 7 láb em bemenet az biztos . Kérek valami leirást a vezérlöhöz .
csak ezek vannak! de még mindjárt megnézem!
Melyik tipus van ? Mert az N és az M teljesen különbözik bekötésben
hát akkor ez lesz a baj ! nekem nem tünt fel hogy két fajta típus van! nekem az M van viszont én az N szerint állítgattam! kösz! ezektől eltekintve még megnézhetnéd
![]()
Ok , csinálom
Addig valaki : az enable hogy szokták konfigolni ?
Itt a config , probálni jo lesz .
A bemenetek nincsennek beállitva de az most nem is kel . A motorokat 400lépés/ körre vettem 400mm/min sebességre 400-as gyorsulásra mind a három tengelyt . A kernelt hagy 25 000Hz -en ( egyenlöre ) . Azt irja hogy Nema23 léptetökhöz minimum 16Volt kel és Neked azok vannak . Csak másold a másik xml mellé és a loaderrel töltve ezt válaszd : Mach3Millpifu.xml
Használd a kurzor billentyüket X+ X- Y+ Y- és a Page Up és Page Down Z+ Z-
köszi! a gyors válaszokat! most már csak fel kell helyezni a gépre!!! és akkor jön a többi beállítás! Majd jelentkezek ha segítség kell
![]() szerintem úgy is fogok ![]() ![]()
Ilyeneket használtam a leírás alapján konfigold be.
Sziasztok ! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy dvd rom fejmozgató motorjának a vezérlését mivel lehet a legkönnyebben megoldani. A motor 2 álló tekercsből, és két a tengelyére rögzített mágnesgyűrűből áll. 4 kivezetése van a 2 tekercsnek. Oda vissza szeretném forgatni, mindenféle szabályzás nélkűl. Köszönöm a segítséget.
Egy bipoláris léptetőmotor vezérlővel, itt a fórumon sokat találsz.
Sziasztok! egy gyors kérdés... egy pár sorral feljebb volt egy vezérőm meg egy gépem és működtettem a mocikat tők jól!!! És most ott tartok hogy szereztem egy gépet hogy legyen egy külön a cnc gépnek és azon pedig csak sercegnek a motorok 4 szer átnéztem ugyanazok a beállítások mint a másiknál és mégsem működik! mi lehet a baj? elvileg a biosban is megnéztem. és ott is spp-ben van! így most nem tudom mi legyen, help!!!
Üdv Urak !
CD /DVD olvasóból kibányászott pici, 4 kivezetéses léptetőmotorhoz kellene nekem kapcs. rajz. A motornak gombnyomásra kellene forognia egy beállítandó tartományban, lehetőleg oda -vissza. (Villanyvasúti váltó) Megoldható, vagy nézzek más lehetőség után?
Üdv! A régi TT-s vasútmodellben egy egyszerű elektromágnes rántotta a váltót egyik állásból a másikba. Miért kell a léptetőmotoros megoldás, látszódnia kell, hogy mozog a váltó egyik állásból a másikba? Vagy ez egy rendezőpályaudvari forgóváltó? Ha feltétlenül így akarod megoldani, nem olyan egyszerű. Bipoláris a léptetőmotor, nézz utána az L293 dupla H-híd IC-nek és az ezzel készült kapcsolásoknak. Külön öröm lesz a többféle tartomány érzékelés, ez már mikrovezérlő után kiált. Sima váltónál ez eléggé ágyúval verébre.
Mi volt a megoldás?
Köszönöm a választ.
Igen, a H0-s váltók is elektromágnes-párral működnek. A léptetőmotorral egy halk, és a valóságot jobban megközelítő 2-3 mp-es állítást szerettem volna megvalósítani. De nem gondoltam, hogy ilyen bonyolult, ezért máris letettem róla. ![]()
Ja bocs hogy nem válaszoltam csak nem voltam itt...!!! háta megoldást nem részletezném, én voltam a szerencsétlen...! Viszont lenne egy kérdésem mach3-mal kapcsolatban, valahogy nem tudtam értelmezni a motor és a mechanika összehangolását! van a config/motor tuning/ olyan lehetőség hogy " step per" oda pontosan mit kell irni? hogy megértsem a motorom egy teljes fordulat alatt megtesz 200 lépést, mondjuk az X tengelyen 8-as sima normál menet van azt is megértettem hogy 1/8 akkor kijön a menetemelkedés! de azt nem vágom hogy oda milyen értéket kell irni és mellette pedig ugye a sebesség hogy mennyi idő alatt tegye meg azt az X mm-t! Amúgy már egész jól megy a gép már ráraktam marógép helyett egy tollat és úgy dolgozik ahogy kell! csak a méretek nem pontosak! köszi a segítséget!
Szia
Motor tuning balrol jobbra : a Te esetedben ( gondolom mm-ben adtad meg az unit részt ( mértékegység ) Azt irod hogy 200lépés/kör a léptetöd és azt is hogy M8-as menetets szárat használsz . Az elsö ablak azt kérdezi hogy a léptetönek hányat kel lépnie ahoz hogy 1mm-t utat tegyen meg : tehát a 200 lépést elosztjuk a menetemekedéssel ( ami 1.25mm M8-nál ) és megkapjuk a lépés/mm -t Nálad ez mst 160 -as szám ( 160 lépés=1mm lineáris mozgással ).Ez joval 0.01mm-es eléleti pontosságoz jelent , jelzem elméleti . A következö ablak a géped maximális sebességére kiváncsi ( ezt ki kell kisérletezni mert sok mindentöl függ ) kezdetnek irj oda 500-at ( ami azt jelenti hogy a géped 500 utat tesz meg 1 perc alatt maximum ) a következö ablak a dnamika vagy gyorsulás ( ennek igazán nagyértéke reliefek marásánál van ) ide irj 300-at és mehet . Mind a 3 léptetöd M8-as szárat hajt ?
Jogos a kérdés, mert az Y tengelyt 12-es menettel hajtom! de ha jól veszem ki a szavaidat akkor a menetemelkedésem 0,8333mm azaz a step dir-be 240-et kell beírnom azaz a motorom 240 lépést tesz meg 1 mm alatt!!! köszi a segítséget elvileg ha ezek a számításaim jók akkor talán már nem lesz gond
![]()
Szia
Mi az a 0.8333 ? A menet emelkedéseket szabványok rögzitik . Az M8-as menetnek ( normál ) 1,25mm/ kör az emelkedése és ez Nálad 200lépés de a Mach3 csak az 1mm-re esö lépés számot kéri ami ennél az orsonál 160 lépés ( ezt ird azokhoz a tengelyekhez ahol M8-as menetet használsz ) . Az M12-es orsod emelkedése ( normál ) 1,5mm/kör amitböl Neked szintén csak az 1mm-re esö lépések számát kel irnod ( 200/1,5 =133.3333 ) ezt ird ahoz a tengelyhez ahol az M12-es orsot használod , a többi változatlan ( egyenlöre ) . Az AutoCad-el nem tudsz szerszám pályát generálni ( de sajnos a Lazycammal sem , gyenge és demo ráadásul ) .Van erre sok program amit a netten lehet vadászni ( Cut2D , Cut3D , Aspire ,ArtCam stb ) ezek a programok erre vannak kitalálva és szerkeszteni is lehet velük .
Üdvözletem
Van két léptetőmotorom (ha minden igaz epson nyomtatóból). Az egyik egy EM-462 a másik EM463-as léptetőmotor. Mind a kettőnek 4 kivezetése van. Lemértem a kivezetések közötti ellenállásokat és ezt az eredményt kaptam (azokat a mezőket töltöttem ki amelyeknél mértem ellenállást): A B C D A 9,2 B 9,2 C 9,2 D 9,2 A kérdéseim: - Milyen típusú lehet ez a léptetőmotor? (Ezek közül melyik http://www.bavaria-direct.co.za/models/motor_info.htm) - Melyik kivezetésre kell a negatívot kötni? - Hogyan lehet megállapítani, hogy milyen feszültséggel üzemeltethető a motor? A válaszokat előre is köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |