Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nem kritizáltam az észrevételeket, hanem a működést próbáltam a magyarázni. 40 MHz órajel mellett a T1 bemenetére nem kell előosztó és mehet 5MHz -ig a mérés 0.8 s alatt. Felette pl. 1/8 előosztást alkalmazva, 50MHz -ig a 2 ppm számlálási hiba elérésére max 0.08 sec mérési idő kell - szerintem ennyi idő alatt le sem lehet olvasni a kijelzőt... Ha még előosztót (128) is alkalmazunk, a mésési idő 500MHz -ig 1.024s, 5GHz 0.1024s. 1 ppm számlálási hibához a mérési idők duplázódnak. A felbontás elérhető az előosztó 3 bitjének kiolvasása nélkül is, a mérési idők elfogadhatók. A program lényegesen nagyobb pontosságot valósít meg, mint a beépített órajelgenerátor. Az 1 ppm oszcillátor ára meglehetősen borsos...
Nem kell a timer1 -et kiolvasni.... A CCP modul 16 bitet tárol a CCPxH:CCPxL regiszterpárban...
Szervusz!
Van azért olcsóbb és pontosabb is: 0,5 ppm vagy még olcsóbb és mégpontosabb 0,1 ppm Engem azért zavar az eldobott elosztó érték, ha már megvan... Másik gondom a legtöbb PIC-es frekvenciamérő megszakítás-vezérelt értékkiolvasása/kapuzása: mert a megszakítás egy-két utasításciklusnyi hibát visz be a mérésbe. Pár filléres külső kapuáramkörrel orvosolható ez a gond és még más is...
Az ugye feltűnt, hogy a logikai áramkörökből készült frekvenciamérőn is változik a kijelzés? Vagyis a frekvenciaforrás sem volt elég stabil. Ezt írtam is, ahogy azt is, hogy a 10 Hz a nem hajszálpontos 4 MHz miatt is lehet.
Továbbá a logikai IC-kből épített frekvenciamérő a szokásos módon kapuzza a frekvenciát, vagyis 1 mp-ig nyitva van a kapu, majd zár és a tárolás, kijelzés idejére zárva is marad. A PIC-es mérőben nincs ilyen kihagyás, hiszen más módszerrel oldja meg a mintavételt (értse az, akinek szól: folyamatos jelből x időnyit mérni és ezzel a jel egészére vonatkozó következtetést hozni mintavételnek minősül, még ha nem is mindenki gondolja így), ezért igen kicsi az esélye annak, hogy a két holmi pontosan ugyanazt az 1mp-es periódust mérje, emiatt változhat egymáshoz képest a két kijelzett érték. (De ha nem akarnád mindenáron bebizonyítani, hogy nincs igazam, akkor ezt átgondoltad volna és magad is rájösz, hogy ezt nem érdemes a pontosság ellen cáfolatként felhozni.) Precíziós oszcillátornál max. +-1Hz-et változik a kijelzés. (Erről is rakjak fel videót?) 37,5 MHz-es precíziós oszcillátornál 1 Hz-es változás a kijelzésben. Az mennyi is ppm-ben? 0,03-nál jobb. De ha azt is hozzávesszük, hogy a mért frekvencia nagyon ritkán pozitív egész szám, inkább eltér néhány tized Hz-cel, és ilyenkor időnként egy-egy impulzis átcsúszik a következő mérési periódusra (0,5 Hz-nél minden második másodpercben, 0,1 Hz-nél minden tizedikben), akkor az is lehet, hogy ez a 0,03 akár még egy nagyságrenddel jobb. De szerintem ez a holmi hobbi körökben akkor is nagyon pontosnak számítana, ha az 50 MHz-et csak 10 Hz pontossággal és stabilitással mérné. Oszcillátor határadatokat köszönöm! De idéznék az adatlapról: These parameters are characterized but not tested. Nem állítottam volna az 50 MHz-et, ha akárcsak az egyik processzorom hibázott volna ezen a frekvencián. (Igaz a 60-at már csak 1 számolta hibátlanul.) Timer1-et a CCP1 modul olvassa ki, ugyanis a Capture mód ezt jelenti. (Ha már a határfrekvenciát megkerested nekem, ezt is megnézhetted volna az adatlapon.) És olvasd el még egyszer a holmi működési leírását, elég konkrétan benne van. Egyetlen hozzászólásomban sem állítottam, hogy nincs szoftver a PIC-ben. A szoftveres rész a tényleges mérésben már nem vesz részt, csak feldolgozza a méréskor kapott adatokat, a pontosságon nem változtat. Tudod, ez egy hobbista fórum, a nevében is benne van. Erre nekem szinte egy szabadalmi okiratot kell benyújtani. Tudom, hogy te legaláb szakmai alapon próbáltad megközelíteni a dolgot, de te is inkább azt próbáltad bebizonyítani, hogy a műszerem nem működhet. Összességében kaptam kötözködést, az állításaim megalapozatlan cáfolatát és a szándékos félrevezetés vádját. És hadd idézzek tőled: "És az előbb feltett kapcsolás és HEX igen nagy valószínűséggel nem enyire szofisztikált..." Ezek után ne tételezzek fel rosszindulatot? (Költői kérdés volt.) Kérem, hogy továbbiakban az általam megosztott műszerrel kapcsolatosan csak azok írjanak/kérdezzenek, akik megépítenék vagy már megépítették de problémájuk van. Esetleg egy-két pozitív élményt is szívesen olvasnék. Köszönöm!
Igaz, viszont akkor azért írták, hogy nem szerencsés ilyenkor az aszinkron üzem, mert valószínűleg CCP mintavételezéssel lehet bizonyos esetekben gond.
Valamiképp tesztelni kellene, hogy előfordulhat-e téves mintavétel. Bár az átlagos felhasználót valószínűleg nem zavarja, hogy időnként más értéket mutat...
Szia!
Nem véletlen a 18F választás és a 40MHz órajel, ekkor a T1 mehet szinkron számlálóként. (A 18F egyébként támogatja a T1 16 bites írását / olvasását.) A nagyobb számláló pontos összeállítása volt kritikus. Két eset lehetséges: - CCP modul tárol előbb, de mire feldolgoznánk, a T1 átfordul. - T1 fordul át, de mire feldolgoznánk, a CCP modul tárol. Ha T1 átfordul és aztán tárol a CCP modul, akkor a CCPxH kicsi érték, fordított esetben pedig nagy.
Ez egy nyílt fórum, ha ide írsz vállad a következményeit!
A saját kvarc frekvencia mérésre és a linearitás mérésre (több frekvencián) a választ ügyesen megkerülted... Igen, ez hobbista fórum és van aki villogót akar készíteni és van aki frekvenciamérőt. És van aki ezekből a legjobbat! Mert a neten lévő átlagos tudású PIC-es frekvenciamérővel Dunát lehet rekeszteni. És ha azt állítod hogy a Tiéd kitűnik ezek közül, akkor bizonyítsd! Különben a pontosság fogalmával szintén gondjaid vannak: nem a rövid idejű pár perces/másodperces stabilitásról van szó, hanem arról hogy másnap és egy hónap/és múlva is ugyanazt kell mérni a tűréshatáron belül. Amúgy hidd el a pozitív véleményekből nem sokat lehet tanulni! És az előbbi hozzászólásom nálam pozitívnak számít...
Miért érzed küldetésnek mindenáron bebizonyítani, hogy amit csináltam az nem működhet jól?
Legalább 15 (10-től 40 MHz-ig) kvarcoszcillátorral teszteltem a holmit a kalibráció után. Ha egy kicsit is kételkednék, nem írtam volna, hogy nagyon pontos a műszer. Ha a saját órajelére (akármennyi legyen is) nem mozdulatlan 4000000 Hz lenne a kijelzőn, elajándékoznám a pákámat és elmennék pásztornak. Te még mindig ott tartasz, hogy a szoftvernek köze van a méréshez, vagy annak pontosságához. Ha logikai IC-kből építeném meg ugyanilyen elv alapján (csak nem LCD-re kijelezve), akkor elhinnéd, hogy hibátlanul és pontosan működik? Ugyanzt tudom írni, mint a korábban másnak: építsd meg és teszteld le (400 Ft a PIC, kvarc, kondi, trimmer, ellenállás fiókból, LCD is kallódik szinte mindenkinél, de ha nincs, akkor küldök, próbapanelen is összerakható, kvarcoszcillátor méréséhez előfokozat sem kell). Ha ezek után sem találod nagyon pontosnak, akkor meghívlak egy sörre/borra/üdítőre, akárhol is laksz az országban. (A meghívás nem áll, ha a műszer külső körülmények, pl. gagyi vagy behangolatlan kvarc miatt nem megy át a teszten.)
A hosszú távú pontosság, vagyis a stabilitás nem a PIC tokjában található dolgok függvénye, hanem a mellé tett 4 MHz-es kvarcé. Vacak kvarccal kevésbé pontos és stabil műszer lesz (de még mindig sokkal jobb, mint a dunarekesztős szoftveres műszerek), atomórára kötve meg atompontos és atomstabil.
De nicsak, hiszen oda is írtam, hogy a pontossága és a stabilitása a kvarcon múlik, ahogy a céláramkörös és logikai IC-kből épített frekvenciamérők esetén. Építsem meg 1ppm-es kvarccal, tegyem termosztátba, járassam fél évig, vegyem videóra (persze vágatlanul) és akkor, talán akkor el méltóztatsz fogadni, hogy ez egy nagyon pontos műszer? Vagy vigyem el a Mérésügyi Hatósághoz és kérjek róla tanúsítványt?
Írj egy cikket róla , tedd fel ide az oldalra és a sok utánépítő majd elmondja róla a véleményét , reméljük mindenki csak + at Fél év múlva már mindenki csk úgy fogja emlegetni "a Nemka"féle frekimérő
Nem, én csak kérdezek, mert meg akarom ismerni a dolgokat, sajnálom hogy téged ez zavar!
Szóval mérted a saját kvarcot vagy csak biztos vagy benne? Igen ott tartok, bizonyára olvastál arról (Data Shet Errata-k), hogy szinte minden PIC-ben található kisebb nagyobb defektus, ami általában nem zavar, de van amikor nagyon! És igen, én csak a teszteknek hiszek, néha még annak sem. (szakmai ártalom) Kösz a felajánlást, de már készítettem PIC-kel frekvenciamérőt, igaz csak része egy készüléknek amely a frekvencia értéket kapacitás/induktivitás és ESR mérésre illetve számolásra használja fel. Az is igaz, hogy tervegetek egy igazán pontos (ne sértődj megint meg) frekimérőt (PIC18F2620-al) és ezért is érdeklődöm a téma iránt... Idézet: „Szóval mérted a saját kvarcot vagy csak biztos vagy benne?” Mértem és biztos vagyok benne. Nem a kérdéseid zavarnak, hanem az, hogy minden hozzászólásodban arra utalsz, hogy az általam épített holmi nem lehet olyan pontos, mint állítom. Ez főleg annak fényében fura, hogy egy igazán pontos (vagyis legalább 0,1ppm-es) frekvenciamérőt akarsz építeni egy olyan PIC-kel, aminek az adott feladathoz felhasználható perifériakészlete szinte hajszálra megegyezik a 16F886-éval. Természetesen kívánok hozzá sok sikert, hiszen én már tudom, hogy az adott cél elérése lehetséges. Ha készen vagy, írd meg, kérlek, mert szeretném őket összehasonlítani.
Köszi, de ha bármilyen írás lesz belőle, akkor azt nem ezen a portálon fogom megjelentetni.
Persze ha valakinek van kedve, a rajz, a hex és a működési leírás is itt van, összedobhat belőle egy írást.
Kedves nemka!
Érdekelne a frekimérő, az alábbi értékek ismeretével (Természetesen az előfok - mely általad nem definiált) figyelembevétele nélkül: - Bemenő impedancia? (lehetőleg 1Hz-50MHz sávszélben) - Fáziskésleltetés? (szintén az említett tartományban) - Időbázis pontossága?: (ppm/°C) Köszönettel: Solti Imre
* Ő, egy frekvencia mérőnél mit jelent a fáziskésleltetés ?
* Ő, Bocsánat, ha rosszul fogalmaztam - egy ilyen hiperszuper frekvenciamérőnél nem mindegy, hogy a bemenő jelhez képest a kijelzett jel milyen késleltetéssel jelenik meg a mérőeszközön... A többi kérdésre a válasz? Köszönöm!
Bemenő impedancia előfokozat nélkül: a T1CKI Schmitt-triggeres bemenet max. 50 pF kapacitív terhelést jelent, más információt az adott mikrovezérlő adatlapja nem közöl. Hobbi célra térítésmentesen felajánlott műszernél engedtessék meg, hogy erre vonatkozó méréseket ne végezzek, tekintettel arra is, hogy a frekvenciamérőket megfelelő előfokozattal illik használni, hogy a mérés ne változtasson számottevően a mérendő jel paraméterein.
Amennyiben mégis előfokozat nélkül kívánod használni, a T1CKI bemenet és a Vss (GND) közé egy legfeljebb 1Mohm-os ellenállást építs be és ügyelj arra, hogy a mérendő jel alacsony szintje legfeljebb 1,2V, magas szintje legalább 2,8V legyen. (Amennyiben az alkalmazás úgy kívánja, az ellenállás Vss helyett Vdd-re, vagyis tápfeszültségre is köthető, ez nem befolyásolja a mérést.) Fáziskésleltetés: az 1 mp-es kapuidő leteltétől a teljes érték kijelzéséig kevesebb mint 10 ms. (Amennyiben erre gondoltál.) Időbázis pontossága: a Microchip PIC mikrovezérlők oszillátorára vonatkozó dokumentumok alapján az oszcillátor stabilitása a mikrovezérlő előírt üzemi tartományán belül a külső elemek (kvarc, kondenzátorok és ha a kvarc igényli, akkor soros ellenállás) stabilitásától függ. A kvarc és a passzív elemek kiválasztásával kapcsolatban, kérlek, olvasd el a PIC16F886 adatlapját és az ott hivatkozott egyéb dokumentumokat. Igény esetén megoszthatok olyan hex file-t is, amivel a mikrovezérlő külső (pl. thermostatba helyezett precíziós) oszcillátorral használható.
Sziasztok!
Tudom, hogy apróhirdetés rovat is van, de ahhoz nem vagyok elég aktív. Ritka alkalom, hogy analóg áramkörrel foglalkozom, de kéne nekem egy frekimérő. Jó lenne pl. a Vicsys féle, de kijelző nem kell (az van nekem is). Tehát ha valakinek van egy felesleges alap panelja, legyen kedves küldjön nekem egy privátot, és megegyezünk. Köszi!
Helló mindenkinek. Valaki nem tud egy TTL áramkörökből felépülő 5 digites frekvenciamérőt? 20kHz-ig működő függvénygenerátorba kellene, úgyhogy elég lenne ha 20kHz-ig mérne. Előre is köszönöm!
Az RT1993/5-ben lévő nem jó neked? Ha kihagysz belőle egy IC-t és egy kijelzőt akkor 5 digit és 99999Hz a vége, mondjuk nem TTL hanem CMOS de szerintem teljesen mindegy.
Hello, az "Amatőr mérőkészülékek építése" cimű könyvben találhatsz néhány megoldást. Kérd meg Dinokal sportárst, hátha neked is elküldi. (De elküldhetem én is)
Szia!
Egy egyszerű frekvenciamérőnek igen nagy hibája lesz alacsony frekvenciák mérésekor. Ha 1s a kapuidő, akkor 100 Hz mérésénél már 1%, 10 Hz mérésénél 10%, 1 Hz mérésénél 100% lesz a hiba. A mérési tarományt két részre kellene osztani: 10kHz felett jó a frekvencia mérés (pontossága 5 digit esetén ~0.01% ), alatta periódusidőt kellene mérni, a mért periódusidőből kiszámítani a frekvenciát. Így az alacsony frekvencia tarományban is el lehetne érni ezt a pontosságot. Ez már igazán kontrollernek való feladat.. 20kHz -ig a kontrollerrel lehetne priódusidőt mérni, és annak reciprokát kijelezni... Ha a költségekbe beszámítom a panel területet, a tápegységet és a járulékos (doboz, hűtés stb.) kültségeket is, lényegesen olcsóbb lehet egy kontroller és LCD-s megvalósítás - ráadaásul 1.004 Hz is pointosan mérhető lenne vele...
Helló mindenkinek. Köszönöm az eddigi segítségeket. Azért gondoltam arra hogy TTL vagy CMOS áramkörből építem meg, mert nincsen tapasztalatom a PIC-ekkel. LCD-m lenne hozzá, csak a PIC-et kellene valakinek beégetni. Szerintem majd még várok egy keveset aztán megcsinálom a Vicsys féle frekvenciamérőt.
Szia!
Ha gondolod én beprogolom neked a PIC-et.
Szia!
Erre a tartományra a Vicsys féle is pontatlan lenne, mivel ott is 1s / 0.1s kapuidővel a frekvencia mérése történik. Ha a kijelző 100 -at mutat, a kapuzás fázishelyzetéből adódó +/-1 lépés bizonytalanság már 1% hiba, ha 10 -et mutat, akkor már 10 % stb...
Alacsony frekik mérésére szoktak 10x, vagy 100-as "szorzót" alkalmazni.
Szia!
A kapuidő és a felbontás összefügg a mérési idővel. Ahhoz, hogy 10 Hz -es frekvenciát 1% pontossággal mérjünk 1000 számláló értéket kell elérni. Ez az érték 100 másodperc alatt gyűlik össze, 0.1%-hoz már 1000 másodperc tartozna. Egy alacsony frekvencián működő, széles sávú, stabil szorzó PLL sem egyszerű áramkör... Mennyivel egyszerűbb mondjuk 1MHz -es jellel számoltatni egy számlálót a 10Hz jel periódusideje alatt. 1 000 000 / 10 = 100 000 a számolt érték, máris 1/100000 azaz 10ppm a pontosság, és a mérés 100ms alatt el is készül. Egy mikrokontroller csak néhány száz forint, egy tok, a fogyasztása és helyigénye kicsi, és még az osztást is el tudja végezni, könnyen kezeli a karakteres LCD modult, amire nem csak számokat tud kiírni. A tokban ott az uart vagy usb illesztő, amivel az eredmények a PC -n is megjeleníthetők...
Mindig azt kell szem előtt tartani hogy mi a cél és miből tudunk vagy akarunk építkezni. Tény hogy ma már egyszerűbb a PIC, de én jópár éve használom a CMOS-al készültet és az 50Hz-et mindig 50-nek mérte, sosem 49-nek vagy 51-nek. De azon sem keserednék el ha egy függvénygenerátorban a 10Hz-et 11-nek vagy 9-nek mérné. Ha most kellene egyet építenem az valószínűleg PIC-es lenne.
De sok frekvencia van az 50 és 51 Hz között, amiket meg lehetne különböztetni... Egy 50Hz jellel vezérelt óra 50.001 Hz -re már napi 1.728 másodpercet sietne...2.02654Hz
Szia!
A kérdés megoldására alkalmas lehet egy ilyen kapcsoló, ami megcseréli az időalap 100KHz körüli pontjáról leágaztatott és a bemeneti erősítő(a végén jelformáló, pl.7413) jelét. Nekem bejött..... Kapuzó áramkör alatt a vezérmű bemenetét kell érteni, ahová egyébként a mérési időt kiválasztó kapcsoló jele menne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |