Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása

Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 153
(#) Peter65 válasza Tarhos hozzászólására (») Jún 20, 2011 / 2

Szia!
Lehet vásárolni léptetőmotort, de elég drága. Pl: http://www.hqelektronik.hu/info/hu/i00201.html
Viszont rengeteg készülékből lehet bontani, ha nem kell feltétlen vadiúj. Én például tintasugaras nyomtatókból szedegettem ki, ami nekem kellett, szinte ingyen. Amiket kibontottam, HP nyomtatókból, azok valóban 24V-osak voltak, de ha nem kell túl nagy nyomaték, 12V-ról is szépen elműködnek. Ha egyenletesebb járás kell, felhívom a figyelmedet az úgynevezett mikrolépéses üzemmódra, amivel az egyes lépések között is folyamatosan tudsz áthaladni.
(#) Tarhos válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Kedves Péter65.
Jobbnál jobb ötleteket adtok, köszönöm. Nekem megfelelne használt léptető motor is, csak azt nem írtad meg, hol lehet az ilyet beszerezni. Ha van ilyen Neked és eladó szívesen megveszem. Fáradozásotokat köszönöm Tarhos.
(#) Tarhos válasza Tarhos hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Most látom kedves Peter65, hogy lehet a lépéseket is szabályozni! Ezt jó volna maszekban megbeszélni, mert úgy tudom, hogy itt nem lehet.
(#) Peter65 válasza Tarhos hozzászólására (») Jún 20, 2011 / 3

Régi tintasugaras, vagy mátrix nyomtató néhány száz forintért beszerezhető akár az aukciós oldalakon is (pl: Vatera). Nekem az okozott gondot, hogy megtaláljam, hogy melyik nyomtatóban van olyan motor, ami nekem kell. Egy orosz honlapot találtam, ami ebben segített. Megpróbálom csatolni, az oldalról kimásolt infókat, hátha segít neked is. A linket nem mentettem el, de biztos vissza lehet keresni.
A léptető motor vezérlében igyekszem segíteni, de van kifejezetten ilyen fórum is. Oda kellene átmenni a témával. Biztos vannak nálam tapasztaltabbak ezen a téren.
(#) Tarhos válasza GAtesz hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Kedves GAtesz.
Köszönöm a kimerítő tájékoztatást, és úgy néz ki, hogy sikeredik valami. Tisztelettel Tarhos
(#) Tarhos válasza mate_x hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Kedves Máté.
Sokat segítettél ezzel a sok infóval, úgy néz ki, hogy sinen leszek. Fáradozásodat baráti tisztelettel megköszönöm. Atilla
(#) macliz válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

szia, megépitette nekem egyik ismerősöm azt az áramkört amit ajánlottál , tökéletesen müködik. nagyon jól szabályoz! köszönöm a segítséget.

üdv
(#) mate_x válasza Tarhos hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Nagyon szívesen
(#) _BiG_ válasza macliz hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Nagyon szívesen.
Én sajnos lemaradtam, mert annyit kell mással foglalkoznom, hogy erre nem maradt erőm...
De amint tudom, megcsinálom én is, mert nekem is meghajtás lenne.
(#) mtommy001 hozzászólása Júl 6, 2011 /

Sziasztok!

Nekem lenne egy ablaktörlő lapát motor, aminek szeretném a fordulatszámát szabályozni.
Megépítettem az ITT szereplő kapcsolást, de sajnos meg sem mozdul a motor.. A motor 1.3A -t vesz fel, ha tisztán 12V-ra kapcsolom.
Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy milyen kapcsolást kellene megépítenem, ahol egy potméterrel szabályozni tudjam a fordulatszámot?

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) poros válasza mtommy001 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Így építetted meg ahogyan a képen látszik a kapcsolás?
FET nincs benne?

Ha nincs beépítve FET egészítsd ki így és biztosan működik . http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/40/405ede0f0a0aa06645083...92.jpg
(#) mtommy001 válasza poros hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Köszi!

Tettem bele egy IRF450 -es FET-et úgy, hogy a 2,2k-s ellenállást kivettem odakötöttem a FET 1-es lábát. A 2-es lábát az egyik kimenetre, a 3-ast pedig a földre.
A motor másik lába pedig +12V-ot kap tisztán.

Azért a FET gátéjára illik tenni egy kisebb ellenállást. Később probléma lehet a hiánya miatt.
(#) macliz válasza mtommy001 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

szia, hamég most sem jó amit épitettél, akkor ezt épitsd meg, nekem 1400 ft ba került az alkatrész.
(#1005880) _BiG_ hozzászólásánál lévő rajzot nézd meg, én ezzel szabályzom a fordulatszámot az ablaktörlő motornál. üdv ati
(#) mtommy001 válasza macliz hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Szia!

Köszönöm a segítséget, holnap megveszem az alkatrészeket és kipróbálom. Üdv. T.
(#) macliz válasza mtommy001 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

nagyon szivesen! üdv ati
(#) mtommy001 válasza macliz hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Szia!

Megépítettem ezt a kapcsolást amit írtál, és működik szépen, semmi gond vele..
Nagyon szépen köszönöm a segítséget..
(#) macliz válasza mtommy001 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

szia, szivesen. nekem is müködik rendesen.

üdv

ati
(#) sunraw hozzászólása Júl 11, 2011 /

Hali!

Lett egy ilyenem: http://www.solidstatedrives.com/

Mekkora borda kellene rá, h egy másfél lovas motort szeretnék hajtani róla?
(#) macliz hozzászólása Júl 11, 2011 /

sziasztok, elnézést az offért, de tudna nekem segiteni ebben a kérdésben valaki? http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_5753_1_ASC.html
régi topik és nem válaszolnak. köszi előre is. üdv ati
(#) vilmosd válasza sunraw hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Eleg erdekes a linked. Viszont ha a KBIC-240 szabalyzorol lenne szo akkor a hutoborda ajanlas az adatlapjan talalhato. Viszont ez csak 1 HP motorhoz jo maximum, 230 VAC taplalas eseten.
(#) sunraw válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

(#) vilmosd válasza sunraw hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Bocs. A doksi szerint 2 HP a max teljesitmeny hutobordaval.
(#) wtc hozzászólása Júl 26, 2011 /

Sziasztok!

555-ös pwm szabályzóm egy motort vezérel, és ha a potit kicsit csavarom, a motor elkezd sípolni, aztán ahogy egyre fentebb csavarom egyre hangosabban, kicsit még csavarok akkor már elindul a motor és akkor már a sípolás halkabb lesz, majd ahogy gyorsítom a motort úgy el is hallgat. Ez mire utal, kicsi vagy túl nagy a frekvencia?
köszi előre is!
(#) Peter65 válasza wtc hozzászólására (») Júl 26, 2011 / 1

Szia!
Szerintem teljesen normális, hogy sípol, a dolog működési elvéből fakad. Elvileg akkor a leghangosabb, amikor legnagyobb az áramhullámosság. A frekit lefelé nem célszerű vinni, mert akkor még nagyobb lehet az áramhullámosság. Felfelé a fet kapcsolási körülményei szabnak határt, de szerintem azért 20kHz-re föl lehet vinni. A hangerőt persze nagyban befolyásolja a motor akusztikai tulajdonsága, magyarán adott frekvenciákon rezonancia pontja lehet, ahonnan elhangolva csendesebb a sípolás.
(#) Massawa válasza wtc hozzászólására (») Júl 26, 2011 / 1

Inkább tul nagy a freki, de némi sipolás (brummogás) mindig lesz amig el nem indul a motor (ez meg a mechanikátol függ).
(#) wtc válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Sziasztok!
Köszi a válaszotokat!
nemis nagyon zavar ez a dolog, de van egy problémám,azt hittem ez lehet az okozója. Szóval megépítettem ezt a szabályzót, meg persze diódát is beletettem, ami a rojzon nincs rajta, és ez egy elektromos biciklit működtetne irf540 fettel, viszant az a baj, hogy amikor nagyobb terhelést kap a motor, akkor mindig elszáll a fet, vagy a feszültségszabályzó, vagy az 555 , a motor 24V/ 300W
és talán lehet az a gond hogy 7812-es IC-nek sok a 24V?
Mi lehet a probléma?
Köszi előre is!
(#) idlob válasza wtc hozzászólására (») Júl 29, 2011 / 1

Inkább a FET kicsi. Induláskor vagy ha valami jobban lefogja a motort, képes a névleges áramának 5-10 szeresét is felvenni. 100A alatt nem is kísérleteznék.
(#) Poc válasza wtc hozzászólására (») Júl 29, 2011 / 1

A gyári elektronikában 75V 75A-es fetek kapcsolgatnak.
Következő: »»   32 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem