Fórum témák
» Több friss téma |
Az utóbbi években kipróbáltam több EL-KEY kapcsolást. Érdekes módon a 25 évvel ezelőtt először megépített kapcsolás vált be. Nagyon szépen, ritmikusan lehet vele adni, és a kimeneti jelalakja is messze jobb a korábban megépített kapcsolásoktól.
Ha valakit érdekel megosztom a kapcsolást, amely 1974-ből származik.
Szia! Nekem PIC16f628-ra programozott billenytű vált be a legjobban. Nyákod nincs véletlenül a csatolt jószágodhoz? 73! 1DLX
Bővebben: Link
Szia!
Én is készítettem több PIC-kes (saját tervezésű) áramkört de sokat tréningeltem, de nem tudtam elérni ennek az 1974-es kapcsolásnak megfelelő működést. Ennek valahogy más, lágyabb és szebb (szabályosabb) a jel - szünet aránya. Természetesen felteszek egy paneltervet is. A tervben van egy-két plussz 100nF kondi tápfeszre és a kimanatén -természetesen- optocsatoló van nem relé. Az egyik PIC-kes "remekemet" előkeresem és felteszem ha érdekel. Az is remekül megy, de valahogy nem az "igazi".
No, itt az én egyik PIC-kes EL-KEY-em.
A rajzon is látható hogy egy csomó PIC láb szabadon van a későbbi fejlesztéshez. Programozható, memóriás el-key lett volna a következő lépés egyenlőre függőben. Ha egyszer sok szabadidőm lesz, nekilátok és megcsinálom.
Sziasztok!
Nagyon érdekelnek a rádióamatőr műholdak, de semmi tapasztalatom nincs amatőr rádiózásban. Van valakinek tippje hogy lehet-e valahogyan olcsón szerezni egy olyan vevőt, amivel bele tudnék hallgatni a 435-437MHZ körüli tartományba?
Régi, kallódó NMT 450 ből, FM 401, adóvevőből vevőt át tudod alakítani. De építhetsz is. A nagynyereségű antenna a lényeg.
Köszönöm a választ! Kicsit körülnéztem a kacatok között, és egy siemens gigaset 900-as beltéri vezetéknélküli telefont találtam (Itt Bővebben: Link van róla kép is) Ezzel lehetne szerinted valamit kezdeni? Nagynyereségű antennát szerintem tudok szerezni. A vevőnek mit kell tudnia? Láttam hogy a kézi URH vevők nagyon pontosan kijelzik az aktuális használt frekvenciát. Ilyen kijelzőt "házilag" lehet építeni? (Esetleg mikrokontrollerrel?)
Szia! Van másik rádióamatőr fórum is, pl: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9134311&la=111812981, nézz körül, itt is lehet olvasgatni: http://radioamator.lap.hu/. Szerintem inkább vegyél valami használt olcsóbb készüléket, 400 MHz-es sávon működő öregebb kézirádiót 8-10 eFt-ért lehet venni. Adás természetesen nagyon ellenjavallt....Vehetsz szkennert is. A Gigaset (nem ismerem) lehet, hogy digitális, célodra teljesen alkalmatlan. Ja, és a legfontosabb: nagyon nem mindegy, hol élsz, hol akarsz hallgatózni. Hegyek-dombok között az a sáv nagyon csendes lehet - ez persze a műholdazásra nem vonatkozik.
Szia!
Vegyél egy olyan szkenner-rádiót, amelynek valamelyik vételi sávja beleesik a műholdas tartományba. Ezeket a műholdakat szerencsés esetben egy egyszerű dipólantennával is hallhatod.
A gigaset készüléket nem fogod tudni felhasználni, mert egyrészt digitális, másrészt cél áramkörökkel épült, amivel nemigen lehet mit kezdeni.
Ahogy a többiek írták, beszerzel egy szkennert, bár annak az érzékenysége többnyire elmarad egy megfelelő csak e 70 cm -es amatőrsávon használt készülékektől, éppen az univerzális volta miatt. Amit tehetsz, vagy vásárolsz egy erre a sávra készült rádiót, vagy átalakítasz egyet. Átalakítani csak analóg és viszonylag régebbi készüléket lehet egyszerűen. Az átalakítás legegyszerűbb megoldása, az oszcillátor PLL -es kialakítása, amit ha mikrovezérlővel készítesz, megoldott a hangolás pontossága, és a kijelzés is.
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Azt hiszem megpróbálok majd beszerezni egy olcsóbb szkennert, vagy esetleg építek egy egyszerűbb FM vevőt, mert így elsőre ez elég nagy falatnak tűnik...
Manapsag mar nagyon jo aron hozza lehet jutni kinai amator akar ketsavos kis kezi radiohoz:
Bővebben: Link Ha kinabol rendeled, meg olcsobb. (50$ alatt)
Ennél a felhasználásnál nagyon lényeges, a vevő sávszélessége, ehhez az FM vevők sávszélessége, (ezzel együtt a jel/zaj viszonya, érzékenysége) túl nagy így azzal bajod lesz. Nomeg az adásmód sem FM, hanem fázismodulált (φM, vagy másképpen NBFM).
Szia!
Azért egy adó-vevővel indítani nem túl jó ötlet. Jó lesz egyelőre az a szkenner-vevő is.
Szia Rumcájsz! Megtaláltam az elkey nyák tervét. Van rajta önhang generátor és vox is, az egész egységet távíró adó-vevőbe terveztem azért, hogy ez az univerzális modul csatlakozzon a többféle kísérleti adó vevőmhöz.
Rajza nincs, de némi agyalás után rá lehet képzelni a fázistolós RC oszcillátort, a 2 tranzisztoros VOX áramkört az RT 25 ből, és a PIC es elkeyt. Több példányban megépült, ha valakinek kell rajz, akkor szívesen papírra vetem. Üdv Joe Mod: Az előlapra a jack és a két poti fogja a nyákot, így nagyon stabil a ketyere.
Rumcájsz! Meg tudnád osztani a nyák tervedet az Elkeyről? Ahogy láttam más konstrukció lett mint az enyém. Sok sikert a beüzemeléshez.
Nos, mint kiderült az csak egy "kísérleti" panel lett, nem akartam összedrótozni kipróbálás előtt, igy csináltam neki egy NYÁK-ot. Nos azzal a konstrukcióval nem vált be. 2.4V tápfeszt ír a leírás, de megy 5V-ról is. Igy az akku máris feleslegessé vált! Csináltam egy újabb panelt, 35x35mm, ezen már rajta van minden ami csak kell. (csatolom a terveit)
A kapcsolási rajzon azonban találtam 2 hibát. R1 értéke 22K. Olyan nagy ez az érték hogy a Q1 tranyó nem nyit ki (470R jobb). Ugyanennek a tranyónyak a bázisát egy 1K ellenállással GND-re húzom. A másik nagy gondom az R2-R6 komplexum. R6 letekert állásban tetű lassú, felcsavarva koppig pedig már digitális átvitel. A megfelelő értéket ki kell majd kísérletezni. Én önhangot nem építettem, mert a PIC 2. lábán a TONE kimenetére egy piezó zümmert kötöttem és remekül adja az önhangot. Innen egy kondival a kicsatolod a HF jelet és egy potival osztod, közvetlenül mehet a HF PA bemenetre. A forrásban lehet a hangmagasságot állítani, most 500Hz alapból. Viszont a tárolókat nem értem, van a forrásban 5 vagy 6 de nem értem hogy a két nyomógombbal hogy lehet több tároló "tartalmát" egyesével leadni. Ezen még törpölök. Megjegyzem, igy fülre, nem olyan szépek a jelek hangzása, ritmikája, mint amit az 1974-es TTL elkey produkál.
Nagyon korrektül néz ki a nyák. Ferkógyerek adott csoda vegyszert smd forrasztáshoz, jó ötlet lesz ez a nyák a kipróbálása.
Köszönöm az újabb hozzászólásaitokat, segítettek!
Elkészült a végleges verzió! Remekül működik az EL-KEY, már jó lenne QSO-t csinálni vele, de előtte még be kell dobozolnom, mechanikai munkák hátra vannak.
A kapcsolási rajzot újrarajzoltam a helyes értékekkel. Ha megkérdezhetem, milyen az a csoda vegyszer amivel SMD-t lehet forrasztani? Megvallva őszintén én a rendesen megtisztított NYÁK lemezben jobban bízok. Felteszem ide az összes doksit ami ehhez a készülékhez tartozik!
Folyasztószer, ami az smd ic laba mellé kell, hogy elválassza a cint. brutál pici lábak, nem elegendő a csiszoló papír. Utánépítem a ketyerédet, mert nagyon letisztult. Köszönöm a doksikat.
Mod. : valószínű ráteszem erre is a 6,3 as jack aljzatot, és az anyája fogja az előlapra. Csomó csavar eltűnik így. Még annyi hogy az smd cuccokat ragasztod a nyákra, vagy csipesszel fogod forrasztás közben?
Nagyobb lesz a jack aljzat mint maga az áramkör.
Én tűhegyes weller pákával először az alkatrész egyik lábábak a forrszemére teszek egy nagyon kevés ónt, majd egy csipesszel megfogom és bepozicionálom az alkatrészt, majd ezzel a kis ónpöttyel megforrasztom. Mikor rendben van, a másik -többi- lábát is beforrasztom és végül azt is amivel csak megfogadtam. Én ha csak tehetem SMD R-C alkatrészeket használok. Természetesen vannak kivételek amikor jobb ha szellősebb az áramkör. Általában a panelokat TN160 kémiai ónozóval vonom be, majd lakkozom. A panelokat egy "home made", PIC-kes, hőfok szabályzós teszkós laminátorral készítem. Laminálás előtt P400-as, fúrás, méretre vágás után P600-as papírral csiszolom, színtelen lakkal lakkozom. Szépen fut rajta az ón, semmilyen folyasztószert nem használok. Amit említettél: "Folyasztószer, ami az smd ic laba mellé kell, hogy elválassza a cint." Nem a lötstopra gondolsz? Ez szokta megakadályozni hogy a közeli pontok ne fussanak össze forrasztáskor. De az mondjuk fólia...
Remélem nem offolok nagyon. A vegyszer nem lötstopp az másra való. A cin a felületi feszültég miatt bizonyos méret alatt nem válik el a lábaktól, erre van egy zselé szerű anyag ami korrektül megengedi nagy pákával történő forrasztást.
Sziasztok!
Inkább elméleti, mint gyakorlati kérdésben szeretném a segítségeteket kérni. Kezembe akadt a Rádiótechnika '74-es évkönyve, elkezdtem nézegetni, aztán fennakadtam az alábbi kapcsoláson. Ez egy vevő 28MHz sávra. A problémám az, hogy a szerző azt írja, hogy a rádió bemenete 50 Ohmos. De akárhogy nézem még nagyságrendileg sem stimmel valami. Az induktivitások soros ellenállása a skin hatással ~0,1 Ohmnak számoltam (8 menet, d=10mm). Ezzel a rezgőkörök párhuzamos Zmax pár száz kilo-Ohmra jön ki. A bemeneten az induktivitásnak a 3. menetnél van a leágazása. Ez (3/8)^2 =~ 1/7-ére transzformálja mögötte levő impedanciákat. Még mindig messze van az 50 Ohmtól. TINÁ-ba is bevittem, az is hasonlóan nagy értéket adott. Kérlek segítsetek, hogy hol hibázik a gondolatmenetem, mi az a hatás, amit nem veszek figyelembe? Mitől 50 Ohm az a bemenet. Idegesít, hogy nem értem . Előre is köszönöm!
Általában varázslat mindig van amatőr vevőnél. A kérdés jó, de a gyakorlatban ha szól akkor nem zavar senkit az 50 ohm. Következő kör leterheli a rezgőkört így a viszonyok alacsonyabbak lesznek. Tina mit mond az 5 pf hangolásakor?
Hát az is érdekes.
A neutralizáló kondi 2,5pf értékénél néz ki "normálisan" az impedancia. Felette-alatta is elég furcsa görbe jön ki (itt csak a gate-re és a drain-re csatlakozó egy-egy rezgőkört néztem). 2pf és 3 pf-nál már "csúnya". A csatoló kondik (itt csak a bemeneti három rezgőkört néztem) esetében elég alacsony értéknél, 0,3pf-nál "olvad össze" a három csúcs. Szorosabb csatolás esetén élesen elválik a három maximum. Lehet egyáltalán egy 5pf-os trimmert ilyen kis értékre állítani? Egyébként mindkét esetben 30-100kOhm körüli bemenő impedancia jött ki. Csak az egyszerűség kedvéért néztem külön-külön a rezgőköröket, meg a FET környezetét.
Azt gondolom beleszámítottad, hogy a bemeneti transzformátor az áttétel négyzetével transzformálja fel az ellenállásokat. És még ehhez jön a (szoros csatolás esetén) az összes többi rezgőkör, és a FET -es erősítőfokozat bemenő impedanciája párhuzamosan. Szorosnak mondható a csatolás a sávszűrőben, ha az egész szűrő áteresztő tartománybeli csillapítása 6 - 8 dB alatt van. Nem számoltam semmit, de gyanítom, mindjárt hihetőbb lesz a kép. És vevőknél a bemeneti illesztésénél a 20 dB -es ütközési csillapítás a határ, ami azért elég jelentős eltérést enged meg a bemenő impedanciára.
A fentiekhez kapcsolódva mérem a 137 megás sávszűrőmet. Az a koncepció, hogy először RH sávon akarom hangolni, mert oda van szignálom meg szkópom. (wobbler mentes mérés egyelőre) Számít az LC viszony? tehát most 22 mm átmérőn van 5 menetem, ami kb 250 nH, ehhez ha 1 nanot teszek, akkor 10 mega alá megy a rezonancia. Van optimális L C viszony, vagy tehetek oda 1 nano körül anélkül hogy romlana sok paraméter? Köszi
A végén még egy jó minőségű rh sávszűrőm lesz, ha nem tévedek. Joe
Számít az LC viszony Q=10*R*négyzetgyök L/Cvagy Q=1000/r * négyzetgyök L/C. A görbének van maximuma, felfelé lefelé romlik a Q.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |