Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 182
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Szerintem elég rossz lesz a hatásfok, és komoly munkaidőbefektetést igényel.
(#) bbalazs_ válasza jdani hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Oszinten szolva en kivancsi lennek ra.
Vajon komfortosabb-e sok pici lampa mint nehany nagy?
Hogyan lenne megoldva a felrogzitesuk?
(#) palack válasza jdani hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Hali, én itt vásároltam:
Bővebben: Link
Az előszobai világítás is ledes- gu10-es 60db meleg fehér smd led van lámpánként. üdv
(#) jeges válasza didyman hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Sajnos az rgb megoldás nagyon sovány hatásfok szempontból a fehér ledekhez képes 60...70% rosszabb a hatásfokuk!
A legegyszerübb megoldás a fehér ledek kombinációja
Az az hideg és meleg fehér keverése ezt a spektrum érzetet nagyon közel lehet vinni a halogén izzó szin hőmérségletthez !
Nálam a lakásban ilyesmi megoldás van már jó ideje...

cree lakás világitás
(#) didyman válasza jeges hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Dehogy sovány, eltéveszted a mértéket: A fehérek kb. 70%-át tudják, a kék a leggyengébb, a vörös a legerősebb. A kutatás iránya elsősorban a fehér színt érinti, mert ugye az a húzóigény, de a nagy fényáramú színesekre is van bőséggel igény, speciális fényforrások, jelzőlámpák, színpadvilágítás, csak hogy említsek párat. Sajnos vagy nem, a fehér LED-ből ezeket nem lehet jó hatékonysággal kikeverni, szűrővel az eredmény a spektrális eloszlása szerint többnyire kisebb lenne, mint generikus színű LED-del.
(#) didyman hozzászólása Júl 31, 2011 /

A színhőmérséklet meg nem minden, pont ezt a lényegét nem sikerült megfogni: A színhőmérséklet nem egyenlő a CRI-vel! A napfény sárgás, 2500K körüli színét elő lehet állítani egy nagyon szűk spektrumú akár LED-del is, csak éppen azalatt a sárgás-fehéres fény alatt nem lesz a kéknek színe. Az F33 hidegfehér fénycsvet nyilván ismered jól, alatta a vörösnek nincsen színe, a zöld virít talán legjobban. A fényében alig eltérő, de már háromsávos F84 alatt viszont él az összes szín, pedig ugyanaz a sápatag, 4000K-es, F33-nál picivel melegebb fény. A szinte kéknek tűnő F7 napalifény és F965 6500K-es, ötsávos cső között még feltűnőbb az eltérés.

Watt/lumen arányt a lényeg az adott led adatlapján iletve élesben mit is produkál...
Fehér egyensulyra emeltem csak ki az hozzá szolásomat..!
Az az luxus pl lakás világitás teljesen rgb ledekböl csak ki keverni maximum fehér lehet tudnám elképzelni egy egy
árnyalat bevitelre azt is inkább az emberi szem kelemesebb szin érzete miat!
Papir és elmélet sokat elbir de a valoság egészen mást takar legtöbször! :yes:
Hatásfok nagyon lényeges egy egy ilyen beruházásnál pl egy napelemes rendszernél a maximális üzem idö kihasználtsága miatt Hö vagy fény termelésre akarjuk a ledeket használni.....

lm/W az az arány és márkás, jó LED-eknél, kézben tartott hőmérsékletnél a papírforma meg is lesz. És, nem csak ez a lényeg, amikor életteret világítasz-különben a nátriumlámpa is jó lenne, olyan a fénye, mint a lemenő napé . Nem napelemről van szó ebben a témában, hanem általános világításról-napelem mellé én inkább a HE T5 fénycsöveket használnám még egy jó darabig, persze éjjelilámpának az 1-3W-os LED verhetetlen.
(#) jdani hozzászólása Júl 31, 2011 /

És mondjuk az ilyen 20Wos LEDek, vagy mondjuk ksi9ebb teljesítményű, de több LEDet ha kötök, hogyan tudom megoldani a szabályzását? Mondjuk a fényerőt 0-100% állítani?
(#) Sir-Nyeteg válasza jdani hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

1) Kell építeni egy szabályozható áramgenerátort.
2) PWM-mel kell kapcsolgatni a tápot.
3) Első kettő nem zárja ki egymást
(#) jucsaba hozzászólása Júl 31, 2011 /

valaki próbálkozott a power ledek impulzus meghajtásával?
a neten sem találtam eddig semmi érdemlegeset.
vagyis 1-2 % kitöltési tényezővel meghajtani 100-1000hz frekivel .
(#) didyman válasza jucsaba hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Pedig autókban, vonatokban, vagy bárhol, ahol fényerőváltoztatás szükséges, PWM a meghajtás.
(#) didyman válasza jdani hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

A legtöbb LED-hez kapható céláramgenerátor programozható kimeneti áramra valamilyen kisjelű/kisáramú módon. Az akár analóg, akár PWM is lehet.
(#) jucsaba válasza didyman hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

1-2% kitöltéssel 50-100X áram,100 - 100hz, nem fényerőszabályozás , hanem hatásfok növelése, valószinűleg a szem becsapásával , stroboszkóp hatás szerűen működtetni a led(modult).

Igen, pont ezt csinálják. kHz-nél a szemed már átlagolni fogja a fényt. Pártíz Hz-nél még nem. WW Jetta hátsó lámpájában remekül látni a dolgot. És pont ez a hátránya is, nagyon zavaró a szemnek.
(#) Sir-Nyeteg válasza didyman hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Az emberi szem 20-25Hz-ig látja külön a villogást, efelett már folyamatos fénynek látja.
Lásd: halogén, kompakt fénycső. Felesleges a kHz-es tartomány.

Kis fogyasztásu hálozat othonra napelemes világitás ledeknek kis fogyasztás miat ez belefér a ledes témába........
(#) jucsaba válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

a khz freki azért kell , mert ki akarom próbálni kamerával is , (a szem nagyon csaló tud lenni) , legfeljebb ha egymás mellé teszem a fix áramút és a kapcsolgatottat.
én is próbálgatom a ledeket világításra használni , 2 kép a hardverról. 2 db 10W led kb 2X9W járatva
tapasztalat:
szemből zavaróan fényesen világít , ha a mennyezetre irányítom pedig kellemes ,de kevés fényt ad .
(#) jeges válasza jucsaba hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Mi a célod az impulzus hajtásal?
Sajnos power ledeknél elég nagy a ledchip gyártoi választhato áthidalhatoság az az egy hitványabb ledchip ugysem fogja kibirni az nagyobb áram csucsikal hajtot inpulzisban lévő hajtás az csak höt fog képezni de folyamatos áram melet is !
Jopár gyárton tuléptem mielöt kivitelezésben fogtam vanak olyan neves gyártó ami led chipjei az ajánlot üzemi áram melet is 2..3x nagyobb áram meghajtást is kibirnak persze ez a led életartalmát erösen befolyásolja de nem megy tönkre azonal vagy hosszab használat után sem és csekély a led fényerö veszteség 15....20000 ora után is ezen a 2x..3x áramon is maximum 5...10% meg engedet lumen veszteség !

Nem azt mondtam, hogy nem fér bele, hanem hogy ez általános célú téma. Az alkalmazási terület természetszerűleg peremfeltételeket szab, melyek az általános megközelítésben esetleg nem szempontok. A LED-del az a baj, hogy a köztudatban "nem melegszik" megközelítés van, sokan azt hiszik, hogy akkor ez az igazi takarékos fényforrás. Csak amikor elgondolkozunk, hogy a spórolás fényében szép lassan árnyékba burkoljuk a lakást, az ízléstől és otthonostól rég messze járva egy spot sehova nem vetülő fényében könyvet olvasgatva, akkor végre el kéne dönteni, hogy világítani akarunk, vagy fényt emittálni. Utóbbira létezik 3W-os fémhalogén meg 4W-os T5 fénycső is, csak míg ezekkel eszébe nem jutna világítani a legtöbb embernek (ahogy az ezekkel kb,. azonos fényáramot adó 25W-os körtékkel sem, holott pincétől a WC-ig ezek mind elegendőek), addig a LED-ekből a hasonló fényhasznosítású megoldásokat 2-3W-os kivitelben örömmel veszik és pár darabbal egész szobát világítanak be. Slusszpoén, hogy a fejlődés keretében jól fejlett fogyasztói iparág lett egy olyan fényforrásból, aminek az élettartama évtizedekben volt mérhető. Ezt most nem a téma íróira szeretném vetni, csak egy vélekedés, a lényege az, hogy ha LED-re kívánjuk cserélni egy élettér fényét adó berendezéseinket, akkor a fénykomfort nevezetű paraméterrel saját egészségünk és lelki jólétünk miatt muszáj foglalkozni és nem egy legyintéssel szőnyeg alá seperni-az ezzel kapcsolatos szakirányú, vagy orvosi disszertációkat érdemes kicsit fellapozni. Röviden: Fontos a jó fény.
(#) jucsaba válasza jeges hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

olvastam a neten h közvilágításra meg növények megvilágításánál használtak ilyen üzemmódot hatásfok növelésére.
mellesleg lehet benne valami ,gondolj bele a távirányítók ledjét is így használják , 1-2 % kitöltéssel , 1-2Amperos csúcsárammal sokkal nagyobb távolságot lehet elérni, mint 20 mA -nál

Valamint hangos a hűtése és a ventilátorral, azaz annak többletfogyasztásával elrontod a fényhasznosítást. Hacsak a pontszerű fényforrás nem követelmény, akkor a HE T5 fénycsővel jobb értéket érsz el, csendesen, szórt fénnyel. Dimmelésére számtalan megoldás létezik, mellyel kb. 30%-ig lehet lemenni.

A növényeknél? Az érdekes lehet, mivel a növényt nem lehet becsapni, neki fényáramra van szüksége és nem olyan trükközésre, ahol a fényáram időben összegezve végül alacsonyabb, mint amit a szem lát. Forrást tudsz adni ehhez? Távirányítóban biztosan nincsenek 1-2A-es csúcsáramok, gondolj bele, a legelhasználtabb elemmel is működni tudnak, azoknak akkora belső ellenállása is lehet, hogy egy 300mA-es izzó nem szólal meg rajtuk.

a neten olvastam mindkét dologról , a barátom mutatta meg , pályázatokról olvastam , ahol az illető cégek 10-20 milkás összeget nyertek ilyen célra.

mellesleg az impulzus üzemű meghajtás valóban működik, az egyik előző mhelyemen infra sorompót csináltunk , és nem akart működni , amikor is megnéztünk szkópon egy távirányítót ,(amivel ment a 3-4m távolság) ami után a miénk is tudta...
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

barátom a gugli...
(#) szabics válasza didyman hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Az impulzusüzemnek az a lényege, hogy rövidideig nagy árammal hajtja meg. (1-2A) Emiatt nagyobb a fényteljesítmény is. Az impulzusok közti szünetben van ideje lehülni a kristálynak. Az alkalmazott pwm ezeknél a meghajtásoknál általában 1:10 Egy 100mA folyamatos üzemű LED meghajtható 1000mA-el, anélkül, hogy tönkremenne. Az adatlapok közlik is ezt az értéket.
(#) didyman válasza szabics hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Istenem. Tudom, hogy mi az az impulzus üzem, de valahogy próbáld meg egy távirányítóban végiggondolni, hogy ekkora áramot, ennyi töltést miből veszel ki. A tipikusan éveket itt eltöltő elemből biztosan nem, mert leesik a kapocsfeszültsége és a LED nem képes világítani. Ezen kívül van egy kapacitás benne, aminek az ESR értéke szintén erősen korlátozó tényező.

Meg tudod lesni azt a forrást? Tényleg érdekel.

csak annyit tudok hogy menyit nyertek az illetékes minisztériumtól, de ez is fent van a neten , gondolom mivel sok pénzt ér a kutatásuk semmit sem fognak mondani, ha pedig kamu kutatás - pénzkihúzás - akkor meg azért nem.
Következő: »»   38 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem