Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   276 / 608
(#) Bassmester válasza blackdog hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Azt mérd meg, hogy terhelés alatt a puffereken mennyire esik le a tápfeszültség, az üresjáratihoz képest.
Adj neki annyi kakaót amit bír a rendszer és mérjél rá a pufferekre. Azt is megmérheted, hogy mekkora fesz esik egy diódán.
(#) blackdog válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

AC be: 24,5V
DC ki: +-32V
Yello mp3 számmal próbáltam. Karakán mély lenne..
DC fesz esése kb. 2V 230 mA terhelésen.
És ekkor mindent a maxra húztam.

Vedd ki a szivacsot a dobozból mert annak ott semmi keresnivalója nincs, csak a térfogatot csökkenti ami a mélyátvitel rovására megy
Ha a reflekciókat akarod csillapítani, akkor rakjál a dobozba a hátsó falra (esetleg mindegyikre) egy réteg vattát, vagy vatelint.

Mekkora trafót használsz?
Ennyit nem eshet a tápfesz ilyen minimális áramfelvételnél. Semmi hiba nem volt a mérésedben?

Más meg eddig pont arról papolt, hogy kell bele a szivacs. Nem volt olcsó és ragasztva van.

A trafó 63 VA tehát +-32V esetén nem kéne hasra esnie.

Ha mozog a membrán, akkor hangerőt kéne produkálnia.
Ha nincs hangerő akkor rossz a doboz.
Milyen mélynyomó van benne? Méretezve lett, vagy csak megépítve? Zárt vagy reflex? Kép van róla?

Diódacsere 10A-esre !!!
...és minimum 2x10.000 µF/40V puffer. Ha mindent jól megcsinálsz, akkor 40W is kijöhet belőle 8 Ohm-ra.

2x 10.000 µF/63V kondi van rajta. (fájt mikor kifizettem)
Mivel páran fikáztak szigeteltem mert fenyőből van. 1m magas és 29x25 cm.
Pl. yello mp3 esetén viszonylag korrekt a mély, de pl. youtube esetén gáz.
Az egyik Yello számmal sikerült 350 mA-t kihozni. Majden olyan mint amit várnék.

A térfogata az megvan így ránézésre.
Nincs más hátra mint csinálni egy rendes tápegységet a sztereó 7294-hez.
Ehhez kell egy minimum 200VA-es toroid trafó, rendes középleágas 2 x 30V AC feszültséggel, egy minimum 10A-es Graetz, aztán hadd szóljon a Yello
A 63VA-es trafód egyébként is max 2 x 1A körül tudna ebben a tápban, ami elég gyengécske egy ilyen végfokhoz.

Sajna abból kell építkeznem ami van. Jelenleg mono a dolog tehát csak ez az egy hangfal van és egy IC.
Próbálok majd szerezni nagyomm tápot, de egyenlőre ebből sem jön ki a maximum. 2x30AC-re felvihetném, akkor már tuti haldokolna a trafó.
Utálom a kisvárost semmi sincs.
(#) blackdog válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Vettem 6A diódákat. Nagyobb nem volt.
Kis adalék, hogy este még ellóttem a magas sugárzóm.
Hol kapok középkivezetéses toroidot?
Mindenhol csak két sec. köröset látok.

Ha pontosan beakarom mérni a teljesítmény akkor műterhelésnek jó a 8ohm 10W ellenállás? (félek, hogy kevés )

Egyébként az adatlapi kapcsolás mennyire jó? Én most azt építettem meg és továbbra sem értem, hogy miért nem tudom leterhelni a trafót teljesen. Meglátom, hogy dióda csere (és magas sugárzó) után javul-e valamit.

Ha összejön akkor még tenni szeretnék hozzá LM3915-el kivezérlés jelzőt, hangszóró védelmet és LM1036-al hangszín szabályzást.

Mi a véleményed?
(#) Bassmester válasza blackdog hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Ha két független szekundere van, az is jó (sőt, jobb).
A vaterán mindig vannak torroidok, nézz körül vagy tekertess egyet Fleta mesterrel
Műterhelésnek kantál huzalt javaslok, ami több száz wattig használható, kevésbé hőmérsékletfűggő az ellenállása, persze ha felizzik akkor már nem a legpontosabb az sem. Oszcilloszkóp is kell a teljesítmény méréshez, hogy lássad a kivezérelhetőség maximumát.
A 10W-os ellenállás felejtős, az adatlapi kapcsolás teljesen jó és is azt használom.
Hogy sikerült elküldeni a magasat? Ha egy gyenge táp miatt klippel a végfok és azzal hajtod a hangfalat, akkor könnyen károsodhatnak a hangszórók.
Otthonra szerintem felesleges a kivezérlés mérő. Akkor van haszna, ha egy rendszerben több végfok is szól és nem hallod őket elszeparáltan. Ilyenkor vizuálisan lehet ellenőrizni, hogy nincs e valamelyik túlhajtva, de otthon simán hallani kell ha már erőlködik a rendszer. Mondjuk ha látványnak kell hogy szépen villogjon, akkor oké
Az LM 1036-ost nem ismerem, én csak hangszererősítőkhöz használok hangszín szabályzót mert zenehallgatáshoz szerintem felesleges. Csak elszínezné a zenét, de ez ízlés kérdése.

A kivezérlés természetesen csak látvány. Van hozzá IC és gondoltam ide legalább elhasználom.
Szkópom van az nem gond.

Idézet:
„Hogy sikerült elküldeni a magasat? Ha egy gyenge táp miatt klippel a végfok és azzal hajtod a hangfalat, akkor könnyen károsodhatnak a hangszórók.”

Mit jelent az, hogy klippel?
Nem tudom hogyan sikerült. A hangfal oldala nincs még felcsavarozva csak be van nyomva a helyére. Kezdett kicsúszni ezért visszaütöttem. Na az ütés pillanatában megszűnt a magas.
A táp korlátját még nem értem el szerintem. Jelen beállítás mellett kb. 1A-ig kellene bírni. Azért is mérem az áramfelvételt, hogy lássam hol a határ, de még az 500mA sem jön össze teljes hangerőn.
Szerintem ez lehet a bejövő jel gyengesége miatt is. (Laptop)

A hangszín szabályzás a lehet, hogy kapcsolható lesz. Még nem tudom.
(#) neocska hozzászólása Aug 1, 2011 /

Üdv!
Uj jelenség lépett fel! Mint ahogy régebb irtam van 2darav hidalt TDA7294, na de most brummol a kicsike, amit észrevettem ha a jelbemenet kábeljét megszoritom akkor hangosabb a brumm ha meg kihuzom elhalgat, mivel lehetne ezt kiszürni? (LowNoise Microphone Cable) na de simma fejhalgato kábelel is ezt csinálja

Ha van szkópod, akkor bármit meg tudsz mérni.
Valami rossz hajszárítóból vedd ki a cekászt, 8 Ohm-nál csinálj rajta egy kivezetést és kész a műterhelésed. A laposra telepíts valami hanggenerátor progit és máris minden adott lesz hogy megmérj egy végfokot.
Próbáld ki azt is, ahogy csak a mélysugárzót kötöd rá a végfokra váltó nélkül. Úgy vajon hogy szól?
Mérd meg a szkóppal a laptop kimenő szintjét is, amikor rá van kötve a bemenetre.

Nekem a váltó is gyanús volt eleinte, de nem tudok helyette másikat szerezni.
Féltem a mély sugárzóm mert az drága volt.
Idézet:
„Mérd meg a szkóppal a laptop kimenő szintjét is, amikor rá van kötve a bemenetre.”

Ott mit kellene látom?
Zene közben szépen látom a "hullámokat".

Csinálj egy műterhelést. Hangfalon nem lehet mérni, mert minden frekin más impedanciát "lát" a végfok és a hangos teszt sem éppen emberi fülnek való dolog.
A laptop kimenetét szinusz jellel mérd, ne zenével.
A klippelés az a jelenség amikor a végfok kimenetén négyszögesedni kezd a jel.
ITT éppen egy 7294 hidat mérek egy békebeli szkóppal, de a klippelés jól látszik a felvételen.

Akkor először beszerzek egy hajszárítő fűtőszálat.
Azon hol láttom a 8 ohm ellenállást? Elkezdem mérni az egyik végétől haladva?
Tetszenek a méréseid. Kellene egy topic végfok mérése és hitelesítése

Igne, Ohm -mérővel kiméred ahogy írtad. Forrasztgatni nem érdemes inkább fémcsipeszeket használj.
De itt inkább ne méréstechnikázzunk mert mindjárt ránkszólnak :hide:
(#) tandem válasza poros hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Sajnos furi a trafó mert váltó 33-37 volt egyenirányítva 100-120 v esetleg nem tudnátok segíteni hogy mennyi menetűt milyen vasmagra tekerjek? Pl toroid ferritmagra?
(#) poros válasza tandem hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Hát ez elég furcsa ott valami gond van . Egyen irányítás után puffer nélkül nem lehet 120 volt. Kérdezz rá a trafós topicban a trafó tekeréssel kapcsolatban. Semmilyen tapasztalatom nincs benne. Mindig úgy tekertetek trafót. Amennyi a barkácsoláshoz kell nem lenne érdemes beruházni rá. Így mindig azt kapom amire szükségem van.
(#) tandem válasza poros hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Hát Igen ilyennel még nem találkoztam de utánajárok
Köszi azért Üdv.
(#) ODU hozzászólása Aug 1, 2011 /

Hello mindenkinek!
Azt szeretném kérdezi hogy az oldalon szereplő hangfalvédő áramkört lehet-e használni a TDA7294-es kapcsoláshoz?
A kapcsolás
(#) reloop válasza ODU hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Helló! Lehet használni. Azért nézz még párat. Bővebben: Link
(#) ODU válasza reloop hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Fúú, van jó pár, átnézem őket. Nekem ez azért volt szimpatikus mert olcsó és jó. Viszont a relé drága. És mit szóltok vajon elég a kapcsolásban feltüntetett 5A-es relé? 4 Ohmos a hangszóróm I*I*R az pont 100W, elvileg 1 szimpla csatornához elég, igaz?
(#) reloop válasza ODU hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Elég az 5A. Igaz, hogy drága a relé, de a hangszóró amit véd még drágább.
(#) ODU válasza reloop hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Persze ez természetes, a hangszóró közel 100× annyiba kerül szóval nem is tudom mit zsugoriskodok. Köszönöm szépen az információkat. Folytatom a tanulmányozást a másik topikban
(#) digitibi válasza ODU hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Én valami hasonlóan egyszerű védelmet építettem az erősítőmbe.Bővebben: Link
Igaz ennek hátránya, hogy negatív feszültséget igényel, bár egyszerre két hangszóró egyenfeszültség elleni védelmét és egyben késleltetett bekapcsolását is megoldja.
(#) grimgrin44 hozzászólása Aug 3, 2011 /

Üdv!

Még kezdő vagyok az elektronikában, egyik ismerősöm ajánlotta, hogy építsek első körben valami erősítő félét, amivel jobban megismerkedhetek a gyakorlatban az elektronikus eszközökkel.
Ezt a kapcsolást ajánlotta, hogy építsem meg (2x): Bővebben: Link

Igazából az alkatrészlista benne van a letölthető PDF fájlban. Nekem a kérdésem az lenne, hogy ehhez milyen toroid transzformátort kell vennem? Olvasgatom itt a fórumot, keresgetek neten, de számomra érthető leírást nem találtam arról, hogy mi alapján válasszam ki a trafót.
Gondolom ez sokatoknak egyértelmű, és pofonegyszerű, ezért kérlek benneteket, hogy egy kis útmutatást adjatok
Egyébként egy ilyen trafót néztem ki: Bővebben: Link

A segítséget és a válaszokat előre is köszönöm! Üdv!
Következő: »»   276 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem