Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   45 / 93
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Én sehol sem tudok mérni semmit multival 200m határban.. Egyiken se, de a V-ot mind a kettő helyesen jelzi.. Na mindegy. Akkor most mi a teendő? Mit csináljak?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Jani!
Csak az árammérőd legyen bekötve. Így csinálj egy tesztet.(Kalibrálás, majd a következő lépés lesz.)
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Na várj, akkor kettő dolog! Most ráraktam a +ra az ellenállást, meg a az egyik műszert ellenállás elé, után kötöttem. Bedugtam 0,000-t mutat. Oké, kövi lépés az volt, ráraktam egy ledet, és semmi sem mért ki. Ráraktam 10ledet, semmit nem mért ki. Na nagyon ideges lettem.

Akkor most csináljam azt, hogy a rajz alapján mindent összeforrasztok, és az A mérőn úgy forgatom a potit, hogy 0,000-ra álljon? De mi lesz a Voltmérővel. Már totális káoszban vagyok, de próbálok higgadt maradni..
(#) Alkotó válasza Hitman3 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Az én ábrám pozíciójelöléseivel:
R21=0,47R/10W
R25b=100R (így a mérőosztó árama max.2mA)
R25=5,6k
R25a=25,76k (47k-trimmer)
R25c=560R
R25d=1439R (2,2k trimmer)
(#) Alkotó válasza janikukac hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Már leírtam, belebonyolódsz ebbe a végtelenül egyszerű dologba.
1. Mindent kössél ki, csak egy stabil egyenfeszültséged legyen a táp kimenetén.
2. Erre kössél sorba egy 0,1R-ot meg egy égőt. Akkora feszültséget állíts be a tápon, hogy az égő világítson.
3. Ekkor, egy külső multiméterrel, mérd meg mekkora feszültség esik a 0,1R-on.
4. Írd le nekünk is mekkora, illetve csökkentsd a feszültséget (az égő halványabban fog égni), és közben mérd a 0,1R feszültségét, az is szépen arányosan csökken-e?
Eddig juss el egyenlőre.
(A kijelző 38-39 lábán semmit ne mérj. A referenciát a 35-36 lábon kell mérni, és 100mV a mérendő feszültség pedig 1M-án kersztül megy a 30-31 lábra, és maximum 200mV)
(#) janikukac válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Égőm nincs, led lehet?

Janikám! Az kéne, hogy tudatosuljon benned, hogy az árammérés nem más mint feszültség mérés. A sönt ellenállásán átfolyó(!) áram, az ellenálláson feszültséget ejt. Ezt az ejtett feszültséget tudod majd mérni. Ez csak akkor lesz, ha van kimeneten egy fogyasztó amin keresztül és söntödön keresztül is áram tud átfolyni. Egy leden 20mA folyik át. (normál esetben). Ez 0,02A Ekkora áram a 0,1 ohm -os ellenálláson mekkora feszültséget hoz létre? Mert ugye majd ezt fogod mérni... (Segítek: U=I*R, azaz Fesz=0,02*0,1 tehát: 0,002V-ot kell mérned.) Szerinted a 0,2V érzékenységű műszered mit fog ebből mutatni? Ha 10 LEDet sorbakötsz, akkor is 20mA áramot tudsz átfolyatni!

Nem lehet, égő kell, lehetőleg 0,5-2A körüli áramigénnyel. Esetleg ellenállás, csak az nem világít, tehát nincs "optikai visszacsatolás".

Viktor: Ezt értem, nagy vonalakban.

Alkotó: Sajnos égőm nincs egyáltalán, ellenállás viszont van. Akkor mit tegyek? Pl egy 100k-ohmot? Vagy mit tegyek rá? A tápommal amúgy nem szabadna, hogy gond legyen, mert működik. Multival mértem a feszt, szépen állítható is..

100kR? Ne tréfálkozz már velünk!
Mondjuk egy 10R/10W-os ellenálláson, ha 5V-ot adsz rá, akkor 0,5A áram fog folyni. Adhatsz rá nagyobb feszültséget is, de 10V-nál már 1A lesz az áram, és nagyon melegedni fog.

Úha, de teljesítmény ellenállásom sincs, csak fél W-os, és 20V-ig lehet a tápot terhelni... Úgy lehet, elmegyek egy mesterhez most már segítségért..

Nyuszifül! Az előbb leírt Ohm törvénye szerint rögtön tudnál számolni előre áramokat, még mielőtt bekötnéd. Vennéd a fáradságot és az otthoni terhelő ellenállásaidat megfigyelve számolnál?

Én ugy számoltam, hogy 50mA jön ki, nem? De nem értem. Fesz=i*r ezt tudom.. Istenem, én hülye vagyok.. Kijelentem: most már semmit sem értek. Jajj nekem.

Lehet 100kR-on is 50mA áramot átkényszeríteni, csak kell hozzá némi feszültség. U=IxR=0,05x100000=5000V és ez bizony 5kV, ami ritkán van kéznél.

Okés, akkor 10R elég, de nem baj, ha nem 10w-os? :O

Nem igazán érted ezt a "bűvös kört" (P=UxI és U=IxR). Ha kisebb az ellenállás, akkor elég.
Felejtsd el az ellenállást. Ballagj el egy autós boltba, vagy bármilyen más boltba, ahol vannak égők, és vegyél egy próbaizzót. Szinte mindegy hogy milyen, lehet sima indexbe való, vagy bármilyen más, aminek nincs túl nagy áramigénye (egy fényszóró izzón -12V/60W- már 5A folyna), tehát valahol a 12V/10-20W környékén célszerű keresgélni. Én azért szeretem a 24V/10W-os szofitákat, mert jól látszik az egész enyhe derengésük is, és ha többet össze tudsz kapcsolgatni, akkor lehet a terhelés nagyságát variálni.

Apa adott 21W-osat. Az jó? Mekkora feszt adjak neki akkor? Most sem értem. P=U*I-ből nem tudom kiszámolni... kb 13V-ot? 1A a max terhelhetőség..

Akkor ha ez megvan, nézem, hogy el tudom halványítani a lámpát, meg vissza tudom hozni a fényerőt, meg mekkor a fesz 0,1R két végén?!

Na, az égőn azt írja, hogy 12V, 37R, akkor az azt jelenti, hogy I=U/R azaz Áram egyenlő fesz per ellenállás, egyenlő: 0,32A, akkor 12V-ra kötöm, oké?

Na, állíts be 12V-ot. Tedd rá az izzót. Világít? Ha igen fogd a multimétered és mérj vele feszt a 0,1ohmos söntön. Mennyi lett? Na, ennyit kell mutatni majd az árammérődnek is. Teccikérteni?

Na, okés, és a söntön való mérés annyit tesz, hogy az ellenállás elejére , végére rakom a multit ?

Rakhatod a közepére is, de ott le van szigetelve a festékkel. Igen, közvetlenül a két lábán.

Okés, az izzó világít, tehát akkor most a 0,1Rt berakom rárakom az izzót, a két helyre multi csatlakoztatva mérem a feszt. Ennyi. Már csak a határt kell eltalálnom..

Megvan: 20V-os méréshatárban volt a multi, 0,16-ot mutatott ki, mikor az izzó égett. Most mi a teendő?

Ez azt jelenti, hogy 0,16V-ot mértél. Azaz 160mV-ot. Ez kiváló, mert az amper mérő műszered, 200mV-ot tud mérni osztó nélkül. Ha most a multémétered helyére (a sönt 2 lábára) teszed az árammérőt, akkor 160-at kell mutatnia. Eddig juss el.

Okés, nemsokára jövök!

Pontosan annyit mér, a kijelzőjén ez van: 0016.

Akkor elvileg jó. Gyáhe! Ez nehéz szülés volt!
Most a fesz mérődet kösd a sönt kimeneti oldalára (ahol az izzó van), a negativját meg a testre. Mutatja a 12V-ot?

Asziszem. Meg bes***ós, remegett a kezem, nehogy megcsapjon az áram. De akkor most mit csináljak? Csináljam azt, hogy a voltmétert még ráakasztom, és megnézem mi lesz úgy , ha rárakom az izzót?

A feszmérőd 12, és az árammérő 016-ot kellene, hogy mutasson.

Na, rájöttem, hogy ha gond van, akkor hol..
Ha a multit rakom Vméter állásba, Améter marad, akkor nincs semmi baj. Ha viszont a másik műszer megy Voltmérő álásba akkor jön az összevissza kuszaság. Tehát a másik panelméter bezavar. Namost, az mitől lehet? Egy trafón van ami 2 kimenettel rendelkezik, egyformán 9-9V-al, ami egy szürke panelméter, újan vettem..
Következő: »»   45 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem