Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv. mindenkinek.
Én még néhány hete építettem egy lézert, ami egy 12× notebookból való, és kb. 120mW. Csak az optikával nem vagyok elégedett, mert egy vízszintezőből való, és a benne lévő lencse pocsék minőségű. Szóval majd be kell szereznem egy normális optikát. De itt egy videó az első tesztről.
Nem latszik a videodon, fan nyomot hagy?
Fán? Igen, ha megperzselődött, vagy ha filccel egy pontot teszek rá. De egy "jobb" optikával javítani lehet.
Üdv nemrég szedtem szét egy DVD írót annak lézerét szeretném szabályozni a fényerejét és 1,5 vagy3 voltról szeretném meghajtani ha valakinek van ehhez valamilye kérem segítsen
Én tudok egyet! EZ AZ EGÉSZ KOMPLETT TOPIK!
2: valamije
Nem úgy értetem kapcsolási rajz vagy tanácsok
Itt van egy egyszerű kapcsolás. Bővebben: Link
Sziasztok!
Azt szereném kérdezni hogy ez a kapcsolás ugye egy áramgenerátor, és egy DVD íróból kiszedett lézer diódát szeretnék vele hajtani kb 50mA-el, és annyi lene a kérdésem hogy itt az a 12V-az nemsok a diódának, vagy nemis 12V-ot kap? köszi előre is!
A kapcsolás tökéletesen jó lesz.
6-15V-ig bármi lehet a betáp feszültség.
Sziasztok,
itt: http://www.youtube.com/watch?v=3Kc4RyOMDjo azt mondja, hogy egy 16x diódát 420mA-rel hajt meg. Ez a dióda élettartamára való tekintettel mennyire biztonságos? Kinek milyen tapasztalatai vannak ilyen téren? S hogy választ is adjak, a magam részéről 200 mA felett még nem próbálkoztam, de azt szerencsére túlélte a dióda
Ez a felhasználó (styropyro)egy idióta...Ne kövesd.
De:400mA áram mellett már a peltier is javallott,egyszerű alu borda kevés lesz hosszú távon. Nekem 380mA-on mennek a dvd diódáim(LG 22X) és támogatom őket TEC-vel.
Szia, köszi a választ, lehet hülye kérdés, de mi az a TEC?
TEC=Thermo Electric Cooling/termo elektromos hűtés/
Egy félvezetőn alapuló -aktiv-hűtési módszer. Eszköze a *peltier* modul. Ilyenek vannak pl az autó akksiról működő hűtőtáskákban. A lézerek esetében szinte kizárólag a hőfokstabilizálásra alkalmazzák,segitségével a tized értéket megközelitő pontossággal lehet szabályozni,ami pl a holográfiában elengedhetetlen a sugár minőségét illetően. Más kérdés,hogy a TEC-vel sokkal alacsonyabb hőm-re lehet a lézerdiódát lehűteni,mint a passziv,tehát egyszerű aluborda/+ventillátor/. Növelheti az élettartamot.
Az lenne még a kérdésem hogy megépítettem ezt itt nem mértem még meg de 6 voltról terhelés nélkül 3,1 v ott adót le tehát számításaim szerint 12 voltról 6,2 örül fog leadni menyit is bír egy ilyen lézer kB mekkora feszről megy ?
Ha valóban áramgenerátor kapcsolás az ábrázolt kapcsolás (márpedig annak tűnik), akkor ha a dióda helyére feszültségmérőt kötöttél, s 3,1V-nál stabilizálódott a feszültség, akkor lényegében véve ezzel azt állapítottad meg, hogy 3,1V feszültségre volt szükség hogy a voltmérőd belső ellenállásán (s a vele párhuzamosan kapcsolt ~10K ellenálláson összesen) névlegesen 250mA folyjon. Ha felveszed a bemeneti feszültséget 12V-ra, várhatóan ez az érték nem fog tovább nőni (ha valóban áramgenerátorról van szó, s mást nem változtatsz az áramkörön, s) ha 6V is elég volt a félvezető működéséhez (szerintem elég kellett hogy legyen).
Ha úgy mértél, hogy benn volt a dióda is, akkor a fenti megállapítás azzal a kiegészítéssel igaz, hogy a két ellenálláson és a diódán összegben kell kijönnie a 250mA-nek, s mivel a két ellenállás eredője lényegesen nagyobb, mint (3,1V mellett) a dióda "ellenállása" (ez ebben a konfigurációban kb 12.4 ohm-nak adódik, de ugye a diódának nincs fix ellenállása, az az áramerősség vagy feszültség megváltoz(tat)ásával változik (változhat)), így várhatóan a 250mA nagyrésze a diódán keresztül haladt át. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha (polaritáshelyesen) beteszed oda a diódát feszültségmérő nélkül, akkor azon szintén 250mA fog folyni, függetlenül attól, hogy ehhez mekkora feszültségnek kell esnie a diódán.
Köszi szépen válaszod!
Még annyit kérdeznék, hogy ugyan hány mW-ot bír ki egy ilyen DVD íróból kiszedett lézer dióda? Mert ha jól számolom, akkor 12V-os fesz mellett ahhoz hogy 150 mW-al hajtsam, elég 12,5 mA. Vagy mekkora teljesíménynel kell hajtani hogy elég erős legyen a lézer?
Tegnap ki próbáltam és működött igaz talán 2 cm er hosszan sikerült ere nincs valami orvosság használtam az eredeti tükröket meg nagyitokat de nem lett nagy változás
150mW-val nem hajtunk,esetleg 150mA-vel.Ohm törvényt itt nem tudod használni.
A mai DVD-kbe szerelt diódák adatlapja: (20-24X irók) Bővebben: Link
Köszi szépen a válaszod!
Tehát a kapcsolást megépítem, és mondjuk 9 voltról hajtom, akkor is hajthatom 300 mA-el mondjuk? És még egy kérdés, lehet butaság, de most ott a rajzon 2 tranzisztor van? vagy az a tip 127 alapból ilyen dupla tranzisztor? Köszi!
1. hajthatod, csak ne feledd a feszkülönbséget a tranyónak el kell fűteni, vagyis 9V-ról kevésbé melegszik. ugye nem 9V elemről akarod járatni, az nem fogja bírni
2. Bővebben: Link - és ne feledd előbb a terhelést ( a diódát ) bekötni, utána bekapcsolni a tápot
Köszi szépen!
elektronikailag már remélem jó lesz, még annyit megtudnátok mondani hogy hogy bírnál házilag, legjobban párhuzamosítani a lézerfényt? Mért kell amúgy előbb a fogyasztót bekötni?
ha nem kötöd be a diódát, akkor az áramgenerátor fix árammal (közel) a bemeneti feszültségig feltölti a diódával párhuzamos(nak tervezett) kondenzátort, ekkor a bemeneti feszültség mellett is 0 Amper fog folyni, tehát az áramgenerátor saját kimenetén a maximális lehetséges feszültséget fogja produkálni (ez közel egyenlő a bemeneti feszültséggel), s ha ekkor kötöd rá a diódát, áramgenerátor ide vagy oda míg a kondenzátor feszültsége kellően le nem csökken (s míg az áramgenerátor nem korrigál (szerintem ez lesz a rövidebb)), túláramot fog kapni a dióda a kondenzátortól.
Sziasztok.
Van egy lézerdiódám cd olvasóból, nem lehet megcsinálni, hogy látható fényt bocsájtson ki ? Még soha nem kísérleteztem vele, de cd-t azt olvasta Ja és még az a kérdés hogy a heggesztőszemüveg kiszűri a káros sugarakat , mert csak úgy merek vele kísérletezni ???
Halli.
A CD olvasóban csak infradióda van ami kis teljesítményű(~2-4mW). De az asztali DVD lejátszóban egy ~4-5 mW-s van amivel lehet kísérletezgetni. De a DVD íróban 100-300mW típusól függően. Nem kel hegesztőszemüveg de napszemüveg nem árt ha van.( De az infrához egy speciális szemüveg kell!) Áramgenerátor kapcsolást a képek között találsz.
az lenne a kérdés ha beszereznék akkor egy dvd olvasó lézert akkor milyen színű lézerfényt lehetne kihozni ?
Kérünk, először olvass, utána kérdezz. Ez a 122 oldal topic erről szól. Ha nem olvastad még végig, akkor is van kereső, amit légy kedves használni.
A kérdésedre egyébként a választ megtalálod még ezen az oldalon (#1045154) hozzászólásban, a lézerdióda adatlapján (660nm).
Kéne egy összefoglalót írni ide, és akkor elég lenne mindig arra hivatkozni. Bár ha valaki nem is akar olvasni, akkor olyan mindegy..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |