Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   783 / 1684
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Nem voltam ügyes, épp ez a baj, majd máskor.
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Ne aggódj! Jó lett az! Külön dicséretes, hogy érzed, hogy mit kell majd másképp csinálnod. Én azt mondom, hogy elsőnek nem is rossz! Menet közben fogod megtanulni, hogy mit-hogyan. Addig is puskázz az itteni munkákból, hogy a többiek, hogyan csinálják. (Pl.: kábelkötegelés)
(#) Medve hozzászólása Aug 8, 2011 /

Szép napot! Készült egy "frekvenciahallgató" ami egy osztólánc, a kimenetén egy hangszóróval. Segítségével ellenőrizhetőek az oszcillátorok valamint frekvenciamérők bemeneti erősítői. 74S74-gyel 100MHz-ig biztosan működik.
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Okés, köszi ! Már csak a doboz megmunkálást kéne szebbé tennem .
(#) mark.budai válasza janikukac hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Nem mondom, hogy nem lesz ez még szebb is, de ahogy leírtad, sokkal rosszabbra számítottam külsőleg. Belsőleg nem, mert elég vékonyak azok a vezetékek, én mindenképp vastagabbat tennék. Azt a hatalmas fényerejű kéket én is kiszedném, vagy hatalmas előtétellenállást raknék, ahol épp pislákol. A bal oldali műszer nyákját vágd méretre. Azok a darabok jól jönnek, ha valamit fel kell fogatni, vagy ilyesmi. De gratulálok, hogy fizikai segítség nélkül így ment. Nekem ez van megépítve. Van benn áramkorlát, és nagyon megbízható.
A melegtaknyot felejtsd el, olcsón lehet kapni csavart, tuskó és táraiban. Agyalj a belvilágon, milyen elrendezésben lehetne szebben megcsinálni. Ennyit megér. Én mondjuk kapásból kidobnám a műszerek tápjából a vastag vezetéket, és kicserélném az alatta futó vékonyakra. Az a vastag meg jó lesz a vékonyak helyett. Ha átrendezed a belsejét, és elég időt szánsz arra, hogy szépen vezesd a vezetékeket, nagyon jó lesz. Olyan nincs, hogy nem megy, csak több időbe kerül, ami mindenképp megéri. Látom, úgy van tervezve a panel a tápnak. Akkor a diódahíd és a tőle 20 centire lévő hűtőbordás nemtudommik is rajt lehetnének.
(#) janikukac válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Köszönöm a kritikát, teljes mértékben igazad van ! A belvilágot lehet át fogom építeni, de a bordát sajnos nem sikerült úgy belerakni, ahogy tervezve lett. Azért nem tudom a nyákot méretre vágni, mert már a kijelző izé rá van forrasztva . A ledet akkor kicserélem pl sárgára, a kijelzők elé megy egy szép plexi kéne, meg az előlap se lenne rossz ötlet, de az mind pénz, idő kérdése lesz. Most úgy érzem , öröm dolgozni a műhelyemben, mindent szépen összepakoltam, takarítottam. Már csak egy laptop hiányzik, vagy gép, de az nem lesz..

Ha valamit fejlesztek rajta , majd felrakom Neked, Nektek!
(#) mark.budai válasza janikukac hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Szívesen! Ha átrendezed, és igen szép lesz, le a kalappal. Aztán a következőket már egyszerre szépen tudod csinálni. A sárga jól mutatna.. Plexi, nem rossz ötlet, de akkor síkba kéne rakni a plexit az előlappal és a kijelzőt kicsit hátrébb. A plexi felfogatása is egyszerű, Loctite pillanat ragasztó, már az is olcsó, és igen megfogja a cuccot, nincs csavar, szép.
(#) janikukac válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Oké, meglátom, mi lesz.
(#) nightlife hozzászólása Aug 8, 2011 /

Hali!
Az épp most elkészült(90%-osan) erősítőm szeretném megmutogatni, ami 5 dolgot foglal magában:
- 2db stk442-110 végfok (IC adatlapon található kapcsolás)
- Hangszóróvédelem (RT ék. '97)
- LM1036 hangszín-hangerő (Ic adatlapon található kapcsolás)
- Attila86 féle spektrum analizátor (saját nyákkal)
- Végfokokat ellátó hálózati transzformátor

Az egész egy A2-es alu tokozott elosztódobozba hajigálva, így a hűtőbordákkal nem kellett szórakoznom.

Ami hátra van még:
- A LED mátrix elé szeretnék egy tejfehér plexilapot, ami picit elmossa, és minden irányból egyformán láthatóvá teszi a fényeket
- A hűtőventillátornak, ami a benti levegőt cseréli rettenetes zaja van, még így is, hogy saját tápegységet építettem neki (a 3 pici trafóból a jobb oldali az övé). Ezt a zajt kell még megszüntetni
- A LED mátrix pontjait felhasználva kijelzés a hangszóróvédelem aktivizálódásáról

Amit szeretnék, de úgysem kerül bele:
- A végfokba túláram-védelem

A következő project egy PIC-es fordulatszámmérő, mert ideje megtanulni programozni a kis drágákat.
(#) karaszbandi válasza nightlife hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Hát ez valami gyönyörű!
A hűtéssel biztosan nincs gond!
(#) mrobi válasza janikukac hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Szia! Ha már így a vezetékezésnél tartunk. Nálunk a suliban vannak kapcsoló szekrények. Onnan lehet kiosztani az asztalokhoz a feszültségeket. Hogy szép és esztétikus legyen tömör vezetéket használtak. Szépen "derékszögben" meghajtogatva oldották meg a vezetékezést. Mit ne mondjak nagyon jól néz ki. Mondjuk lehet hogy 1-2 szálnál nem olyan látványos de abban a nagy kapcsolószekrényben az a sok vezeték jól néz ki ( 6 asztal van, mindegyik asztalon külön lehet kapcsolni: 24V, 230V, 400V, meg van még vészgomb úgyhogy érthető hogy miért kell ilyen sok vezeték. Majd szeptemberben megkérem a tanárt hogy nyissa ki nekem hogy lefényképezhessem.
(#) skero válasza nightlife hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Nem átlagos az biztos ,nekem tetszik. Az a végfok nagyon jó vigyázz rá. Biztos sok munka van benne gratulálok hozzá .
(#) Panhard hozzászólása Aug 8, 2011 /

Sziasztok! Ma, hogy ilyen "jó" idő volt, összedobtam egy RIAA korrektort egy ismerősömnek a lemezjátszójához. EZ a cikk alapján készült. Több kép ITT
Üdv,
(#) mrobi válasza Panhard hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Jó lett. Egy kérdésem lenne. Ne vedd kötekedésnek. Miért jó hogy felül is van réz? Sokkal nagyobb az esély a zárlatra.
(#) zolika60 válasza mrobi hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Nem árt az a nagyfrevenciás rezgések ellen. Nem a Kossuth rádiót szeretné hallgatni gondolom. Egyébként valóban jó lett.
(#) vilmosd válasza mrobi hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Idézet:
„Miért jó hogy felül is van réz?”
Mert sokkal jobb az arnyekolas. Viszont a kepekrol nem derul ki, hogya rez le van-e kotve testre. Kisjelu aramkoroknel ez egy elegge elterjedt tervezesi metodus.
(#) Panhard válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Ez a nyák akadt a kezembe, ami körülbelül ekkora méretű volt, és gondoltam, ha már ott a réz, minek marjam le, jó lesz árnyékolásnak (testre is le va kötve)
Egyébként szépen szól.
(#) mrobi válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Értem.
(#) Mybuster válasza janikukac hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Aszta mindenit Gratulálok!! nekem nagyon tetszik a kijelzőket PIC-el hajtottad meg? Ügyes!!!
(#) Abukodonozo válasza Panhard hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Szia!

Gratulálok, nagyon szép munka, sokkal esztétikusabb lett mint az enyém!
(#) Schnitt válasza Panhard hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Hogy oldottad meg, hogy ne maródjon le? Telibe nyomtattad, vagy lelakkoztad?
(#) big-D válasza Schnitt hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Lehet hogy a maratószer felületén úsztatta , vagy leragasztotta szigetelő szalaggal a felső oldalt
(#) Panhard válasza Schnitt hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Úsztatással szoktam maratni, csak ráteszem a vaskloridra úgy, hogy ne süllyedjen el, és pár perc alatt kész is. Előtte szigetelőszalagból ragasztok rá fület, hogy ki tudjam venni. Jó, mert nem kell lötyögtetni, ott lehet hagyni.
(#) janikukac válasza Mybuster hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Köszi szépen! A kijelzők nem PIC-cel, hanem ICL7137-el vannak hajtva.
(#) Mybuster válasza janikukac hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Gondoltam!! Ügyi!!
(#) Schnitt válasza Panhard hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Aha, értem, köszi.
Én is próbáltam így, de a pezsgéstől buborék képződött a nyák alatt, és ott egy körben nem szedte le a rezet a vasklorid.
(#) Panhard válasza Schnitt hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Valószínüleg nem a pezsgéstől keletkezett a buborék, hanem rosszul tetted rá. Én úgy szoktam, hogy ráteszem, utána felemelem, megnézem mindenhol befedi-e, és utána úgy teszem vissza, hogy ne tudjon levegő alatta maradni. Ferdén, a szélétől kezdve.
(#) Gafly válasza Panhard hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Én is úsztatva szoktam maratni. Az már csak azért is jó, mert hogy a használt vasklorid fajsúlya nagyobb és így lesüllyed, azaz természetes módon kialakul egy áramlás, nem kell lötyögtetni, stb. Ráadásul üvegszálas panel esetén lehet is látni ahogyan halad előre a maratás és hogy mikor van készen.
Valóban előfordulhat hogy légbuborék marad a panel alatt, ekkor ott egy réz pötty marad. Ha nem csinál zárlatot akkor akár maradhat is. Ugyanakkor zsírmentes panellel illik dolgozni, azon pedig fut a víz. Ha vizesen teszed a vaskloridra, akkor kevesbé tud alatta buborék maradni.
Vasklorid nem szokott pezsegni...
(#) janikukac válasza Gafly hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

A vasklorid igen is szokott pezsegni, ha papír éri.. :yes:
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

[OFF] Dehogynem. Amikor réges régen vasaltam , és ugye a papírt nem szedtem le róla rendesen, úgy felpezsgett, hogy csak na. :yes:
Következő: »»   783 / 1684
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem