Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Köszi, megpróbálom - bár eléggé szkeptikus vagyok... :no:
Mindkettőt kicseréltem - a helyzet változatlan.
Régebben 2db ilyen műszert építettem, de az egyikben C4 és C5 is SMD tantálkondi, míg a másikban csepptantál kivetelüek vannak. Felmerült bennem, hogy lehet-e köze ezen kondik eltérő minőségének ahoz, hogy azt egyik műszer (vezetékhossztól függően) 6...7µF-ig jól mér rezonacia elven is?
(Az smd tantál ESR-je jóval kisebb, mit a csepptantálé - és elképzelhető, hogy más tulajdonságaiban is eltér) A műszer milyen további paramétere függhet ennek a két kondinak a minőségétől, és a pontos értékétől? Mi lenne ha SMD kerámia 10µF-ot építenék be (C4 és C5 pozícióba)? Ennek a vesztesége jóval kisebb mint a tantál-elkónak, de a kapacitása hőfokfüggő, és kissé feszültségfüggő is. A kerámia kondik utóbbi tulajdonságai milyen hátrányt okozhatnak a műszer tulajdonságaiban?
Szervusz!
Az 1 nF stiroflex/polisztirol? (nem poliészter) Az LCD háttérvilágítás előtét-ellenállása nem melegíti fokozottan az 1 nF-ot?
Meg lehet próbálni, a pontosságot nem fogja lényegesen befolyásolni, bár túl nagy reményt nem fűznék hozzá, hogy nagyon sokat emel a rezonancia elvű felső kondenzátor méréshatáron, nem baj ha kicsi az ESR, ki kell próbálni, de az nem minden!
A másik probléma, a mérendő kondenzátor kapacitásával fordított arányban csökken a rezgőkör feszültsége. Ennél a kapcsolásnál, nagyobb kapacitásoknál és egyszerűsítve, jó közelítéssel a rezgőkör effektív feszültsége = 0,6 * (L / (C*Rs)) / 33000 Tegyük fel: L = 0,0001 H (100 uH) C = 0,000001 F (1 uF) Rs = 0,5 ohm (soros veszteségi ellenállás tekercs + kapacitás) Ekkor 0,0036 Veff = 3,6 mV lesz a rezgőkör feszültsége, elég kis veszteségű rezgőkört feltételezve, ami nagyobb veszteségű kondenzátornál tovább csökken. 6-7 µF-nál már csak max 0,5 mV lesz a feszültség, ami már igen komoly kihívás a 16F690 komparátorainak és a zavarérzékenység is fokozottá válik. Szerintem leginkább a 16F690-en múlik inkább a dolog, hogy a gyártás során milyen érzékenyre sikerül a komparátora. Ha felcseréled a két eltérő érzékenységű készülékben a PIC-et, akkor eldőlhet a kérdés!
Szia!
- Próbáltam több variációt is, a mellékletben látható konditipusok mindegyikével ugyanaz a helyzet (volt, hogy 3-4 tagból raktam össze, volt, hogy csak egyet használtam) - nem is annyira az elmászás a misztikus, hanem hogy a kezdeti 0.0 értékről minden variációban következetesen -1.9 -re ugrott le és onnan kezdte a további csökkenést. Mi okozhatja azt, hogy kalibráláskor beáll nullára de rögtön a következő mérési ciklusban már -1.9 pF-ot érzékel? (Az utána történő elmászás már sokkal több ciklusonként okoz 0.1 pF-nyi változást) - Nem hiszem, mert eleve 1.8 kOhmot használok, valamint kikötött háttérvilágítás esetén is u.ez volt a helyzet.
Bocs, az 1.8 kOhm természetesen 180 ohm akart lenni...
- a relé milyen, nem tranzisztorral helyettesítetted?
- nem építettél valamelyik bemenetre pluszban védődiódát?
- A relé tipusa: HE3621 (3 darabot próbáltam ki benne)
- Nem raktam sehová védődiódát.
PIC nélkül, kapacitásmérő állásban milyen feszültséget mérsz a C4-C5 kondikon?
Este hazamegyek és megmérem, megírom. (De őket is cseréltem már - most éppen 10u/16V -os csepptantálok vannak benne)
Egy kép is jó lenne a nyákról (forrasztási és beültetési oldal)
Üdv. István!
Sajnos van olyan forrasztást segítő folyasztó anyag, amely ha nem kellően kerül eltávolításra (szesszel történő panel mosás) főleg nagy impedanciás pontok között vezet, és furcsa dolgokat művel , meghazudtol minden eddigi ismeretet. Sajnos azt még csak képen sem lehet látni. A 10u-os 1206-os , hasonlóan jók . A csepp tantálra már nem mernék ilyen határozott választ adni. Üdv M-V
A TN160 kémiai ónozóval szívtam én is, egyszerűen nem tudtam eltávolítani a közel lévő vezetők közül, ami jelentős kapacitás változást okozott. Rádiófrekis cuccoknál nem is használom.
Szervusz András!
Kösz, mondasz valamit, erre nem is gondoltam, mivel én mániákusan tisztogatok/mosogatok egyrészt a váratlan meglepetések elkerülésére, másrészt mert egyszerűen (talán már kényszeresen) zavarnak a forrasztó szerek maradványai a nyákon. Üdv. István
Üdv. István!
Nevén nevezve az anyagot Wolf féle TS570-es. Az alapfeladatát nagyon jól ellátja, e mellett arra felhívja a figyelmet a haszn. utasítás, hogy vízzel kell eltávolítani a maradék anyagot,de a 10-12.mil-es vonalak esetében ez nem is olyan egyszerű igy aztán a szervezet helyett a panelra kell önteni. Miután a kémiai ónozót nem használom, a Rumcájsz fórumtárs figyelem felhívását igen megjegyzem. Üdv. M-V
Most már semmilyet.. Tegnap sikeresen ráküldtem direktbe a 9V-ot a kijelzőre (persze hogy elszállt tőle) - ez lett az utolsó csepp a pohárban: fénysebességgel repült ki az egész az ablakon (még szerencse, hogy nyitva volt!)
Ha majd lenyugszom, azért még megpróbálkozom egy második panel legyártásával is (ami sorrendben a 3. lesz, mert az elsőt vettem) - de az nem ma lesz!
Így aztán, lehet, hogy sosem tudjuk meg a rejtélyes hiba okát, pedig mint a viccben, lett volna még ötletem...
Volt aki gyakorlatilag a fiókban talált hulladékból rakta össze, de hasonló hibajelenségről még senki nem számolt be eddig. Bár azt nem igazán értem, miért kell a kész és beültetett nyákokat egymás után "fénypostáznod", még mielőtt kiderítenéd a hiba okát, így aztán újra és újra megismétled ugyanazt a hibát... De ha egyszer mégis rászánod magad az építésre, akkor javaslom, hogy az élesztést több türelemmel végezd, a fórumon visszaolvasva Hp41C kolléga által le van írva a menete, először PIC és LCD nélkül mérj: ITT Egyébként a forrasztás után alkalmaztál alkoholos lemosást, illetve a forrasztások minőségére (kép) is kíváncsi lettem volna.
Igazad van, a titkát már "sírba vitte" - hogy a viccnél maradjunk: Jön majd az új nyáj! Az első nyákot nem "fénypostáztam": kiforrasztottam belőle (az átkötések, ellenállatok és IC foglalat kivételével) mindent, utána csak simán kidobtam a szemétbe... Ugyanazt a hibát nem hiszem, hogy elkövettem volna, mert mint írtam MINDENBŐL legalább 2, de inkább 3 darabot próbáltam ki. Durva (elkötés, zárlat, szakadás) probléma nem lehetett, mert a készülék működött! Paneleket beültetés után lemostam, előtte pedig (maratás után) SK10-zel fújtam be. Nem is az elmászás izgatott (gondolom 10-20 perc után elért volna valami hőstabil állapotot), hanem a kalibrálás utáni durva (-1.9 -es) váltás a rejtély...
Szia
Nekem is volt hasonló problémám ....a megoldás: C4 -et fordítva raktam be.....
Igen, én sem az alkatrészekre, vagy elkötésre gondolok az általad írtak miatt, hanem a "gyártás technológiai folyamatára", ami vélhetően azonos minden esetben.
Pl. én megpróbálnám SK10 nélkül a forrasztásokat, rendes gyantás ónnal és megfelelő hőfokon, nem lehet a friss nyák forrasztása gond nélküle sem. Megnéztem az összetevőit, ami többek közt acetont és némi benzint tartalmaz. Az aceton jelenlétéből gondolom, hogy a maradványai a forrasztás után alkohollal nem egykönnyen távolíthatóak el maradék nélkül, bár azt állítják, hogy rajta is maradhat. Az ilyen fokú nullpont elmászás és közvetlen a kalibráció utáni kilengése valószínűleg egy okra vezethető vissza. Esetleg, lehetne még az is az ok, ha hosszú és hajlékony vezetékekkel lennének bekötve a kapcsolók és a bemenetek, vagy a C4 és C5 tantálok fordított bekötése (ezért is voltam kíváncsi a rajtuk levő feszültségre): az elkóknál a negatív láb jelölt, a (csepp)tantáloknál pedig a pozitív. De látatlanban, már csak találgatunk, így majd legközelebb... Közben érkezett egy szavazat a tantál fordított bekötésére!
Tantálokat is cseréltem (#1042615) és minden esetben ellenőriztem a polaritásaikat. (Jelölt, hosszabb láb a +) Biztosan nem voltak fordítva bekötve. Ami még felmerült bennem, az a NYÁK hordozórétegének a milyensége - de az is több fajta volt... Legközelebb megpróbálom SK10 nélkül, de nem tartom valószínűnek, hogy az okozta volna - elég sokan, elég régóta használják ennél jóval "kényesebb" áramkörök esetében is. De persze minden lehetséges, sőt még az ellentétük is!
Ami még mindig nem hagy nyugodni - most már csak így elméleti síkon , hogy mi okozhat olyan hibát, ami a kevesebb mint 1mp -e nullának tekintett kapacitást -1,9 pF-nak minősíti, majd relatíve lassan csökkenti tovább az értékét. Mert ha nullázás után minden ciklusban x értékkel növelné/csökkentené azt még valahogy felfognám.. De erről még halovány elképzelésem sincs. Tényleg kezdem bánni, hogy ballisztikus pályára állítottam, de nagyon tele volt már vele a hócipőm!
Teoretikusan a nullpontvándorlást a rezgőkör frekvenciaváltozása miatt van, ezt okozhatja:
1; a kapacitásváltozás, 2; az induktivitás változása, 3; a rezgőkör veszteségeinek (jóságának) változása. A gyakorlatban: -A félvezetők kapacitásai erős non-linearitást mutatnak, így a PIC bemenetei is. Ha valamelyik (13,14,16)kivezetés amelyik közvetlen kapcsolatban áll a rezgőkörrel valamilyen szivárgó feszültség (pl fordított tantál, nyákszennyeződés, ?) miatt folyamatosan változó egyen-potenciált mutat, az a feszültség változással együtt változó kapacitást is jelenthet. Amúgy a kalibráció sőt a mérés során is történnek potenciál és kapacitás változások, de azok elég gyorsan lezajlanak, nem zavaróak. -A kapcsolások között lévő dokumentációban, valamikor régen volt egy hibás rajz, ahol az elkó bemeneten egy zéner volt, ami szintén hasonló tüneteket okozatot, de az már régen javítva van, a nyákterven nem is szerepelt. - Találkoztam olyan ferritmaggal amely szintén hasonló tüneteket okozott, de Te kétfélével is próbálkoztál, nem valószínű (magnó törlő oszcillátorából lett bontva) - Közeli külső mágneses tér, kicsi a valószínűsége. - Relé bizonytalan kontaktusa, de Te többel is kísérleteztél, nem valószínű. - Valamelyik kondenzátor (1 vagy 33 nF) sérült a forrasztástól, a stiroflex különösen érzékeny a túlmelegedésre a dielektrikum anyagából következően, de talán ez sem mert többet is használtál. - Hosszú vezetékezések/kéz közelsége a kalibráció során: A nullázó kapcsoló visszaváltása után rögtön el kell engedni és kezet elhúzni, mert különben beleméri a "kézkapacitást" is ami eltávolodva megszűnik és egyből negatív érték lesz a nulla kijelzés. ezért is van a nyákba ültetve a kapcsolók és a banánhüvelyek. (árnyékolt doboz is javít a dolgon) A többit, ha megjött az új nyáj!
Ez mind tiszta, jogos és világos - de az általad felsoroltak mindegyike egy viszonylag egyenletes változást okozna. Erre írtam, hogy mindezt érteném is.
DE mivel magyarázható a: - 0. mérési ciklus = 0.0 pF - 1 (2.-20.) mérési ciklus = -1.9 pF - 21 - 40. mérési ciklus = -2.0 pF - 41 - 60. mérési ciklus = -2.1 pF stb. karakterisztika??? (a mérési ciklusok száma természetesen nem egzakt, csak azt akartam érzékeltetni, hogy a 0/-1.9 átmenet MINDIG 1 ciklus, a további változás pedig jóval több időbe telik...) (A mérés/kalibrálás kapcsolótól olyan gyorsan rántottam el a kezem, mintha égetné!
Mint már írtam, "a kalibráció sőt a mérés során is történnek potenciál és kapacitás változások", többek közt az elkó bemeneten keresztül a 33 nF is kap egy impulzust a kalibrálás során/végén, kapacitás mérés (nem csak elkó) során pedig ciklusonként. Ez indokolhatja valamilyen anomálián (átvezetés, nemlineáris kapacitás) keresztül az ugrásszerű változást.
Technikailag olyan a helyzet, hogy a kalibrálás előtti utolsó frekvencia/kapacitásmérés 1,9 pF-dal kisebb/nagyobb mint az azt megelőző, illetve a kalibráció utáni. Tehát elképzelhető, hogy a kalibrációt közvetlen megelőző folyamatban van anomália, de igazából látni kellene a körülményeket... A nullázó kapcsolót cserélted illetve milyen kivitelű?
Cseréltem, igaz, mindig csak ezen a tipuson belül egy másikra:
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/sw2001_3p.html
Hogy "megnyugtassalak" nekem is hasonló gondom van az LCM3-ammal, ami amúgy tökéletesen működik csak már vagy másfél éve ezért csúszik a dobozolása... (azaz már szanaszét forrasztottam a tekercs is valahogy a kapcsoló mögé van ráforrasztva mert már felvállt, annyiszor átforrasztottam) de amúgy így "szőrén" használtam már többször is jól is mér.
Nekem főleg esr mérésnél a 0 pont mászik el állandóan azaz nullázom nulla de aztán nemsokára meg mondjuk 14mOhm vagy épp minusz ennyi... Én nem figyeltem meg hogy "lépkedne" is a 0, így lehet más okozza mint nálad, nekem gyári nyákom van, és jófajta gyantás ónnal forrasztottam... semmi más vegyszert nem használtam...
Üdv.
33nF-os kondit ami megfelel a szűrszerhez hol lehet kapni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |