Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   89 / 188
(#) teodor válasza teodor hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
A 10umF kondiragondolok.
(#) solti_imre válasza teodor hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Köszi, megpróbálom - bár eléggé szkeptikus vagyok... :no:
(#) solti_imre válasza teodor hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Mindkettőt kicseréltem - a helyzet változatlan.
(#) ekkold hozzászólása Aug 10, 2011 /
 
Régebben 2db ilyen műszert építettem, de az egyikben C4 és C5 is SMD tantálkondi, míg a másikban csepptantál kivetelüek vannak. Felmerült bennem, hogy lehet-e köze ezen kondik eltérő minőségének ahoz, hogy azt egyik műszer (vezetékhossztól függően) 6...7µF-ig jól mér rezonacia elven is?
(Az smd tantál ESR-je jóval kisebb, mit a csepptantálé - és elképzelhető, hogy más tulajdonságaiban is eltér)

A műszer milyen további paramétere függhet ennek a két kondinak a minőségétől, és a pontos értékétől?

Mi lenne ha SMD kerámia 10µF-ot építenék be (C4 és C5 pozícióba)? Ennek a vesztesége jóval kisebb mint a tantál-elkónak, de a kapacitása hőfokfüggő, és kissé feszültségfüggő is. A kerámia kondik utóbbi tulajdonságai milyen hátrányt okozhatnak a műszer tulajdonságaiban?
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Szervusz!
Az 1 nF stiroflex/polisztirol? (nem poliészter)
Az LCD háttérvilágítás előtét-ellenállása nem melegíti fokozottan az 1 nF-ot?
(#) p_istvan válasza ekkold hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Meg lehet próbálni, a pontosságot nem fogja lényegesen befolyásolni, bár túl nagy reményt nem fűznék hozzá, hogy nagyon sokat emel a rezonancia elvű felső kondenzátor méréshatáron, nem baj ha kicsi az ESR, ki kell próbálni, de az nem minden!
A másik probléma, a mérendő kondenzátor kapacitásával fordított arányban csökken a rezgőkör feszültsége.
Ennél a kapcsolásnál, nagyobb kapacitásoknál és egyszerűsítve, jó közelítéssel a rezgőkör effektív feszültsége = 0,6 * (L / (C*Rs)) / 33000
Tegyük fel:
L = 0,0001 H (100 uH)
C = 0,000001 F (1 uF)
Rs = 0,5 ohm (soros veszteségi ellenállás tekercs + kapacitás)
Ekkor 0,0036 Veff = 3,6 mV lesz a rezgőkör feszültsége, elég kis veszteségű rezgőkört feltételezve, ami nagyobb veszteségű kondenzátornál tovább csökken. 6-7 µF-nál már csak max 0,5 mV lesz a feszültség, ami már igen komoly kihívás a 16F690 komparátorainak és a zavarérzékenység is fokozottá válik. Szerintem leginkább a 16F690-en múlik inkább a dolog, hogy a gyártás során milyen érzékenyre sikerül a komparátora.

Ha felcseréled a két eltérő érzékenységű készülékben a PIC-et, akkor eldőlhet a kérdés!
(#) solti_imre válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Szia!

- Próbáltam több variációt is, a mellékletben látható konditipusok mindegyikével ugyanaz a helyzet (volt, hogy 3-4 tagból raktam össze, volt, hogy csak egyet használtam) - nem is annyira az elmászás a misztikus, hanem hogy a kezdeti 0.0 értékről minden variációban következetesen -1.9 -re ugrott le és onnan kezdte a további csökkenést.
Mi okozhatja azt, hogy kalibráláskor beáll nullára de rögtön a következő mérési ciklusban már -1.9 pF-ot érzékel? (Az utána történő elmászás már sokkal több ciklusonként okoz 0.1 pF-nyi változást)

- Nem hiszem, mert eleve 1.8 kOhmot használok, valamint kikötött háttérvilágítás esetén is u.ez volt a helyzet.

cap.jpg
    
(#) solti_imre válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Bocs, az 1.8 kOhm természetesen 180 ohm akart lenni...
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
- a relé milyen, nem tranzisztorral helyettesítetted?
- nem építettél valamelyik bemenetre pluszban védődiódát?
(#) solti_imre válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
- A relé tipusa: HE3621 (3 darabot próbáltam ki benne)
- Nem raktam sehová védődiódát.
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
PIC nélkül, kapacitásmérő állásban milyen feszültséget mérsz a C4-C5 kondikon?
(#) solti_imre válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Este hazamegyek és megmérem, megírom. (De őket is cseréltem már - most éppen 10u/16V -os csepptantálok vannak benne)
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Egy kép is jó lenne a nyákról (forrasztási és beültetési oldal)
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Üdv. István!
Sajnos van olyan forrasztást segítő folyasztó anyag, amely ha nem kellően kerül eltávolításra (szesszel történő panel mosás) főleg nagy impedanciás pontok között vezet, és furcsa dolgokat művel , meghazudtol minden eddigi ismeretet.
Sajnos azt még csak képen sem lehet látni.
A 10u-os 1206-os , hasonlóan jók . A csepp tantálra már nem mernék ilyen határozott választ adni.
Üdv
M-V
(#) Rumcájsz hozzászólása Aug 11, 2011 /
 
A TN160 kémiai ónozóval szívtam én is, egyszerűen nem tudtam eltávolítani a közel lévő vezetők közül, ami jelentős kapacitás változást okozott. Rádiófrekis cuccoknál nem is használom.
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Szervusz András!
Kösz, mondasz valamit, erre nem is gondoltam, mivel én mániákusan tisztogatok/mosogatok egyrészt a váratlan meglepetések elkerülésére, másrészt mert egyszerűen (talán már kényszeresen) zavarnak a forrasztó szerek maradványai a nyákon.
Üdv. István
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Üdv. István!
Nevén nevezve az anyagot Wolf féle TS570-es. Az alapfeladatát nagyon jól ellátja, e mellett arra felhívja a figyelmet a haszn. utasítás, hogy vízzel kell eltávolítani a maradék anyagot,de a 10-12.mil-es vonalak esetében ez nem is olyan egyszerű igy aztán a szervezet helyett a panelra kell önteni.
Miután a kémiai ónozót nem használom, a Rumcájsz fórumtárs figyelem felhívását igen megjegyzem.
Üdv.
M-V
(#) solti_imre válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Most már semmilyet.. Tegnap sikeresen ráküldtem direktbe a 9V-ot a kijelzőre (persze hogy elszállt tőle) - ez lett az utolsó csepp a pohárban: fénysebességgel repült ki az egész az ablakon (még szerencse, hogy nyitva volt!)
Ha majd lenyugszom, azért még megpróbálkozom egy második panel legyártásával is (ami sorrendben a 3. lesz, mert az elsőt vettem) - de az nem ma lesz!
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Így aztán, lehet, hogy sosem tudjuk meg a rejtélyes hiba okát, pedig mint a viccben, lett volna még ötletem...

Volt aki gyakorlatilag a fiókban talált hulladékból rakta össze, de hasonló hibajelenségről még senki nem számolt be eddig.
Bár azt nem igazán értem, miért kell a kész és beültetett nyákokat egymás után "fénypostáznod", még mielőtt kiderítenéd a hiba okát, így aztán újra és újra megismétled ugyanazt a hibát...
De ha egyszer mégis rászánod magad az építésre, akkor javaslom, hogy az élesztést több türelemmel végezd, a fórumon visszaolvasva Hp41C kolléga által le van írva a menete, először PIC és LCD nélkül mérj:
ITT

Egyébként a forrasztás után alkalmaztál alkoholos lemosást, illetve a forrasztások minőségére (kép) is kíváncsi lettem volna.
(#) solti_imre válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Igazad van, a titkát már "sírba vitte" - hogy a viccnél maradjunk: Jön majd az új nyáj! Az első nyákot nem "fénypostáztam": kiforrasztottam belőle (az átkötések, ellenállatok és IC foglalat kivételével) mindent, utána csak simán kidobtam a szemétbe... Ugyanazt a hibát nem hiszem, hogy elkövettem volna, mert mint írtam MINDENBŐL legalább 2, de inkább 3 darabot próbáltam ki. Durva (elkötés, zárlat, szakadás) probléma nem lehetett, mert a készülék működött! Paneleket beültetés után lemostam, előtte pedig (maratás után) SK10-zel fújtam be. Nem is az elmászás izgatott (gondolom 10-20 perc után elért volna valami hőstabil állapotot), hanem a kalibrálás utáni durva (-1.9 -es) váltás a rejtély...
(#) hormi válasza bakaruha hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Szia
Nekem is volt hasonló problémám ....a megoldás: C4 -et fordítva raktam be.....
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Igen, én sem az alkatrészekre, vagy elkötésre gondolok az általad írtak miatt, hanem a "gyártás technológiai folyamatára", ami vélhetően azonos minden esetben.
Pl. én megpróbálnám SK10 nélkül a forrasztásokat, rendes gyantás ónnal és megfelelő hőfokon, nem lehet a friss nyák forrasztása gond nélküle sem. Megnéztem az összetevőit, ami többek közt acetont és némi benzint tartalmaz. Az aceton jelenlétéből gondolom, hogy a maradványai a forrasztás után alkohollal nem egykönnyen távolíthatóak el maradék nélkül, bár azt állítják, hogy rajta is maradhat.

Az ilyen fokú nullpont elmászás és közvetlen a kalibráció utáni kilengése valószínűleg egy okra vezethető vissza.
Esetleg, lehetne még az is az ok, ha hosszú és hajlékony vezetékekkel lennének bekötve a kapcsolók és a bemenetek, vagy a C4 és C5 tantálok fordított bekötése (ezért is voltam kíváncsi a rajtuk levő feszültségre): az elkóknál a negatív láb jelölt, a (csepp)tantáloknál pedig a pozitív.
De látatlanban, már csak találgatunk, így majd legközelebb...

Közben érkezett egy szavazat a tantál fordított bekötésére!
(#) solti_imre válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Tantálokat is cseréltem (#1042615) és minden esetben ellenőriztem a polaritásaikat. (Jelölt, hosszabb láb a +) Biztosan nem voltak fordítva bekötve. Ami még felmerült bennem, az a NYÁK hordozórétegének a milyensége - de az is több fajta volt... Legközelebb megpróbálom SK10 nélkül, de nem tartom valószínűnek, hogy az okozta volna - elég sokan, elég régóta használják ennél jóval "kényesebb" áramkörök esetében is. De persze minden lehetséges, sőt még az ellentétük is!
(#) solti_imre válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Ami még mindig nem hagy nyugodni - most már csak így elméleti síkon , hogy mi okozhat olyan hibát, ami a kevesebb mint 1mp -e nullának tekintett kapacitást -1,9 pF-nak minősíti, majd relatíve lassan csökkenti tovább az értékét. Mert ha nullázás után minden ciklusban x értékkel növelné/csökkentené azt még valahogy felfognám.. De erről még halovány elképzelésem sincs. Tényleg kezdem bánni, hogy ballisztikus pályára állítottam, de nagyon tele volt már vele a hócipőm!
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Teoretikusan a nullpontvándorlást a rezgőkör frekvenciaváltozása miatt van, ezt okozhatja:
1; a kapacitásváltozás,
2; az induktivitás változása,
3; a rezgőkör veszteségeinek (jóságának) változása.

A gyakorlatban:
-A félvezetők kapacitásai erős non-linearitást mutatnak, így a PIC bemenetei is. Ha valamelyik (13,14,16)kivezetés amelyik közvetlen kapcsolatban áll a rezgőkörrel valamilyen szivárgó feszültség (pl fordított tantál, nyákszennyeződés, ?) miatt folyamatosan változó egyen-potenciált mutat, az a feszültség változással együtt változó kapacitást is jelenthet. Amúgy a kalibráció sőt a mérés során is történnek potenciál és kapacitás változások, de azok elég gyorsan lezajlanak, nem zavaróak.
-A kapcsolások között lévő dokumentációban, valamikor régen volt egy hibás rajz, ahol az elkó bemeneten egy zéner volt, ami szintén hasonló tüneteket okozatot, de az már régen javítva van, a nyákterven nem is szerepelt.
- Találkoztam olyan ferritmaggal amely szintén hasonló tüneteket okozott, de Te kétfélével is próbálkoztál, nem valószínű (magnó törlő oszcillátorából lett bontva)
- Közeli külső mágneses tér, kicsi a valószínűsége.
- Relé bizonytalan kontaktusa, de Te többel is kísérleteztél, nem valószínű.
- Valamelyik kondenzátor (1 vagy 33 nF) sérült a forrasztástól, a stiroflex különösen érzékeny a túlmelegedésre a dielektrikum anyagából következően, de talán ez sem mert többet is használtál.
- Hosszú vezetékezések/kéz közelsége a kalibráció során: A nullázó kapcsoló visszaváltása után rögtön el kell engedni és kezet elhúzni, mert különben beleméri a "kézkapacitást" is ami eltávolodva megszűnik és egyből negatív érték lesz a nulla kijelzés. ezért is van a nyákba ültetve a kapcsolók és a banánhüvelyek. (árnyékolt doboz is javít a dolgon)

A többit, ha megjött az új nyáj!
(#) solti_imre válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Ez mind tiszta, jogos és világos - de az általad felsoroltak mindegyike egy viszonylag egyenletes változást okozna. Erre írtam, hogy mindezt érteném is.

DE mivel magyarázható a:

- 0. mérési ciklus = 0.0 pF
- 1 (2.-20.) mérési ciklus = -1.9 pF
- 21 - 40. mérési ciklus = -2.0 pF
- 41 - 60. mérési ciklus = -2.1 pF

stb. karakterisztika??? (a mérési ciklusok száma természetesen nem egzakt, csak azt akartam érzékeltetni, hogy a 0/-1.9 átmenet MINDIG 1 ciklus, a további változás pedig jóval több időbe telik...)

(A mérés/kalibrálás kapcsolótól olyan gyorsan rántottam el a kezem, mintha égetné!
(#) p_istvan válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Mint már írtam, "a kalibráció sőt a mérés során is történnek potenciál és kapacitás változások", többek közt az elkó bemeneten keresztül a 33 nF is kap egy impulzust a kalibrálás során/végén, kapacitás mérés (nem csak elkó) során pedig ciklusonként. Ez indokolhatja valamilyen anomálián (átvezetés, nemlineáris kapacitás) keresztül az ugrásszerű változást.
Technikailag olyan a helyzet, hogy a kalibrálás előtti utolsó frekvencia/kapacitásmérés 1,9 pF-dal kisebb/nagyobb mint az azt megelőző, illetve a kalibráció utáni. Tehát elképzelhető, hogy a kalibrációt közvetlen megelőző folyamatban van anomália, de igazából látni kellene a körülményeket... A nullázó kapcsolót cserélted illetve milyen kivitelű?
(#) solti_imre válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Cseréltem, igaz, mindig csak ezen a tipuson belül egy másikra:

http://www.hqelektronik.hu/info/hu/sw2001_3p.html
(#) abcdabcd válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Hogy "megnyugtassalak" nekem is hasonló gondom van az LCM3-ammal, ami amúgy tökéletesen működik csak már vagy másfél éve ezért csúszik a dobozolása... (azaz már szanaszét forrasztottam a tekercs is valahogy a kapcsoló mögé van ráforrasztva mert már felvállt, annyiszor átforrasztottam) de amúgy így "szőrén" használtam már többször is jól is mér.
Nekem főleg esr mérésnél a 0 pont mászik el állandóan azaz nullázom nulla de aztán nemsokára meg mondjuk 14mOhm vagy épp minusz ennyi...
Én nem figyeltem meg hogy "lépkedne" is a 0, így lehet más okozza mint nálad, nekem gyári nyákom van, és jófajta gyantás ónnal forrasztottam... semmi más vegyszert nem használtam...
(#) koczka hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Üdv.

33nF-os kondit ami megfelel a szűrszerhez hol lehet kapni?
Következő: »»   89 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem