Fórum témák
» Több friss téma |
jaja! csak a tanárok semmire valóak! inkább leosztanak minthogy elmagyaráznak! vmi szakirodalmat nem tudnál ajánlani nekem róla? már bocs h tegezlek!
Talán itt.http://pirateisland.ws/tema-villanyszerelo-konyv-pack-konyvek
Üdv mindenkinek! Van egy épülő családi házam, és még az alapozáskor a villanyórától 5x6-os földkábelt fektettem le, és mellette egy 20-as gégecső is lefektetésre került gyengeáramú berendezésekhez.
Ebbe a 20-as gégecsőbe egy kb. 3x1-es hosszabbító vezetéket fűztem be, amin ideiglenesen egy fázisról áramot tudtam használni a házban. Most már kész a villanyszerelés, és az e célra lefektetett 5x6-os földkábelen kapja az áramot a ház, ezért a 20-as gégecsőben levő kábelt kellene kicserélnem két UTP kábelre, hogy az eredetileg tervezett, gyengeáramú célra tudjam használni. A gégecső a földben kb. 5 métert megy majd nagy ívben felkanyarodik a falban és kb. 2,5 méterre van felvezetve. Próbáltam a benne levő kábel egyik végére rákötve az UTP-t a másik végénél megfogva simán kihúzni, de nem mozdul... Van erre valami ötletetek, hogy tudnám átfűzni?
SZia Widi! Ismerős a helyzet sok ilyennel találkozok munkám során. Próbáld meg azt hogy meleg vizzel elkeversz folyékony szappant és bejuttatod a csőbe. ha benne van a folyadék egy kis oda vissza rángatás és elindul. HA NEM! Sajna ásás valószínű megroppant a cső.
Ha nincs szerencséd akkor a cső összenyomorodott vagy tele ment malterral. Próbálj meg mellette ledugni egy behúzóspirált, esetleg porszívó/kompresszor használatával a vélhető törmeléket kiszedni. De behúzáshoz minimum 2 fő szükséges.
Szia! Köszi a segítséget, holnap meg is próbálom.
Még egy kérdés: kb. mennyi folyadékot öntsek a csőbe? Elég egy-két deci mindegyik oldalról, vagy több kell neki, felülről végigfolyassam teljesen?
Csak ötlet. Próbáld meg fordított porszívóval babahintőport befújni. Ha a másik vége szabad. Ha nem, akkor marad az ásás. De mindíg legyen a csőben behúzószál, meg ne sajnáld a hintőport.
Elvileg épségben van a cső, figyeltem rá, és minden munkafázisnál jelen voltam, egyik mesterember sem tett benne kárt.
Ha nem lépésálló a gégecső akkor a földben össze van roppanva a járkálástól. Az a legszebb ásás, mikor más ás!
Elnézést, nem írtam, de természetesen lépésálló a gégecső.
Hello! Ha a másik oldalról nem tolja senki közben a kábelt akkor valószínű meg se fog mozdulni.Valaki tolja befelé a kábelt miközben te húzod.
Manapság és régebben mekkora keresztmetszetű kábelt használtak betápkábelnek? Vagyis a légvezetékes hálózatról a villanyóráig mi az a minimális keresztmetszet ami megengedett?
Sziasztok!
Az alábbi 3 témában kérném a véleményeteket (kertes házról van szó): 1. Kapunyitó motorhoz szeretnék 230V-ot elvezetni a föld alatt, kb. 10m hosszan. Milyen előírásokat kell betartanom a szabályos kivitelezéshez? (Milyen kábelt válasszak? Milyen mélyre fektessem? Kell-e még plusz védőcső a kábelre? Esetleg pluszban észrevételt segítő védelem, pl. cserép a kábel fölé?) 2. A jelenlegi átfolyós rendszerű, gázüzemű vízmelegítőt ki szeretném cserélni villanybojlerre. Arra gondoltam, hogy a kisebb helyigény miatt a falban MCu vezetékeket húzok a csövekbe, és a fal meg a bojler közötti részen ráhúzok még a 3 vezetékre egy háromeres, kettős szigetelésű kábelről lehúzott külső köpenyt. (Feltéve, hogy sikerül szétvágás nélkül lehúzni, és természetesen úgy, hogy a falba és a bojler dobozába is beleérjen ez a második szigetelőréteg.) Szabályos-e ez így? Mekkora keresztmetszetű vezeték ajánlott manapság, ha a bojler 1.8kW-os? (Durván 15m lesz a vezetékek hossza a kismegszakítótól.) 3. Elképzelhető, hogy a későbbiekben a padlószint megemelésre kerül a szobákban. Szabvány szerint legalább milyen magasan kell lenniük a konnektoroknak a padló szintjéhez képest? (Gondolom, van erre is előírás.)
1: NYY-J 3x1,5 ez fektethető földbe közvetlenül. Fektetési mélység 0,7m. Alatta fölötte 10-10cm homok. A kábel felett műanyag fedlap, pl kartonplaszt lemez. E fölött kábeljelző szalag.
2: Ne kókányolj! 3x2,5 MBCu a kismegszakítótól és semmi más hókusz pókusz. A vízmelegítő előtt egy leválasztási lehetőség. 3: nincs különösebb előírás, de azt vedd figyelembe, hogy fekve kell bekötni és minél alacsonyabbra teszed, annál jobban fogod szidni az annyát annak, aki odarakta.
sziasztok lenne egy kérdessem van egy lakás természetesen verek le földszondát 16mm2 vezetéket
belekötöm a lakás elosztó táblájába föld sínre azt összehidalhatom a nulla vezetékell ? a másik kérdessem ha egy ávk t kötök a lakáselosztóba a ávk- előtt a földelést és a nullát össze köthetem csak már úttana nem a vall aszokat előre is köszönöm
Ha értelmesen meg tudod kérdezni akkor hamarabb fogsz rá választ kapni. *Törölve !
szia a ávk előtt ménem köthettem össze ?
Sziasztok ha a vezetékre az van írva hogy 1,5 akkor az alatt a vezeték átmérőjet értjük vagy a keresztmetszetét?
Szia! Attól függ, hogy mihez kell ez az információ. Általában transzformátorok tekercselésénél fontos, mert ott lényeges, hogy az adott ablakméretbe mennyi menetet lehet az adott átmérőből feltekercselni a csévetestre. De itt a villamos hálózat kialakításához, itt pedig a tekercseléshez vannak információk. De a lényeg, hogy a keresztmetszet szokták megadni négyzetmilliméterben és nem a metrikus átmérőt.
Köszi csak egy fűtőszálhoz kell vezetéket húznom, azt kell méreteznem, de megtaláltam a neten.
Idézet: „A vízmelegítő előtt egy leválasztási lehetőség.” Mire gondolsz? Plusz egy kismegszakító? Kapcsoló? (A bojler a fürdöszobába kerül.) ÁVK van felszerelve. Idézet: „vedd figyelembe, hogy fekve kell bekötni és minél alacsonyabbra teszed, annál jobban fogod szidni az annyát annak, aki odarakta” Max. magamat szidhatom, ha ott maradnak a konnektorok, ahol vannak. Ui. az egyik szoba most lesz felújítva, és egyszerűbb most megemelni a konnektorokat, mint festés vagy tapétázás után bontani-helyreállítani.
A leválasztási lehetőség teljesítménytől függően dugalj-dugvilla vagy kétsarkú kapcsoló.
Nyilván minőségtől is függ, de én már láttam konnektorba dugható, programozható kapcsolóórás dugajba csatlakoztatott bojlert úgy, hogy a dugvilláját úgy kellett kitörni a kapcsolóórából, mert összeolvadt a két műanyag... Szóval ha nem jövök ide kérdezősködni, akkor magamtól biztos direktbe kötöttem volna a bojlert egész a kismegszakítóig.
1800W-ot írtál, ha jól rémlik. Az 7,8A. Azért egy NORMÁLIS dugaljnak 16A-t vastagon bírnia kell!
No igen. De ezt szerinted Kínában is tudják?
Hello
Régebben amijük volt azzal csinálták, amit nekem feltettek két éve az 4*10mm2 Alu.
Azért kínában sem hülye emberek élnek. A fasorban sem vagyunk hozzájuk, nem is tudom mire vagy oda. Tudnak bóvlit is gyártani, mi még azt se
Hellóztok!
Lenne egy pár apró kérdésem a témában: 1. Van egy 3 fázisú hőkioldóm, amire rá van írva hogy 4A. Ez a 4A fázisonként értelmezendő(tehát ha egy fázisban az áram meghaladja a 4A-t), akkor old le, vagy ha az adott motor összesen felvesz 4A-t akkor? 2. Adott egy 3fázisú motor. Adattáblán rajta a teljesítménye, és egy áramadat, és cosfí. Hogyan tudom ennek kiszámítani a teljesítményét? Mert én akármilyen képlettel számolom, nem az jön ki, ami az adattáblára írva van. Köszönöm a választ előre is!
Szia!
1. ha egy fázisban meghaladja az áram a névleges értéket, akkor is kiold 2. a villanymotorok adattábláján megadott teljesítmények a tengelyen leadott teljeítmény mutatják. A képlet amit keresel a "gyök3*U(vonali feszültség, 400V)*I(látszólagos áram)*cosfi. De ez a teljesítmény a veszteségek miatt több lesz egy kicsivel, mint az adattáblán szereplő. |
Bejelentkezés
Hirdetés |