Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   170 / 579
(#) fegyvermester hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok!

Szert tettem egy egész jó állapotú Kapsch - Dominant de Luxe II típusú rádióra, első körben a rettenetes piszoktól nem látok sokmindent, nem tudom, megy-é (azért kilőtt biztosíték már gyanús).
Kapcsolási rajz miatt kérném a segítségeteket, radiomuseum.org-on kívül máshol nem találom egyszerűen, ott meg nincs regem. Ha valakinek meglenne, skálahúrozás rajzával egyetemben a kapcsolási rajz is, nagyon megköszönném!

Emellett van egy Eumig - Eumigette W (382W) rádióm is, amit a napokban sikerült végre rendesen kipucolni, újrahúrozni (fonott horgászzsinór, jobb híján), alkatrészeket cserélni/pótolni. Ha van rá igény, pár képet teszek fel szívesen, amint megjön a hiányzó cső és működésre sikerül bírni.
(#) gkari válasza fegyvermester hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Lehet, hogy itt megtalálod:Bővebben: Link
(#) goso hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok! Van egy kb.20-éves Sangean 789-es rádióm, amit nagyon szeretek.Sajnos összetört, a belsejét még úgy-ahogy összehoztam ,de a doboza sajna teljesen összetört.Ha valakinek van roncsba,vagy lehet jó,is csak megunt,szívesen megvenném,vagy csere is szóba jöhet.A doboza miatt lenne fontos. Köszönettel:Goso.

sangean.jpg

(#) Gafly válasza goso hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Ezzel ugye nem segítek, de nem gondoltam hogy a Sangean mondjuk 5 évnél nagyobb múlttal rendelkezik.
De ezek szerint igen.
És az hogy én csak a Rádió Technika hirdetéseiből hallottam a cégről az meg csak szintén rólam állít ki bizonyítványt...
(#) goso válasza Gafly hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Kb 1991-ben vettem Pesten egy Keravill üzletben akciósan, azt hiszem 1700ft volt az ára. Nagyon szép hangú rádió.
(#) fegyvermester válasza gkari hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Köszi, de itt sincs meg sajnos
(#) Vales válasza Gafly hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

A Sangean biza nagy múltú cucc, nekem is van egy SG622-esem, amit imádok.
(#) rockersrac hozzászólása Aug 15, 2011 /

Nem rég hozzájutottam egy EMG Orivohm II. TR-1401 voltmérőhöz, de sajnos a feliratok nagyrészt le vannak kopva róla! Képek róla. Kérdésem a következő: hogy tudom a feliratokat pótolni? Mert szeretném ha szépen nézne ki! Belsejéről nem csináltam képeket, a belső része szép állapotban van, a sasszi felső része poros, későbbiek folyamán lesz még kép róla! Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Gafly válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Szerintem ott kezdődik a dolog, hogy megrajzolod AutoCad-ban vagy CorledDraw-ban, vagy bármiben amiben lehet méretre pontosan dolgozni. Ez az alap. Jól el lehet vele lenni
A következő lépés már ugye stratégiai:
- Csinálsz egy új, díszelőlapot (akkor ugye az eredeti megmarad és bármikor viszza alakíthatod eredeti állapotba)
- Lemaratod a régit, újrafested és csináltatsz szitázáshoz filmet és szitáztatod (szitások útálják, legalább annyira mint a NYÁK szitázást )
- B terv: Próbálkozol a nyákhoz gasonlóan vasalni műnyomóval (nem próbáltam még).
Ami viszont mindenképpen javasolt: Van egy előlapos topic is, olvasd el végig (ezzel is el leszel egy darabig )...
(#) küzmös Gergely válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szia Janó bácsi! Nagyon tetszik a beépitésed.. Nem jár sok macerával és nem kell szétgányolni az eredeti készüléket sem. Egy AR612-esem van amiről már volt szó.. sajna az egerek nagyon szétgányolták az AM tekercseit.. az URH rész pedig egyáltalán nem szól.. meg se nyekken,és a ferrit tekercsei is darabokban lógnak.. idő kéne ahhoz hogy nekiessek és mindent beszerezzek hozzá.. viszont a PU bemenetre lemezjátszót téve müködik.. igaz hogy a lemezjátszóm sima dinamikus,tehát igy elég gyengén szól,de a lényeg hogy a PU-bemenet megy,és van egy halom zsebrádióm nekem is. Inkább konverter párti vagyok,de itt most próbálkoznék ilyesmivel is. A tápját már meg is csináltam. A skálaizzóról szedtem le egy dióda+2200µF/35V-al 9,2V egyent,mert találtam egy 9V-os szovjet zsebrádió panelt. Rátettem próbára és szépen szól,nem terhel semmit. Azt szeretném kérdezni hogy a PU bemenetre mekkora csatoló elko-t tettél,és hogyan kötötted be az elkot?
(#) Janó bácsi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Helló A csatoló elkó értéke nem kritikus 10-100µF körül lehet. De nem is kell kondi, ha a rádió hangszóró kimenete eleve elkóval van csatolva, és nincs utána semmi (pl. visszacsatoló tag.) Polaritása úgy legyen bekötve, hogy a + fele legyen a hangsz. kimeneten.

Valójában itt egy durva el-illesztés történik, hiszen a csöves bemenet belső ellenállása 1 M ohm körüli a tranzisztoros kimenet, meg hangszóró nélkül párszor 10 ohm lehet. Mégis a gyakorlatban a hangerő szabályozás megfelelő linearitással dolgozik, és a hallható hang még a legegyszerűbb tranzisztoros rádiók esetén is nagyságrendekkel jobb a csöves rész hangjánál. Szinte megdöbbentő a különbség, zavarmentesség, érzékenység, frekvencia átvitel, magas, mély hang, stb szempontjából.
Persze én ügyelek arra, hogy az eredetiségen minél kevesebbet változtassak, hogy a gép bármikor egyszerűen visszaalakítható legyen, ha erre lenne szükség.

Húha.. A PU bemenet egy din-aljzat.. azt hiszem az 5 tüskés változat.. amelyből talán az első kettő a bemenet a 3. mindig a föld és az utolsó 2 talán a felvétel?? De van ott egy régebbi fajta készülékhez való csatlakoztathatóság is ahol csak egy föld és egy meleg pont van... Szóval gőzöm nincsen,a rajzot meg nem találom pedig anno direkt kinyomtattam.. A hangszin kimenetet sem tudom igy.. Elő kell guberálni a rajzot..

Elvileg kell lenni rajta egy 3 csapos DIN magnó be-ki-menetnek, és egy banándugós PU bemenetnek. A DIN-en az 2-es a test, és a 3-as a melegpont, az 1-es a kimenet, vagyis a felvétel.

Az egy 5 csapos Din,de alá nézve tényég csak 3 van.. bekötve.. óramutató járásával megegyezően az első kettő.. majd az utána lévő kettő üres.. és az utolsó van még bekötve. A közvetlenül mellette lévő banándugó egyik ága a DIN 2-es azaz test,a másik vége pedig DIN 3-as azaz meleg pont.. A készülék másik végén szintén van egy banándugós csatlakoztathatási lehetőség.. arról nem tudok semmit (a hangkimenőre megy az egyik vége..)
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Tehát akkor a zsebrádió hangszórójának föld pontja ,ugyanúgy megy a földre (DIN2-es) a meleg pont pedig a PU bemenetre leválasztással,ami a melegpont a (DIN3-as)?

A DIN bemenet az a magnó csatlakozó. Jó úgy is ahogy mondtad, de egyszerübb a banánhüvelyes bemenetre forrasztani.

Ráakasztottam,de valami nagyon nem oké,mert csak fél fénnyel világitanak az izzók.. valami nagyon leterheli az egészet... csatoló elkót még nem tettem bele.. csak úgy ráakasztottam..

Nem is én lennék ha kapásból nem forditva tettem volna rá.. most már nem terhelődik és a zsebrádióval hangositható halkitható ,és a hangolásra is reagál,de nem sistereg hanem búg..

Húh azt hittem hogy elrontottam a zsebrádiót,de visszatettem a kis hangszórót és szerencsére semmi baja.. megpróbálom leválasztani az elkoval,mert em látom hogy lenne..

A banánhüvelyes bemenetre tettem,de nem akar szólni csak ilyen sistergős búgás szerüséget erősit,ami hangos gerjedésig fajul ha ráadom a hangerőt...
(#) gkari válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szerintem így túlvezérelt! A PU-bemenet csak akkor aktiv, ha a PU gomb nyomva vagyon(persze, ha a csúszka működik), de ha a Pacsirtát csak így akarod használni, akkor a legegyszerűbb, ha a poti felé menő vezetéket átforrasztod a DIN csati "meleg(1)" pontjára-ezen van egy 1Mohm/47Kohm osztás).Nem kell külön csatolókondi, mert az ECC83 rácsa előtt is van(C62-ezt esetleg lehet nagyobb értéküre cserélni, ha kevesled a mélyhangokat).A csúszkát ezesetben távolítsd el!

A tápegységnél van elrontva, mert a Pacsirtánál a fűtés közép (3V/ )van letestelve, ezért a rádiót ha lekötöd a panelhez, a fűtés egyik oldalát rövidrezárod, illetve a másik oldal váltója szűretlenül kerül a bemenetre. Tegyél mindkét hangszóró vezetékbe csatoló kondit, vagy próbáld meg függetlenitett telepről bekapcsolni a tranzisztoros panelt.
(#) küzmös Gergely válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Függetlenitett telepről,azaz 9V-os elemről megszólalt a kütyü.. Hihetetlen jó hangminőséggel és hangerővel.. pedig féltem,mert a "legeslegeslegegyszerübb" szovjet kis tranyós rádió,amely a markomban elférő müanyag focilabdába volt szerelve.. Igy is jó.. nem a 9V-os elemet sajnálom én.. csak azért szeretném valahogyan a Pacsirtáról megoldani a tápellátást,mert nem akarnám mindig levenni a 9V-os elemet,vagy kikapcsolni a tranzisztoros panelt.. Megpróbáltam mind a két hangszóró kivezetésre elko-t tenni.. és mikor bekapcsoltam megörültem,mert teljes fénnyel világitottak a skálaizzók,de csak egyre erősödő búgás hallatszik..
(#) Janó bácsi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Próbáld meg levenni a trafó fűtés közepéről a testet, és egy 470 nF-dal pótolni a testelést.. Valószínű hogy igy rendbejön a dolog.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Sajnos az a gyakorlat, hogy a pot méteren levő jel az elillesztés miatt kevés a csöves végfok meghajtásához. A tápnál meg az a baj, hogy a csőfütésnek nem az egyik oldala, hanem a felénél megcsapolt közepe van a testen, ezért nem jó az egyenirányitás. Mindenképpen meg kell szüntetni valahogy a fűtés közép testet, ha ezt akarja használni tápnak.

Mindent összeraktam és elemről szépen szól.. most jönne a táp megoldása,de ez a fütés közép test.. hát szégyen nem szégyen nagyon nem látom én át ezt a dolgot.. :S
(#) küzmös Gergely válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Szia! Kipróbáltam sima 220n-val,de csak búg mint a veszedelem.. ahogy janó bácsi irta "próbáljam meg levenni a trafó fütés közepéről a testet,és egy 470n-val pótoljam a testelést.. " ezt még megpróbálom.. ha nem,hát akkor marad a 9V os elem..
(#) Janó bácsi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Sajnos nincs most elöttem a Pacsirta hál trafója, ezért nem tudom én sem kívülről. Keresd meg a trafón azt a két pontot, ahova a csövek fűtése, meg a skálaizzó van kötve és arról az oldalról csinálj képet. Ha meglátom, talán meg tudom mondani, hogy melyik a fűtés közép. Egyébként az a pont, amelyiknél a vastag vezetékek, amik a csőfűtésre mennek duplán vannak, mert ott van megfelezve. Ennél a dupla vastag vezetéknél van lekötve a testre, vagy maga a dupla vastag drót van a panelhoz kötve.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Azután van még egy egyszerű megoldás, rakjál bele egy kis táp trafót, valami régi töltőböl, vagy tápból (pl régi mobil töltő) a primérjét kösd a hál. kapcsoló után. és a szek-ról egyenirányítsd. Ez teljesen független lesz az eredeti rádiótol, úgy hogy nem okozhat semmi morgást.

A két vastag vezeték lesz az szerintem.. a trafóba nem tudtam közvetlenül belefényképezni,de ha kellene akkor ki kell emelni az egész panelt..

P1080250.JPG

Következő: »»   170 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem