Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Attól függ mit értesz "reális ár" alatt. A MO-n kapható töltésvezérlők közül ezeket találtam a legolcsóbbnak a neten. Be tudnád linkelni, hogy a tiedet hol vetted? Köszi Stev.
Helo! Ha jól tudom az inverteres rendszer a hálózatba történő táplálásnál kell, de attól még messze vagyok. Mindenesetre jó tudni! Köszi
Üdv
Inverterből több fajta is van, nem csak a hálózatba tápláló. Van szigetüzemű rendszer is, lényege hogy a meglevő 230V os készülékeket lehessen 12V ról üzemelteni.
Hali Én eddig mindent e-bay-en vettem a szolár rendszeremhez, sokkal olcsóbb mint itt nálunk. Az a gyanúm hogy amit a vaterán meg egyéb helyeken árulnak az mind e-bay-ról származik csak még rátesznek 70-80% hasznot.
Üdv
Igy valahogy. Az az inverter amit a vaterán vettem+postaköltség olyan 15 ezer volt, ugyan ezt postával együtt megvettem az ebayról 7 ezerért.
Sziasztok!
Igen van ilyen is, olyan is, de igenis fontos kérdések, mert nekem például kifejezetten szigetüzemű kellett utoljára és külön keresgélnem kellett, mert az én R. beszállítóm hálózati visszatáplálásra készült fel főleg. Ráadásul a 12V -os primer áramforrás a ritkább - kivéve az autós invertereket, de ezek max 2kW-ot tudnak sziget üzemben. 40-50 V DC az egypaneles indulófeszültség is, jellemző a 400V= és a felső határ 600-800VDC. Ha valaki házi napelemes rendszerben gondolkodik, praktikusság szempontjából a 400V körüli értékek a legjobbak, minimális a veszteség, egyszerű hozzá invertert, adott esetben akkupackot találni, adott esetben egy kiszuperált szünetmentes is eldolgozik róla. Kétségtelen azonban, hogy élettani szempontból nem túl szerencsés.
400 Volt az már rúg rendesen
Lehet túl sem éli,aki beletenyerel...
Hali
Én is pont ezen filózom. A közeljövőben bővítem a rendszert, a melléképület teteje viszont fémlemez. 400V-al én sem szeretnék találkozni szerelés közben. 21 darab 18V/3,5A -os panel fér el 3x7-es mátrixban. Jelenleg a 28-55V -os DC feszültség a legbarátságosabb számomra, már csak modularitás szempontjából is, 3 panelt elég sorba kötni hogy meglegyen az inverter (28-55V) bemeneti feszültsége. És így lassanként lehet bővíteni a rendszert egészen az álmodott 1,3kW-ig.
SZiasztok!
A 400V-al sincs baj - ha például szelektáljátok - mint a nagyok! A TME-nél éppen most találtam 100-200Ft körüli Nagyáramú autósbiztiket - tökéletesen megfelel erre a célra és olcsó.
Esetleg 200mV-os napelem cellákat itt találsz:Bővebben: Link
Szerintem ezek 200mW-osak mert a napelem nominális cellafeszültsége 0,5V.
Üdv
Nincs ott semmi baj azt irja nagyobb mint 200 mV és igy is van És még menyi sok hülye elirás van. Vettem egy transzmittert, ott az volt irva hogy a 128 MHz !!!? től 16 Gb ig mehet bele kártya. Több linket is megnézve szinte mindenhol igy el volt irva, akkor mit szóljon egy kezdő...
Ma lepucoltam a 2 db panelt és hát mit ne mondjak a saját bőrömön is tapasztaltam hogy mennyire fel tudnak melegedni a panelok, szó szerint forró volt......
Inkább azt mondd hogy változott-e a teljesítmény tisztítás után
Én még nem nyúltam hozzájuk.
Szia!
megmérted mennyire forró? Mert nálam azért üresben a 45 C-fok, terhelve is a 60C-fok megállitotta. A tisztogatás; a teljesitmény akár 20%-t is változhat.....
Sziasztok!
"végyé" azt írta nemrég, hogy egy intelligens invertert nem kell a kimenetre kötni, hanem lehet direktben az akksira. Nemkem ilyen inverterem van, és a belinkelt töltésvezérlőkből az egyes számút várom postán . De vajon ha direktben az akkuról veszem le az energiát, az nem olyan, mintha a töltésvezérlő akkutöltő kimenetét terhelném direktben? Nekem 1 db 255W-os panelem lesz, (azt is várom postán), meg az említett töltés vezérlőm, meg egy 60AH-ás 12V aksim, meg ezen egy intelligens (Praktiker gazdaságos) 500W-os inverter. Az ötszáz wattos inverter az aksit terhelheti eddig tiszta, és mit szól majd ehhez az akku töltő? Ki tud erre nekem valami választ adni? Persze ha a rendszerem összeállt, akkor minden teszt eredményét és a gyakorlati tapasztalatokat írom itt napi szinten. Várom a válaszokat.
Lényegében közvetlen terhelés, de egy jó nagy pufferral megáldva.
Egy sima (autó)akksitöltő biztosítékját ki lehet égetni egy jó nagy terheléssel, de egy töltésvezérlőnek meg ez a dolga, hogy ezt figyelje, és tiltsa. De egy jófajta MPPT-s töltésvezérlőben viszont már "független" az akksi a napelemtől.
Értem, tehát mivel az akkumulátor töltőáramát is szabályozza és egy teljesen lemerült akkumulátorra sem enged túl nagy töltő áramot, ezért ezt kihasználva nem lehet túlterhelni. Jól hangzik. Az, hogy a már említett E-bay -en vásárolt 3000Ft.- -os töltésvezérlő akkumulátora leválasztott e, az majd a vallatásnál kiderül. Mindenesetre ha onnan nem is, az aksiról direktben még mindig működhet a rendszerem. Köszönöm a választ.
Régebben már letörölgettem a panelokat, akkor eléggé porosak voltak mert melletünk egy út megy és onnan felszáll rájuk a por, akkor kb 55watt helyett 61-62 watt jött le, de most lepucoltam és furcsa mód 2-3 wattal kevesebb jöt le a pucolás után mind előtte, szóval furcsa....
Mostantól a hátlapot lexánból készítem , mert eddig üveg volt az is mert volt otthon, és arra gondoltam hogy a lexán köré fagyálló folyadékot kellene tölteni, kipróbálni hogy mennyivel termelne többet, ha egyeltalán többet termelne.
Az is igaz, hogy az MPPT-s vezérlőknél a fogyasztó is külön csatlakozót kap, tehát le tudja kapcsolni az akksiról a vezérlő a fogyasztót, ha az akksi lemerült, vagy túl nagy áramot venne fel a fogyasztó.
Bővebben: Link
Nem tudom jól csatoltam e be ezt a linket, gyanítom nem. Mindenesetre az itt található töltésvezérlő leírás azt írja, hogy a kimeneten max 10A lehetséges. Ezért gondoltam a másik megoldást, az akkumulátorra való direkt kötést. Erre a kimenetére azt írja, hogy max. 12A. A kérdés már csak az, hogy ennél nagyobb áram felvétel esetén, (mivel az 500W inverter nagyobb áramot vesz fel ) mi történik. Remélem az, hogy az aksi bír amennyit bír, a töltő áramkör pedig töltöget 12A-rel szabályozva áramgenerátoros üzemmódban. Aztán mikor az aksi mint puffer már nem ad 10,5 V-ot, (mert ennyinél kapcsol le az inverter a gyári papírok szerint), az inverterem lekapcsol. Az aksi töltődhet tovább. Remélem azért az inverterem nem fog prellezni, hát ez majd kiderül.
Hello
Ez a töltésvezérlő nem tud áramkorlátozást, 10A-nál egyszerűen lekapcsol a rövidzárlat védelem és 5 másodpercenként próbálkozik. Az aksit töltheted vele de 10A-nál nagyobb áramot nem tudsz rajta keresztül kinyerni az aksiból.
Hogyha én napelemes rendszert szeretnék hálózatra tápláló inverterrel, természetesen az egész minősített cucc, akkor ki jön azt nekem ellenőrizni hogy tényleg minden megfelelő-e?? Az áramszolgáltató embere jön ki ??
60 AH-s akksit huzamosan nem szabad 6 ampernél jobban terhelni,és tölteni sem.Tehát az a 10A-es kimenet bőven felette van az akkumulátor folyamatos terhelhetőségének Már ha az akksi egy autó indító akkumulátor lesz.
Hali
Én úgy tudom hogy kijönnek megnézik, lemérik és egy hónap próbaüzem után engedélyezik ha minden rendben volt.
Üdv
Szerintem az a 225W os napelem a PWM el nem sürün fogja 6 A ral tölteni, persze kérdés menyi a majdnem rövidzárási árama. Az a telyesitmény az ideális állapotra vonatkozik, ami gyakorlatilag csak pillantokig áll fent. Akkor meg nem számit ha odalök neki 10 A es áramot
Hali
Ha ennek a 225W-os gyári panelnek hasonló paraméterei vannak: Operating Voltage 29,4V Operating Current 7,65A Open Circuit Voltage 36,7V Short Circuit Current 8,19A Akkor erősen elgondolkodnék azon hogy érdemes -e vele tölteni egy darab 12V/60Ah-ás aksit, mivel ~8A-nál többet nem fog adni és az aksit max. ~13,8V-al fogja tölteni amibol a max. teljesítménye ~ 110W. Effektívebb lenne 24V/xxAh-s aksit tölteni vele mert akkor is töltene ~7,6A-al és dupla teljesítményt kapnál. Persze MPPT-s töltővel el lehet érni 13,8V/16A-t is de ahhoz legalább 160Ah-s aksi kellene.
És hogyha bővíteni szeretném a rendszert akkor is be kell jelentenem , még ha az inverter el is bírná, vagy csak akkora invertert tehetek fel amennyi a jelenlegi napelemhez szükséges?
Ehez tudnál valamit hozzászólni? Válaszodat előre is kösz!
A rendszer az inverter max. teljesítményére van engedélyeztetve. Tehát ha van 3kW-os invertered, erre teljesítményre kapsz engedélyt. Ha csak 1kW napelemed van fent akkor is használhatod, a projektben viszont benne vannak a panelek is, úgyhogy nem tudom hogy ha bővíted akkor szó nélkül lehet -e, vagy pedig frissíteni kell a projektet a szolgáltatónál.
Szia!
EZ IGY EBBEN a formában nem igaz........ Mert; a fényszórók, öninditók stb akkor hogyan működnének? Inditózás utáni 2 percben mértél már töltőáramot? A hiperbolikus értéksort hogyan adod meg? mert kb-re 60Ah-20h , 45Ah-10h,25Ah-5h 3Ah-2min. Ez mind ugyan az az akku ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |