Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Köszönöm megjött a plexi nagyon jó lett.
Már csak az összefogató 3mm- es csavarokat kell beszereznem. Ja plexit mivel lehet legjobban ragasztani?
Szia H2opok!
Kicsit javítottam az órámon, a zöld ledeket kékre cseréltem, és helyet kapott két glimm is elválasztó pontnak. A 3-ik réteget is a helyére fordítottam. Sokat javult a "dizájn", egy-két képet fel is töltök róla, bár nem is olyan könnyű Nixie óráról "mezei" fényképezőgéppel jó képet készíteni.
Szia!
Szép lett, tetszetős M3as meneteszárat hol lehet venni, mert eddig több csavarboltaban is aztmondták 4es alatt nem is halottak róla, 3as csavar is csak rövidbe volt.
Szia Bbazs!
M3 menetes hosszú csavart 3-as lágyvas hegesztő pálcából is tudsz készíteni megfelelő méretben. A felső végét Sooty javaslatára, inkább egy zárt M3-as anyával lehet szépen lezárni. Így mindkét végére M3 menetet kell vágni, de csak a megfelelő hosszon. - Ha mindkét panelt jól sikerült összeilleszteni, akkor a még beszerezhető 40mm-es M3 csavarnak éppen át kellene érni. - Ragasztani a plexit kloroformban oldott plexi-reszelékkel lehet, az nem hagy ronda nyomot a felületen.
Mit akarsz ragasztani? A talpakat?
Én 2 komponensű Pattex-el ragsztottam, az színtelen.
A Z570M jó az 573 helyett? Mer akkor nekem kellene 6db.
3-as menetes szár van barkácsmultiban is. Konkrétan 3-as, meg 4-es szárat vettem már Baumaxban. Igaz, a Soroksári útiban, ami közben már megszűnt, de gyanítom, van a többi hasonló helyen is.
Valamit észrevettem a Vicsys által tervezett overkill óra nyákján.
A PIC tápellátása 14-es láb a két diódához megy a nyákon. A 4-es lábához 4k7 ellenállás egyik láb, a 4k7 másik lábnak szintén a két diódához kéne menni. Ehelyett a 4k7 másik lába a 7805-ös kimenetére megy. Ez nem gond? Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy az overkill-hez a DCF vevő melyik kimenetét kell használni? (Invertált, vagy a nem invertált?)
A conrádos DCF modulom van ahol négy sorkapocs van. 1-- GND; 2-- +UT; 3-- DCF OUT 4-- DCF OUT inverted Köszönöm.
A simát.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Az overkill-hez az anódokhoz vezető ellenállás (15K) 0,6W-os. Sajnos az 1W-os tipus sehogy sem fér el a nyákon szépen, ezért alkalmaztam a 0,6W-os tipust. Ez gondot jelent?
Köszönöm szépen.
Nos, úgy tűnik a 0,6W-os ellenállások tökéletesen jók a célra. Egyáltalán nem melegszik, kiválóan működik az overkill. Most épp teszt üzem alatt áll. Hétvégén dobozolom a kicsikét.
Nem is a melegedéssel szokott gond lenni, inkább a fizikai méretekből adódó esetleges átütéssel. A nagyobb méretű ellenállásnál kisebb az esélye, hogy át tud ütni.
Értem. Köszönöm a tájékoztatást, ezzel is okosabb lettem. Remélem nem lesz gond vele. Ja, és természetesen hálás köszönet a remek cikkért!
Azt hiszem hapro járt úgy, hogy csak villogott...villogott 1Hz-el a glimm, de nem volt hajlandó szinkronizálni. Nos nálam is ez a helyzet... Próbálom keresni a topikban, hogy milyen megoldás volna erre a problémára.
Többször ki- és bekapcsoltam. Érdekes, mert korábban ugyanebben a DCF helyzetben megtalálta a szinkront. Köszönöm.
45 perc után végre megtörtént a szinkron. Én azt sajnálom kicsit, hogy nincs rajta beállító gomb, hogy ne kelljen sokat várni a szinkronra. A gombokkal be lehetne állítani az időt, majd utána szinkronizálna a dcf.
Az egygombos beállító rutin átemelhető a vicsys féle órába is a Mule v1-ből... ( csak ezzel nem foglalkoztunk már a Mule v2 miatt egy ideje )
Szia Zoli-bácsi!
A szinkronnak már három perc után meg kellene történni! Nem lehet, hogy a vételi helyeddel, esetleg az 5V-os táp (zavar) hibájából eredhet ez a túl hosszú idő?
Három külön eres kábellel kötöttem össze a vevőt és az órát.Árnyékolás nincs. Gyakorlatilag leszinkronizál, csak van, amikor túl hosszú ez az idő. Ma délben például 4-5 perc volt.
Azt még kipróbálom, amit Hp41C kollega is elkészített. (soros 100R; paralel 47u; 100n) Üdv!
Szerintem nem kell nagyon aggódni, nálam, ahol gyakran van szinkron, most több, mint 24 órán keresztül egyáltalán nem volt. A jel terjedését is sokminden befolyásolhatja, köztük időjárási jelenségek is. Azért persze törekedni kell a megelőzhető zavarok kiküszöbölésére. (a 100 Ohm, 47µF és 100nF nekem is benne van)
Szia!
Az Overkill és a Mule V1 óra programjában a DCF jelból bitenként egyszer vesznek mintát, ezért gyakori a hibás dekódolás. A Mule V2 és a 16F886 óra a DCF jelból 200 us -enként folyamatosan vesz mintát. 20 ms -enként eldönti, hogy alacsony vagy magas szintből volt több. A szűrt jelből többször lehet sikeresen dekódolni az időt.
Értem, köszönöm szépen a tájékoztatást. Hiába van benne az akku, amikor kihúzom a tápellátást, az újraindítás alkalmával változatlanul 12:34-el indul. Én azt gondoltam, hogy megőrzi az aktuális időt amikor épp kihúztam a konnektorból.
Üdv!
Szia Zoli_bácsi!
Megőrzi a beállítást viszonylag hosszabb ideig, ez csak az akku teljesítményétől, ill feszültségétől függ. Ott valami apró gond lehet az elektronikai kötésekben, vagy eleve kevés a tárolt feszültség. Nálam sorosan 3db AAA 1.2V Ni-MH akkura van kötve.
Helló Janocsi!
Töltöm néhány órán keresztül, aztán teszek egy próbát. Kezdeti állapotban 3,3V feszültséget mértem az akku kapcsain. Üdv!
Az akkunak jelenleg semmi szerepe nincs. Több órán keresztül töltődött, de semmi hatása nincs. Ugyanúgy 12:34. Hát vannak fenntartásaim az órával kapcsolatban. Nagyon hiányolom a manuális beállítást. Sajnos ez kimaradt a tervezés alkalmával. Nem szerencsés, hogy csak a DCF-re van bízva a beállítás, főleg úgy, ha olyan helyen lakik az ember, ahol a vétel nem a legtökéletesebb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |