Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   106 / 289
(#) poros válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Ez jó ötletnek tűnik. A távirányító zavar mentesítése vajon sikerülhet egy külön beépített fémdobozban?
(#) Bassmester válasza poros hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Szerintem külön telepes táppal nem lennének zavar problémák, de csak kisérletezéssel lehetne meggyőződni az ötlet életképességéről.
(#) poros válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Köszönöm a tippet! Megpróbálkozom vele.
(#) Bassmester válasza poros hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Szerintem ha el akarják lopni, akkor így is úgy is ellopják.
Leföldelik egy darab dróttal és már nem is ráz...
Csak akkor lenne hatásos ha a tolvajt az első áramütés eltántorítaná a tervétől.
(#) poros válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Nem valószínű ,hogy eszébe jutna a földelés az ilyen "embernek". Egy próbát megér az ötleted! Ha beválik megrázó élményben lesz része a próbálkozónak.
(#) frob válasza poros hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Hát ha nincs 1 köbméter betonnal kiöntve...
Az ajánlott fémházas móka jó ötlet, az infra adót vevőt meg a szikra nem zavarja, de ha valahogy ügyesen megoldható hogy ledobozold és az is rákerüljön a nagyfeszre, akkor végül is míg rárakod leföldelheted, akkor nem ráz meg, és lehet alatta sima kapcsoló.

Ha meg van lehetőség vigyétek be házba és csak a nagyfesz madzag jöjjön ki.
(#) peoplex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
köbzoli! Ez nagyon professzionális módszer!
(#) poros válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Az akku traktoré volt igaz a sav kiömlés nem volt megoldva. A súlya volt az egyetlen védelem. Most halottam van olyan gyári készülék ami fémdobozban van akkuval együtt és csak "speciális" kulcsal nyitható. Mert a pásztor kimenete rá van kötve a házra is. Egyébként a sav kiömlés nem is rossz ötlet mert ha még fel is borítanák a házat a savas holmit nem hiszem ,hogy valaki betenné az autójába. Valószínűleg a többi cucc is tönkre megy de akkor sem vinnék el.
(#) poros válasza frob hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
A terület a falutól KB 4 KM re van így sajnos az állandó őrzés és a vezeték kihúzása oda, komoly akadályba ütközne.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Aztán odamegy a szomszéd kisfiú, hogy megnézze mi az a nagyon klassz dolog... Nem vagyok híve az életveszélyes dolgoknak, hiszen nem tudhatod, hogy véletlenül nem-e valaki olyan téved oda, aki nem elvinni akarja. A tábla sem jó dolog, hiszen egy kisgyerek még nem tud olvasni... Át kéne ezt gondolni. A speciális csavar, meg a lebetonozás még járható út, szerintem.
(#) Atis57 válasza poros hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Szia!
errefelé (borsodban....) DEHOGYNEM !még a 20kV-s távvezeték is eltűnik ,pedig feszültség alatt van.
(#) poros válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Tudom, hogy nem lehet megakadályozni az ellopását, de ha megnehezítjük magát az elvitelt máris nagyobb az esélye annak, hogy megmarad . Szomorú ,hogy ilyeneken kell töprengeni, de sajnos ez van.
(#) erdgab válasza poros hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Egy barátom készített egy vasládát,baromi erőset,sarkai élkefém pálcával vannak meghegesztve,teteje bőven rázár az oldalára,kizárt a felfeszítés,a lakatfülekhez sem lehet hozzáférni,szintén erősítve élkefém pálcával,s rakott rá lakatot aminek nem lehet elfűrészelni a szárát,mindezt hozzáhegesztette egy vastag vascsőhöz,melynek végén betontuskó van és leásták a földbe.
Azért érdekes dolog ez a pásztor ügy.Kapás nénik közeledtek a védett terület felé beszélgetve.Az egyiknek feltűnt a vezeték,Milyen jó bálamadzag,letekerek néhány métert,de mielőtt szólhattak volna hozzá,már meg is markolta,a kapája és a cekkere azóta föld körüli pályán van s legközelebb talán meggondolja a dolgot,mielőtt más tulajdonából szeretne elkomonizálni.
(#) Swedhart válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Na az pedig már jo kis villanypásztor
(#) libertitas hozzászólása Aug 20, 2011 /
 
Sziasztok !

Egy kicsit hosszú már a topic, így nem olvastam teljesen végig, viszont az átfutás alapján úgy tűnt, hogy nincs még ilyen kérdés a témában, amilyet fel szeretnék tenni.

Készítettem egy villanypásztort az alábbi rajz alapján:
Villanypásztor_kapcsolás_link
Van benne többek között egy 2x6V - 2x110V NYÁK trafó, amit a mellékelt rajz szerint kötöttem be.

Sajnos még nem működik a pásztor, mert a nagyfeszültségű oldalon, tehát az említett NYÁK trafó és a gyújtótrafó között nincs meg a szükséges 200V körüli fesz.
Én arra gyanakszom, hogy vagy rosszul kötöttem a középkivezetéseket (tehát a jelölt kapcsolásban nem működőképes) és/vagy a nagyfesz oldalon az úgymond null ágat földelőszondával földelnem kellene.
Az 555 3kHz körül kapcsolgat a multiméteres frekvenciamérő szerint. Továbbá a bekapcsolástól kezdődően egy fokozatosan erősödő, majd konstans, éles mód sípoló hangot lehet hallani.

Az élesztést egyébként a linkelt oldalon található leírás alapján próbáltam megvalósítani, tehát nincs még rákötve se a motorindító kondi, se a földelés, se a szikraköz.

Szerintetek mi lehet a probléma ?
(#) exorcist válasza libertitas hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Helló!

A TR jelű tirisztort/triakot se kösd be élesztéskor, mert ha TRIAKot használtál és fordítva van bekötve, azonnal begyújt és rövidrezárja a nyáktrafód kimenetét így jó eséllyel mérhetsz 0V-ot. Tehát nincs bent TR és megméred multiméterrel AC állásban a nyáktrafód mindkét 110V-os tekercsét, hogy van-e ott fesz, ha mindkettőn van, akkor mérd meg sorban, ha így megint közel 0V-ot találsz, akkor ellentétes fázisban kötötted össze a két tekercset. A sípolás jó jel a vasmag "énekel" azaz gerjesztést kap.

Ha megvan a nyáktrafón a fesz, akkor megmérheted a Graetz után (DC állásban), ha ott is megvan, kösd rá a kondit és a nagyfesz trafót --> gyors mérés, a kondi sarkain, hogy töltödik-e? Ha igen, akkor mehet vissza TR helyes polaritással (adatlapot érdemes böngészni) és bekapcsolás után: sipolás felfut, csatt , sípolás, csatt...
(#) Mzolee hozzászólása Aug 27, 2011 /
 
Üdv!
Hogy oldanátok meg Ennél az inverteres pásztornál az impulzusok indikálását LED-el még a vezérlő körben, tehát nem a gyújtótrafó szekunder oldalán?
(#) Cavalier válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
A DIAC meg a Tirisztor gate-je közötti drótra raksz egy ellenállást meg egy led-et. 30V körüli impulzust ad, arra kell méretezni az ellenállást, de elég rövid időre fog felvillanni.
(#) Mzolee válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Az igazság az hogy már ezt is kipróbáltam, de amint odaérintettem a test és a gate közé, megszűnt az oszcilláció.
(#) dizi válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Hi
A diac és a gate közé tegyél egy 270-330 ohmos ellenállást és ezzel az ellenállással párhuzamosan forrassz egy ledet úgy,hogy a led negatív kivezetése a gate felé legyen.
A ledre nem szükséges korlát ellent forrasztanod,de magas fényű led használata javasolt.
(#) Mzolee válasza dizi hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Így viszont nem próbáltam, de pásztort már elvitte új gazdája és így csak a következőbe tudom beépíteni. Köszi a megoldást!
(#) djgabi_8 hozzászólása Aug 31, 2011 /
 
Kecskéknek szeretnék villanypásztort építeni. Mit javasoltok?
(#) levaitamas válasza djgabi_8 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Azt az invertereset, ami itt is megtalalhato a forumon. Csak lapozgass!
(#) djgabi_8 válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 1, 2011 /
 
Ez jó szerinted? Csak az inverteresjó kiskecske és a nagyhoz?

villanyp2.gif
    
(#) levaitamas válasza djgabi_8 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Igen ez jo lesz. A kondi fugg a karam meretetol. En azt mondom, hogy az inverteres valt be. Bocsa az ekezetek miatt, de mobilrol irok.
(#) ocy hozzászólása Szept 4, 2011 /
 
Sziasztok!
Wegg ! Átnéznéd az elvi rajzot és a nyáktervet, hogy jó-e?
(#) Wegg válasza ocy hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Szia ocy.
Az elvi rajzban egy hibát találtam a D8 -at meg kell fordítani .A többit rendben találtam.Maximum azt tudom elképzelni hogy értékeken kell változtatni az ic környezetében.És a diacnál levőC3 szorulhat cserére az 1mp beállítás miatt A nyák ellenőrzésre sajna most nem tudok vállalkozni .De első ránézésre nagyobb forrszemeket raknék és vastagabb vonalakat használnék amit enged a terület.Ez csak az én szokásaimat tükrözi De az ic -nél mindenféleképpen erősítenék. Kellemetlen ha forrasztáskor felválik a réz fólia .Én 24 Voltos a Weller pákámat 12 Voltról használom kattogós kivitelű de épp elegendő a nyákhoz 7 es vagy 8 hegy van.És ha tervezel akkor érdemes a col beállítást választani a bal felső sarokban és a 2.54es rasztert vagy ennek hányadosait használni ezek fontos alapok .
üdv wegg
(#) ocy válasza Wegg hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Köszönöm!
(#) frob válasza ocy hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
D2-D5 helyére gyors diódákat rakj, különben sok energia fog elveszni rajtuk, lényeg ne mezei greatz ot, minimum 1000V os legyen,
(#) alphaholdbázis hozzászólása Szept 6, 2011 /
 
Sziasztok!

A mellékelt képen lévő pásztor NYÁK tervét elküldené a készítője!

Köszönöm!

( ja, olyan formában amit meg is lehet nyitni...

villp.jpg
    
Következő: »»   106 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem