Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF teljesítménymérő PIC-kel

Témaindító: Novak, idő: Jún 23, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) pet válasza Medve hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Szia!

Köszi, a másik felüket is fel tudod tenni?
(#) Medve válasza pet hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Hogyne.

pack.zip

(#) pet válasza Medve hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Köszönöm.
Még nem vagyok annyira jártas a témában (most írok tz-t vezetékelméletből), végfokot építek és ahhoz kéne... egy ilyen teljesítménymérőt tudok úgy használni, hogy a végfok és az antenna közé állandóra berakom? vagy az nagy hatással lenne a kisugárzott jel teljesítményére és inkább tekergesse a user vakon a teljesítményszabályzó potit?
(#) Medve válasza pet hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Én sem vagyok kajak a témában, de az tény, hogy ezek 50 Ohmmal leterhelik ugye a kimenetet és ezzel párhuzamosan jön ugye az antenna, az 25, ami merő illesztetlenség. Igy hát ki kell venni a műterhelést és ugy kell mérni a feszültséget. Ajánlom ismerd meg az SWR mérőket, azok is teljesítményt mérnek, csak épp irányérzékenyen...
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Iránycsatolós (reflektométer) méréseknél feszültséget (haladó, és visszavert hullámok amlitudóját) mérünk, amiből csak akkor számolhatjuk a teljesítményt, ha a tápvonal reflexiómentesen, illeszve van lezárva. Ha nem, akkor minél nagyobb az illesztetlenség, annál nagyobb a mérés hibája, és az értékek erősen függenek a mérés helyének a generátortól, terhelétől való távolságán, hullámhosszban.
A valodi teljesítményt a tápvonal illesztett lezárásán termikus módszerrel lehet a legpontosabban mérni, a diódás (feszültség) mérés az esetleges harmonikus tartalom miatt lesz pontatlan.
(#) pet hozzászólása Feb 12, 2010 /

A pontosság nem lenne lényeges mivel egész wattos pontosságban lesz kijelezve, az viszont fontos hogy az 50ohmos antenna mellé be lehessen tenni, úgy hogy illesztett maradjon.
A problémám, hogy pl. az itt csatolt egyes cikkedbe levő rajzon d1 dióda minden alsó félhullámot földeli, ezzel gondolom jól lecsökkentve a bemeneti impedanciáját... és az 50ohmos terhelés is lecsökken, ezzel illesztetlenné téve az áramkört...?

Ja az swr mérő 446MHz-re nem lenne olcsó mulatság
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

-S mi a helyzet a híd rendszerű SWR mérőnél? Ott tudtommal illesztett a lezárás.
-Pet: Miért drága egy SWR mérő 446 MHz-re?
(#) pucuka válasza pet hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

El kellene döntened, mit is akarsz.
Amit most felvetettél, márminthogy úgy akarsz teljesítményt kijelezni üzem közben, hogy a tápvonalba illeszted a teljesítmény mérőt.
Ez csak iránycsatolóval, vagy induktív, kapacitív szondával lehetséges.
Az amire hivatkozol, az 50 ohmos lezáráson diódás egyenirányítóval mért teljesítményt mutat, természetesen a mérőáramkör terheli a lezárást. (mindkét félperiódusban, bár ennek itt, így nem sok jelentősége van). De hogy ez ne okozzon nagy mérési hibát, a diódás mérőáramkört viszonylag kis terheléssel kb 1.1 kohm, amit rásdásul laza csatolással (megfelelően kis értékű kondenzátorral) csatolunk a műterhelésre. Az a PIC -es áramkör amit az elején csatoltak, tartalmaz egy precíziós teljesítménymérő IC -t ami gyanítom meglehetősen borsos árú, log erősítős detektorral, meglehetősen széles teljesítmény tartományban, 500 MHz -ig.
Ez a kapcsolás nem "átmenő", hanem "lezáráson" méri a teljesítményt.
Az hogy mi drága, az attól függ, hogy mekkora teljesítményeket milyen pontosan, milyen frekvenciaintervallumban akarsz mérni.
Neked egy viszonylag egyszerű iránycsatolós (SWR) mérőre van szükséged, 446 MHz -re, ha jól értem.
Ha ez így van, folytathatjuk a projektet.
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Ha gondolod, belebonyolódhatunk a tápvonal mérés rejtelmeibe, természetesen a mérési hangsúlyozom mérési módszerek erősen függenek az üzemi frekvenciától, és a megkívánt pontosságtól.
Természertesen illesztett esetben jelentősen egyszerűsödnek a dolgok, ezért nem mindegy hogy mit is akarunk mérni.
Ha csak a fórumtársunk problémájára koncentrálunk, akkor az egyszerűen (és viszonylag olcsón) megoldható egy 400- 500 MHz re tervezett SWR mérővel ami tkp, egy rövid 50 ohmos tápvonaldarab, egy v. két rövid kicsatoló hurokkal. Megfelelő hitelesítés (kalibrálás, beállítás) után a célnak igen jól megfelel.
Érdemes körülnézni az amatőr fórumokon, láttam már igen jó kivitelűt strip line technikával, ma már minden valamire való nagyobb teljesítményű adó végfokát egy ilyen áramkörrel védik.
(#) pet válasza pucuka hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Rendben, ha swr mérővel lehet "lezáráson" levő teljesítmény mérésére alkalmas áramkört készíteni akkor megpróbálkoznék vele, viszont nem találtam ilyen megvalósítást,mindenhol csak a dobozolt swr mérő műszerről van szó
(#) teodor válasza pet hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Szia, ha arra vagy kíváncsi, hogy mennyit tud a végfokozatod az adott frekvencián akkor a lezárásos eszközt építed meg. Különben a felhasználót nem az érdekli mit tud az erősítő, hanem az érdekli mi megy ki a csövön adott esetben az antennán.
Sajnos most nem tudok beszkennelni semmit, de keresd meg az "Amatőr mérőkészülékek építése" című könyvet
Rózsa Sándor a szerzője,
Még valami az SWR mérőt a készülékekbe árnyékoltan szokták beépíteni, a többi fokozat védelmében tehát doboz a dobozban, A PIC-es dolgok jól mutatnak úgy szemre de minek ehhez az alkalmazáshoz?
(#) pet válasza teodor hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Mégegyszer: Lényeg hogy van (lesz) egy szabályozható teljesítményű végfokom amit max 20W-ig lehet állítani és onnan egy bnc aljzat ahol lesz az antenna... És két darab hétszegmenses kijelző mutatná a szabályozható végfok éppen szabályzott teljesítményét, tehát a max amit kiírna egy huszas szám lenne
Remélem érthető és csak én nem fogok fel mindent.

Na és szóval erre a célra jó az általad írt modszer "akkor az egyszerűen (és viszonylag olcsón) megoldható egy 400- 500 MHz re tervezett SWR mérővel ami tkp, egy rövid 50 Ωos tápvonaldarab, egy v. két rövid kicsatoló hurokkal. Megfelelő hitelesítés (kalibrálás, beállítás) után a célnak igen jól megfelel."?
Ha jól értem ez alkalmas lesz rá. Ugye?

Leszedtem az "Amatőr mérőkészülékek építése" c. könyvet meg "Elektronikus amatőr mérőkészülékek" meg "Egyszerű mérőkészülékek amatőröknek" címűeket is szóval lesz mit olvasnom

Köszönöm a segítséget.
(#) pucuka válasza pet hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Csak azt nem tudom minek tudni, hogy mennyi a kimenőtejesítmény.
Az 1W és a 20W között 20 dB a különbség. Egy összeköttetés méretezésénél min ennyi fadingtartalékot szokás hagyni. . . .
Lehet, hogy jól mutat, de nem igazán fontos tudni, hogy mennyi az éppen aktuális kimenő teljesítmény.
Ennél sokkal többet veszíthetsz egy hibás antenna telepítéssel.
(#) pet válasza pucuka hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Nem csak jól mutat de nem az a célom hogy maxxal toljam a cuccot az éterbe, szóval be lehetne állítani egy bizonyos összeköttetésnél a megfelelő teljesítményt.
Hétfőig külföldön leszek és még 3g netem se lesz szóval addig is üdv és köszi a segítséget.
(#) ha1drp válasza pet hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

A kereskedelmi SWR és teljesítmény mérők jellemzően a fent említett kicsatoló hurkokkal vannak ellátva. Ezek a hurkok alacsonyabb frekvencián kevésbé azonban a frekvencia növelésével nagyobb mértékben befolyásolják mint a tápvonalszakaszt, mind a mért értéket. Ezért komoly kivitelezést igényel.
Nem mindegy hogy milyen diódát használnak, s az sem milyen csatlakozókkal szerelik őket. (Egy ú.n. UHF csatlakozó 432 Mhz-en már 1:1.2 SWR értéket is elérhet.) Ezért drágák a pontosabbak, a jól használhatóak.

Az előzőekben szó esett erősítőhöz SWR mérő csak a bemenetre kell, a kimeneti teljesítmény csak a teljesítmény mérő "része" használható, hiszen a visszavert jel már az antennától, avagy a műterheléstől függ.

Nem mindegy azonban, hogy 1W, avagy 20W. Ebben a frekvenciatartományban ez akár 100km szabadtéri csillapítás leküzdéséhez elegendő. Ami azonban még fontosabb, az az, hogy az erősítőt teljesítményre kell méretezni, mert ha az eltér rontja a hatásfokot, az aktív elem impedanciaillesztését. Ez fölösleges disszipációhoz vezet ami hamar (vagy akár azonnal) az aktív elem halálához vezet.
(Bocs a kis kitérőért)
(#) teodor válasza pet hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Valamelyik Rádiótechnika újságban volt egy kapcsolás talán ilyen magas frekire.
Az érdekessége az volt,hogy a nyáklapon alakították ki a tápvonalat és mellette vezették a kicsatoló hurkot is természetesen méretezni kell a vezetősávokat áramra és frekvenciára is. Számtalan megoldást találni a mérésre, az SWR mérő egyik felére van csak szükség mivel te csak kimenő teljesítményre vagy kíváncsi úgyhogy a visszavert hullám mérő oldal számodra lényegtelen.
(#) dokidoki hozzászólása Feb 13, 2010 /

Sziasztok.

Nem vagyok nagy hódolója az iránycsatolós PWR-SWR mérőknek. Indikációnak megfelelő, de többre nem nagyon Igaz sose érdekelt a pontos teljesítmény értéke.... SWR mérés ügyben, a "Gyula bátyám" 8ETféle hidas mérő van a toppon.
Mellékelek kettőt.
Az iránycsatolós leírásban, valószínűleg hiba van a kalibrálásnál. Kifelejtették belőle, hogy szimmetrikus eszközről van szó, ezért a beállítást felcserélt kimenetekkel is le kell ellenőrizni.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Nem az a kérdés, ki minek a hódolója, hanem az hogy mit akar mérni.
A hidas "teljesítménymérővel" reflexiós csillapítást lehet mérni, magyarul pl. antenna talpponti impedanciáját. Természetesen teljesítményt is mér, de nem ez a feladata, és pláne nem üzem közbeni kimenő teljesítmény mérésére.
Erre az iránycsatolós állóhullám aránymérő (SWR) mérő a legalkalmasabb egyszerű eszköz, amit a PDF is mutat, strip line kivitelben.
Szerintem nincs hiba a leírásban, ez az eszköz nem szimmetrikus, minden látszat ellenére, mert a visszavert hullám mérőjének a lezáró ellenállását trímmer potival "kalibrálja" ettől már asszimetrikus lesz. Megtehette volna hogy a haladó hullám mérőjének lezáró ellenállását is trimmer potival oldja meg, és akkor szimmetrikus lehetett volna, de nem tette, de nem is lényeges.

HA8ET kollégának igen jelentős a munkássága az RF adás, és méréstechnika területén
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Világos.
A leírásban, a kettő iránycsatoló lezárása nem egyforma, 55 és 150Ohm, ez szerintem megkérdőjelezi a pontos működést. Lehet hogy más után építésnél más értékek jönnek ki, de mivel a SWR méréshez a haladó és a visszavert jelek arányát vizsgáljuk ezért szerintem fontos a kettő csatolóhurok egyforma lezárása is. Ez pedig elérhető, ha a szimmetrikus beállítást erőltetjük egy kicsit.

Szerintem ennek a leírásnak az alapja a RT újság 1993/2 /3. száma volt. Ott ki lett tárgyalva rendesen, az átdolgozás pont a fentebbi lényeget nem vette figyelembe.
Az RT -ben szereplő eszköznél pedig egy dolgot a szerző is kifelejtett, illetve nem említett, de lehet hogy, Ő nem futott bele ebbe a hibába. Igaz nem ide tartozik.
(#) pet hozzászólása Feb 17, 2010 /

Sziasztok!

Most kerültem gépközelbe és szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét. Valószínű csinálok egy swr mérőt... És most már tudnak segíteni, meg fogom oldani.

üdv.
(#) pittyu2 hozzászólása Aug 22, 2011 /

Hali. A repülő modellezésnél 130MHz kb:800mW adót használok aminek a gyári bot antennája nagy és nehéz. Sokféle antenna létezik amik előnyösebbek lennének, csak konkrét rajzot nem publikál senki- hiszen minden függ mindentől- a csatlakozó a kábel stb. Szeretnék egy SWR mérőt összehozni ami a pontos méretre " csiszolásnál "mutatná mikor a legjobb az illesztés.
Erre a frekire jó az előző rajz ?
Nekem SMA csatihoz kellene.
(#) Rover válasza pittyu2 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Szia!
Bevallom, hogy nagyon jót kérdeztél mert nem tudom. Az biztos, hogy maga a készülék csak egy buta panel a regulátor nélkül. A regulátor egy védett aluházban elhelyezett párhuzamos ellenállásokból áll. Sajnos nem értek hozzá. Ajánlom, hogy keress fel egy rádió amatőrt.
(#) pittyu2 válasza Rover hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Köszi a választ, most vissza olvasva látom , hogy elírtam a frekit : 1300 MHz ről van szó.Ezen a frekin kellene SWR t mérnem de nem tudományosan számolva, hanem egy arányos jelet detektálva mikor a legjobb.
(#) pucuka válasza pittyu2 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Neki kéne futni mégegyszer annak a frekinek. Egyik freki sem tűnik alkalmasnak modellezésre, mindkét sávban légiforgalmi felhasználás van, amiben elég veszélyes partizánkodni.
Egyébként beépített antennánál az SWR mérő mit sem ér, nincs olyan pont, ahova illeszthetnéd. Attól hogy a sugárzó levehető, még beépített marad, mert az antenna része a modell teste is. Az antenna beállítására más módszert kell alkalmazni, ami elég babrás. Az antenna hangolását a végfok hangolásával együtt kell végezni, a kisugárzott jel térerősségének egyidejű mérésével. A hangolást, beállítást meg elég egyszer elvégezni, nincs szükség folyamatos ellenőrzésre sem.
(#) pittyu2 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Szia. Ilyenről van szó:http://www.electronicarc.com/catalogo/images/1,3Ghz%20500mw%20A-V%20Systems.JPG
A repcsiről ezzel sugározzuk le a kamera jelét.

Nem tudom honnan származik ez a szerkezet, az szinte biztos, hogy európában nem legális. Ebben a sávban légi navigáció, és lokáció, valamint különböző repülős felhasználások működnek, műholdas navigációval turbózva. Nem hiszem hogy ebben a sávban (960 - 1300 MHz) ilyen szerkezetet engedélyeztek volna. A frekvenciagazdálkodást az ICAO nemzetközi repülö szervezet végzi. Biztos jól mutat egy világító pötty egy légtérellenőrző radar képernyőjén. A föld felszínén még csak-csak lehet ideig óráig észrevétlen maradni, de ha 150 m magasra felviszed a gépet, akkor 100 km -ről is észrevenni. Ha összeveted kicsi hazánk méretével, nemigen találsz helyet, csak ha pincében röpteted a gépet.
Van ugyan engedélyezve másodlagos szolgálatként amatőr szolgálat az 1240 - 1260 MHz sávban, illetve műholdas amatőr szolgálat az 1260 - 1300 MHz -es sávban, de ha itt okozol zavart, az amatőrökkel is meggyűlik a bajod. Szóval, ezt nem tenném egy modellrepűlő fedélzetére, bármilyen jó bulinak is látszik. (meglehet jó buli egy pár év légiforgalom biztonságának veszélyeztetéséért)

És gondolom azért van ilyen duci antennája, hogy meg ne próbáld repülőre tenni.
(#) nano hozzászólása Jún 15, 2015 /

Üdv!
A témához kapcsolódó.
Igaz nem PIC-es, de kiegészíthető, továbbépíthető.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem