Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Akkor baj van, de nagy! Csak a pic16f628 a jó! Azért kérdeztem az IC típusát, mert én így kezdtem, mint Te, megvettem 10db 628A-t, és szét szívatott. Aztán megnéztem az adatlapját a két pic-nek, és az analog komparátor részben van külömbség, ha jól emlékszem. Már régen volt. Vegyél bele 628-at simát 20Mhz-est, és megoldodik a probléma. Remélem segítettem! Üdv: elektromos
Szia
Nem akartalak megsérteni a kérdésemmel , ne haragudj ![]() Piszkosul nem érdekel hogy miket irnak rola mások és milyen nyelven, én a Ti gyakorlati tapasztalatotokra lettem volna kiváncsi , de hagyjuk , már nem aktuális ! Köszönöm , sokat segitettél ![]()
Köszi a gyors válaszod. Megprobálok beszerezni egy sima 628-at, visszatérek ha sikerült valamire jutnom.
Üdv, Zsolt
Nem sértettél meg.
![]() Azért írtam az orosz forumot, hogy ott előbb találsz választ a kérdéseidre. ![]()
Szia
Nállam az is hiba volt elösször hogy nem az eredeti feteket használtam igy lassabban forogtak a motorok mikor kicseréltem öket eredeti fet-ekre akkor már jobb sebességet értem el de igy sem volt az igazi ezért probálom ötvözni az sla-val sokkal nagyobb sebességet érni el vele összehasonlithatatlan a fetekhez képest.
Az orosz nyákot te tervezted át smd re?Gratula hozzá szép munka.
üdv
Hali! Bővebben: Link
Üdv!
Szép munka! A nyák tervet megosztod? Üdv Peppe
Köszi! Még nincs teljesen kész, nincs minden csatlakozó és led bekötve, de már működik. A terveket megosztom, nem titkosak
![]()
Csak protelben van meg?
Eagle esetleg?
Igen, Protel-t használok. Nem nehéz ezt a nyákot megtervezni, nem bonyolult.
Tudom, csakhát tudod, a lustaság...
Szia!
A képtáradban láttam azokat a kis ábrákat, amiket a CNC-vel rajzoltál. Azokhoz a G-kódot hogyan generáltad? Nekem eddig csak a Mach-3 beépített varázslóival sikerült alkotni, de az asszony nyaggat hogy szeretne virágmintás meg szívecskés ... gravírozott kulcstartót. Lehetőleg először csak "egyvonalas" mintákat készítenék.
Hali, azok az ábrák G-kódban vannak, neten találni sokfélét,én is onnan töltöttem le őket. Ha kell átküldöm. Üdv,
Szia
Szerezd be a Cut2D nevü programot és azzal medtudod csinálni a G kodot egy Vector filebol . A Netten van rengeteg lelöhely a keresöbe : vector graphics , mandala minták stb stb ja és képekben keresd .
Sziasztok,
Én is érdeklődöm a TB6560 irányában, keresgélés közben találtam, talán még nem volt: 4 tengelyes vezérlő tervek valamint a szükséges alkatrész könyvtárak. Ha minden igaz, Kicad-ban készültek, esetleg valaki, aki használja ezt a tervezőt, pdf-ben is megoszthatná velünk. Mellékelten egy kép a "késztermékről".
Üdv!
Ezt a kapcsolást megépítettem próbapanelon és nyákon is azzal a különbséggel, hogy az 317-es IC részt kihagytam és direkt 5V megy a megfelelő helyre egy PC táppal, a teljesítményt pedig egy labortáp adja az L298-nak. Működik is szépen Mach3-mal és Kcam4-el is, de a vref lábhoz tartozó potit hiába tekerem látszólag nem csinál semmit. Az ENABLE láb az 5V-ra van kötve, vagy azt is a PC-be kéne vinnem? Amit még nem értek az az, hogy a tartóáram jóval nagyobb a léptetési áramnál, ez normális? Lépésekor a labortáp árammérőn kb 0.5-08A van, ha nincs STEP jel akkor meg 1.5-1.8A. A motor amivel próbálgattam egy nyomtatóból bontott valami, nem tudok róla semmit, de van egy NEMA 23 tokos 1Nm-es is, azzal is hasonló a helyzet. Azt olvastam erről a kapcsolásról, hogy az áramot lehet vele szabályozni 50mA-2A-ig, de melyik áramot a tartót vagy a léptetőt vagy mindegyiket vagy hülyeséget kérdezek? ![]() Összeraktam Proteusban is, de ott se csinált semmit az a poti ![]()
Szia!
A Vref. lábra jutó feszültséggel a megadott képlet alapján beállítod a maximális motoráramot, a tartóáram nálam is sokszor magasabb mint az üzem közbeni, tehát mindkét áramot beállítja. Az enable láb kapcsolja KI-Be a vezérlőt, tehát ha a Mach3 nál nyomsz egy E-stop gombot, akkor leáll a léptetőmotor, kikapcsol a tartóáram, nem melegszik a léptetőmotor, nem fogy az áram. Én megépítettem hozzá az optocsatolós leválasztó panelt is, és teljes megelégedettséggel használom. http://pminmo.com/4axisopto/4axisDIYopto.htm
Ok, tehát adott az ellenállás ami 0.5ohm. Max 1A szeretnék, akkor 0.5V kell a vrefre. Akkor ez azt jelenti, hogy a tartóáram se mehet feljebb, amikor nem léptet? Nálam ez nem működik, de mint írtam délután megmérem a vref feszültségét. Amíg ennek a működése nem tisztázódik le teljesen számomra, addig nem merem 2-3V-nál nagyobb fesszel hajtani a motort, mert mikor nincs STEP 2A feletti áram menne.
Helló, megméregettem a vref lábat és ott minden OK. Most csak PC nélkül mértem, de az áram nem ment semerre akárhova tekertem a potit.
Esetleg van valaki akinek működik ez szimulátorban is (porteus, multisim) azt szívesen venném ![]()
Sziasztok!
A léptetőmotoroknál egy bizonyos alacsony frekin jelentkezik motorrezonancia. Azt kérdezném, hogy ezen a frekvencián nagyobb elektromágneses zajt termel a motor?
Sziasztok . A véleményetekre lenne szükségem , a rajzokkal kapcsolatban , hogy jo megoldás-e lenne és milyen táp kellene hozzá
Egy kis segítséget szeretnék kérni..Ha lehetséges ?
Egy ilyen cnc vezérlőm van : http://robozone.su/2008/06/09/interfejjsnaja-plata-s-optorazvjazkojj.html És valahogy rá kellene rakni bekötni egy signal generátort, mert szeretném habvágásra használni a vezérlöt. A motor vezérlő: http://robozone.su/2008/06/21/stepdir-kontroller-unipoljarnogo.html És jó lenne 555-ös ic vel megoldani de nem találtam semmi kézenfogható kapcsolást. Az oldalt néztem csak itt pic el van megoldva. http://www.hobbycnc.hu/CNC/H2/E2/E2.htm hogy hova kössem,,az ic-nek hanyas lába..stb. Előre is köszönöm! üdv:Gábor
Sziasztok!
A fórumban olvastam, hogy sokan már megépítették ezt a kapcsolást: http://pminmo.com/3axis/3axis.htm A vezérlővel már megvagyok most kezdtem a choppern részét. Mi a véleményetek erről a kapcsolásról? Milyen tápot érdemes ehhez építenem? üdv!
Sziasztok!
Segítséget kérnék: kínai vezérlővel nem boldogulok. A jelenség: a léptetőmotorok tartáskor erősen fognak, viszont lépéskor rettentő gyengék, két ujjal nagyon könnyen lefoghatók. A három tengelyen háromféle motor van, 0,4-től 1,3 Nm-ig. Ez így normális, vagy valami nem OK? A táp 12V, PC tápból.
Valószínű kevés a táp.
Általában 30V körül szoktak rendesen működni.
Tekercs sorrend biztosan jó? Látszólag léphet jól akkor is ha nem igazán jó a sorrend. A motoron rajta van általában a működtető feszültég, áram.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |