Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   893 / 2499
(#) Milcsi-bé hozzászólása Aug 24, 2011 /
 
Kösz a gyors választ
(#) pucuka válasza Milcsi-bé hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
Nincs 10 W többlet. A toroidod max 50 W -al terhelhető, ez egy korlát amit ha átlépsz, (nagyobb terhelést teszel rá) először is a feszültség a névleges alá csökken, ha még nagyobb a terhelés (áram) akkor a trafó melegszik, majd leég. A 2 × 20 W -os erősítő táplálására az 50 W -os trafó elég soványka. szólni fog ugyan, de a csúcsterheléseknél betorzíthat. Általában a táp teljesítményt érdemes a csúcsterhelés 2 - 3 szorosára tervezni.
(#) pasztort83 válasza pasztort83 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
...És igen...
Az Ágota Technic kft küldött 2 rajzot, nem a legjobb a minőség, nem is teljesen ez a tipusváltozat, de a kondik és diódák leolvashatóak róla. Tök rendes volt tőlük, nem számítottam rá, mondjuk csak úgy reménykedtem... A tranzisztorok még mindig hiányzanak. Ha valaki esetleg tudna benne segíteni...
(#) Gyozo92 hozzászólása Aug 24, 2011 /
 
Köszönöm mindenkinek a választ, végül is nem álltam neki furkálni, vettem hármas csavart, és azzal fixáltam őket. De van egy kazal rossz fetem, egyiken majd kipróbálom, hogy mi fog történni vele.
(#) Gyozo92 hozzászólása Aug 24, 2011 /
 
Na beüzemeltem a végfokot. Szólni szól, csak éppen búg. Hol halkabban, hogy erősebben búg. A nyugalmi áram változtatásával ez a búgás is változik. De egyébként is változik. Egyszer halkan búg, aztán rákezd, aztán megint elhalkul aztán megint rákezd. Tettem a tápba fóliakondikat, a dobozra ráraktam/levettem/variáltam a hálózati földet és a GND-ot, de semmi. A trafóra gyanakszok, (nem toroid, jó nagy 45cm2-es trafó.) hogy megszórja az egészet. Szerintetek mi lehet a probléma? Megpróbálom árnyékolni a trafót, hátha segít valamit. Egyébként jó nagyot sól, csak ez a búgás ne lenne mellette. Néha még azt is mondja a búgás alatt, hogy "ziúzü ziúzü" mintha rádiózna. Szóval szerintem gerjed is.
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Aug 24, 2011 /
 
Sziasztok!
Mivel itt sok okos ember van, és én életem 2. nem ic-s erősítőjén dolgozom.. Van egy tranzisztor párom állítólag direkt audio célra készültek: Típus: KT818GM párja: KT819GM Sehol nem találom a láb kiosztását! Ebben kérnék egy kis segítséget! Ha valakinek van hozzá adatlapja azt meg köszönöm!
(#) kadarist válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
Szia!
Bekötés: Bővebben: Link
(#) tiggersoft válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
Gugli jóbarátom ezt találta...KT818gm
(#) Bártfai Ferenc válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
Ez nekem is megvan.. Csak ebből nem tudok rájönni, hogy melyik az Emitter, bázis, kollektor
(#) kadarist válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
Oda van írva, hogy felül van az emitter, alul a bázis, a nagy fémház meg a kollektor. Mármint az én rajzomon. A PDF-ben meg fordított állással van rajzolva, ahol az orosz b betű a bázis és így tovább.
(#) emersys válasza Gyozo92 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
Jól sejtem, hogy a legkisebb nyugalmi áramnál búg legkevésbé a project?
A nyákterv gyári, pontosan nem látom melyik végfokot írod?
Ez lehet sajnos a panel gerjedésétől is.
Kellene egy Scóp ,hogy pontosan kilehessen zárni azt ,nem-e a modul gerjed.
Kezdetben hidegítéssel lehetne próbálkozni, attól is gerjedhet egy modul pl ha nem az előírt félvezető készlettel szerelik, hanem pl jóval gyorsabb tranyákkal.
Nem utolsó sorban persze a táptól is.
(#) tiggersoft válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
A nagy rajz alapján elég egyértelmü, hogy alulnézet.
(#) Gyozo92 válasza emersys hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Szia!

Elég érdekes jelenség, tegnap este bekapcsoltam, de alig hallhatóan búgott csak. Viszont nem változtattam rajta semmit, csak állt pár órát. Egyébként a nyugalmi áram minél kisebb, annál jobban búg. Illetve nem pontosan, mert nagyon alacsony nyugalminál nem búg annyira(de itt még torzít), ahogy adom rá, elkezd búgni, majd megint elhalkul, viszont addigra már eléggé fűt. Ez most is jelentkezett, csak halkabban. Ma még nem próbáltam, de hamarosan kipróbálom. A kábelek elrendezésén még változtatok majd.
(#) Gyozo92 válasza pasztort83 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Az igen! Ezt de jó lenne megépíteni
(#) Tamisu hozzászólása Aug 25, 2011 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Építettem egy tda 7297 típusú erősítőt. A problémám az, hogy van, mikor szól rendesen, de máskor nem akaródzik neki. Konkrétan meg se mukkan. Szerintem a "mute funkció"-ban ragadt. Valaki korábban írta, hogy az ilyesmi lehet azért, mert leesik a feszültség. A gyári lap szerint 2A kellene (18V), de az én tápom csak 1A (12V). Amikor szólni van kedve, megy rendesen sokáig túlmelegedés nélkül.
A másik érdekes dolog, hogy kétféle adatlap is található, egyiken a mute-ot a bemenő feszültségre kötik, a másikon meg az egyik bemeneti csatornára(?). Nekem a Vcc-re megy a mute.
Valaki írt egy lehetséges megoldást, melynek során egy kondi kellene bekötni, csak nem nagyon értem hova.

Köszönöm szépen.

jah: a két különböző adatlap:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) reloop válasza Tamisu hozzászólására (») Aug 25, 2011 / 1
 
Az R1 ellenállás mellet az IN1 sajtó hiba lehet. Ha nem építesz külön vezérlést a mute és stby számára természetesen a pozitív tápra kell kötni.
Az adatlap 2. ábráján láthatod mely feltételeknek kell teljesülni a megszólaláshoz.
Praktikusan a 6-os és 7-es lábakon legyen legalább 5V, akkor működni fog.
(#) Tamisu válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Köszönöm szépen
(#) Bártfai Ferenc válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Köszi a segítséget! Gondolom a párjának ugyan ez a lábkiosztása.
(#) Ge Lee válasza pasztort83 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Kísértetiesen emlékeztet ez a rajz engem egy másikra...
(#) pasztort83 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Mutasd melyikre? Engem nagyon izgat ez a fajta...
(#) Davidd hozzászólása Aug 25, 2011 /
 
Sziasztok.Már ezt a kérdést fel raktam a kezdő kérdésekhez,de senki sem válaszolt.Szóval a problémám az lenne,hogy egy jack elosztóba bedugom az genius 5005-ömet,a másik részébe sony str-dh500 asom,és a probléma az,hogy azt hiszem hogy a sonyn hamarabb kijön a hang.A genius mintha egy ritmussal lemaradna,de ha a geniust es a hifimet dugom be akkor szépen egyszerre müködnek,mi lehet a hiba?
(#) pasztort83 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Ja ja. Arra lennék kíváncsi, hogy nagyobb meghajtásról meddig lehetne emelni a FET-ek számát??? Láttam Japán cuccban oldalanként 22 FET-et...
Itt a 16db/oldal +-90V-rol megy, ha többet raknék emelni kellene a tápon is, teljesítményben biztos... De az már szerintem elmebeteg kategória.
(#) kadarist válasza Davidd hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Nem hiba, egyszerűen a digitális jelfeldolgozás miatt lassabb az átvitel.
(#) Davidd válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Mit lehetne vele kezdeni? Mert azér csaknagyobb a hangnyomás ha megy az 5.1 esem is..Na igen van ennek az erősitőnek subwoofer kijovetel de nincs felerostive ezt bedugom az 5.1esbe ott a szubba akkkor nagyon jol megy... de akkor a szatelitek nem mennek.
(#) Gyozo92 válasza pasztort83 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Hát meg jól kell összeválogatni őket.

Amúgy én arra lennék kíváncsi, hogy meddig lehet elmenni 6 fettel (ami nekem van) magasabb fesszel 4 ohmon. Csak sajnálnám megölni őket, így nem fogom kideríteni egyenlőre. Mivel érdekes lehet, mert 2x80 voltról adja le a teljesítményt 8 ohmra, de nekem 2x75 voltom van (ennyire esik visza max teljesítményen) 4 ohmon 65 volton adja le a teljesítményt. Szóval kíváncsi lennék, hogy ha ezt rátolnám 4 ohmra, akkor mennyit lehetne kihozni belőle. Vagy megölné a feteket a túlhajtás, ergo limitert kell építenem bele, mivel 4 ohmon is bevetésre fog kerülni, és nehogy véletlenül túl legyen csapatva.

Egyébként én sokallom a 16db-ot is, ezt még hűteni is kell... Inkább ekkora teljesítményre egy hidalt PWM lenne jó, ha értenék hozzá eléggé és meglenne a műszerezettségem is ,d e ennek hiányában nem merek nekiállni.
(#) pasztort83 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Ez 4 ohmon 600/800w, de ha átkapcsolom hídba akkor a 32 fet együtt izzadja össze az 1200/1600w-ot 8 ohmon, ekkor a két pozitívon van a kimenet és a 2 között 100v mérhető ekkor a toroid névleges teljesítmény felvétele 1800w. Hűtése szabályozott ventilátorral történik, a fet-ek 2 lyukacsos alumínium lap közé vannak csavarozva és a venti csak ezeken keresztül tudja beszívni a levegőt. Ami érdekes még, hogy ha teszek rá egy 40w-os "próba hangszórót", akkor a venti el sem indul. Dobok rá egy 1000w-ost a venti alapjáraton is megy, ha emelek a hangerőn akkor nő a fordulata, viszont ha a zenében pl 10 másodpercig csak közép hangok vannak és utána jön pár keményebb mély, a venti azonnal felpörög anélkül hogy valamihez is hozzá nyúltam volna... Nagyon ász. de ha leveszem a tetejét, a levegő nem megy a bordákon keresztül, azonnal forró alapjáraton is.
(#) Gyozo92 válasza pasztort83 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Az igen!

Tudnál róla dobni egy képet? Amúgy véleményem szerint nem kell 32 fet 1200 watthoz, az nagyon durva... Ha tönkremegy, bontani is érdemes a feteket hehe
De a segédelektronika akkor mindent visz. Valahogy figyelheti a bemenetet, ha sok subot érzékel, akkor még a melegedés előtt felpörgeti a ventit. De a hangszóróra való bekapcsolását nem értem. Elvileg a szóró teljesítményét a tekercsen keresztül nem érzékeli... Vagy én nem tudok róla.
(#) Geri86 hozzászólása Aug 26, 2011 /
 
Azt szeretném kérdezni, hogy vf6 erősítő 41voltról hajtva 8ohm-on hány wattot tud majd leadni? Előre is köszi.
(#) pasztort83 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Persze. A segédelektronika bd243c és 3db smd tranzisztor, dobok arról is egy kapcs rajzot, azon a táp rész stimmel, de a végben csal 6-6 fet van. Egyébként szerintem a tápból felvett teljesítményt érzékeli a venti...
Ja és ha a kis hangszóróval elkezdem hajtani, akkor másodpercenként kb 1/8 kört ugrál a venti, tehát kb 10s alatt fordul egyet. Érdekes.
(#) pasztort83 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Na a többi kép csak így fér fel.
Következő: »»   893 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem