Fórum témák
» Több friss téma |
Helló mindenkinek. Lenne egy olyan kérdésem hogy a Dual 1225-ös típusú lemezjátszóhoz milyen típusú tű kell? Kerestem, de sehol sem találtam róla infót. Előre is köszönöm!
Szia! Köszönöm! Nem gondoltam volna, hogy a HQ-ba ilyen dolgok is vannak.
Sziasztok!
Rs-85-ös hangszedőnél mennyire kell állítani a tűnyomást és az antiskating-et? Akai Apq310-es lemezjátszóról lenne szó. A segítséget előre is köszönöm. Üdv,István
Üdv!
Az akai RS-85-ös tűnél az ajánlott tűnyomóerő 2 gramm, de tudomásom szerint ez a hangszedő az 1,5-2,5 gramm közötti tűnyomóerőt viseli el. Nem szabad túl kicsire sem túl nagyra venni a tűnyomó erőt, mert mindkét esetben rongálja a lemezt és torzítja a hangot.(nagy tűnyomó erő esetén elvesznek a magashangok, kis tűnyomó erő esetén pedig olyan zörgős a hangja, mivel nem fekszik stabilan a barázában a tű) Az antiskatinet kb. annyira kell beállítani mint amekkora tűnyomó erő, de lehet fülre is behangolni, akkor jó az antiskating beállítás, ha a mélyhangok tiszták és a csatorna egyensúly is rendben, és a tű stabilan a barázdában marad. Itt letöltheted a használati utasítást djvu formátumban:Bővebben: Link Remélem tudtam segíteni. Üdv!
Sziasztok!
Pityu9, köszönöm a választ. Úgy tűnik, sikerült beállítani a készüléket. A tűnyomás 2 g-ra, az antiskating pedig 1-re lett állítva. Üdv: István
Üdv!
Van egy nagyon jó állapotban lévő tesla moderato 1037 a-1-es erősítős lemezjátszóm, ám van vele egy picike kis gond. A lemezjátszó tányérja gyakran ellenkező irányba indul el, plusz ha ráhelyezem tűt a lemezre, el kezd a közepe fele bemozogni, fokozatosan, pedig a lemez nem annyira karcos, tehát nem azért ugrál, nagyon sok lemezzel ki lett próbálva. Nem tudjátok mi okozhatja ezeket a hibákat? Várom a lehetséges válaszokat. üdv.
Üdv!
A visszafele indulást én is tapasztaltam Tesla HC-15 vagy 16-os típusu sasszinál, lehet, hogy a motorhoz bekötött fázistoló kondi a ludas, a befelé száguldó hangkar többminden miatt is lehet: nem megfelelő tűnyomó erő beállítás, kopott/törött/ esetleg eldeformálódott tű, a hangkar kivezetésénél lévő vezeték feszül, és így próbál lazítani magán a vezeték, hogy elfordítja a kart. Ha jól tudom ebben a lemezjátszóban nincs antiscating ami a befelé húzó erőt egyenlítené ki, tehát ez is lehet a hiba forrása, hiszen alacsonyabb tűnyomóerőnél már jelentős mértékü az antiscating, de magas tűnyomóerőnél már nem jelentős a scating hatás. Amikor visszafele indul el akkor ad valamilyen fura morgó hangot? Remélem tudtam segíteni. Üdv!
igen, szokott adni hangot mikor visszafele indul, ilyen morgó kattogó hangot.
Szóval akkor vagy a kábel feszül, vagy a tűnyomó erőt kell beállítani, ha jól értelmeztem a dolgot. Tűnyomó erőt hogy lehet állítani? Üdv.
Üdv!
Nekem úgy rémlik, hogy a Teslákban hátul a súlyon kellett egy hernyócsavart meglazítani és a súly tologatásával kellett a tűnyomóerőt beállítani (igen nehézkesen és ponatalanul, ilyenkor egy tűmérleg használata elengedhetetlen), más lemezjátszókban egyszerüen a kar kiegyensúlyozása után csak a kívánt értékre kellett fordítani a súlyt. Sokat segítene, ha tudnál fotókat is mellékelni, főként a hangszedőről, lehet, hogy a tű a ludas, így láthatatlanban nehéz megállapítani. Üdv!
sajnos nem tudtam csinálni képet, de a tű az állítólag új, talán egyszer volt használva, mert új lett belerakva.
A súlyon valóban van egy csavar a belsejébe becsavarva, de gondolom nagyon pepecs meló lehet, miliméterre pontosan beállítani. Szerinted? Szerelőhöz kellene inkább vinni?
Üdv!
Ha a tű új és nincs elfordulva, eldeformálódva akkor már csak a kar lehet a ludas vagy a tányérnak a csapágya adta meg magát és az dübörög nagyon dobálja a tűt. A hangszedő az eredeti VK4302-es? Előfordul, hogy a tű felfogató rész elgyengül, elporladnak a piezo lapok benne, és ilyenkor a hangszedő a hasára fekszik fel nem a tűre. Abban nem tudok segíteni, hogy szervibe vigyed vagy nem, ezt Neked kell eldönteni, hogy mennyit ér Neked ez a készülék. Mellékelek néhány képet a tűvel kapcsolatban. Üdv
igen ilyen a hangszedője, szerintem gyári, mert a TESLA logó is rajta van.
bocs, vk 4204-es. most néztem meg rajta a számot.
üdv.
nem hiszem el, sikerült megoldanom.
Az volt a gond, hogy a tű túl könnyen mozgott a fejegységben, és amikor leért a bakelithez, akkor a tű része felnyomódott a másik gumírozott része pedig leért, és azon csúszott befele, jelenleg egy nagyon kis darab papírral szorítottam be, így most tökéletesen szól.
Ez nem megoldás, elöregedett a fej, venni kell újat.
Sziasztok. Nemrégiben vásároltam egy citronic cs 300 d típusú lemezjátszót. van benne egy pickering xv 15 fej de a tűt cserélnem kellene. Az lenne a kérdésem hogy milyen típusú tűt kellene vásárolnom (rendelnem) és ezt hol lenne érdemes megtennem. Illetve a tű nyomást hogyan lehet pontosan beállítani ellenőrizni?
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!
Pontosan nem ismerem ezt a lemezjátszó típust, de a legtöbb lemezjátszóban a kar végén lévő menetes súly forgatásával lehet a tűnyomó erőt állítani, mérleg állásba tekerni, amikor egyenesen áll, lebeg, ekkor kinullázni a súlyon lévő számokkal és/vagy vonalakkal ellátott tárcsát a kívánt tűnyomóerőre beállítani (általában a kis osztás 0,5g a nagy 1g), de a tűmérleg a tuti. Ez a hangszedő tudomásom szerint 0,75 és 1,5g közötti tűnyomást visel el. Ezen az oldalon lehet a pickering xv 15-höz tűt vásárolni elméletileg:Bővebben: Link, innen pedig letölthető az a lista amin szerepel a hangszedőhöz való tű:Bővebben: Link
Még valami: a tű pontos típusa D625E, és itt is lehet vásárolni:Bővebben: Link Remélem tudtam segíteni.
Üdv!
Szia. Köszi a választ Azzal tisztába voltam hogy hol lehet a a súlyt állítani Engem a pontosság érdekelne leginkább.. Esetleg ezt a fej típust ismered?pickering xv 15 Érdemes megtartani és venni bele új tűt vagy jobb lenne esetleg egy újabb fejet vásárolni..
http://www.pickeringuk.com/625E.html találtam egy ilyen oldalt.. Tracking force .75 gram to 1.5 grams
Compliance 17 cu Channel separation 35db Load 47k 275pf Mass 6.3g Replacement stylus D625E Ezek az adatok a tűre vonatkoznak?
Üdv!
Ezek az adatok a hangszedőre vonatkoznak és közvetve a tűre is. A hangszedő illesztése: 47kOhm 275pF (bemeneti impedancia, és a hozzá tartozó bemeneti kapacitás ami az erősítő és a kábelek kapacitásából adódik) A hangszedő tömege: 6,3g A csatorna szétválasztás 35dB Frekvenci átvitel 10-20000Hz (nagyon jó!!!) Helyettesítő tű: D625E Maga a hangszedő kiválló minőségü (mozgó mágneses hangszedők között az egyik legjobb) ennél jobbat csak nagyon drágán lehetne vásárolni, egy valamivel lehet a gond, a portörlővel, ami a hangszedőre van felerősítve, beleszól a hangba, bevisz egy kis duruzsoló hangot ha a lemezre van eresztve, a portörlőre is hat a scating erő, de tudomásom szerint ez a kis portölő lepattintható (persze ennek is súlya van, amikor a lemezre van eresztve a portölő e között és a tű között oszlik meg a tűnyomás). Ha ezt a hangszedőt szerelték gyárilag a lemezjátszóba és a hangszedő jó állapotba van, nem érdemes kicserélni, hiszen így a kar rezonanciája ehhez a hangszedőhöz van beállítva, más hangszedővel problémák merülhetnek fel ilyen téren. Erről a hangszedőről nagyon jókat írnak a neten, sokak szerint fogalom a hangszedők között, nagyon természetesen szól, és a mélyhangok is rendben vannak. Remélem tudtam segíteni. Üdv!
Köszönöm megint csak a válaszod. Nem szívesen cserélném le a hangszedőt amúgy. De viszont van egy észrevételem amit nem tudok eldönteni hogy minek a hibájából adódik ez. Néha néha eltorzul egy kicsit a hang és nem tudom eldönteni mi okozhatja ezt a jelenséget. Az öreg tű vagy az hogy a maga a lemez lenne ennyire poros piszkos vagy maga a hangszedővel lenne valami. esetleg árnyékolási baj?Mert ha megrendelem a tűt és a hiba továbbra is fenn áll,akkor mi tévő legyek. Mit ellenőrizzek.Lassan elkezdem csinálni a csöves riaa-t is hozzá kíváncsi leszek mennyivel lesz másabb a hang
Szia
Üdv!
Sokat segítene, ha behatárolnád, hogy ez a torzítás miben nyilvánul meg, és a lemez mely szakaszán jelentkezik, és ez jellemző minden olyan lemezre amit lejátszol a készüléken, és stereo lemeznél mindkét oldalon keletkezik a torzítás vagy csak az egyik oldalon. Így láthatattlanban nehéz megállapítani, de a torzítást legtöbbször a nem megfelelően beállított túlnyúlás szokta eredményezni, vagy a túl nagymértékü antiscating és/vagy tűnyomóerő. Ez a hangszedő kiemelkedően jól van árnyékolva nagyfrekis zavarok ellen, bár ez nem zárja ki azt, hogy valami "rászór" a hangszedőre (motor, trafó), bár a lezetányérnak is van bizonyos szintü árnyékoló hatása. Az se kizárt, hogy a hangszedő kapott korábban egy "rúgást" (egyenfeszültség került a tekercsekre, erős mágneses térbe került és felmágnesezte a hangszedő testet), de az is lehet, hogy a tű van megkopva egyenetlenül, és emiatt keletkezik a torzítás, de az ilyen mértékü kopás nagy mértékben rongálja a lemezeket is. Az egyenetlen kopást eredményezheti a rosszul beállított túlnyúlás és antiscating. Az is lehetséges, hogy sztatikusan feltöltődik a lemez, bár az legtöbbször erős pattogásban nyilvánul meg. Minden esetre, lehet, hogy sokat segítene a hiba behatárolásában, ha kipróbálnád a lemezjátszót egy másik hangszedővel, jól beállítva (beleértve a túlnyúlást is, de ahhoz szükséged lesz egy sablon beállító lemezre) és úgy kipróbálni, hogy jelentkezik -e a torzítás. Az is segíthet, ha egy másik RIAA korrektorral teszteled, hátha az elektronika melegedéséből kifolyólag történik valami. Ezenkvül érdemes leellenőrizni kézzel, hogy szabadon mozog-e a kar, nem lötyög, nem szorul nem akadályozza -e valami a mozgását (pl.:lemezvégkapcsoló). Üdv!
Szia.
A jelenségre nem rég lettem figyelmes egy kislemez hallgatása közben. kb a szám közepe felé kezdődik a torzítás és mind a két csatornán hallani.De viszont van egy kis fokú jel gyengülés is.Olyan hangja van olykor mintha a tű test is hozzá érne a lemezhez,pedig nem! (megnéztem) Még nagyon kezdő vagyok a bakelitek terén főleg a beállítások terén de akkor majd nézelődöm a neten fórumozgatok. Csaó
Üdv!
A leírásból követekzteteve, a kar csapágyazása és/vagy a túlnyúlás beállítása lesz a ludas, vagy a lemez vagy a lemezvégkapcsoló. Egyébként hasonló jelenséget tapasztaltam, egy csehszlovák kislemez hallgatásánál én is, az elején jól szólt, utána elkezdett torzítani, és egy fura surlódási hangot lehetett hallani a műsor melett, de más lemezzel a készülék kivállóan üzemelt. Mindenesetre ajánlom figyelmedbe Degrell László-Lemezjátszók és hanglemezek címü könyvét, ebben minden nagyon részletesen le van írva. Érdemes viszont úgy kipróbálni a lemez meghallgatását, hogy lepattintod a hangszedőről a portörlőt, de akkor persze újra be kell állítani a tűnyomást hiszen annak is van súlya . Üdv!
oksa akkor rá nézek a karra.A portörlő már nincs rajta úgy vettem már hogy nem volt rajta.De ha szmből nézem a fejet lejátszás közben akkor a tű egy kicsit balra sodródik... a túlnyúlás beállítása macerás nagyon?
Degrell László-Lemezjátszók és hanglemezek mindenféle kép beszerzem
Üdv!
Ha a tű balra sodródik, az azt jelenti, hogy vagy túl nagy az antiscating és nagyon kifelé húz a kar, vagy el van deformálódva a tű. A túlnyúlás beállítása nagyon egszerü, vásárolni kell egy beállító lemezt azon szerepel minden pl.:Bővebben: Link Üdv!
Balra sodródik de igazából lényegtelen akkor rendelek egy ilyen beállító lapot. ) Köszönöm a segítséged! Majd ha lesz még felmerülő kérdésem megkereslek! Ha nem baj
Szia
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni. Van jó néhány hanglemezem. Kértem és kaptam is egy olyan lemezjátszót, aminek van USB kimenete is, hogy digitalizáljam és hallgatni is tudjam a lemezeket. Mikor bekapcsoltam, megszólalni sem tudtam. Mély és magas hangok, mint egy Sokol rádiónak. Dinamika semmi. Igaz, nem egy csúcskészülék, de 18.000-ért nem ezt vártam. Eddig 2 embert kérdeztem, az egyik szerint az egész kukába való, a másik azt mondja, hogy a hangszedőn múlik minden és, ha azt kicserélem, szépen fog szólni. Ha ez az utóbbi a gond, esetleg ajánlani tudtok valami normálisat nem horror áron? Szerintetek? Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |