Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   45 / 247
(#) Barret válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

A válasz egyszerű Ha nézted már egy akkumulátor használati utasítását. 1 perc indítózás után 30 mp szünet!(akksinként változik)
A lényeg, az amperóra 10%-a felett nem szabad folyamatosan terhelni.
És itt a folyamatos terhelésen van a hangsúly,nem a szakaszoson.Úgy ki lehet venni 200A-t is a meghatározott időig.
(#) pudding1 válasza westhorses hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Sok marhaságot lehet olvasni a hálózatra táplálással kapcsolatban, ezért íme a tények:
1:Be kell jelentened hogy mekkora teljesítménnyel akarsz visszatáplálni.
2:Amikor visszaigazolták hogy elvileg az adott helyen ez lehetséges akkor meg kell terveztetned a rendszert egy a szolgáltatónál is elfogadott tervezővel . (Ebben szerepel az inverter és a napelem típusa és száma is)
3:Ha visszaküldted az iratokat (Műszaki terv, térkép másolat, tulajdoni lap másolat, termelői nyilatkozat, stb) engedélyezik a kivitelezést.
4:Ha felszerelted a rendszert, akkor ezt jelzed a szolgáltatónak és kijönnek órát cserélni. Az óracserekor ellenőrzik az invertert, amit elvileg ekkor kapcsolhatsz először rá a hálózatra, de a napelemből nem muszáj a maximumnak fenn lennie, csak amennyi az inverter alap működéséhez szükséges! (Vagyis ha pl 2500W-os az invertered és csak pl 1200w-nyi napelemet teszel fel, akkor a későbbi bővítés lehetőségét meghagytad magadnak a nélkül hogy bármit kellene később papiroznod, ennek csak az az ára hogy alapból egy nagyobb inverterrel kell indtanod, mint amire feltétlenül szükséged lenne)
Innentől a rendszer üzemel, nincs semmiféle próbaüzem meg ellenőrizgetés meg egyéb marhaság.
1 éves elszámolásra kell áttérni így a nyári túltermelést télen le lehet csúsztatni.
A későbbi bővítésnél (ha még többet akarsz mint amiről eredetileg szó volt) akkor ugyanaz a papírmunka lesz mint először, de akkor már nem kell várnod az óracserére, hanem amikor a terveket leadtad, és visszaigazolták hogy megkapták, már telepítheted is a rendszert és simán bekapcsolhatod, nem kell várnod senkire sem.
Most fejeztem be egy 15KW-os rendszer engedélyezését, ha van kérdésed, keress meg.
(#) Atis57 válasza Barret hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia!
Én eddig a POSTA (48 V- 800 Ah ) később elektromos targoncák akkuival(24,48,60,80 V és 80-255 Ah ) foglalkoztam . Sajna nem értek egyet veled.
Ha ez igy lenne egyik mobilteló sem üzemelhetne , a hibrid autókról nem is beszélve.PL; Honda Prius 300V 5Ah-s akkuról 30kW-s villanymotor.stb....
(#) Barret válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Én autó akkuról beszéltem eddig,nem azokról,amik folyamatos üzemre vannak tervezve!
Az teljesen más kategória...
Azokat lehet sokkal jobban terhelni,viszont nem tudnak annyi csúcs áramot.
az autó akku arra van tervezve,hogy rövid ideig nagyon nagy áramot tudjon leadni.Nem hasonlítható össze a járműbe gyártott akkumulátorokkal.
Mindenhova olyan akksit gyártanak,amilyen kell.
(#) majorkk hozzászólása Aug 22, 2011 /

Sziasztok! Köszönöm az eszmecserétek az akksikról, én is gondolkodtam már rajta, hogy két aksit töltsek inkább ~24V-ra mert az áramgenerátorként működő panelem úgy gazdaságosabb kihasználhatóságú lenne. Viszont mivel az Inverterem 12V-os akkor egy átkapcsoló automatika is kell ami az egyik aksi lemerülése esetén átkapcsol a másikra. Vagy kell egy másik inverter.... Hát igen gyári cuccok nélkül ez nem is olyan egyszerű. De azért nem adom fel. Csak végre a szolár lenne a kezembe, már egy hónapja a szállításra várok. Arról is hallottam már, hogy ezek az auto akksik starterek, tehát nem tartós üzemre vannak tervezve, de először ezzel összeállítom a rendszert, aztán ha már működik akkor beszerzek egy solár akksit. Üdv: Én
(#) végyé válasza majorkk hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Üdv
Elöször is, csak azonos valós kapacitású akkukat köthesz sorba.
Kettő, ha az egyiket elkezded meriteni majd ujra sorbakötöd a másikkal az úgy nem lesz jó. Ami lemerült nem tud feltöltödni ami meg fel van töltve az túltöltődik. A legegyszerűbb megoldás akkor az hogy 24 V os invertert veszel.

A másik az MPPT töltő ami szerintem hosszabb távon jobban megéri

Sokan használunk autó akkukat, persze nem erre gyártották, az a nagy inditóárama van kihegyezve de néha pont az a tulajdonsága jó nekünk.
Lényege hogy úgy kell gazdálkodni a töltetével, hogy lehetőleg éjszakára ne legyen nagyon lemeritve. 70-80% os töltöttséggel (12.3-12.4 V terheletlen kapocsfeszültség) semmi baja nem lesz, másnap majd feltöltődik
(#) dara válasza végyé hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Sziasztok.Nekem most van 4x80Aó +2x 60Aó 24V ra kötve.Mind úgynevezett szolár akksik.de mivel a kapacitásuk közel sincs a névlegeshez,az egészből ha száz Aó ha ki tudok venni.az egészet bótóltam de nem jól jöttem ki az egészből.végül is most is napenergiával termelt árrammal beszélgetünk,szóval hajrá mindenkinek.
(#) tandem hozzászólása Aug 26, 2011 /

Sziasztok!
Ha van egy 3.6A 0.5V os napelem cella és ebből 24 Db - ot
sorba kötök (12V miatt) akkor tudnék egy 7Ah zselés akut tölteni vele?
Vagy inkább G.K akku kellene?
Még egy kérdés ezeket a napelemeket párhuzamosan kötögetik sok videón úgy mutatják be de sorosan hogyan kell elhelyezni őket mármint elrendezés szerint?
Van minden cellának kivezetése.
Köszönöm a választ előre is.
(#) greenpower válasza tandem hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Hali

Tölteni tudnál csak nem fogja teljesen feltölteni mert a 12V kevés hozzá.
De ha jól süt a nap akkor a cella ad 0,6V-t is azzal már eléred a 13,8V-os töltési feszültséget csak a napelem nem lesz optimálisan kihasználva. Figyelj arra hogy a 7Ah-ás aksit max. 0,7A-al célszerű tölteni, mert nagyobb töltőarámnál rövidül az élettartama.
(#) Barret válasza tandem hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

36 cella a szabványos panel 12V-os akksi töltéséhez töltésvezérlővel.
Vagy vegyél kisebb cellákat,ahhoz az akksihoz bőven elég a fele méretű cella is.
De direktben nem tanácsos tölteni azt az akksit,csak abban az esetben,ha a paneled terheletlenül sem ad 14,1-14,8V-nál többet.(akksi függő) De 14,1V mindenképpen kell ha rendesen fel akarod az akksit tölteni. Persze az akksi kapacitás 10%-át sem tanácsos túllépni töltőáramban.
(#) tandem válasza Barret hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Értem a válaszotokat na de 36 cellát sorba kössem az 18 max 20V így ajánljátok.
Na de hogyan rendezzem el ezeket a cellákat van valami 5-let?
És ha 44Ah órás akkuval már szépen teljesítene nem?
Ja még egy és ha őszi-téli időben milyen tapasztalatok van?
Üdv.

Hali

Én így rendeztem el őket. Igen a 36 cellás panel 18-20V-ot ad üresjáratban, azért kell a töltésvezérlő hogy nem engedje 14V fölé az aksifeszültséget töltés közben.

Mellékeltem egy decemberi és egy júniusi teljesítménygörbét. Amint látod teljesítményben nagyon hasonlóak, azt hozzá kell tenni hogy télen 80° dőlésszögben ami télen optimális, nyáron pedig 40°-ban lettek mérve akkor viszont a 25°-30°lett volna az optimális. A másik dolog ami miatt a nyári ilyen rossz az az, hogy 52°C volt a panelhőmérséklet ami 15-20% hatásfok csökkenéssel jár.

Igen 44Ah akkuval már szépen teljesítene, és még a töltőáramot sem lépnéd túl, de töltésvezérlő mindenképpen javasolt.
(#) tandem válasza greenpower hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Köszi a válaszodat és valahogy így van bekötve ahogy csatoltam:
Amúgy nem vagyok kezdő elektroban sok bonyolult ák megépítettem csináltam stb...
Csak szeretek tisztában lenni mindennel.
És 44Ah akkuval sz. gépet meg ilyeneket természetesen inverterrel gond nélül ellehetne üzemelni nem?
Üdv.

cellak.jpg

Hello

A képből nem világos teljesen hogy hogyan kötöd be a cellákat, úgy néz ki rajta mintha a bal oldalit hinnéd pozitívnak (+) és a jobb oldalit pedig negatívnak (-), mert ez így nem igaz. Javíts ki ha tévednék

44Ah akku kb. 0,5kWh tud tárolni. Ezzel egy 150W-os PC kb. 3 órát működik, de az akkut nem célszerű 70-80% alá lemeríteni mert drasztikusan csökken az élettartama. Ha azt akarod hogy az aksid kibírja azt a 4-5 évet akkor a 0,15kWh kapacitás a reális, amivel a 150W-os PC-d kb. 50 percet üzemel. Persze aksija válogatja, de gondolom neked sima zselés aksid van.

Még nincs akksi csak gondolkozom hogyan lehetne napelemmel áramot termelni itthol
A cellákat sorosan kötve egyik rendesen a másik fejjel lefelé stb.. Mint ha elem vagy akku volna.
Na de ha 8 Amperes napelemmel már sokkal jobban menne minden

Pontosítok:
(#) KTobi válasza tandem hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Tudtommal a napelem felső felén a két csík az azonos pólus, és az alján van a másik pólus. Ezt néztem ki az eddigi itteni képekből, látni még nem láttam.
(#) greenpower válasza KTobi hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Pontosan.
Itt egy link kezdőknek, nagyon aprólékos. Igaz hogy a srác a keretet fából csinálja de tapasztalatszerzésnek egész jó kis videosorozat. Bővebben: Link
(#) Papp Ferike válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Hali! Ez igaz Magyarországra is? Az Olasz-oknál már ez működik,azt tudom,ugyanis gyártunk nekik invertereket.
(#) végyé válasza tandem hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Üdv
Ez igy nem jó. A cellák eleje a negativ a hárulja a pozitiv pólus. Tehát ez első celle elejét kell kötni a második hátához, és mivel 2 csik van mindkettőt igy kell bekötni.
(#) tandem válasza végyé hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Köszönöm a válaszotokat majd ha megveszem a cellákat írok!
Üdv Tandemes.
(#) majorkk válasza végyé hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Már sokszor volt említve, de én még mindig nem tudom. Mi is az az MPPT töltő?
(#) Sir-Nyeteg válasza majorkk hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

:google:
Bővebben: Link
(#) greenpower válasza majorkk hozzászólására (») Aug 29, 2011 1 /

Hali

MPPT (Maximum Power Point Tracking). Az egy olyan funkciója a töltőnek/inverternek ami megkeresi a napelem maximális munkapontját (ahol a U*I a legnagyobb). Ez a pont a fényviszonyok változásakor mindig megváltozik, ezt követi az MPPT elektronika. Kb. 30-40% teljesítmény növekedés add a sima töltőkhöz képest.
(#) majorkk hozzászólása Aug 29, 2011 /

Köszönöm a két hozzászólást. Most már tudom.
(#) levaitamas hozzászólása Aug 29, 2011 /

Üdv!
Olvasgatva a fórumot, felkeltette a figyelmemet a hálózatra visszatápláló inverter és vásárlás előtt felmerült bennem egy pár kérdés: - ha van két napelemem 18V-os névleges feszültséggel azt sorba kötve 36V. Ehhez már nem jó a 14-28V-os inverter vagy a 36V le fog csökkenni 24V-ra? Az inverter önmagában ugye nem használható mivel kell neki a hálózati feszültség amihez "alkalmazkodik"? Ha 300W-os az inverter és pl 200W az összes fogyasztás, akkor az órát meg fogja állítani? Bocsánat, ha valakinek egyértelműek a kérdéseim, de szeretnék ezekkel tisztában lenni.
(#) greenpower válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Hello

A 14-28 V-os invertere nem köthetsz sorba két 18V-os panelt, túl magas neki a 36V üresjárat. Párhuzamosan pedig az a gond hogy a 18V-os panelnek 80-85%-ban 14V alatt van az optimális munkapontja. Nekem volt egy 10,8-28V-os inverterem, sajnos elromlott, az ki tudta használni a 18V-os panel teljesítménygörbéjét. Most egy 28-55V-os inverterem van. Ha két 18V-os panellal használtam akkor állandóan 26-28V között ugrált a feszültség ami azt jelenti hogy az MPPT még lejjebb szeretne menni de már nem tud. Most három panellal használom, 38-41V között mozog legtöbbször , ha elosztom hárommal akkor egy panelre kb. 12,5-13,5V jut.
Ezek az én tapasztalataim. A többiek majd szerintem hozzáfűznek még pár dolgot.
(#) levaitamas válasza greenpower hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Köszönöm a gyors válaszokat. Tehát vagy 10,8-28V-os invertert veszek vagy 3 napelem sorba és bővítés képen hármasával párhuzamosítani. Mi a helyzet az önálló alkalmazással illetve a villanyórás dologgal?
(#) greenpower válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 29, 2011 / 1

Nálam egyszerű a dolog, az egyik fázison van 3 fagyasztóláda ami napi 5kWh-t fogyaszt, ugyan erre a fázisra van kötve az inverter is, szóval a megtermelt áram ki sem megy a házból. Az órát biztosan lelassítja (vagyis kevesebb fogyasztást mutat és lassabban adja az impulzusokat mert digitális ), de hogy megállítja a -e azt még nem láttam.

Igen hármat sorba és bővítés képen párhuzamosan, a diódákra nem szabad elfeledkezni.
Következő: »»   45 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem