Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   57 / 153
(#) gg630504 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Stimm, valahol láttam néhány megohM-mal előfeszített diódás demodulátort ( nem detektorosban ). A könyökpont nem az origón van, azt tolta el.
(#) MaTe193 hozzászólása Jún 15, 2011 /

Szépjónapot kívánok!
Régóta (majd' egy hónapja) üresen tátong a topic. A csendet megtörendő, egy éndekes tapasztalatot írnék le: az 1N5819-es dióda is jó detektornak! Bár nem produkál olyan hangerőt, mint például egy OA1160, de akkor is! Előfeszítést sem használtam, bár majd azt is ki fogom próbálni. Más: belevágok egy csöves-detektoros építésébe. 1S5 lesz a választott cső, ez egy dióda és pentóda egyben. Bár némileg megtöri a detektoros rádiók azon kuriózumát, miszerint nem szükséges külső áramforrás, én mégis kipróbálom érdekességképp.
Hirtelenjében ennyi, remélem sikerült "felráznom" némileg a témát.
Máté.
(#) Gafly válasza MaTe193 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

1S5T.
Arra vigyázz hogy a fűtést ne égesd le (és onnan brummos is lehet ).
Gondolom a dióda lesz a " detektor" a pentóda pedig hangfrekis erősítő. De csinalhatsz reflex vevőt is.
Tegyél fel rajzot és megkommentezzük.
(#) MaTe193 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Nem-nem 1S5 a cső. A 'T' betű a tungsram gyártmányt jelöli, ez meg nem az. Úgy tervezem, ahogy mondtad, de kíváncsi vagyok egy reflexvevőre is! A rajzot itt lehet megtalálni, egyébként a "Kis rádiókészülékek építése, működése" c. könyvből való. Bár itt 1S4T van, de ez is ugyan az, mint az 1S5T, csak nincs benne dióda. A hullámok egyenirányítását hogyan kellene megoldanom a dióda részével?
Máté.
U.I.:Azért csak építettem egy másik detektorost is, a képek majd itt lesznek:Bővebben:Link
(#) MaTe193 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Sikerült feltöltenem a képeket. Szóval egy kis háttértörténet: Néprádióból bontottam anno tekercseket, közöttük a kossuthra hangoltat is. Eszembe jutott, fel kelle használnom, tehát egy minél kisebb méretű vevőre törekedtem. Ezen agyrémem szüleménye a filmes dobozkába épített rádió. Kikísérleteztem, milyen kapacitással legjobb a vétel, és azt az értéket használtam fel. Kapcsolása a legalapabb, nincs semmi csűrés-csavarás. Hangolás a vasmaggal történik.
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Idézet:
„Bár itt 1S4T van, de ez is ugyan az, mint az 1S5T, csak nincs benne dióda.”

Ez nem így van. Az Az 1S4(T) végerősítő pentóda, az 1S5(T) HF pentóda, dióda.
Egyébként ezek a csövek magyar Tungsram találmányok, a T betű nélküliek licensz gyártmányok, bármilyen hihetetlen is.
A fűtésükre nagyon vigyázz, könnyű elfüstölni őket, és az 1 lába (f, g3) legyen földön. A diódát úgy tudod hasznosítani, hogy mivel a dióda katódja földön van, megcseréled a diódát, és az RF kicsatoló tekercset. Mivel amúgy is sorba vannak, nyugodtan megteheted. De nem jó az eredeti detektoros megoldás helyett, mert ott a rezgőkör egyik vége földön van, mindenképpen kell a kicsatoló tekercs. A pentódával max nagy impedanciás fejhallgatót tudsz meghajtani.
(#) MaTe193 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Hmm...Tehát a kapcsolás, amit találtam, ilyen formában nem tud meghajtani egy hangszórót? Nekem csak 1S5(T) és 1T4T áll rendelkezésemre. Melyiket lenne szerencsésebb használnom, vagy inkább melyikkel lenne működőképes az áramkör?A kicsatoló tekercsen a trafót érted? Az sem nagy szívfájdalom, ha csak fejhallgatót tud működtetni, viszont teszi azt megfelelő hangerővel.
Máté.

Akkor építsd meg ezt, ide jók lesznek a csöveid. Egy kicsit át kell szabni, de az áramkör lényegében ilyen.
Ez egy kéthangoltkörös egyenes vevő

Tihany1.jpg

(#) sz_ferko válasza MaTe193 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Ez még belefér a detektoros témába, lásdd a mellékelt képet. Mégtöbb detektoros és csöves megoldás ezen a
linken Bővebben: Link

csöves.jpg

(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Jajaj, benéztem Az 1T4T re igaz, hogy ugyanolyan mint az 1S5, csak dióda nélkül. Az 1S4T az végcső.
(#) MaTe193 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Köszönöm az eddigi válaszokat!
Meglátom, lehetséges, hogy nekivágok átszabni. Továbbra is keresgetek az interneten egyszerűbb rajz ügyében!

sz_ferko küldött egyet. Ha hangszórót szeretnél meghajtani, kellene szerezned végcsövet. 1S4T, 3V4, DLL101. Ezekkel az elejét is meg tudod oldani, de 1T4T, 1S5T csak max fejhallgatót tudnak meghajtani
(#) hatvanasjocó válasza oldman hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Szevusz! A kulcsszó "adásszünetben"! Adásszünet lehet moduláció nélkül is csak vivő kisugárzásával. Ez utóbbi esetben a detektoros is lehet adó ahol a vett vivő és a fülhallgató mint mikrofon a modulációt adó hangfrekvenciás forrás a detektoron modulált nagyfrekvenciát hozhat létre amit a szomszéd érzékeny visszacsatolt audionja venni tudott. Így is elképzelhető a jelenség. Az antennák relatív közelsége is lényeges.
(#) oldman válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Detektoros vevő mint rádióadó?
Aki ezt nekem a gyakorlatban bemutatja 1 azaz egy üveg pezsgőre a vendégem!
(#) pucuka válasza oldman hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Nem lesz egyszerű bemutatni a gyakorlatban, de nem lehetetlen. Egy kicsit másképp, de előfordult zavarvizsgáló gyakorlatban, hogy egy diódaként működő rozsdás árbóc csatlakozás két adó jeléből kikevert egy intermodulációs terméket (ráadásul ez egyik, KH műsorszóró adó harmonikusa volt), ami egy harmadik hálózat vevőjét zavarta. Anno a CB sek előszeretettel használtak ilyen "zavaró adókat" (darab drót végén egy dióda) fára akasztva, mely rendesen okozott kellemetlenséget.
(#) gkari válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

A régi(szép?) időkben még olyan is volt, hogy a sok egymás közelében működő audion, és detektoros rádiók (jó nagy antennákkal) összegerjedtek, így a detektoros vissza"pofázott" a közeli audionba, ami már gerjedt, csak a gazda ezt nem tudta.
(#) hatvanasjocó válasza oldman hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Ahogy te is és más is, én is csak boncolgattam a lehetőségeket. A gyakorlat néha meglepő dolgokat művel(t). És még nem is említettük a félvezető kristályok esetlegesen véletlenszerű negatív ellenállású jelleggörbéjét ami pozitív visszacsatolás hozhat létre akár egy detektoros rádióban is. (külső feszültséggel előfeszített detektor esetén) És ezzel máris előállhat a csillapítatlan rezgés ami kisugárzódhat. Én is felajánlok egy palack pezsgőt, aztán együtt elfogyasztjuk.
Ne vegyük ennyire véresen komolyan egy régmúltból való és ellenőrizhetetlen információt! Persze fejtörésnek jó.
(#) oldman válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Idézet:
„Ne vegyük ennyire véresen komolyan egy régmúltból való és ellenőrizhetetlen információt!”

Ez benne a kihívás!
Előfordulhat- bizonyíthatő-vagy csak legenda?
Lehet hogy túl sokat nézem a mitosz rombolókat ?
(#) besi99 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Ne felejtsétek el, hogy kimenőtrafó is kell a dinamikus hangszóróhoz!
Első szuperkészülékem 1R5T 1T4T 1S5T 1S4T csövezéssel készült.
(#) Atis57 válasza oldman hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Sziasztok!
Ha kissé bonyolultabban gondolkodtok 3-4--esetleg 10db antenna (mint rezgökör) közös csatolási tényezője lehet a kritikus alatt-felett- közelében is . A rájuk kapcsolódó készülékek érdekes dolgokat művelhetnek.
Saját tapasztalatom; középhullámú szupervevő, antenna csatoló és egy fémkereső . Napokig játszadoztam velük mire rájöttem, hogy nem romlott el semmi .A tirisztoros akkutöltő zaját fogta már valaki detektorossal (középhullámon!)Mert ezzel is találkoztam.
Ezt még vesézhetnénk sokáig , pl. krumplis detektor milyen "csodát" művel ha nem számitunk rá?
(#) detektorosradio hozzászólása Aug 25, 2011 /

Jó napot kívánok!
Még nagyon fiatal vagyok a rádiózás és elektronika területén, ugyanis tavaly kezdtem el majdnemhogy teljesen a nulláról. Azóta kb. 15 rádiót építettem, közülük egy szólt csak, erősítővel.
Karácsonyra kaptam egy építőkészletet, Voltík II.-t.
Abból csináltam egy detektoros rádiót erősítővel, ami szépen fogta a Kossuthot. Amit csináltam rádiót, ezzel az erősítővel működtettem. Egy estén működött, aztán soha többé. Erre nem jöttem rá, miért lehetett, jó lenne, ha valaki megválaszolná. (még nem cineztem soha életemben).
Jó lenne, ha lenne valaki, aki segítene ebben az építésben, tanácsokat adna, most leszek 12 éves, és viszonylag nagyon tapasztalatlan vagyok.
Mellékelem a VoltíkII. detektorosának a kapcsolási rajzát és a tekercs pontos adatait. Erősítő nélkül. Igaz is, mostanában a rádiózáshoz régi telefonkagylóból átalakított erősítőt használok a Voltík II. erősítője helyett.
U.I.: Előre is hálás köszönetem annak, aki tanácsokkal el fog látni.

rrrr.JPG

(#) Gafly válasza detektorosradio hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Szia,
üdvözlet a csapatban.

Az nem baj hogy csak 12 éves vagy, az igazat megvallva már én is voltam ennyi. Viszont garantálhatom hogy soha többé nem leszek

Ez a rajz amit belinkeltél teljesen jó, fejhallgatóhoz (nem azokoz a kis vackokhoz amit az MP3 lejátszóhoz adnak!).

Ezt az erősítő dolgot nem értem.
A telefonkagylóban (amit egyébként kezibeszélőnek hívak a rendes nevén) nem szokott erősősítő lenni). Hallgató betét viszont igen (azon a felén amit a füledhez teszel). Nos azzal szólhat is ha odakötöd, ahol a rajzon az erősítőre felírat van.
Ugyanakkor szólhat úgy is hogy ténylegesen erősítőre kötöd (mini HIFI, szamítógéphez aktív hangfal, stb..). Ekkor viszont kellene egy ellenállás (mondjuk 4,7...47 KOhm az erősítőre kivezetések közé.

Ami viszont mindenképpen kell detektoros rádióhoz: Jó antenna és földelés.
Milyen antennát és földelést használsz?
(#) detektorosradio válasza Gafly hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Jó napot kívánok!
Hát, az igazat megvallva csak egyszer volt rendes(8 m drót kifeszítve) antennám és földelésem (az pedig egy 10 cm-es fémrúd leszúrva a földbe, tél derekán, de az is csak a Voltík II. erősítőjével fogta a Kossuthot. Az udvarunkon.
Utána egy esernyőre tekertem 13m drótot, földelésként pedig hozzákapcsoltam a radiátorhoz. Most pedig egy papírlapra tekertem 10,80m drótot, s még ez is fogta erősítővel a Kossuthot. A rádióba bekötöttem egy forgókondit (eddig kerámia kondenzátorokat használtam), s befogott még egy, érthetetlen és ismeretlen adót.
Szóval erősítő nélkül még nem sikerült befognom semmit sem. Azonkívül az a gond, hogy az udvaron létesített, kifeszített antennát betiltották a szüleim, mivel a húgom nekiment és nagyon megkarcolta magát. Most egy új rádiót csinálok, azt, amit eddig a Voltík II.-ből építettem. A ferrittekercs nagyon jó lett (antenna-60 menet-diódaleágazás-40 menet), de nem sikerült megcineznem. Tehát nem tudom most, milyen antenna lenne jó, most ebben kérek segítséget.
U.I.: Most padlásszobám lesz, így a kb. 12m-es esőcsatornához hozzáköthetném az antennaleágazást.
U.U.I.: Köszönöm a biztatást!
(#) detektorosradio hozzászólása Aug 29, 2011 /

Jó napot kívánok!
Mégis sikerült, megengedték, hogy építsek hosszú antennát az udvaron. Kb. 32m lesz,de csak keresztül- -kasul az udvaron tudom elhelyezni. Az egész antennának muszály az adó irányában lennie? Vagy elég, ha csak az eleje vagy/és a vége van abban az irányban? Ha igen, remélem nem kell pontosan egyenesen lennie.
Földelésnek megfelel, ha a radiátorhoz kötöm? Vagy inkább szúrjak le egy fémrudat a földbe?
Előre is köszönöm a választ!
ezen kívül szeretnék egyszerű adót építeni kb. 1 km-es hatótávban 6- vagy 9 V-ra. Az interneten nem találtam semmit sem, magam sem találtam ki. Remélem, valaki tud segíteni.
(#) pucuka válasza detektorosradio hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Ebben a hullámsávban, elég hosszú antennák kellenének (pl a Kossuth adó vételére olyan 125 m hosszúak), amelyekkel elég nehéz forgolódni, és megépíteni sem egyszerű. Mivel a kivitelezhetőség határt szab az antenna hosszának (ami egyenesen számol, nem cikk-cakkban) az irányérzékenysége sem lesz túl éles. Ezért a következő az eljárás: Minél magasabbra, minél hosszabb vezetéket feszítesz ki, (ügyelve a mechanikai jellemzőkre) annál jobb lesz az antennád, úgyis rövidebb lesz a kelleténél. Arra még ügyelj, mielőtt az antennádat a ház belsejébe vezeted, megfelelő villámvédelemről gondoskodj. A földelést pedig rendesen alakítsd ki, egy hosszú, legalább 1 m -es betonacél leverésével. Az antenna és az így elkészített föld közé egy szikraközt tegyél, még a házon kívül, a villámok miatt.
Az adóval még ne kísérletezz, előbb még sokat kell tanulnod hozzá, az annyira nem egyszerű, mint egy detektoros vevő.
(#) detektorosradio válasza pucuka hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Jó napot!
Ezek szerint az antennámnak egyenesnek kell lennie, teljesen? Elég, ha kb. 1,50m magasságban húzom ki? Magasabban nem tudom, és az sem garantált, hogy teljesen egyenes lesz.
"Villámvédelemnek" azt gondoltam ki, hogy az antenna végére kötök egy madzagot, a madzag olyan hosszú lesz, mint az antenna, és ott lesz, ahol az antenna vége. Ha zivataros idő jön, az egész antennát feltekerem egy valamire, s ha újból rádiózni akarok, visszahúzom a madzagot. Amúgy fogalmam sincs a villámvédelemről, a szikraközről, ezt kihagytam a "tanulásból". A földet meg tudom oldani, de ha így, akkor jó lenne, ha valaki írna detektoroshoz komplett vilámvédelmet. Esetleg még mellékelne rajzot is. Amúgy adót már csináltam, Voltíkból.
(#) Gafly válasza detektorosradio hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Az egyenesség miatt ne aggódj.
Pontosabban az nagyon rendes dolog, ha egyenes vagy
Az antennában azért lehet pici kanyar...

Okos gondolat használat után vissza tekercselni az antennát, legalább akkor sem csap bele villám...

Te most szobaantennát csinálsz?
Azért kérdezem mert akkor más dimenziókban gondolkozunk
(#) sz_ferko válasza detektorosradio hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Szia!
Ha nem tudod elkészíteni az ideális antennát azért nehogy feladd! Ott és akkora antennát készíts amekkora helyed van. Egy "cikk-cakk" ban készitett 20-30m-es antenna még mindig jobb mint egy egyenes vonalban kihúzott 10m-es. Zivataros idő esetén, amíg nincs más megoldás kössd össze az antennát a földel.
(#) detektorosradio hozzászólása Aug 31, 2011 /

Jó napot kívánok!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, rengeteg tanácsot adtatok(tegezhetek, ugye?). Most külső antennát készítek, de ezelőtt rengeteget kísérleteztem szobaantennával is. Földelésem mindig vízhálózat volt, mint már írtam. Nem jártam sikerrel. Valaki azt le tudná írni, milyen egy jó szobaantenna? Mellesleg a szobám 2,80 X 3,60 lesz. Mint már írtam az ereszcsatornához tudnám kötni az antennát "szobaantenna" helyett. Az adóról lemondtam, de legalább egy jól működő detektorost akarok készíteni, ami nem csak egy éjszakán működik, erősítővel, azaz a kézibeszélő "erősítőjével" (?).
U.I.: Mellesleg, valaki leírná pontosan, milyen a szikraköz?
(#) pucuka válasza detektorosradio hozzászólására (») Aug 31, 2011 / 1

Sajnos, a középhullámú sáv vételére nemigen létezik szoba antenna, már a szükséges méretek miatt sem. Egyébként is minden antennának szabad térben kell állnia, különben alig nevezhető antennának.
A szabad tér azt jelenti, hogy az antenna közelében 5 - 10 hullámhossznyira nem szabad semmilyen tárgynak lennie, mert ez rontja az antenna működését. Persze ez a feltétel nem mindíg teljesíthető, de azért mindíg törekedni kell rá. Ezért mondtam, hogy minél magasabbra, minél hosszabbra.
Ez egészen a rövidhullámú sáv végéig igaz, azután már az URH sávban, és felette készíthetők rezonáns antennák, de a szabad térben elhelyezés ott is igaz, és a feltételek is könnyebben teljesíthetők.

Szikraköz: a levegő átütési szilárdsága kb. 1 kV/cm. Tehát ha az antenna levezető tápvonala és a föld vezetőt 1 cm távolságnál kisebbre közelíted egymáshoz, akkor az átütési feszültség párszáz voltra csökkenthető, ami már nem olyan veszélyes. Az átütést megkönnyítendö vezető fémből két egymással szembeni csúcsot kell kialakítani. A magasan levő antenna nemcsak a villám szempontjából veszélyes, hanem a levegőből töltést is fel tud venni, ami végül is a földhöz képest magas feszültséget jelent.
Ezt annyira komolyan vették, hogy a régebbi időkben mikor a műsor sugárzás még csak a HH, és KH sávokon történt, a műsor sugárzás befejezése előtt a bemondó felhívta a hallgatók figyelmét a kikapcsolás utáni antenna földelésre. Ez egy késes váltókapcsolóval történt, ami alatt ott volt a szikraköz is. Ezzel zivatarban is át kellett kapcsolni az antennát közvetlenül földre.

Természetesen sokmindent lehet használni antennaként és földként, de szerényebb eredménnyel, és kellő megfontolással, hogy még véletlenül se kapcsolódjunk az elektromos hálózat hasonló elnevezésű részeihez.
Következő: »»   57 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem