Fórum témák
» Több friss téma |
Hát ha egy műholdak kellene fel lőni, akkor ahhoz kell egy cső (ami több km-s, persze), egy több millió TJ-s kondibank, aztán egy több millió kA-s szikraköz, egy szén erőmű, ne meg a munkatekercs.
Nos, ezekkel ellehet érni a szökési sebbegéset(kb. 23000km/h, talán működhet.
Házilag ki lehetne egy 1 kg-os lövedéket lőni ilyen sebességgel?
Meg lehetne épiteni egy ilyen szerkezetet?
Igen a NASA már tervezi ezt a falyta kilövési módot.
Csak még a szürreálisan nagy gyorsulási erő jelenti a gondot amit nemcsak az emberek de még a műholdak sem birnak ki. ![]()
Ki kellene szamitani (egyszeru fizika) mennyi energia szukseges 1 kg test ekkora sebessegre valo felgyorsitasahoz x ido alatt. Mit gondolsz miert csinalnak viszonylag kis tomegu muholdakhoz 3 lepcsos raketat. Azert mert fizikai korlatai vannak az ekkora sebessegekre valo gyorsitashoz. Remelem elolvastad az altalam belinkelt iromanyt. Ott eleg sokmindenre ravilagit a szerzo. A neten van kismillio coilgun, de a lovedekek altalaban szeg meretuek, vagy kisebbek. Mert sok energia kell kis tomeg gyorsitasahoz is. Vagy Te direkt Paksra vagy kapcsolva, es nem szamit az energia? Az űrkutatás fizikája
A legnagyobb amit láttam házi készítésű railgun, 100kJ-os volt, 3,5 MA csúcsárammal.
Bővebben: Link A legnagyobb létező railgun meg 50MJ-os, de már azt sem lehet házilag megépíteni, az űrbe meg eleve nem fogsz semmit kilőni a Földről pusztán egy valagnyi kinetikus energia segítségével. Van valami Lorenz gun is, amit egy ember épített, 250kJ-os, de a mai napig nem tudom, mi is ez valójában. Bővebben: Link
Én perpillanat egy Railgun-t építek. Igaz a coligun-z hasonló elektromágneses fegyver. De az is csak max. 6-8km/s sebességgel lő ki egy 10-12g-s lövedéket.
Nekem egy 1 kJ-s railgun-m, csak a régi sín nem úgy működik ahogy kellene, de most készítek egy sínt, ami remélhetőleg működni fog. Valamint sikerült szereznem egy fontos alkatrészt, ami egy mágnesszelep. Már csak a sín, a pneumatika, valamint az elektronika módosítása van hátra. Most a sínnel is többet pepecselek.
Közben elolvastam, amit írt erről a készítője, lényegében huzalokat lő ki egy 10 méterre, és azon sül ki az összes kondi.
Bővebben: Link
Nem lesz ez nagy 1kJ-hoz? Ekkorákat 30kJ-nál szoktak használni. Mágnesszelep helyett lehet használni sima golyóscsapot is, amire teszel valami motort.
Idézet: „Mágnesszelep helyett lehet használni sima golyóscsapot is, amire teszel valami motort.” Van. De az apám smucig, és nem akar adni. ![]() Csak látszólag nagy a hossza, igaz csak 5 centivel nagyobb. Pontosan 25 cm hosszú, 5cm széles, és 3cm magas. Azon gondolkozom, mi lenne ha sorba kötném a kondikat. Tehát lenne egy 1500 µF/1600V-s sor, és egy 2200µF/1600V-s sor, az összesen 3700µF/1600V A nagyobb fesz előnye, hogy nem kell pont passzentosra készíteni a lövedéket. Igen de ha változtatok kondibankon, akkor újra kell számolnom mindent. Ez van.
Ha nem passzol a lövedék, akkor a plazma elfűti az energiát. A soros kötés esetén egyenként meg kell vizsgálni, hogy mekkora az egyes kondenzátorokon eső feszültség, mert lehet akár 2x-es differencia is 2 kondi között.
Persze a kondikra ellenállás is kell, mert egyenletesen tudnak feltöltődni, ill. segít a kisülést is.
Annyit tudok hogy 5-10W , és Mohm-s tartományban vannak.
Hát az önkisülést segíti legfeljebb, ne maradjon órákig feltöltve. 5-10W-os Mohmos ellenállást nem fogsz találni, csak drágán, tehát ezt ki kéne számolnod, hogy mekkorák kellenek. Vagy csak addig töltöd a kondikat, amíg a leggyengébb kondi fel nem töltődik a maximális feszültségig.
110 Kw-al mekkora súlyt lehet kilőni 8 KM/sec-el?
Hány Kw kellen ahhoz hogy 5 KG-t 8 KM/sec-el tudjak kilőnni? Hogyan tudnám kiszámolni?
Ha egy 1500 voltos kondit 230 voltal töltök egy elég ideig akkor 1500-at fog leadni a kondi vag hogy is van ez?
Az 1500V kondit pl MOT-al lehettölteni, csak nagyon kell figyelni a feszt. 230V-al soha nem tudsz feltölteni egy 1500-1600V-s kondisort.
Idézet: „110 Kw-al mekkora súlyt lehet kilőni 8 KM/sec-el?” 110kW-al talán 1mg-t, pasz..., nem tudom. Idézet: „Hány Kw kellen ahhoz hogy 5 KG-t 8 KM/sec-el tudjak kilőnni?” kW?! Inkább TW-ok kellenek ide. Segítek. Ha csúcs teljesítményt úgy kapod meg , a csúcs áramot megszorzod a kondikban lévő csúcs fesszel. Képlete: P(cs)= I(cs)* U(cs) Persze van kalkulátor az neten. Így keress a googliban: Pulse Current Calculator Megoldható?
Talán...feljebb irtad hogy 10-12 grammot akarsz kilőnni 8 km/secc-el akkor neked mennyi enegiára lesz szükséged?
Igen, de nem említettem hogy vannak más adatok.
Nem értem, miért kell folyton találgatni, miért nem számoljátok ki?
12 gramm 8km/s esetén 384kJ a kinetikus energia.
Nem vaygok nagy számodozó
![]()
Milyen más adatok?
Mert ezek szerint a cumód teljesitményfelvétele 1.3 Gwh
Szerintem minicopper a kondi energiájára célzott.
Csak nem tudom vissza fele lehet-e számolgatni. Ráadásul nem szándékom kapásból megsemmisíteni a lövedéket. De ki számoltam a kondibankom új energiáját, ha sorba kötöm a kondikat. Tehát 3700µF 1500V-n 4,162kJ energiát tárol. A csúcs áram durván 2,5 kA A csúcs áram átlagideje 2.5ms A csúcs teljesítmény 3,75 MW/2.5ms Nos ezekkel az adatokkal már további adatokhoz fogok jutni.
PARDON......de HA jól számoltam akkor óránkénti 1 lövésnél ugy 50 wattot eszik a kütyüd.
És ha a kb.10 grammhoz kell kb.300KJ és 50 Watt akkor én egy 1KG-os lövedéket lőhetnék ki óránként 1-et 50 KW és 300 MJ teljesitménnyel. NEM?
Most neked is railgun-od, vagy mi?
Nem jelenleg még nincsen semmim de nem az lessz csak úgy kiszámoltam h mennyi energia kell.
Ez a topik általában impulzus üzemű elektronikával foglalkozik.
Hadd úgy!!
![]()
De már elindult a mini elektromágneses fegyverem épitése.
![]() ![]() ![]()
A lövedéked 1 dolgot fog csinálni, mégpedig egy helyben fog állni. A fémcsővel rövidre van zárva a mágneses tér. A sárgaréz meg nem erre való, sokkal nagyobb az ellenállása, mint a vörösréznek.
Nem ha nem teszem közvetlen közel a rúdhoz...a sárgarézhez pedig annyit hogy ehez jutottam hozzá.
Már kisérleteztem kis teljesitményen és jól működik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |