Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Én meg például az orosz R-22-esszámítógépben. Egyébként valóban szép darab.
Hogy sikerült hozzájutnod? Persze, csak ha nem titok.
Köszi! Az ilyen analóg szintetizátoroknál még sok más meglepő is van. Pl. az alap oktávot 12 teljesen egyforma hanggenerátor modul állítja elő. Kettős fűrészfog generátor pörög. Az egyik felfutó, a másik lefutó. Ezt egy kompatátor négyszögjellé alakítja, s így lesz meg a pontos 50%-os kitöltésű alap "hang". Majd ezt egy rahedli szűrővel, transzponerrel alakítják át a kellő hangszer hangjának megfelelővé (már amennyire sikerül).
A nyákon az a 3 hatlábú egyenként egy-egy műveleti erősítő. Az IC-k őse. Akkoriban még külön tokozásban voltak. Ezeken a képeken az orgona elektronikájának kb a harmada látható. a többi még a manuálokban van beszerelve.
Egyáltalán nem titok. Beültem a batárba, az indítókulcs elfordításával beindítottam a motort, majd a GPS segítségével elmentünk Tatabányára. Ott én meg a haverok, megfogtuk a négy sarkát, oszt feltettük a platóra, itthon meg a nappali ablakán be a szobába. Vagy nem erre voltál kíváncsi? Esetleg az érdekel, hogy a Vaterán vettem, elcseréltem 31 darab ezresért.
Nem volt drága, szerencséd volt. Azt látom, hogy az ablak helyén vittétek be, mert láthatóan frissen van berakva.
Igen, ez a "vezéroszcillátor"-os megoldás frekvenciaosztókkal meg különféle szűrőkkel.
No igen, az ablak az egy másik projekt. Nagyon nem volt drága. Ha restaurált állapotba kerül, cirka fél milla lesz az értéke. Akitől vettem, még használta, de elromlott nála a végfok panel. Ezt elküldte valahova szervizbe, de nem akaródzott nekik megjavítani. Ígérte, hogy visszaszerzi majd, s akkor full eredeti lesz minden benne. Ha nem, max legyártom, bakelites nyákom még van valahol. Első körben tettem már méréseket benne, s valami táp gondja is lehet, mert ingadozik a fesz. Ezt valószínű elkó cserékkel kiküszöbölhető.
Mintha az távoli homályból úgy rémlene, hogy hasonló felépítésű hangszer rajzait nézegettem volna úgy 30 éve. Lehet, hogy valamelyik Rádiótechnikában? Majd otthon túrok egy kicsit a hétvégén, hátha bukkanok valami irodalomra. Ha más gyártmányú is akkor is tanulságos lehet. Igazi szép kihívás, kíváncsi leszek az eredményre is. :yes:
A '71-es rádiótechnikákban volt egy sorozat a polifónikus orgonákról.
Lehet, nem ma olvastam. Csak valami oknál fogva nem veszett el az infó.
Ha neked nincs meg, nekem van bakelites nyák.
De inkább legyen meg az eredeti. Az úgy az igazi... Ingadozik a feszültség? Kondicsere? Ember, az még messze nem a kapcsitáp korszak ahol balról jobbra ki kell cserélni az elkókat 105 fokos, Low ESR-re és minden jó lesz, gondolkozni meg nem kell.... Én "jól kiporolnám a bundáját" , majd kontakthibákat keresnék elsőként...
Nekem is rémlik, ha kell előkaparom.
Bár Lacinak szerintem nem ez kell...
Bizony kontakthiba lehet benne könnyen. Ennyi idő után a wrap-elt kötések is meglazulhattak. Az egyéb mechanikus kontaktokról nem is beszélve. Az biztos, hogy egy alapos takarítással kezdeném én is.
Csak arra gondoltam, hogy egy hasonló felépítésű technika működésének ismerete ebben is segíthet. Ha jól emlékszem elég alapos magyarázatok voltak hozzá.
Úgy cuzammen mindenkinek:
Köszi, de azokat a cikkeket én is olvastam, általános iskolás fejjel terveztem és építettem is egyet. Link De a "hatalmas" zenei tehetségem meggyőzött, hogy feleslegesek az ilyenek nekem, úgyhogy csak "megrendelésre gyártottam" a jobbnál jobb "szintiket". A kiporolás természetesen meglesz, csak kell még csinálnom egy puffert a kompresszoromnak, meg valamiféle jobb pisztoly is kell neki. A fesz ingadozás nagyon drasztikus és periodikus. Kb 1Hz-es ki-be kapcsolgatós. Mintha valami zárlatra húzná a feszszabályozó részt, aztán az leold. Ettől a zárlat megszűnik, visszakapcsol és kezdődik előröl. Én valamilyen zárlatos elkóra gyanakszom.
Szépjónapot mindenkinek!
Újabb darabokkal bővült a gyűjteményem: egy Medicor (pontosabban Medakku leányvállalat) tápegységgel. Méretes és súlyos darab, cserébe viszont alacsony a hatásfoka . Ez azért van, mert igen komoly áramkör lakozik benne, (legalábbis egy mai stabil tápegységhez fele ennyi anyag kell) ami egy 2N3055-ös tranzisztort fűt. Hja és mellékesen 12V egyenáramot ad. Tulajdonképp a doboza ragadott meg, de így, hogy működik, marad benne. Képek itt, nemsoká a belsőről is lesznek. Más: Sikerült megkaparintanom egy eredeti Commodore 64-es számítógépet, tápegységgel, floppymeghajtóval. Antennakábel az nem volt hozzá, de nagyobb bajom sose legyen, csináltam egyet. Nem is tudom, mit írhatnék még róla, természetesen működik. Képek itt. Üdvözlettel: Máté. [OFF]U.I.: Ha valaki tudna nekem kilistázott "begépelős" programot küldeni, azt megköszönném.
Üdv mindenkinek! Javítok egy Videoton disco boy -t és sajnos az FM üzemmódban ,az egyik csatorna pattog és egyszer halk ,egyszer jó stb.Hosszas "keresgélés"után megtaláltam a bűnöst , a dekóder IC viccelődik.Sajnos már nem lehet kapni (UA 758) de ha valaki tudna segíteni legyen szíves írjon. TCA4500 sajnos nem münködik
Állítólag a mellékelt linken kapható:Bővebben: Link
Talán ez segít:Bővebben: Link
Legyen így. Annak idején én is neki fogtam valami hasonlónak, mert igen szerelmes voltam egy zongorista lányba. Még egy zongora billentyűzetet is szereztem, hogy a billentés is hasonló legyen.
Üdv mindenkinek. Egy múzeumi készülékhez keresünk AH 1 -es csövet, ha valaki tud egy eladót, kérem értesítsen privátban. Előre is kösz: Janó bácsi.
Nehéz ügy! Lehet, hogy csak helyettesítéssel megy.Bővebben: Link
Kösz a linket, nem én javítom a gépet, hanem a már említett Balatonfüredi rádiómúzeum tulaja, én is úgy gondolom, hogy majd valami helyettesítővel lehetne megoldani, de lehet hogy ragaszkodik az eredetihez, a múzeális érték megőrzése miatt. Mindenesetre elmondom neki, mert nincs internetje. Még egyszer kösz: Janó
Üdvözlet mindenkinek! Mai nap sikerült megnéznem Hegedűs Józsi bácsi kis magán gyűjteményét. Közöttük még általam nem látott csodákkal. Egy részét le is fényképeztem.
Még képek!
Üdv mindenkinek. Az egyik ismerős kollégám szólt, hogy
tud egy címet, ahol új 220/220-as 100W-os biztonsági leválasztó trafót lehet kapni olcsón. Ennél sokkal többet én sem tudok, de ha érdekel valakit írjon privibe, meg tudom adni az elérhetőséget, meg a telefonszámot. Üdv Janó Bá.
Helló! Köszi szépen a segítséget!
Sziasztok!
Szert tettem egy Minerva Super Minx 573W készülékre a barátommal (Google) már kerestem, de csak a belinkelt oldalon találtam kapcsolási rajzot, ha valaki esetleg tudna segíteni azt, megköszönném.
Azt ajánlom, hogy kérd meg az alsó listából valamelyik gyűjtőt, hogy küldje el, nekem már sikerült ilyen.
Üdv!
Üdvözlet! Segítséget kérek. Mai szerzeményem egy néprádió és nem tudom a típusát. Hátlapja szerint Orion 313, rajz szerint meg nem igazán stimmel, gondolom át lett építve, vagy a teljes belső nem az,vagy csak a hátlap nem oda való!?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |